Články

- Zajímavosti -

Úplné zatmění Měsíce 15./16. června 2011
    Toto zatmění nastane ve středu 15. června ve večerních hodinách krátce po západu Slunce. Půjde o jedno z nejočekávanějších měsíčních zatmění v tomto desetiletí, neboť Měsíc bude procházet přímo středem zemského stínu a fáze úplného zatmění potrvá přes 1 hodinu a 40 minut. To z něj učiní páté nejdelší úplné zatmění 21. století! Tím zcela nejdelším pak bude za 7 let úplné zatmění 27. července 2018, které z našeho území spatříme za ještě lepších podmínek než toto.


    Zatmění spatříme v podstatné části svého průběhu. Měsíc bude vycházet ve 21 hodin 9 minut SELČ (pro Prahu) nad jihovýchodním obzorem již téměř ponořen v plném zemském stínu. Maximální fáze zatmění nastane ve 22 hodin 13 minut. V tomto okamžiku bude měsíční kotouč procházet nejtemnější částí zemského stínu. Měsíc v té době nalezneme 7.5° nad obzorem v souhvězdí Hadonoše. Na západ od ztemnělého měsíčního kotouče najdeme jasnou hvězdu Antares v souhvězdí Štíra (samotný potemnělý Měsíc bude ležet ve velmi husté části Mléčné dráhy, žel nízko nad obzorem). Do konce úplné fáze ve 23 hodin 3 minut SELČ pak Měsíc ještě vystoupí nad obzor do výšky 11.5°. Z planet v době maximální fáze zatmění najdeme nad jihozápadním obzorem Saturn v souhvězdí Panny (jen 0.26° JV od dvojhvězdy Gamma Vir s hvězdnou velikostí 3.5 magnitudy).

    Toto zatmění je navíc jediné úplné viditelné z České republiky od února 2008 do září 2015. Jeho jedinečnost netkví jen v délce trvání fáze úplného zatmění, ale také z faktu, že úkaz nastane jen necelých 5 dní před letním slunovratem. Úplňkový Měsíc tedy právě proto najdeme, jak bylo zmíněno dříve, velmi blízko centra Mléčné dráhy a za dobrých podmínek (například vysoko v horách) bude okolí Měsíce nesmírně fotogenické. Právě tato oblast oblohy je totiž jednou z nejbohatších na objekty vzdáleného nebe, jako jsou například emisní mlhoviny nebo otevřené a kulové hvězdokupy.

    K pozorování úkazu je zapotřebí si najít místo s jihovýchodním obzorem oproštěným o domy, stromy či lesy. Dobrým místem je proto střecha vysoké budovy nebo vysoký kopec. Zatmění Měsíce navíc bude probíhat ještě za šera a ve městech by mohl k jeho výhledu bránit smog. Nejlepší variantou k pozorování jsou proto hory, kde je vzduch značně čistší. Výhodou je samozřejmě navštívit i nejbližší hvězdárnu, pokud bude mít tím směrem dobrý výhled.

Vydáno:   09. 06. 2011

Přečetlo:  1927 čtenářů
Zdroj: http://www.astro.cz

Autor (vložil): Alcyone



Komentáře k článku...
Předmět:
Datum:
Jméno:
¤ Byla by škoda
17. 06. 2011 18:18
Grush