Články

Knižní novinky

Jonáš, Kuchař: Zdraví v ohrožení! Bílým cukrem? - (komentáře)

Dana P.
jde to, je možné
11. 10. 2013 19:32

ten cukr hodně vynechat. Peču žemlovku a jsou tam jenom ty rohlíky a jabka se skořicí a troška másla. Je to bez cukru dokonce ještě lepší
Ruben
Bez raf cukru to jde
11. 10. 2013 16:55

Vysadil jsem raf cukr ve sladkostech asi před dvěma týdny, předtím konzumace asi 25 let. Hned první noc jsem se vzbudil ve tři ráno, naprosto svěží a odpočatej, další dva dny jsem neměl moc chuť ani na běžný jídlo. Pak se to spravilo. Piju jen 100proc ovocný a rostlinný džusy (nejlepší jsou mixy) a jím ovoce. z toho mám jediný rychlý cukry. Překvapilo mě, jak rychle si tělo zvyklo, že sladkosti nepotřebuje. Při stresový zátěži apod. to ale může zase vylízt. To už to ale tělo snad bude mít zažitý. Jako nakopávač nálady doporučuju banán+vlašský ořechy+kefír+musli ze žitnejch vloček. Zdravim a fajn den, Ruben
iveta
Zbyňku
10. 10. 2013 21:11

ještě bych dodala...normální zemědělec hnojí ve dne ale biozemědělec v noci!! :-)))
okolojdouci
...
9. 10. 2013 13:48

cukr jako chemicka latka
cukr jinak sacharoza je mix fruktozy a glukozy v pomeru pul na pul a to bez ohledu na jeho zdroj dokonce pokud se pomine ekonomicka narocnost je mozne ziskat cukr z naprosto kazde rostliny vcetne jednobunecnych...
cukr clovek konzumuje uz par desitek tisic let ale problem s cukrem je teprve par desitek lek stary...
pokud pominu nadvahu lidi ci zubni kaz coz ovsem cukr NEZPUSOBUJE neni nicim lidskemu telu prospesny ani skodlivy je pouze energetickym zdrojem...
cukr jako surovina
cukr v podobe bileho prasku je prelud producentu ktery je zpusoben samozdrejme kvalitou zpracovani dale jemnosti krystalu a belici slozkou coz je nejcasteji vapnik presneji hasene vapno...
cukr moucka ovsem obsahuje i latky zabranujici tvorbe hrudek a prave tyto latky mohou byt problem a rozhodne nejde o male davky ikdyz se jedna o nekolik gramu na kilo cukru je to jen cira chemie...
cukr hnedy ovsem neni dukaz kvality ale setreni nakladu cukrovaru proste prodaji s cukrem i melasu jenz ma mnohem mensi cenu nebot je to pachnouci znacne lepkava tekutina v barve vyjeteho oleje kterou pozre opravdu jen ovazlivec v nasich krajich se ovsem produkuje cukr bez teto chutovky tak ze se do budouciho cukru prida vapno a smesi probublava CO2 vapnik navaze rostlinne casti a jeho vznikla pena se odstrani jako cukrovarske kaly ty vypadaji jako molitan z betonu z techto kalu se delaji hnojiva vznika tak cukr zbaveny roslinych casti uvedeny postup se nekolikrat opakuje nez se dosahne temer bezbarveho cukroveho roztoku jenz se po ususeni mele na pozadovanou hrubost cim je jemnejsi tim vice je bily coz je jak sem jiz psal prelud zpusobeny lomem svetla v krystalech a jelikoz bylo v puvodnim cukernem roztoku pouzito vapno je bila barva cukru jeste intezivnejsi protoze cast vapna zustane v cukru...

snadny test kvality cukru:
staci rozpustit jedno baleni repneho cukru v co nejmensim objemu vody
vznikla sladka voda muze byt okrove nazloutla ale nikdy zakalena to je dukaz ze spolu s cukrem kupujete i jine latky ktere nejsou z puvodni rostliny

ohledne skodlivosti
veskere negativni vlastnosti cukru zacinaji a konci nadmernym uzivanim a nedostacnou peci o telo...

