Články

- Zamyšlení -

Co nám chtěli duchové říci
Spiritistické hnutí se z české kotliny vytratilo spolu s nástupem komunismu po druhé světové válce. Vysvětlení, proč se tak stalo, je v literatuře zabývající se tímto tématem celá řada. Od esoterických a mystických, až po to docela jednoduché - lidé se začali bát pronásledování a docela prostě od svých „styků se záhrobím" upustili. Přitom počátky tohoto hnutí i pronásledování ze strany církve i státní správy, kterými musela tato „věda obyčejných lidí" projít, se s komunistickými represemi dají jen těžko srovnávat. Spiritismus se zrodil v české kotlině dávno před tím, než roku 1880 vstoupil do světového povědomí.
Některé výzkumy naznačují, že spiritismus může mít svůj původ v kletské kultuře, která se smísila se slovanskou a následně s křesťanstvím. Mimořádnými indiciemi jsou styky našich křesťanských „sektářů" s těmi francouzskými.
Některé literární pozůstatky naznačují, že především sekta adamitů se svými obřady velmi blížila spiritistickým seancím, tak jak je máme zazanamenány z přelomu 19 a 20 století v zápisech spiritistických kroužků. Lze dokonce vystopovat vliv adamitů a také katarů (přišli k nám z jižní Francie) na utváření Jednoty Bratrské a dokonce na samotného Jana Amose Komenského!
Budeme-li v našem zkoumání důslední, nalezneme stopy spiritismu v mnoha sférách našeho kuturního dědictví a především hluboko v našem pokřiveném sociálním cítění. Proč se to všechno ale dělo, když dnes v zemi, která je kolébkou spiritismu, neexistuje žádný oficiální spolek ani kroužek? Copak nás už duchové nemají o čem poučit? Proč se namísto osvětové a sociální kultury, kterou spiritismus tak masově v minulém století šířil, šíří na internetových portálech pouze „strašidelné historky z podsvětí"?

Vyspělí duchové v neznámějších dílech Allana Kardeca nás poučují o hlubokém smyslu naší existence, totiž o cestě k nejvyšším duchovním kvalitám našeho bytí. Nejen některých z nás, a každého z nás a nás všech jako lidstva. Dokazují nám, že vymoženosti technického pokroku jsou jejich darem, který nám věnují často s vědomím, že možná nebudeme schopni pochopit význam těchto darů a možná je dokonce použijeme v náš neprospěch. Zdá se, že v posledních desetiletích se tito vysocí duchové (z nám zdánlivě neznámého důvodu) zdržují v ústraní a pouze přihlížejí vývoji, zatímco nízcí duchové - tedy ti, jejichž duše je ještě nucena bloudit vesmírem zaslepována vlastním sobectvím - se překotně snaží vetřít do naší přízně všelijakým strašením.
Pamatujte, že pro zkušené médium platí pouze jedno pravidlo. Vznešený duch je trpělivý a tichý, ochotný k službě, která prospívá a vděčný za spolupráci, tak jako mnohý mezi námi živými, zatímco nízký zjev se vemlouvá, hlučí a vnucuje a všemožně se svými pochybnými schopnostmi snaží zakrýt skutečný nedostatek svého intelektu, který je důkazem vyspělosti ducha.
Pamatujte, že dnes se bojíte vy všelijakých přízraků a zjevů, jejichž schopnosti jsou pochybné a nebudete-li tvrdě pracovat dnes a teď sami na sobě, budou se jednou vaše děti a vaši vnuci bát vašeho šátrání v policích s knihami, které jste nikdy nečetli.
Zdánlivá nehybnost na poli spiritismu, který jakoby před dávnými lety spadl z horních regálů polic historie do jejího podsvětí, je ve skutečnosti dobře míněným úmyslem. Ukázalo se totiž, že i přes mnohá naléhání duchů, dlouho před první a druhou světovou válkou na morální stránky lidstva a přes mohutné úsilí, které vyvinuli, aby umožnili spiritistům a spiritismu stát se masovým hnutím, které mělo zvrátit tyto strašné události, nebylo toto úslilí sice zbytečné (podařilo se zachránit mnoho duší, které by v strašných a dlouhých válkách propadly zhoubnému zoufalství, které by vrátilo pokrok lidsta možná o mnoho století zpět), ale v mnohém vyčerpávající. Proto sami poučeni přistoupili k hledání nových cest do myslí lidí. To, co jsme prožili v minulém století, mělo být pučením nám i jim, kteří stejně jako my musí usilovně pracovat s tím rozdílem, že nám je dovoleno odpočívat - jim nikdy. Dobré medium ví, že duch se navrací v pravý čas a nikdy nepřichází touž cestou, ale volí si novou, aby ukázal, jak hluboké je tajemství, které zvěstuje.
Ať se nám to totiž líbí, nebo ne, duchové jsou posly Boha, možná našim jediným spojením s ním. To oni diktovali mystikům nejdůležitější náboženská díla minulosti, to oni vstupují do myslí vědců a často dávají do souvislosti fakta, o kterých předtím nikdo ani nesnil. Nemohou se však bránit naší nejsilnější zbrani - svobodné vůli. To je cesta pro Vás, kteří tak často býváte sužování přízraky a démony. Vůle přestat naslouchat hlasům zlým a naučit se naslouchat hlasům dobrým. Pokud chcete vědět něco o spiritismu a jeho poselství, tak přestaňtě konzumovat duchařské příhody a nahlédněte do J.A. Komenského, nebo třeba Svatopluka Čecha - oba tito autoři se sami přiznali, že tvořili medijně, tzn. jejich knihy byly napsány automatickým písmem. Mimochodem, víte, že Komenský navrhl systém školství, který důsledně a úspěšně uplatňují v západních zemích, zatímco v Česku nebyl nikdy ani vyzkoušen?

Spiritismus je velmi rozsáhlá věda o duševních principech a cestě duše, navylučuje nikoho z přízně k náboženství, pouze ho vyučuje toleranci a vědění.

Vydáno:   15. 06. 2006

Přečetlo:  2743 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Abé



Komentáře k článku...
Předmět:
Datum:
Jméno:
¤ Možný důvod úpadku
28. 06. 2006 20:59
Juk-juk
¤ co nám chtěli...
21. 06. 2006 16:40
tyna
¤ názor
20. 06. 2006 22:41
Ropušák