Články

- Prezentace -

Park studií a reflexe
Prostor pro relaxaci a zamyšlení nabídne Park studií a reflexe
    V dnešní hektické a uspěchané době patří chvilka odpočinku a zamyšlení mezi vzácné chvíle. Necháváme se pohltit každodenními starostmi a zapomínáme si občas srovnat věci v hlavě a udělat si pár minut sami na sebe. Kromě nedostatku času nás v této neveselé statistice utvrzuje také rušnost okolního světa. Pomocnou ruku v tomto směru nabízí skupinka dobrovolníků, kteří by v České republice rádi vybudovali Park studií a reflexe.


    Parky studií a reflexe jsou místa po celém světě, která vznikla na základě potřeby lidí, jejich touhy po zamyšlení, rozjímání a meditaci. Jsou to místa otevřená všem. Navštívit je může každý, kdo se chce na chvíli zastavit, přemýšlet a meditovat o svém životě nejen v jeho každodenní rovině. Konat se zde však mají i nejrůznější semináře zaměřené na osobní rozvoj, workshopy, přednášky a další společenské akce. Skupinka dobrovolníků, která za celým projektem stojí, se nebrání žádnému návrhu. „Cílem je především prostor pro vytváření nové nenásilné kultury, prostor pro setkávání, kde budou mít lidé dostatek prostoru a času, aby se zamýšleli nejen nad starostmi každodenního života, ale i nad hlubšími existenčními tématy,“ uvedla Dana Feminová z organizace Fénix, která dobrovolníky, kteří se chtějí na projektu podílet, sdružuje. Projekt je v současné době v plném proudu. Probíhá finanční sbírka, hledají se vhodné prostory, ale také každá pomocná ruka, která by byla s projektem ochotna pomoci. Organizátoři uvítají každého, kdo chce pomoc jakýmkoli způsobem. Vítány jsou kromě materiálních a finančních příspěvků také všichni, kteří chtějí pomocí svými schopnostmi a možnostmi. Projekt je totiž kompletně financován lidmi. „Chceme vybudovat prostor, který nebude financován grantem či velkým příspěvkem vybrané firmy. Naším cílem je místo, které vznikne na základě spolupráce a přání všech zúčastněných,“ uvedla Dana Feminová.

    V současné době na podobném principu funguje ve světě již přes 23 Parků studií a reflexe. Nejbližší najdete v německém vesnici Schlamau, přibližně tři hodiny jízdy od Prahy. Ten často navštěvují také čeští dobrovolníci. „Park studií a reflexe ve Schlamau je pro nás velkou inspirací. I díky tomu věříme, že se nám společnými silami podaří stejné místo vytvořit i v České republice,“ uvedla Dana Feminová.

    Všichni, kterým se myšlenka Parku studií a reflexe líbí, jsou zváni na setkání, která se k projektu pravidelně konají. Sledujte webové stránky projektu www.parkstudii.cz nebo komunitu na Facebooku www.facebook.com/parkstudii.

Vydáno:   15. 04. 2011

Přečetlo:  1836 čtenářů



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)