mnohem zavaznejsi dusledky ma ovsem samotna fruktoza ktera se zpracovava pouze v jatrech a je 5x sladsi nez glukoza ale...
spousti k proces ukladani tuku
zpusobuje vysoky krevni tlak
zpusobuje dnu
nespousti produkci insulinu
pri jeji konzumaci telo nepozna kdy uz je prijem energie dostatecny coz vede k obezite
(fruktoza je primo dostupna napriklad v medu nebo v rostlinach jako jahody boruvky rybiz meloun... pro prumysl je jejim zdrojem kukurice)


idealni je konzumovat pouze glukozu kterou telo nutne potrebuje a ve zdravem tele se zpracuje cca 100-200gramu glukozy za den a to pouze na provoz mozku a cervenych krvinek...
telo ma ovsem na horsi casy ulozeno v ruznych formach az 500gramu glukozy prevazne v jatrech slinivce ale i v tucich navic telo zvlada tvorit glukozu i z vlastnich svalu
glukozu jako takovou telo neuklada ale odstranuje ji v moci - pokud je ji v moci vice nez je normalni ma jedinec (clovek/zvire) cukrovku typu 1 nebo 2 ci nejhure obou typu...
(glukoza je dostupna v medu nebo v rostlinnych stavach jako hroznove vino take v klickach rostlin a zdrojem muze byt i zvireci ci lidska krev... pro prumysl jsou jejim zdrojem brambory)
Garfield
Sylvia,
9. 10. 2013 10:24

I já jsem skončila bohužel na začátku července, nedalo se to skloubit s častými návštěvami přátel u nás. pravda je, že prvních cca pět dní je krušných, cítím absťák na cukr jak hrom. Pak naopak přestane cukr chybět zcela, až jsem se divila...
Sylvia
Garfield
9. 10. 2013 0:30

ano da sa najst urcite kompromis, nemusi to byt tak drasticke, jak som si to ja nastavila, a aj tak sa to snazim, uplne idealne je jest sacharidy len doobeda, aj tak potrebujes z nich tu vlakninu, takze uplne to vypustit je trapenie. Aj ked teda mne moc nechybali dost dlhu dobu, az ked prislo leto. Je dobre to obmedzit a obcas si dopriat nejaku sacharidovu bombu, raz za tyzden alebo za dva.
Garfield
Sylvia,
8. 10. 2013 23:44

tak to jsi vzornější než já a to o hodně, protože já jsem se zcela ovoce nevzdala nikdy a celkově jsem to vydržela podstatně kratší dobu. Nicméně i s tím ovocem-dělala jsem si fresh džusy z citrusů a neodříkala se sem tam čerstvého ovoce včetně banánu, tak přesto jsem hubla a cítila se skvěle.
Sylvia
Dana
8. 10. 2013 23:15

ano, ale to Ti stacia aj tie zlozene, rafinovany nepotrebujes, to by boli vsetci chytri jak radio a masozrouti blbi, hlavne ti, co nemaju radi sladke. A staci 20gr za den a ten vezmes zo zeleniny. Inak v extremoch to ma skor opacny ucinok :-)
Dana P.
...
8. 10. 2013 23:04

mozek "jede" na cukr :o)
Sylvia
Houba
8. 10. 2013 22:27

presne tak, never tomu, ze to nejde, nakoniec sam si to vyskusal a ked sa trochu clovek aspon snazi, tak ten rozdiel je poznat. Neni pravda, ze sa nedaju najst potraviny zdrave, len ludom sa to nechce hladat a mozu sa postavit aj na tie usi.

Inak Garfield, ja som presne na tom jak Ty, osem mesiacov som to vydrzala bez sacharidov, ale v lete to uz neslo, tiez mi chybala ta vola, ale mozno sa k tomu este vratim, pretoze presne jak hovoris, tolko energie som v zivote nemala, jak ked som vypustila sacharidy, vratane peciva a ovocia. Len to ovocie mi potom chybalo hrozne a niekedy ten cukor proste clovek potrebuje a nenahradi mi ho ani stevia. Tam je vidno, jak je ten organizmus na tom zavisly, pritom ho vobec skoro nepotrebuje.
Garfield
Houbo,
8. 10. 2013 21:53

já ti rozumím. Na sobě jsem taky vyzkoušela, co se s člověkem děje, když se vzdá cukrů, škrobů atp. Bohužel jsem to vydržela jen přes dva měsíce, ale toužím se k tomu vrátit-člověk nejen zhubne, ale je čipernější, zdravější, celkově se cítí líp. Ono mít v sobě kvasinky, tak je třeba je neživit tím, co je množí, ale právě naopak. T, že jsem to nedokázala dlouhodobě, je moje slabá vůle. Jasně, všemu svinstvu se nevyhneme nikdy. Ale jíst vlastní rajče z vlastní zahrádky a kupované, nebo okurku-to je nebe a dudy už jen podle chuti. A mám jistotu, že jsem si do půdy nic nesypala, žádnou chemií to nezalila a to, co je v dešti, s tím holt neudělám pochopitelně nic.
Houba
bio
8. 10. 2013 21:16

