Články

- Záhady a tajemno -

Magie
V naší stále materialističtější společnosti mnozí z nás zapomněli na prosté radosti přírody a přírodní magie. Když dnes někomu řeknete, že se zajímáte o magii, zpravidla reaguje pozvednutým obočím nebo pobaveným úsměvem. Lidská povaha je ale taková, že vás tito skeptičtí lidé v tom samém okamžiku požádají, abyste vyslovili nějaké zaklínadlo k jejich prospěchu.

Okultismus

Okultista je člověk, který se pouští do neprobádaných oblastí ve snaze odhalit jejich tajemství. Mnohé přírodní procesy jsou dosud neprobádané, a tudíš „okultní“. V minulosti provozovali okultisté ? moudré ženy neboli čarodějky a čarodějové, jak bývali tehdy nazýváni ? svoji činnost tajně, aby unikli pronásledování. Strach, lakomství, závist a nenávist byly hlavními kořeny neutuchající perzekuce, jejímž hlavními protagonisty byli učenci. Hony na čarodějnice a časté čarodějnické tribunály se stávaly hospodářským odvětvím, které podporovalo místní ekonomiku a dávalo obživu těm, kdo se ho zúčastnili. Jezuitský kněz Fridrich von Spree (1591-1695), který měl odvahu vyslovit se proti těmto praktikám, napsal: „Často jsem si říkal, že jediný důvod, proč nejsme všichni čarodějové a čarodějnice, je ten, že jsme nebyli všichni mučeni.“ Toto opakované veřejné vraždění vedlo k proměnám lidské psychiky a také k tomu, že všechny formy magie byly praktikovány tajně.

Přirodní magie

Až do 17. století panoval všeobecně názor, že příroda je oživená a že duše a tělo tvoří nedílnou jednotu ve všech sférách stvoření. Pokud mělo být uzdraveno fyzické tělo, musel být uveden do rovnováhy i duch. S příchodem vědecké revoluce začala být příroda chápána jako něco, co si má člověk podmanit ke svému prospěchu, bez velkých ohledů na důsledky. Teprve dnes si začínáme uvědomovat ? a je ironií, že nám to dokazují právě vědecké experimenty ? společný základ a vzájemnou propojenost všech forem života na Zemi. Jednotlivé složky našeho vesmíru se mohou jevit jako izolované objekty z pevné, neprostupné hmoty. Ve skutečnosti je ale vše pouze energie vibrující v různých frekvencích. Měli bychom rozvíjet schopnost rozpoznat životní energii, která proudí celou přírodou a oživuje všechna stvoření, a pracovat s přírodní magií, která je všude kolem nás.

Probuďte své dřímající schopnosti

V našem moderním individualistickém světě je těžké důvěřovat svým přírodním instinktům a znovu probudit k životu schopnosti, které jsme měli v raných fázích našeho vývoje. Když si uvědomíme propojení ducha, těla a vědomí a naučíme se ovládat energii své mysli, můžeme využívat magii jako nástroj pro kontrolu a zlepšení svého osudu.
Magie, o níž zde píšu, je pozitivní silou. Všechna zaříkadla, která tady uvádím jsou humánní a podporují život. Nemusíte se stát členy nějakého tajného společenství, abyste mohli využívat magickou energii přírody.

Magie mysli

Nepotřebujete žádné nákladné vybavení ? většinu rekvizit najdete v nejbližším obchodě, na zahradě nebo v domácnosti. Vlastní magie je ve vaší mysli a jejím spojení s předměty, které budete používat. Vše na tomto světě je nám k dispozici, můžete si to od přírody vypůjčit, používat a těšit se z toho, a nakonec jí to zase vrátit. Uživejte zaříkadla s rozvahou. Nikdy by neměla být používaná k tomu, abyste získali kontrolu nad jinými bytostmi nebo jim ubližovali. Když se obklopíte nenávistnými myšlenkami, budete sami nenávist přitahovat. Když vyslovíte zaříkadlo, slavnostně tím oznamujete, co máte v úmyslu. Intenzivně se na to soustřeďte, a jakmile začnete mít pocit, že se věci zlepšují, magie bude působit. Nezapomínejte na svoji individualitu ? magie není zkostnatělá a bude se vyvíjet spolu s vámi. Když vyvinete vlastní rituály pro získání potřebných rekvizit nebo podniknete celodenní výlet na obstarání požadovaných rostlin, posílí to vaši koncentraci při vyslovování zaříkadla i váš vztah k přírodě.

Magické potřeby

U mnoha zaříkadel jsou používány svíčky, které dávají jemné přírodní světlo a vytvářejí atmosféru vhodnou pro koncentraci mysli. Oheň je důležitý duchovní element. Zvolte svíčku správné barvy, abyste zvýšili magický účinek. Kde je to důležité, jsou u jednotlivých zaříkadel doporučeny správné barvy. Když se díváte na svíčku, vstřebáváte do sebe její zlaté teplo, pokuste se vizualizovat neviditelné síly, které vás obklopují (samozřejmě jen pozitivní), a uvést svoji mysl do stavu meditativního pohroužení. Může to trvat nějakou dobu, než se naučíte soustředit svoji mysl, ale nevzdávejte to ? cvičením se zdokonalíte.

Bylinky a silice jsou u některých kouzel životně důležité rekvizity. Vytvořte si sbírku silic, abyste je měli v případě potřeby kdykoli k dispozici, a obstarávejte si pokud možno čerstvé bylinky. Pro roční období, kdy se čerstvé nedají sehnat, si je sami do zásoby usušte. Máte-li k tomu možnost, pěstujte si bylinky sami. A nezapomeňte: Čím lépe o ně budete pečovat, tím větší magickou sílu vám poskytnou.

Silice, dřevěné uhlí nebo voňavá tyčinka, lahvička, sklenka a také krabička zápalek jsou podstatné rekvizity, které budete pro magické rituály opakovaně potřebovat. Dejte těmto předmětům specifickou auru, vytvořte si k nim zvláštní vztah a používejte je výhradně při magii. To samé platí i o dalších nástrojích, které pro magické úkony opakovaně používáte.

Další pomocníci

Měsíc je při magických rituálech důležitým faktorem. U řady zaříkadel proto najdete informaci, za které měsíční fáze je jejich působení nejsilnější. Jako obecné pravidlo platí: Pokud Měsíc přibývá a blíží se k úplňku, pomůže vám něco získat. Když ubývá, pomůže vám naopak se něčeho zbavit. Úplněk samotný je tím nejmocnějším katalyzátorem.

Při magii pracujte vědomě s barvami, čísly a esoterickými asociacemi, neboť to jsou důležití spojenci, jejichž služeb můžete využít ke svému prospěchu. Přehled magických asociací je uveden níže?

Než vyslovíte své přání

Nakonec jedno důležité upozornění: Formulujte svá přání rozvážně a zdrženlivě. Nikdy se nesnažte dostat druhé osoby do situace, v níž by byly nešťastné ? jejich neštěstí by se vrátilo jako bumerang k vám samotným.

Zaříkadla zde obsažená vám nezajistí automaticky hrnec plný zlaťáků na konci duhy, ale pokud jsou vaše úmysly čestné, zvýší vaši šanci na přízeň osudu. Jak to v životě bývá, jen vaše vlastní úsilí a vážnost při provádění magie přinesou zasloužené plody.

Vydáno:   19. 01. 2008

Přečetlo:  2299 čtenářů



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)