Články

- Knižní novinky -

Andělské tarotové karty (Doreen Virtue)

    Když se tato autorka ve spolupráci s Radleighem Valentinem, který se tarotu věnuje přes 20 let, spojí a vytvoří andělské tarotové karty, zcela jistě lze předpokládat, že vznikne něco úžasného. Nebo je to jen komerční trhák? Pojďte se na tyto karty podívat se mnou.

    Určitě se najdou příznivci i odpůrci podobné sady karet. Ona totiž není ani trochu klasická. Milovníci klasiky budou poněkud zmateni, protože některé karty Velké arkány jsou přejmenovány, karty Malé arkány jsou potom nazývány živly - oheň, voda, vzduch, země. Výtečné pro to, aby si začátečník uvědomil spojitost holí, pohárů, mečů a mincí s právě oním základním pozemským živlem, o tom žádná.

    V tom případě budete touto sadou nadšeni, protože její neobvyklost tkví právě v určitých aspektech, které autoři vybrali ze širokého významového spektra každé karty. Smrt je tu prezentována jako Osvobození. Což bezesporu je. Opouštíme to, co jsme znali, ale již „přerostli“. Můžeme cítit smutek a oporu máme hledat v laskavosti k sobě samým a v rodině. Změny ve vztahu, duchovní vývoj, pozitivní vývoj.
Nejsou afirmace matoucí?
    Na každé kartě je kromě názvu také několik krátkých větiček, které charakterizují kartu. To může být velkou pomocí, pokud s kartami začínáte, na druhou stranu i jak je správně psáno v příručce, je třeba dát na svůj vlastní pocit, vynořující emoce i fyzické pocity při výkladu. Těch pár vět může být v určitých případech i docela zavádějících a uvrhnout nás zbytečně do beznaděje nebo naděje. Určitě je i tady dobré si otevřít příručku a přečíst si celý význam karty.

    V přiložené příručce najdete kromě velmi dobře, stručně a čtivě popsaných významů i návod na výklad typu Keltský kříž nebo jednoduchý výklad tří karet. Je moc fajn, že tu autoři zvolili dva nejtradičnější výklady na kterých si v podstatě hned můžete karty vyzkoušet.
Není těch andělů trochu moc?
    Kdo má rád andělskou tématiku, bude nadšen a nebude kartám vůbec nic vytýkat. Kromě archandělů, kterým je věnována Velká arkána, tu jsou i symboliky andílků, víly, jednorožci, mořské elementální bytosti. Jako celek vše působí velmi snivě a vyloženě si to musí člověka zavolat.

    Pokud Vás tyto karty na první pohled nezaujmou, už se jim to asi nepodaří. Jsou prostě jiné a to nejen svým netypickým zpracováním, ale i svým vyzařováním.
Umělec samouk? Výborné!
    Zvláštní je, že obrázky nemaloval malíř profesionál. O to cennější a úžasnější je si je prohlížet. Vizuální podobu karet namaloval umělec vizí a techniky Steve A. Roberts je samouk. Učil se tím, že studoval díla svých dětských hrdinů, legendárních fantasy umělců, jako jsou Frank Frazzeta či bratři Hildebrandtové. Steve získal jediné formální vzdělání, když chodil do kurzů školy umění Ringling.

    Narodil se na střední Floridě v malém městečku Palmetto, co by kamenem dohodil od Mexického zálivu. Začal kreslit, jako většina umělců, už jako malé dítě. Později strávil dvanáct let na Aljašce, v místě, které vždy silně působilo na jeho představivost.

    V té době Steve řídil taxi v Anchorage, pracoval na stavbě, postavil srub v divočině a maloval divy této pohádkové země. Mezitím jeho práce získávala stále více pozornosti. Po návratu na Floridu si Steve založil společnost Fantasy Graphics. Nyní je považován za jednoho z nejtalentovanějších nových umělců v oblasti fantasy ilustrací.

Jeho obrázky a tvorbu můžete vidět na www.fantasy-graphic.com

Karty vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, 2013, www.synergiepublishing.com



Vydáno:   10. 07. 2013

Přečetlo:  2976 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Renata Petříčková



Komentáře k článku...
Předmět:
Datum:
Jméno:
¤ Pěkné
10. 07. 2013 10:02
Asiel:-)
¤ re:
10. 07. 2013 0:21
Jarda