Články

Zamyšlení

Naděje - (komentáře)

Adanom
Sylvie
11. 05. 2013 11:54

Tezko se me o tom pise, tezko se do slov da zachyti jak uvnitr sebe vnimam rozdil mezi mentalni projekci- to muze byt ten Alenka efekt o kterem pises ( mentalne vse vytvorene - projektovane-vyprojektovane vcetne cehokoli a " falesne " reality A pak toho co jsem prozila pri te ceste skrze temeno hlavy ktera jak uz jsem psala me presvedcila o tom ze takova bude smrt.
Jsou to dve rozdilne zkusenosti. Porovnavam tu jednu co jsem prozila s temi ktere mam behem noci ( lucidni sny ) kdy muzu litat, ruce me prochazi skrze hmotne predmety,muzu menit situace a vytvorit ruzny efekty a dokonce umirat, ale neni to stejne jako ten druhy prozitek.

Nejsem presvedcena ze by mohla nastat smrt pri mentalni projekci at jiz v meditaci nebo behem spanku, naopak jsem presvedcena ze pri tomhle typu ktery jsem prozila smrt nastat mohla. Byla by to vedoma - uvedomnela volba.

Napada me napriklad koma. Mozna ze tam se muze jedna o to ze vedomi cloveka nekde uvizlo, ale nevim, nastesti jsem v koma nikdy nebyla.

Jinak s tim naplnenim kolobehu zivota Sylvi tomu nerozumim jak to myslis.
Sylvia
Adanom
10. 05. 2013 18:24

Od Osha som citala len jednu knihu, Cesta bieleho oblaku. Ale ja si to predstavujem tak, ze niekomu sa v nejakej iluzornej realite, pretoze tam tych realit moze byt spusta, zapaci a bude tam chciet zostat, to mozno fakt nebezpecne je.

Oni tam existuju nejake Alenka efekty, ze vstupis niekam, kde su tie akoby "falosne" reality, ale ked by tam clovek chcel ostat, tak tam mozes uviaznut a neni to dobre, neni to to iste asi, ako keby si zomrela, ked sa asi berie do uvahy cely ten kolobeh zivota. A ja samozrejme sama neviem posudit, ale asi by bolo dost tazke rozoznat ci je to spravne tam zostat alebo nie, ked si zatvoris dvere a nevratis sa do fyzickeho tela a nenaplnis ten kolobeh.
Adanom
Sylvi
10. 05. 2013 18:16

Ano to tam psal s tou slepou cestou,vzpominam si.

Napriklad i takovy OSHO pise o tom ze jakmile se Te nekdo dotyka, nebo hybe tak tim hure dojde k definitivnimu odpojeni.
Adanom
Sylvi
10. 05. 2013 18:05

Ano ten zazitek nejde ani docenit. Ma pro me hluboky smysl. :)

Sylvia
Adanom
10. 05. 2013 18:04

Ano, urcite, to tam bolo v tej knihe, ono aj keby ho niekto nejak hekticky vyrusil, mohlo by sa mu nieco stat. Urcite nebezpecenstvo je tam vzdy, tak jak ked Ta moze zrazit na ulici auto. A aj to mas pravdu, ked ma telo fyzicku potrebu, tak sa automaticky vratis. To si tiez pamatam. Zapamatat si nejake veci moze byt obtiazne, aj citat je tam obiazne sa mi zda. Mne sa pacilo, jak pisal, ze sa dostal do nejakej reality, ktora sa podobala nejakemu 18-19 storociu, ibaze tam boli ine auta a inak siroke kolajnice napriklad.

Uvadzal tam aj priklad, ze sa raz dostal do slepej ulice v nejakom tunely alebo studni a ze nemohol odtial von a ze by tam bol ostal a az sam si musel uvedomit, ze sa musi tou istou cestou vratit naspat a potom sa spat do tela mohol vratit. Ono to je poucne citanie, ked clovek by to chcel skusat.
Adanom
Sylvie
10. 05. 2013 17:59

Nevim jestli to ted slovne vyjadrim presne a jestli se nepletu ale napriklad prave Monroe sam pripomina ze pri navratu do tela si musi upamatovat nejakou fyzickou cast sveho tela ( proste musi si uvedomit ze ma telo a ze se do nej vraci a nejakou casti tela hybne. Nebo ze se do tela necekane vracel kdyz telo hlasilo fyzickou potrebu jot na zachod.
Verim ze pokud by se ho dotkla nebo s nim hybla manzelka ze ho to privede zpet do tela taky. Avsak ja dnes verim ze i Monroe by se nemusel vratit pokud by se tak rozhodl.
Sylvia
Adanom
10. 05. 2013 17:56

