Články

- Meditace a relaxace -

Lucidní sen (shrnutí)
Nejprve bych chtěl podotknout, že se jedná o shrnutí informací o Lucidním snu a nejedná se o návod, jak na Lucidní sen, i když takové informace zde také najdete. Přeji příjemné čtení.

Lucidní sen (shrnutí)

Lucidní sen (dále už jen LD) je zvláštní tip snu, kdy si člověk uvědomuje, že sní a sen si tak “řídí“ sám. Tak jako v normálním snu se vám sen “promítá“ před očima a zasáhnout do něj nelze, u LD je tomu přesně naopak. Můžete u něj přemýšlet a řeknete si, že půjdete třeba tam nebo uděláte to atd.

Existují dva typy spánku. Spánek pomalých vln (dále jen SWS), druhý typ spánku je REM. První typ se může také nazývat non-REM, ale používejme raději SWS. SWS se dá rozdělit do čtyř stádií. Normální lidé, tedy zdravý lidé upadnou nejdříve do toho typu spánku. Postupně projdou fázemi 1 a 2 a poté stráví 70-90 minut ve stádiu 3 a 4. SWS je oproti REM spánku mnohem hlubší a většinou v něm nevznikají sny. Tyto cykly se asi s 90 minutovou periodou opakují po čas našeho spánku. K ránu se SWS mění spíše k REM, ale může se to stát i v noci. Během času, kdy spíme, proběhne průměrně zřejmě 6 REM fází a tak není možné snít celou noc.

Naprostá většina snů je zapomenuta, protože není vytvořena “paměťová stopa“. Ovšem pokud se člověk probudí v REM fázi, měl by si sen pamatovat dobře. Poté, když usne, zpravidla upadne do SWS a ráno si sen nepamatuje.

Schopnost zapamatovat si sen je velice důležitá pro odhalení LD. LD totiž vzniká v téměř pravidelné frekvenci neustále, ovšem člověk si je nedokáže pokaždé zapamatovat. Pokud se LD chcete zabývat, dejte si tu práci a naučte se sny rozeznávat a pamatovat.

Možnosti jak rozlišit vznik LD:

1) LD je odhalen specifickou technikou během snění v REM spánku.
2) LD je rozeznáno krátce po “ztrátě“ vědomí po dobu astrální projekce.
3) LD vzniká naprosto spontánně a zaznamenán je náhodně.
4) LD je produkce mentálních technik, které zvyšují šanci na LD.
5) Prvky LD jsou včleněny do normálního snu a dá tak “šanci“ vzniknout LD.
6) LD jsou následkem speciálních technik v bdělém stavu, tyto techniky jsou předmětem výzkumu a experimentování.
7) Samozřejmě existují další možnosti.

Metod, jak vyvolat LD, je opravdu mnoho. Některé jsou lepší, jiné horší, to je věc názoru daného člověka. Každému “sedí“ jiný styl. Společné však mají vytvoření podmíněného (získaného) reflexu, který se dostane do snu a dá tak možnost vzniku LD, třeba mytí rukou.

Po každém umytí rukou osoba pozoruje efekt “tání“ nebo “mlžení“ rukou. Obvykle je to jakési tání rukou, které je specifické pro druhy astrální projekce a tedy i LD. Po objevení tohoto efektu člověk snadno zjistí, že nachází v LD. Je to takový test reality, protože jinak se dá kvalitní LD těžko rozeznat od reálného dění.

Dále lze udělat “test reality“ něčím neobvyklým, třeba létání vzduchem, chození po vodě nebo se nacházíte někde, co je u dané osoby nepravděpodobné, ponorka, raketoplán, vesmírná loď atd. Takto lze také rozpoznat LD.

Pak existuje ještě metoda “pokus-omyl“, je založena na naprosto náhodném testování reality, ale není zrovna nejlepší. Popišme si situaci. Nejste si jistí, jestli je to sen nebo ne a tak skočíte např. z nějaké budovy. Pokus to byl, pokud spadnete a nic se vám nestane je to sen, pokud spadnete a v lepším případě se jen “polámete“ je to omyl :D. Samozřejmě jsem uvedl dost netradiční test, ale takto nějak metoda “pokus-omyl“ funguje.

Další možnost jak testovat realitu je následující: “hodiny“, pozorujte hodiny, nic se vám nemůže stát a je to naprosto spolehlivé. Jak je známo, ve snu je čas vnímán jinak a nemá naprosto žádnou hodnotu tak, jako v našem světě obklopeným fyzikálními zákony.