Ale já nehledám absolutně čistou potravinu. Ani nemám fóbii z éček :-) Ale rezignovat na výběr potravin jenom proto, protože stejně není nic absolutně čisté je podle mě hloupost. Snažím se prostě zdravotně dát dohromady, tak si vybírám co jím a myslím si, že mi to i docela pomáhá.
Zbyněk P.
Do diskuse
8. 10. 2013 20:42

Iveta má pravdu : v dnešní době nemáš šanci koupit či vypěstovat si svou čistou biopotravinu!! Jednak ji buďto znečistí déšť, a zbytky chemikálií v půdě, a jednak při zpracování takového bioproduktu se do všeho přimíchávají chemické látky (ať je to maso, šunka, uzeniny, těstoviny, rýže, aj.). Promiň, ale i kdyby jsi se postavil na uši, či se rozkrájel, tak vždy získáš jen znečištěnou potravinu. Pěkný den. Zbyněk P.
iveta
jasně
8. 10. 2013 20:32

já jen chtěla říct že ani v biopotravinách se nevyhneš například éčkám.
Nevyhneš se ani tomu když si budeš doma sám pěstovat nějakou biopotravinu že bude absolutně čistá...nebude.
Houba
bio
8. 10. 2013 20:25

A v biopotraviny věřím :-) Je to jako s vírou v Boha: žádný důkaz ti nepředložím. Jediná možnost jak uvěřit, je vlastní zkušenost :-D
Houba
re: iveta
8. 10. 2013 20:20

Rozhodně si nemyslím, že by všechno bylo stejně škodlivé. Prostě co můžu ovlivnit, tak to ovlivním.
Sylvia
Ale
8. 10. 2013 19:49

ked som drzala Atkinsona, tak som musela hladat potraviny, kde niesu sacharidy a cukry a bolo to dost narocne, ale dalo sa to. Najdete si to raz a potom uz to ide. Len netreba si dat trochu namahy a tie etikety citat a nastudovat si, co ktore ecko znamena, nie vsetky su skodlive. Ale tych potravin, kde by spravne sachre byt nemali a su tam je teda dost. Od salamov az po syry.
iveta
Houba
8. 10. 2013 19:10

ale všude narážíš na sračky a nevyhneš se tomu ani ty a ani nikdo jiný.
Neexistuje biopotravina,všechno to je jen med kolem pusy.
Houba
cukr
8. 10. 2013 17:49

No docela bych věřil tomu, že rafinovaný cukr bude nezdravý. Rafinace je zkrátka nepřirozený proces. Já sladím doma medem a občas třtinovým cukrem. Řídím se doporučeními podle ajurvédy. Nedělám to ale striktně. Kupuju normální pečivo a občas i věci ve kterých je bílý cukr. Jím takové jídlo, které mi chutná a zároveň si o něm myslím, že je pro mě zdravé, případně že není nezdravé.
Na něco se chcípnout musí je přístup, který jsem kdysi praktikoval a poškodil jsem si tím dost zásadně zdraví. Takže to nedoporučuju. Proto teď ta ajurvéda. Myslím, že to co dobře chutná je často chemie a řídit se jenom podle chuti šlo v dobách, kdy neexistovaly všelijaké náhražky apod. Ani teď nejsem přívržencem ultra bio stravy :-), ale přece jenom myslím, že je to ohleduplnost ke svému tělu neládovat do něho aspoň ty největší sračky.
Dana P.
ivet
8. 10. 2013 16:30

a je to ! více takových přístupu a Jonáš se může jít klouzat :o)
iveta
8. 10. 2013 15:44

podobné články nemůžou rozházet...sežeru to na co mám chuť a nikdo s tím nic neudělá.
Na něco se scípnout musí!hotovo tečka vyřízeno....nazdááár děcka :-)))))
Sylvia
Zbynek
8. 10. 2013 13:35

