Články

- Zajímavosti -

Proměny duše
O sebevědomí (ukázka z knihy...)
    Sedíme s Aničkou na zahrádce a nasloucháme tichu, které jen sem tam přeruší ptačí trylky. Den přizdobil modrou klenbu nebes bílými obláčky. Nehýbají se, možná nás pozorují. Polibky slunce žhnou na naší kůži.

    „Informaci o sobě posíláme před sebe. Tak, jak se vidím já sama, tak mě vidí i ostatní,“ ozvala se Anička a vzápětí pokračovala:

    „Máme-li sebevědomí v pořádku, je to dobré, nemusíme se bát ani stáří. Víš, v dnešní společnosti je stáří vnímáno většinou jako záporný jev a mnoho lidí se stárnutí bojí.

    Samozřejmě, věkem dochází k fyziologickým změnám, jako je například svrašťování kůže, ochabování svalstva, zhoršení smyslů, přetváření imunitního systému, ale stárnutí závisí na každém jedinci, jak sám sebe vnímá, co dělá pro pozitivní pocit stáří, jak vidí sám sebe. Podle toho ho vnímají ostatní. Může přinášet také ovoce jako třeba modrost, shovívavost, umění pozorovat dění kolem sebe do hloubky.“

    Přemýšlím o její myšlence, která vytryskla náhle jako pramínek čisté vody. „Myslíš jako třeba jabloň, dá chutné plody, až dozrají, teprve tenkrát jsou plné chuti a vůně, nebojí se podzimu, i když ví, že po něm přijde zima“, tiše doplňuji její myšlenku.

    „Víš, ono o tom to vlastně je, náš život má svůj začátek a konec. A kdy jindy než ve stáří by měl člověk nacházet smysl života a smrti. To ale neznamená, že by měl rezignovat, naopak, žít naplno dle svých možností.“

    Na větvičku rododendronu přilétl malý žlutý ptáček. Nikdy jsme ho před tím nespatřila. Tiše seděl, jako by chtěl naslouchat našemu hovoru, ale protože jsme se právě odmlčeli, zatřepetal křidélky a odlétl.

    Obě jsme se za ním dívali. Jestlipak i ptáci přemýšlejí o svém konci, napadlo mě.

    Anička se na mě podívala, usmála se, a aniž jsem otázku vyslovila, řekla: „Ne, ten zvláštní dar vědění byl dán jen člověku“...


    Kniha byla napsána na základě postřehů autorky, zamyšlení a skutečných příběhů ze života člověka, který pomáhá lidským duším, ilustrovaná je paní Sylvou Česlarovou. Knihu lze objednat pouze na adrese www.kopeckairena.xf.cz za cenu 150kč + poštovné.

    Obsah knihy: Proměny duše, Afirmace, Andělé kolem nás, Anička, Babička, Bludný kořen, Bolest a radost, Byl jednou jeden, Co by řekla Anička, Čas dozrávání, Dotek stáří, Ho'oponopono, Chytání štěstí, Jak na upíry, Je libo dortíček?, Jen na nás záleží, Kapradí, Kdepak, sudičky, Když nevíme, jak dál, Když štěstí spí, Koncert přírody, Kouzelná babička, Křeček, Labradorka, Léto, pozdraveno buď, Listopadová, Malé dítě, Mateřská láska, Mít rád, Mít se rád, Mobil, Můj přítel Ruda, Na pouti, Na procházce, Na toulkách, Nejkrásnější dáreček, Nemoc, O lásce, O sebevědomí, O strachu, O vzteku, Odcházení, Odpuštění, Oráš-li brázdu, Pegasek, Poselství stromů, Potůček, Poznání, Pravidlo pěti slov, Přichází čas vánoční, Případ dvou hader, Rozhovor, Scénář života, Sedmero požadavků, Sestry, Setkání, Síla odpuštění, Síla slov, Klizeň, Symbióza, Tajemství osudu, Už zase, Vánoční rozjímání, Zákon lásky, Zamyšlení, Zasaď strom, Zemský ráj, Zlaté šaty, Změna, Ztráta osoby, O malířce, Závěrem



Vydáno:   01. 01. 2013

Přečetlo:  1920 čtenářů



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)