No to mas ale svojim sposobom zaujimavy zazitok, aj ked je to nebezpecne, ale zase si o nieco mudrejisa, a asi ano, asi takto nejak bude vyzerat smrt. Mi to pride, ako keby fyzicke telo skolabovalo a Ty si z toho proste chcela vyklznut, lebo bol cas, ale ze sa to stale da asi ovplyvnit, nejakym rozhodnutim. Ale zaujimave.
Adanom
Sylvie
10. 05. 2013 17:50

Urcite souhlasim ze ty zazitky muzou nastat z mnoha ruznych duvodu.
Me se tehda udelalo nevolno. A prave pak se to cele odhralo. Mela jsem tehda pocit ze je se mnou konec. Byl to pocit jako kdyz z tebe odchazi zivotni sila.
V tom svete neexistoval cas a existoval v nem pocit cehosi znameho, blizkeho , neoddelitelneho.
Uvedomuju si ze " jsem vysla " nebo by se dalo rict ze to co popisuju jako odchazejici zivotni sila byslo z fyzickeho tela temenem hlavy. To nebylo neco jako ze bych se vysunula jemnym telem z tela fyzickyho. Bylo to jiny, a odehralo se to neuveritelne
rychle.
Zadny strach z niceho. Jen jeste jasnost toho ze proste existuju a zvazovani jestli se vratim nebo ne.
Paklize bych se vedome odpojila s nezajmem o sve telo a byla bych tehda uplne
sama, nastalam by smrt.
Jelikoz ale s mym telem manipulovali a volali me, nestalo se tak.
Takhle stejne si predstavuju skutecnou smrt.

Sylvia
Adanom
10. 05. 2013 17:15

Je dost mozne, ze sa Ti nieco stalo naozaj fyzicky a ze si vyletela z telo, jak to maju ludi pri urazoch, ze lietaju nad svojim telom, ale ani podla ich zazitkov moc nemali na vyber, ci sa vratit alebo nie. Mozno si mala este nieco ine. Tie zazitky mimo telo asi budu z roznych dovodov. Nieco jak nasledok nejakeho fyzickeho procesu, ked je clovek v nebezpecenstve alebo soku, alebo jak AC a az potom vnima tie pocity.

Ja som sice bola len ciastocne vonku (nohami), ale skor strach z neznama, nez zo smrti tam bol. Asi to zavisi, jaky je pre to dovod. Myslim ale tych, co varuju pred tym skusanim, astralni cestovatelia, ktori to praktikuju roky, nic take nespominaju a ti su naozaj fyzicky vonku so vsetkym, ze si to uvedomuju, normalne spia nemaju ziadne vyvalene oci nic, nevyzeraju jak mrtvola. Podla jejich opisu sice svoje telo vidia zo zvlastnych uhlov a nepaci sa im esteticky, ale inak ziadne smrtelne uvazovanie alebo nebezpecenstvo nespominaju.
Adanom
Sylvie
10. 05. 2013 16:29

Jestli si vzpominas psala jsem ze kdyz se me to stalo nastesti jsem nebyla sama.
To ze jsem vypadala jako mrtvola s ocima vyvalenyma dokoran potvrdili ti co u toho byli. Mluvim ted jen na zaklade sve zkusenosti a toho ze jsem dnes stejne tak jako tehda presvedcena ze jsem se nemusela z toho dostat pokud bych byla tehda uplne sama. Tezko se da potvrdit nekomu druhemu ze to presvedceni ktere zazitek ve me vyvolal ze bych mohla proste umrit ( nevysverlitelna smrt ktere existuji )'bylo a je skutecne. Takze pro me osobne to vymyslene neni.
Vnimala jsem ze jestlize bych pretrhla vedome spojeni s telem nastane konec.
Dalo jim praci privezt me zpatky, bylo to prej desivy.
Monrooe jsem take cetla akurat on to umel vyvolat , me se to stalo necekane, neocekavane.
Behem noci mam plno zazitku a vim o nich ale v sobe je nepocituji stejne ani
podobne jako tenhle. Je to jine. Muzu to porovnat.
Nekdy nez usnu taky skoro nedycham( vsimla jsem si toho mockrat ) takze i to chapu ale tenhle prozitek byl nepopsatelne jinej.
V uvedomeni a v neuvedomeni je jeden podstatny rozdil a ten prave spociva v uvedomeni jestli jsi venku z tela nebo nejsi.
Sylvia
Adanom
10. 05. 2013 14:25