a to je dobra sprava alebo spatna?
Zbyněk P.
Pro Sylvii
8. 10. 2013 13:30

Kolegyňko, promiňte mi, ale podařilo se Vám všechno obrátit na hlavu, než-li jak to bylo myšleno a psáno. Pěkný den. Zbyněk P.
Dana P.
Zbyňku
8. 10. 2013 13:23

nevytknu Vašemu názoru nic, ztotožňuji se s ním! Já doufám též užívám selský rozum čím dál více a na články podobného charakteru hledím se skepsí, ač jádro i zhusta bývá zdravé, to jen mezi řádky prokoukne často pravý (komerční) záměr....
Fakt je, že z mého dětství si pamatuju, jak babičky říkaly maminkám "dávejte cukr, je dobrý na kosti", jen nevím proč by to tak mělo být? Snad, že obsahuje důležité minerály, hlavně vápník, avšak to by neměl být rafinovaný ne?
Jenže to, že nadužívání cukru vede k závislosti a nezdravému přibývání na váze (zatím "jenom" nadváze, naštěstí ne obezitě) již dávno vím, neboť mám na sobě dostatečně prozkoušeno :o(
Sylvia
S tym
8. 10. 2013 13:16

cukrom, nedavno som citala clanok, ze vo finale je prave ten biely cukor najzdravsi v porovnani s tymi hnedymi a inymi, roznymi fruktozami a sacharozami. Ja pouzivam steviu v prasku a vyhovuje mi, nema ten ocas jak umele sladidla.

Zbynek, to, ze si myslite, ze dnesni ludia su zdegenerovani tupci svedci nieco o Vas a nie o nich. V porovnani s ludmi z minulej doby, neviem, kde ste vzali, ze dnesni ludia su viac tupi, nez boli ti predtym, ktori sa chovali jak ovce daleko horsie. Ale Vas nazor Vam neberiem. Myslite si, ze su tupi, ale mozno ked sa preberiete, mozno budete velice prekvapeni. Ano mladi ludia podliehaju trendom, sedia za pocitacom, maju iphony, tablety, ok, ale z toho vyrastiete, tak ja im brat tieto hracky nebudem, nakoniec sama ich mam a su pre mna dobry sluha. Ale je to akoby ste povedali, ze robit na panskom bola totalna degeneracia cloveka. Ja si to nemyslim, ale tento sposob myslenia starsej generacie mi dost vadi, hlavne ked o mladsej nic moc nevie.
Zbyněk P.
Do diskuse - můj názor
8. 10. 2013 12:45