Podívejte se na hodiny a zjistěte, jaký je právě na hodinkách čas. Poté se podívejte jinam a zase zpět na hodinky. Čas na hodinkách se obvykle změní a nikdy není stejný, je naprosto nepravděpodobné, že se něco takového ve snu stane. Takže pokud je na hodinkách 7.59 a pak se podíváte na hodinky znovu a je na nich třeba 18.25, je jasné, že se jedná o sen. Pokud je na hodinkách stále 7.59, nebo 8.00, prostě čas blížící se prvnímu času, je jisté, že se o sen nejedná.

Možná si řeknete, že každý pozná, že se jedná o sen. Ano pozná! Ale ve chvíli kdy se probudí, zamyslete se a zjistíte, že ve snu nemáte šanci jinak poznat, zda je to sen či realita. Ano, tak je LD dokonalé.

Pokud je test reality úspěšný a vy zjistíte, že sníte, nepanikařte, jinak se probudíte. Buďte v klidu, rozhlédněte se, projděte se, jste přece ve snu a nic se vám stát nemůže. Nemyslete na své “fyzické“ tělo, jinak se s největší pravděpodobností probudíte.

Když jste zklidnění, užívejte si LD, dělejte to, co v reálu nemůžete. Skákejte přes budovy, lítejte, prostě co vás napadne, pocity jsou to úžasné. Možná se vám skoky a létaní na první pokud nepovedou.

Možnost využití LD je široká, využívá se jen tak pro “legraci“ jako ho využíváme my, nebo třeba v psychologii.

1) Možnost léčení fobií, daná osoba si uvědomí, že je to sen a může se tak postavit svým fobiím.
2) Překonání nočních můr s tím, že se ujistíte, že tester reality, že se jedná o sen a vrhnete se s radostí do dobrodružství.
3) LD jako druh zábavy.
4) Z pohledu Buddhismu LD pomáhá pochopit představu o tom, že svět je pouhá iluze a člověk ani neví, co je reálné a co ne.
5) Dále je také možnost se z LD dostat přímo do astrálního cestování (AC) a tím se pohybovat fyzické nebo astrální rovině v reálném čase se svým “astrálním“ tělem (pokud vás to zajímá, doporučuji si najít nějaký schopný zdroj informací o AC. Nebo počkat, mám v plánu napsat i shrnutí o AC).
6) Samozřejmě existují další možnosti.

První LD zřejmě nebudou nějak “extra“, ale nenechte se odradit. Ve většině případů si lidé uvědomí, že se jedná o sen, ale nejsou schopni využít své schopnosti a jít na ono místo atd. Nedokáží to vymyslet a proto si připravte pár typů, jak se rozhodovat. Chce to praxi, pak to půjde samo.

Ale tak jako všechno má i LD své nevýhody, zde jich pár uvádím:

1) Z důvodu časových intervalů REM jsou LD krátké, hlavně z počátku.
2) Sen nemůžete mít kdy chcete, protože frekvence těchto snů je ve srovnání s frekvencí normálních snů velice nízká.
3) Dále nevíte, co za LD se bude odehrávat, jaká bude situace, ale to posuďte, zda je to výhoda či nevýhoda :-). Ale praxí se dá docílit toho, že si vytvoříte situaci podle svých představ, kde se LD odehraje.

Ještě dodám, že přivodit LD se dá pěkně čtením nebo shlédnutím nějakého filmu před spaním, u kterého myslíte a přemýšlíte o něm, než usnete, je tu šance na LD. Jinak, jak jsem řekl, závisí to na praxi, existují lidé, kteří mají LD několikrát denně a jejich sny jsou plné barev a jsou naprosto “živé“ tedy “živější“, než sny začátečníka, je to o praxi a o nadání. Ke zvýšení frekvenci LD a kvality LD dobře poslouží energetická cvičení.

Pokud se vám článek libíl, můžete si přečíst další můj článek, který slouží k zamyšlení.
- Co je to peklo?

Vydáno:   05. 02. 2010

Přečetlo:  5374 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Oxide



Komentáře k článku...
Předmět:
Datum:
Jméno:
¤ Ld
17. 12. 2017 9:07
Selena
¤ to: Oxide
8. 04. 2010 23:45
Kutzu
¤ to:Kutzu
14. 03. 2010 15:06
Oxide
¤ Kutzu
5. 03. 2010 19:19
Jelitko
¤ ...
25. 02. 2010 23:17
Kutzu
¤ sen?
18. 02. 2010 15:54
Jelitko
¤ Dddd
17. 02. 2010 22:31
belter1