Nemyslim si, ze ked vystupujes s telom, tak je to nebezpecne, to, ze si mrtvolen bleda sa Ti prave moze zdat Tvojimi ocami, myslim, ze toto preziva kazdy, len si to neuvedomuje, ked si to uvedomujes, tak sa Ti to moze zdat nebezpecne, ale ja nevidim jediny dovod preco by to nebezpecne malo byt. Musel by sa Ti zastavit ten fyzicky system, ktory mas, ale Ty vystupujes s tym jemnohmotnym. To, ze si to uvedomujes este neznamena, ze je to nieco ine alebo na inej baze, jak ked si to neuvedomujes. Mozes za noc takto s jemnohmotnym telom lietat xkrat, len nevies o tom. Ja si zas myslim, ze to, ze to je nebezpecne je vymyslene a neviem, kde to kto zobra. Ked som citala tu Monroovu knihu, tak myslim, ze on prezival to prave AC a sam hovoril, ze telo vyzera zvlastne, ale praktikoval to roky a ziadne nebezpecie tam nebolo. Ze sa Ti krati dych, to sa Ti krati aj v urcitych fazach spanku. Telo proste vypina na minimum. To je ale kazdu noc.
Adanom
Samozrejme
10. 05. 2013 13:38

Ze neni dulezity jak se tomu rika ale dulezity je o jaky druh prozitku se jedna.
Takze ta podobnost je v tom prozitku nikoli v pojmenovani. :-)
rheia
Adanom
10. 05. 2013 13:27

Jardův příspěvek jsem četla a líbí se mi pojmy "snové tělo" a "mentální cestování", protože to dobře vystihuje ty moje výlety. Nepřipadá mi důležité, jak se tomu říká.

Myslím, že u mě není stav změněného vědomí tak hluboký, aby tělo vypadalo mrtvolně nebo aby hrozilo riziko úmrtí. Tohle hluboké snění znám a praktikuju odmala, vnímám tu navštívenou realitu všemi smysly, do skutečnosti se vracím snadno a není-li snění moc hluboké, tak i rychle. Potkávám jen fiktivní postavy, tak asi nejde o pravý astrál, kde bych potkala někoho známého.
Adanom
Rheia
9. 05. 2013 18:10

Rozumim. Osobne jsem nemela na mysli tou podobnosti archetypalni podobnost ktera Te napadla ze by vysvetlovala tu podobnost Spolecnych predstav ale tu podobnost skrze meditaci a skrze astralni cestovani (?)
O to tu prave bezi jestli to u Vas dvou neni treba jedno a totez akurat ruzne pojmenovano.
Prave ze Pojem astralni cestovani neni jednoznacne uplne objasneny.

Cetla jsi tady v cekci pribehy- Letani,Jarduv komentar a to o cem se tam zminuje jak taky pojem astralni cestovani je nekde nekym vysvetleny?
Mrkni na to. V te literature je zminka o tom ze clovek co opustil pri astralnim cestovani svoji fyzickou schranku vypada mrtvolne. Jeho telo vypada jako mrtve, mrtvolny vzhled. A ze je tam pri astralnim cetovani i riziko umrti.

Ja osobne s tim souhlasim.
Muze jit o to ,ze ne vsechno co je astralním cestovanim pojmenovano je skutecne skutecne astralni cetovani a neboli cestovani tohoto typu.




rheia
Adanom
9. 05. 2013 16:00

Nevím vůbec, jestli astrální cestování a prožitky v meditaci jsou totéž, nebo jsou si jenom do jisté míry blízké. Nenašla jsem zatím jednoznačnou definici astrálního cestování. V meditaci prostě občas navštívím různá místa, dotýkám se věcí i osob, vnímám všemi smysly. Do jisté míry mohu dění ovlivnit vůlí, dávat tomu směr, ale něco přichází jakoby ze zdroje mimo mou hlavu.

Archetypy myslím tak, že představa krásných, štíhlých lidí jakoby plných světla a dobroty je archetyp: andělé, elfové, a našly by se asi i jiné příklady. Také jejich prostředí je krásné a vládne tam laskavost a nenásilí: nebe, elfí sídla... I to léčení energií má v přestavách lidí dlouhou tradici. Doteky léčil myslím nejen Kristus, ale asi i někdo před ním.
V jednom článku od Junga jsem četla, že tak jako těla všech lidí mají určité stejné struktury: ruce, nohy apod., tak i mysl lidí má v sobě podobné struktury - a to jsou archetypy. Společné představy.
Adanom
Rheia
7. 05. 2013 21:42

Archetypy? Nerozumim co chces rict.