Vážení a milí čtenáři(-řky), je chvályhodné a krásné, že máte snahu se starat o své zdraví, o svá těla, o své děti. Za to Vám všem píši „1+“. Ale jak už to bývá, tak bohužel i v tomto případě je předložený článek pojat co by jednostranným a zkresleným, ale co je ještě horším, jest to, že se nepoužívá selský rozum a že se přijme kdejaký blábol někoho, kdo pracuje na zadání někoho……. Vezměme to ale tedy od začátku. Tedy:
1.) Je především zapotřebí si uvědomit, co tím článkem (či prací) autoři chtěli vlastně říci, co chtějí dosáhnouti……… za čí lobby bojují či orodují, pro kterou politickou stranu kopou, atd….. Příklad: byla doba, kdy se velice málo urodil česnek, a proto naše politická strana vypustila do éteru mezi lid to, že bylo vědecky prokázáno, že česnek je nezdravý, a větší používání že škodí zdraví……… Po půl roce, když onen česnek zajistili z Číny, tak okamžitě ovedli obdobu s tím rozdílem, že nyní uváděli, že jej máme jest, neboť že je velmi ztravý. A totéž bylo jak s cibulí, tak i s mrkví……… No a nakonec v dnešní době, se dočítáme, že rafinovaný cukr jest zákeřný a špatný na konzumaci…… HA,HA,HA
Rovněž jest zapotřebí si uvědomit, čí lobby propaguje − nebo-li chtějí na náš trh intenzivně rozšířit třtinový cukr, či cukr jiný? HA,HA,HA
2.) Je vidět, že lidé velmi brzy zapomínají, neb když si vzpomenou na naše dědečky, babičky, atd…. tak by si museli ihned uvědomit, jak oni velmi vydatně jedli (špek, slanina, cukr, vepřové maso, slepice, atd……), ale to jídlo bylo zcela bez jakékoliv chemikálie!!!!!!!!!!!! A museli by se lidé také uvědomit, že dřívější lidé byli daleko zdravější a dožili se delšího věku, než-li současná a zdegenerovaná lidská garnitura, vychována jen a jen na chemických náhražkách. To, že dřívější lidé umírali dříve, resp. nedožívali se obzvláště vysokého věku (i když i to je diskutabilní, neb můj děda se dožil 81 let), tak to bylo jedině z toho důvodu, že se pracovně udřeli − a néééé na nemoce.
3.) Další věc, kterou zcela autoři opomíjeli: „dnešní výroba čehokoliv z potravinářského průmyslu, či z průmyslu cukrářského, aj. tak je záměrně a podvodně vyráběna v drtivé většině jen z chemikálií (ať to jsou různé náhražky chuti a vůně, různé stimulátory, atd……) a vlastního výchozího materiálu živočišného, či ovocnářského, tak jest do 1%. Příklad: Jahodový džem: vše možné a nemožné vč. chemikálií, a vlastních jahod jen do 0,5% - 3%. HA,HA,HA. „ A nikomu to nevadí, neboť se o tom moc nemluví, resp. není politický zájem něco v této věci měnit, neboť to všem vyhovuje a nikdo nerad píchá klackem do vosího hnízda…….
4.) Člověk jako takový − jaký je? Může vůbec býti srovnáván s našimi dříve narozenými lidmi? Vůbec to nemůžeme srovnávat, neboť dříve to byli velmi pracovití, zdraví a psychicky odolní lidé…….. a dnešní lidé? Ti jsou jen „degenerovaní tupci“, kteří poslouchají jen ty a to, co jim kdo řekne a napíše, aniž by používali svůj mozek, své šedé buňky mozkové……. Přiklady: rozmazlení a zhýčkaní frocci, když je dojde nějaký problém, tak nejraději jdou a zasebevraždí se, aniž by se pokusili vybojovat vítězství svou vůlí a odhodláním…….. je velice málo pohybu a téměř všude se sedí (šalina, v práci, u PC, aj.), je 100% absence vskutku zdravých produktů a výrobků bez chemikálií, malá psychická odolnost, atd….
Co z toho tedy vyplývá? Pouze jen ta nejtvrdší a nejhorší realita, a to je ta, že člověk začíná býti zdegenerovaným tvorem a jeho obranný systém jest zcela v řiti, a že musí v době nemocí konzumovat další a další chemikálie na to, aby se uzdravila. Dříve lidé nechodili k lékaři a jejich obranný systém byl natolik výkonným, že jim umožnil se uzdravit. A brali-li nějaké podpůrné látky, tak jedině přírodního charakteru. Dnes, když se provádějí jakákoliv měření a hokus-pokusy, tak nikdo nebere v potaz to, že dnešní lidé jsou již zcela zničeni chemikáliemi. Stačí, když si uvědomíte, kolik degenerativních nemocí a zrůdností se v dnešní době vyskytují u novorozeňat. To není vůbec nějakým řepným rafinovaným cukrem, ale celkovou otravou chemikáliemi. Ale to nikomu nevadí, neboť se to lidem neříká, a oni žijí, a snaží se bojovat proti takové volovině, jako jest rafinovaný řepný cukr!!!
Na závěr mi prosím dovolte jednu větu :
„Prosím, používejte u všeho svůj mozek a své šedé buňky mozkové!!“ Aby se nestávalo, že někdo bude chtít v dobré víře propagovat a neposílávat nějaký článek(n-ky), a při tom ze sebe udělá hlupáka!! Bohužel, takovéto viněty se již tak lehce ten dotyčný nezbaví………. Pěkný den. Zbyněk P.
Dana P.
Brumík
8. 10. 2013 10:24

propagovaná "hodnotná" svačinka pro nejmenší děti obsahuje na 100 g skoro 59 gramů sacharidů, z toho 33 gramů cukru !! Když jsem si to přečetla bylo mi jasné, že jako babička to už svému vnoučkovi nikdy nekoupím, raději upeču domácí piškot a osladím ho jen nejnutněji.
Tady ta závislost začíná nemluvě o jogurtech, instantních kašičkách, dětských ovocných výživách,atd.