Články

- Záhady a tajemno -

Záhada Mary Celeste

    Pátého listopadu 1872 vyplula z New Yorku americká obchodní loď, která měla namířeno do italského Janova (některé zdroje uvádí, že vyplula z Charlestonu v Jižní Karolíně a měla namířeno do Londýna). Loď se jmenovala Mary Celeste (dříve Amazon) a byla postavena v Kanadě, v provincii Nova Skotia v roce 1861.

    Při této zmíněné plavbě do Janova byli na palubě kapitán Benjamin Briggs, jeho žena Sarah a jejich dvouletá dcera Sophia. Kromě nich bylo na palubě ještě dalších 7 členů posádky, převážně německé národnosti.

    Necelý měsíc po vyplutí, 4. prosince 1872, se jiná loď, Dei Gratia, pod velením kapitána Davida Morehouse (mimochodem, dobrého přítele Benjamina Briggse) nacházela mezi Azorskými ostrovy a Portugalskem (někde jsem se dočetl, že v té době byla až u Gibraltaru nebo dokonce už ve Středozemním moři), když si její kormidelník všiml jiné lodi poblíž. Ta byla následně indentifikována jako Mary Celeste. Zkušení námořníci si všimli, že s lodí není něco v pořádku. Po několika neúspěšných pokusech komunikovat s posádkou, se námořníci rozhodli vstoupit na palubu. Nikdo z nich by asi nečekal to, čeho se záhy stali svědky. Na lodi nikdo nebyl. Loď byla uprostřed Atlantiku nalezena opuštěná, avšak téměř neporušená. (V literatuře se často objevují zmínky o netknuté snídani a stále ještě horkém hrnku čaje, nalezeném v Briggsově kajutě či o neustlaných postelích, poukazující na poměrně nedávné a rychlé opuštění lodi. Podle výpovědi svědků, se však tyto informace nezakládají na pravdě.)

    Kromě toho, že chyběla posádka, jediný záchranný člun (podle některých zdrojů však člun na palubě byl), sextant a všechny palubní dokumenty (s výjimkou lodního deníku), bylo na lodi jinak vše na první pohled v pořádku. Dokonce se zdálo, že i zásoby v podpalubí byly netknuté (později však při otevření barelů s alkoholem vyšlo najevo, že některé byly vyprázdněny). Vyvstalo mnoho otázek, jež nebyly dodnes uspokojivě objasněny. Nikdo nevěděl, co se stalo s posádkou a proč opustila loď.

    Mary Celeste byla ihned dopravena do Gibraltaru a začalo vyšetřování, které mělo objasnit okolnosti zmizení posádky. Poslední záznam v lodním deníku hovořil o tom, že se v té době loď nacházela asi 800 km od místa jejího nálezu. Přes snahy zjistit, co se stalo, se ale nikomu nepodařil vypátrat osud posádky. Vzápětí se objevilo několik teorií. Podle jedné např. byly posádkou na lodi konzumovány potraviny, které obsahovaly toxiny z námelu. Ty mají, mimo jiné, různé psychotropní účinky. Spekulovalo se, že pod jejich vlivem mohla posádka v záchvatu šílenství naskákat do moře. Jiná teorie zase hovořila o tom, že posádka byla unesena mimozemšťany nebo že se ocitla v jiném čase či dokonce v jiné realitě. Ať tak či tak, posádku už nikdy nikdo neviděl. Vyšetřování žádný rozumný závěr nepřineslo.

    Loď byla později přepravena zpět do USA a předána majiteli. Ten se ji ale chtěl logicky rychle zbavit. Po nějaké době, co byla loď nabídnuta k prodeji se objevil kupec, který ji byl ochoten odkoupit, avšak, vzhledem k její pověsti, hluboko pod cenou. Během dalších 13 let loď změnila ještě asi 17 majitelů. Jelikož mnoho lidí věřilo, že je prokletá, byla Mary Celeste, tehdy již v dezolátním stavu, 3. ledna 1885 potopena poblíž Haiti v Mexickém zálivu. Spekulovalo se i o tom, že za jejím potopením byl pokus o pojistný podvod. Každopádně zjistit, co se na lodi tenkrát doopravdy stalo, se už asi nikdy nikomu nepodaří.

    O této záhadě je možné najít mnoho zmínek v literatuře nebo ve filmu. Např. skotský spisovatel sir Arthur Conan Doyle zpracoval tuto záhadu do literární podoby. Povídka 'Loď duchů' je ale z větší části fiktivní.

Vydáno:   10. 12. 2012

Přečetlo:  2361 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): x-man



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)