Články

Svátky a rituály

Historie Wiccanství - (komentáře)

vojak85
Pravá Wicca?
23. 07. 2009 18:30

Je zajimavé, že všichni wiccané čerpají znalosti z procesů s čarodějnicemi a přidali si k tomu krátkou filozofii hnutí Květinových dětí. Žádné násilí, nezávazný sex a drogy. Tohle je vážení taky wicca, novopohanský symbol satanistů.
Jane
Wicca
27. 11. 2007 11:29

Prosím autorku,aby si doplnila základní informace...článek sice nazvala Jak vznikla Wicca,ale nic o ní neví, nic o G.Gardnerovi,Knize stínů a její další informace jsou dosti povrchní.Doporučuji rovněž "Temné papežství" nebo také knihy Scotta Cunninghama,alespoň pro základní informace...
iv
Zajimave knihy
26. 11. 2007 3:18

Clanek osobne se mi nelibi a pridavam se k nazoru Derdekea.Vrele doporucuji knihy Peter de Rosa-Temne papezstvi pro zajemce dejin papezstvi a G. Messadie-Obecne dejiny Dabla,kniha ktera hleda dabla skrz dejiny ve vsech nabozenstvich.
Derdekea
dodatek
24. 11. 2007 22:02

vypadlo mi tak, že se v judaismu změnil satan na protivníka Hospodina
Derdekea
názor
24. 11. 2007 22:01

S článkem moc nesouhlasím. Především s větou "Když vzniklo křesťanství...". Ďábel je vlastně to samé co démon, tudíž není jediný a je služebníkem Satana, který je nejvyšší. Původně byl Satan a jeho pomocníci božími služebníky, ale až v judaismu se změnil Satan, alias Beliál a žena se stává ztotožněním hříchu a spolupracovníkem Ďábla. A dostáváme se ke křesťanství, které se vyvinulo z judaismu a přejímá od něj Starý zákon. Čarodějnictví, které lidem pomáhalo, ale nevyznává žádného Satana, jsou to dobré znalosti bylin a pozůstatky po původním náboženství na daném území, které pak již oficiální (od r. 313 Milánský edikt) křesťanství brutálně potlačovalo a považovalo jej za pohanství. Sv. Petr, první papež a zakladatel církve jako takové, to podle mě započal. Sám měl manželku, ale ženy považoval za hříšnice, ztělesnění ďábla a aby jeho následovníky nerozptylovaly či jinak kazily, a požadoval proto celibát (nejspíše i díky jeho zkušenostem s Máří Magdalenou, která byla asi milovanou manželkou Ježíše a kterou Petr z duše nenáviděl). Církev záhy začala bohatnout a neřídila se až tak tím, co její kněží hlásali. Začínají se psát knihy v nichž autoři požadují reformaci církve a poukazují na její prohřešky. Náhle už nemají takovou kontrolu nad svými ovečkami a už to začíná a do toho papežské schizma, tzn. r. 1409 už máme 3 papeže. Na Kostnickém koncilu se neřešil jenom Hus, ale především již zmíněné schizma a papeži se už opravdu nehodilo, aby ještě někdo kázal o nemravné církvi a tak, ač si byli vědomi že to není kacíř, ale nemohli ho jen tak propustit a nijak ho nepotrestat (to by k nim za chvíli všichni eměli úctu a nijak se jich nebáli), ho museli upálit. Od 13. století se na scéně objevuje inkvizice, kdy jim zpočátku šlo o kontrolu nad vírou lidí, ale později se inkvizitory stávali čím dál špatnější lidé a často jen dychtivě hledali kacířství tam, kde nebylo, a vlastně nutili obžalované, aby se přiznali mučením. Kolikrát tak začali lidé s inkvizitory spolupracovat a "práskat" na své sousedy, aby si přilepšili nebo aby s nimi církev počítala, že jsou "dobří".