Články

- Knižní novinky -

Jonathan Livingston Racek (Richard Bach)

    „Jsem prostě racek a na tom nic nezměním. Jsem ve své podstatě omezený. Kdybych se toho měl o létání tolik naučit, měl bych na to v hlavě návod. Kdyby mi bylo dáno létat tak rychle, měl bych krátká sokolí křídla a místo ryb bych jedl myši. Táta měl pravdu. Musím na to hloupé létání zapomenout. Musím se vrátit k hejnu a spokojit se s tím, že jsem jen ubohý, omezený racek.“

    Tak tohle je přesně chvíle, kdy umírají sny, touhy a pravé podstaty člověka. Pravé podstaty lidského bytí. I hlavní hrdina tohoto příběhu prožívá tento bolavý návrat zpět k hejnu racků, pro něž je létání jen pouhou cestou k přežití, boji o mrtvé či živé ryby, zbytky z rybářských lodí a plahočení se za jediným životním cílem - přežít co nejdéle.

Tady by mohla kniha skončit, jako končí mnoho našich životních radostí.

    Richard Bach však do příběhu dává novou naději, která spočívá v tom, že je-li tato naše vnitřní touha silná, i z toho dna, kam se násilně vracíme v touze opět zapadnout do davu a nevyčnívat, nás dříve či později zase vytáhne. Nedá nám to.

Musíme se vrátit domů. K sobě.

Nechat se zavrhnout. To udělá i ten Racek, jež miloval létání víc, než mrtvé ryby k večeři.

    „„Chceš-li být šťastný, zjisti, co miluješ ze všeho nejvíce. Vrhni se do této lásky s odvahou, vytrvalostí a maximální rozhodností.

    Odměnou za tvé snažení ti bude zavržení a vyloučení ze společnosti tvých přátel a blízkých. Pokud se však odmítneš vzdát, pokud přežiješ osamělost a pevně se přidržíš své lásky, zjistíš, že máš nové přátele, novou rodinu, která tvé hodnoty a ideály sdílí. S nimi dolétneš dál a výš, než si dokážeš představit.“


    Něžný příběh plný emocí a obrovské síly, fyzického vypětí a hlavně metafory. Ono létání racků lze přirovnat k lidskému žití. Rázem nacházíte mnoho moudra pro sebe samé a celá dějová zápletka se stává potěchou pro duši.

    Jen velmi těžko se o této knize vypráví, protože je z těch, které si přečtete a musíte se usmívat. Dotkli jste se lidské jednoty, abslutního štěstí a smyslu života. Těžko hledat slova. Mlčení je v tomto případech dokonalým vyjádřením pocitu, jež ve vás Jonathan Livingston Racek zanechá.

    Richard David Bach (23. června 1936) je americký spisovatel, jehož dílo je nenapodobitelné. Často se v jeho knihách píše o létání, ať fakticky či metaforicky, protože on sám létání miloval od svých 17 let a v určitých chvílích používá i prvky autobiografie. Jeho životní filozofií je naše nesmrtelnost, žití v mnoha životech, ve kterých se učíme a ve kterých máme dát zejména na naši „hravost“.

    „O svém příštím světě rozhodujeme tím, co se naučíme v tomto. Neuč se nic a tvůj příští svět bude stejný jako tenhle - stejná omezení, stejné překážky k překonávání.“

    Jeho další knihy se dočkaly také velkých úspěchů, můžete si vybrat na letní prázdninové čtení pro chvíle, kdy toužíte po samotě. Stačí si jen vybrat „odstín“ příběhu, který vám je blízký:
Nikdo není daleko
    Může nás vzdálenost opravdu oddělit od přátel? Když chceme být s někým, koho milujeme, nejsme vlastně už s ním?

Útlounká ilustrovaná kniha je přečtená za několik minut - a přináší nádherný pocit jednoty se světem.
Iluze
    Jsme hraví, bavící se tvorové, vydry vesmíru. Nemůžeme zemřít, nemůžeme se zranit o nic víc,než se mohou zranit iluze na plátně. Ale můžeme věřit, že jsme zranění do těch nejbolestivějších detailů, do jakých chceme. Můžeme věřit, že jsme oběti, zabíjené a zabíjející, zmítané štěstím a smůlou…
Most přes navždy
    Jsme mostem přes navždy. Klenem se nad mořem, pro potěšení a vrháme se do dobrodružství, pro zábavu prožíváme záhady, volímem prohry, triumfy, výzvy a všemožné výhody, zkoušíme to znovu a znovu, učíme se lásce a lásce a LÁSCE.
Jediný
    Nádherná milující fantazie, harmonie vědy a ducha: „Stejně tak jako svět nemusí být tím, čím se zdá, můžeme i my být něčím víc, než jsme zvyklí si myslet.“

Vydalo nakladatelství Synergie, www.synergiepublishing.com

Vydáno:   06. 07. 2012

Přečetlo:  1613 čtenářů



Komentáře k článku...
Předmět:
Datum:
Jméno:
¤ pro DanuP
9. 07. 2012 22:06
RenataP
¤ Renato
8. 07. 2012 18:15
Dana P.