Články

- Zajímavosti -

Psycholog a tarotové karty
Psycholog a karty
V současné době se stále více psychologů zabývá otázkou, zda lze v rámci poradenského nebo terapeutického procesu úspěšně a smysluplně využívat také alternativní metody, jakými jsou tarotové karty, symbolon, I-ťing nebo astrologický rozbor osobnosti.

Sama patřím do skupiny psychologů, kteří se domnívají, že tyto alternativní metody lze opravdu úspěšně využívat v psychologickém poradenství a terapii. Domnívám se také, že používání alternativ má své opodstatnění, neboť nám můžou usnadnit cestu tam, kde selhávají jiné, běžně používané metody. Chtěla bych se zde zaměřit především na to, jak psycholog může ve své práci využívat tarotové karty. Dovolte mi tedy, použít pro ilustraci případ jedné klientky z mé psychologické praxe.

Mou pomoc vyhledala Marie ? ambiciózní mladá žena, která již brzy měla opustit řadu dvacátnic a přehoupnout se mezi třicátnice. Jako důvod svého příchodu uvedla: „Měla bych být šťastná. Vše v životě se mi daří. Vystudovala jsem vysokou školu s červeným diplomem. Pak jsem našla místo u prestižní zahraniční firmy. Nejdříve na pozici asistentky, ale nadřízení rychle zjistili, že jsem práci plně oddána a mám větší potenciál, tak jsem se stala manažerkou. Svou práci miluji, finančně jsem dostatečně oceněná, mám hezký byt a tolerantního partnera. Přes to všechno nejsem poslední rok spokojená. Mám dojem, že mi ubývá síla a energie, ztrácím chuť do života. V práci sice své povinnosti zvládám, ale už mě to netěší jako dříve, musím se do práce nutit. Ve volném čase obvykle jen sedím doma, nikam se mi nechce. Bývám mrzutá, náladová, což odnáší můj partner.“

S klientkou jsem pak vedla diagnosticko-terapeutický rozhovor. Vzhledem k věku Marie se nabízelo, že zdroj potíží by mohl být v partnerském vztahu a hlavně v otázce mateřství, neboť Marie byla dosud bezdětná. Marie však všechny mé pobídky a náznaky tímto směrem kategoricky odmítala. Tvrdila, že v tom problém není, protože ve vztahu je spokojená, vše je podle ní. Partner už jí několikrát nabídnul manželství, které ona odmítla, protože v manželství nevěří. A co se týká dětí, ty nikdy nechtěla a chtít nebude. Vysvětlila jsem Marii, že toto je její vědomý postoj, ale její nevědomí patrně zastává opačné stanovisko a vyvolává depresivní nálady, „ubírá Marii sílu do práce“ snad proto, aby jí pomohlo přeorientovat se na jinou oblast života ? domov a rodinu. Marie nebyla připravená přijmout toto vysvětlení a trvala na tom, že problém musí být jinde, kde to netušila.

Ocitly jsme se na mrtvém bodě. Logickými argumenty a pouhým rozhovorem jsme se nemohly dostat dále. Napadlo mne tedy, zkusit využít symboly tarotu. S tím Marie ochotně souhlasila. Otázku jsme upřesnily takto: Co je příčinnou mého smutku, ztráty chuti a energie? Zamíchaly jsme karty a rozložily je do keltského kříže. Pak jsem začala karty postupně otáčet na lícovou stranu. Jak velké bylo překvapení ve tváři Marie, když viděla první dvě karty ? Císařovnu a Útlak (10 holí). Začala jsem Marii osvětlovat symboliku Císařovny jako karty vyobrazující ženskou roli a mateřství: „Císařovna trpělivě přijímá své okolí, je schopná se odevzdat, být něžná a empatická vůči svým dětem?. Císařovnu kříží karta Útlak - 10 holí, která symbolizuje potlačení nějaké tendence, nepružné a nevhodné životní strategie a depresi?.“ Bylo viditelně znát, že Marie je obrazy zasažena. Po chvíli se tato emancipovaná úspěšná dominantní žena rozplakala a povídá: „Ano, je to tak, opravdu něco ve mně touží po dítěti, ale já jsem ho neplánovala, nevím, jestli budu dobrá matka.“

Rozhovor se poté začal ubírat produktivním směrem. Ukázalo se, že obavy z mateřství mají svůj původ v dětství klientky. Marie byla jedináček, její rodiče nikdy neskrývali fakt, že vždy toužili mít syna, což se nevydařilo. Marie se snažila získat lásku rodičů tím, že potlačila svou ženskou citlivost a plně rozvinula pouze své mužské stránky a vlastnosti. V plnění mužské role byla dosud opravdu úspěšná. Ale nyní v době, kdy se začínají ozývat její „ženské biologické hodiny“, upadá do deprese a je bezradná.

Symboly tarotu Marii pomohly přiznat si, že má v sobě i ženské části, které touží po realizaci. Přiznat si, že v nitru touží po dítěti, což je spojeno se strachem. Pro Marii to byl první významný krok na cestě k překonání jejich depresí a uskutečnění sebe také, co by ženy.

Za jakým účelem a kdy lze používat tarot v psychologické praxi? Co můžete žádat od psychologa, který pracuje s tarotem?
Tarot v rukou psychologa lze dobře využít především:
1. při rozhodování, k usnadnění volby mezi více možnostmi;
2. k objasnění situace nebo vztahu k druhému člověku;
3. k úpravě vědomého postoje prostřednictvím pohledu na situaci z jiného úhlu;
4. pokud potřebujeme nalézt vhodný postoj k určitým lidem, věcem nebo záležitostem našeho života;
5. k účelům sebepoznání, rozšíření znalostí o vlastní osobě;
6. k inspiraci, dodání nápadů, když logika a vědomí uvázne.

Když přicházíte k psychologovi, který pracuje s tarotem, nečekejte, že vám bude věštit, co vás čeká a nemine ve vašem životě. Připravte se spíše na to, že vám pomůže poodhalit příčinu vašich potíží nebo problémů a nalézt vhodný způsob, jak situaci změnit k lepšímu. Neřekne vám přesně, jaká šťastná nebo smolná událost vás v budoucnosti čeká, ale spíše to, jak sami máte jednat, abyste zvýšili svou šanci přilákat si štěstí.

Mgr. Svatava Janošková
www.terapie-tarot.cz
konzultace@terapie-tarot.cz

Vydáno:   17. 05. 2009

Přečetlo:  1935 čtenářů
Zdroj: http://www.terapie-tarot.cz

Autor (vložil): Svatava J.



Komentáře k článku...
Předmět:
Datum:
Jméno:
¤ Hezký článek,
18. 05. 2009 19:41
Grush
¤ k článku
17. 05. 2009 19:20
Věra