Články

Záhady a tajemno

Tak jako má Ural Horu mrtvých mají Čechy Pravčickou bránu - (komentáře)

Jiří Quido
foťák
9. 09. 2015 16:21

No jo, ale údajně měli foťáky dva, kde je ten druhý ?
Alef
Růženo
30. 08. 2015 16:42

Film z fotoaparátu vrátila matce Petra Havla tehdejší policie. Film byl záměrně zničený. Kdo měl film měl i fotoaparát. A viděl fotky.
Růžena
tak něco málo k tématu
29. 08. 2015 22:40

Dostal se mi do rukou Reflex č.34, toto číslo vyšlo 20.8.2015, tam je článek o počtu obětí 21.8.1968. Je to hodně depresivní článek, ale není marné si to přečíst.Doplňuji tak komentář , který jsem už psala dříve.A co to má co dělat s těmi lidmi, co zemřeli v r.1987 u Pravčické brány??? Málo a možná ne úplně málo.V CHKO Česko-saské Švýcarsko byla kdysi vojenská posádka. Sice místo tragedie bylo a je v turisticky hodně navštěvovaném místě, ale vojenský prostor mohl být těm lidem osudný. Možná se ti nešťastníci jenom někam nevhodně připletli, kdo ví.
Jiří Quido
+
26. 08. 2015 22:34

No o těch věcech vím také, ale nějak postrádám další osobní věci, jestliže šli na několikadenní výšlap. Ten motiv vraždy je opravdu prazvláštní, také jsem moc nepochopil souvislost s mužem a jeho nářadím...
Růžena
Ten muž na obrázku
26. 08. 2015 22:14

v uvedeném odkazu je asi něco jiného? Nebral léky, které měl, možná úmyslně, konec roku je čas bilancování a nebo i balancování pro někoho , možná dobrovolný konec???.Cizí zavinění vyloučeno uvádí text. Nevidím souvislost s případem z r.1987.Nářadí nosím u sebe taky, dámský šroubovák, baterku, menší nůž- to mám stabilně...hodily by se i kombinačky( jsem technička a občas musím něco i opravit).Mně na tom trochu mate jen to, že v r.1987 už měli lidi komunisty a politiku dosti na háku, Stb sice nezmizela,republika byla v drátěném sevření,ale náznak toho, že změny klepou na dveře, nebylo možné nevidět, lidi jakoby se už méně báli, mluvili více otevřeně, samo jen o hospodářských poměrech. Ale kvůli čemu museli ti lidé zemřít??? Co mohli vědět a nebo proč bylo nutné je zabít??? Jen otázky a žádný motiv k tak děsnému činu.Ten fotoaparát vzal pachatel jaksi preventivně , pokud byl fotoaparát kvalitní hodil se v každém ohledu.A že nebyl pachatel vypátrán? Možná byl a věc se tají z důvodů, které patrně nebude snadné domyslet.
Alef
=
26. 08. 2015 21:02

Občanka, brýle, útržek košile v ešusu... Co tam naopak nebylo a mělo být byl fotoaparát.
Zajímavé je ovšem i toto: http://decinsky.denik.cz/nehody/pomozte-kdo-zemrel-u-pravcicke-brany-20130102.html

Pán měl u sebe dokonce i nářadí. Do čeho pak se tam asi hodlal pustit?
Jiří Quido
StB
26. 08. 2015 20:48

ještě mi není jasná jedna věc : byly nalezeny nějaké osobní věci spolu s nálezem těl ? Přece tam meselo být více věcí, tzn. batohy, tašky atd.
Alef
=
26. 08. 2015 19:22

A ještě dovětek: Je velice divné, že to skutečně někomu nepřišili.
Alef
Jiří Quido
26. 08. 2015 19:20

Ten kdo je zabil se od nich snažil něco dozvědět. Kluky svázal, dívku mučil, až umučil. I její pohřbívání do hrobu mohlo být součástí psychologického nátlaku.
Na STB mi to moc nepřipadá, ta měla možnost jednat "elegantněji". Leda by záležitost velice spěchala a zastíracím manévrem by bylo hodit vinu na čundráky.
Jiří Quido
StB
26. 08. 2015 14:18

No, to možná v té době, ale vzhledem k podobným případům, daleko brutálnějším již není důvodu tento případ utajovat, právě naopak. Někde jsem četl, že by v tom měla mít prsty StB.
Růžena
pro Jiří Quido
25. 08. 2015 22:18

Zločin, který se stal v oblasti Pravčické brány byl (podle mě)svou brutalitou a možná až nějakým zvráceným detailem hodný utajení.Rituální vražda by nakonec téhle klasifikaci neodporovala a tak vyloučena není.Socialistický stát některé opravdu úděsné trestné činy tajil.Nejsme jako ti na západ od nás, my tak maximálně černou kroniku, že bylo ukradeno kolo, otrhána úroda na zahrádce:-).Ale jako příklad, že u i nás byly opravdu hrůzné trestné činy, stačí případ kanibalismu na Pardubicku v 60.letech minulého století, tam byl pachatel vypátrán a potrestán , asi absolutním trestem. Veřejnost se dozvěděla část pravdy až mnohem později, až po odsouzení pachatele, naštěstí. Nebo některá úmrtí spojená s 21.srpnem 1968. Až po sametce byly zveřejněny případy obětí a možná to není ani všechno.
Jiří Quido
Pravčická brána
25. 08. 2015 2:35

No, já nevím, ale proč myslíte, že loupež ? To spíše vypadá na nějakou rituální popravu nebo co...
Růžena
Pravčická brána
24. 08. 2015 21:21

Tragický příběh mladých lidí u Pravčické brány-zde půjde nejspíše o brutální loupežné přepadení. Pokud jde o tu ruskou expedici v oblasti Uralu, tam se smrt členů té expedice přičítá magnetické anomálii v místě, kde se nacházeli.Četla jsem si o tom hodně komentářů a úvah záhadologů a rozumné vysvětlení situace nikdo nemá. Je to hodně sporné, důkazy byly slabé a stopy na místě tragedie hodně matoucí už na začátku vyšetřování a časem se k tomu všemu nabalily ještě různé hypotézy a fantaskní teorie. Ale trochu obecně se dá říci,že v některých částech světa se dějí věci zatím nevysvětlitelné. Třeba v Austrálii taková ta Rudá hora a v Mongolsku orgoj chorchoj, o něm místní odmítají i jen žertovat.V Austrálii je místo u té hory pro místní posvátné a domorodci k němu nechodí,protože i tam se několika lidem přihodily divné věci nebo i zmizeli.Bermudský trojúhelník také nevydal své tajemství.A některé ostrovy v Tichomoří by místní nenavštívili ani za nic, podle nich tam sídlí duchové a lidem se často stanou divné nehody, pokud si chtějí místo prohlédnout.Nemyslím si, že jde vždy jen o planý poplach.Zejména místní lidé mají k takovým místům nedůvěru a mnohdy veliký respekt , protože vědí co se tam kdy stalo.