Myslis Rheio ze atralni cestovani a mentalni prozitky v meditaci jsou jedno a totez?


mississippi
rheia
6. 05. 2013 20:47

Jo to jo. Jiní budou mít jiné prožitky.
rheia
Adanom
6. 05. 2013 9:15

Co takhle archetypy? Nevysvětlovaly by tu podobnost zážitků v meditaci? Myslím si, že Iveta a já nebudeme jediné, kdo něco podobného prožívá nebo někdy v minulých časech prožíval. A lidé jiného založení zas budou mít prožitky jiné.
Jelitko
Andilkova!
4. 05. 2013 12:20

nechces sem hodit nejake jine tema,treba na uklidnenou...ale promysli to,aby se to zase nezvrhlo! :o)
Adanom
Jaka
3. 05. 2013 21:27

To tedy podobnost kdyz ma Rheia stejne mentalni prozitky v meditaci jako ten kdo tvrdi ze astralne cestuje.

Je tu nekdo kdo by k tomu k te zajimave podobnosti mel co rict?
iveta
Askii
3. 05. 2013 20:24

no jo no někdy se to stává no :-)
Askii
:-)
3. 05. 2013 20:15

Koukám, že se to po mém odchodu na nějaký čas docela zvrhlo:-o nadruhou stranu je někdy dobře, když jsou lidé k sobě upřímní.
iveta
rheia
3. 05. 2013 17:56

jedním z posledních nejpříjemnějších zážitků bylo právě to splynutí...ukazoval mi jak to probíhá.Nechal mě dělat všechno tak jak jsem já cítila,stál vedle mě,radil mi pouze myšlenkově a jen pozoroval jak si počínám.
Celý zážitek jsem si pojmenovala oboupohlavní bytost :-)
Jinak co se týká toho léčení,tak já se léčím sama právě v té meditaci,cítím tu energii v různých vlnových délkách a síle.Je to teplá energie,která se tak vlní že to naprosto cítím až do morku kostí.Někdy mám pocit jako kdybych byla položená na nějakých mořských vlnách až tak je to silné.
Pouze myšlenkovou silou si ji na postižené místo posouvám.
rheia
Iveta
3. 05. 2013 14:59

Cituju z tvého příspěvku: "Ty bytosti jsou naprosto se mnou provázané ve všech směrech,jsou velmi citlivé a když se jich dotýkám je to nepopsatelný pocit...Všechno s nimi je tak automatické a sehrané a mám pocit že začínám nad nimi přebírat jakoby kontrolu nebo nadvládu.Nebo mi to dovolí,protože musí,nebo chtějí? nevím??
... držíme se za ruce a zpíváme neznámým jazykem,příjde mi to jako nějaký velmi starý univerzální jazyk.Tam je můj domov!! ...
Ty bytosti vypadají jako lidé,jsou vysocí a mají štíhlou atletickou postavu a jsou krásní..."

Chvílemi jsem si při čtení říkala: to není možné, jako bych to znala! Při meditaci se setkávám s podobnými bytostmi, pro mě jsou to asi elfové. Když mám zdravotní trable, pomáhají mě léčit. Třeba takovým zvláštním dotýkáním nemocných míst, kdy jakoby sahali do hloubky a napravovali poškozené. Nebo tím, že s jednou z nich dokážu na chvíli splynout v jednu osobu a cítím, jak se bolest nebo nemoc lepší, tělo se uzdravuje. Ta opakovaná představa jakoby po krůčcích ovlivňuje skutečnost.

A když jsem před lety poprvé viděla v kině Roklinku, bylo to mocné deja-vu, a mě napadlo: tak už vím, po čem se mi celý život stýská!
grebena
hmm
3. 05. 2013 14:54

Tady je takových komentů...musím se taky vyjádřit:) mno já si myslím, že naděje umírá poslední a každý ať dělá jak myslí on sám, protože jedině tak si každý strojí své štěstí nebo smůlu podle sebe. Jak si necháme do svého života moc kecat, tak budeme nerozhodní a budeme hledat správnou cestu všude jinde (např. esoterikweb) jen ne u sebe. Někdy nám život nafackuje, někdy nám zlomí hnáty, ruce, ale nakonec skončíme všichni stejně, takže ať každý koná, píše, mluví jak myslí, protože jenom tak je to správně a ne jinak :) PS: Někdy je ovšem dobré dát na rady staršího a zkušenějšího! Ale ne vždy! Zase od babiček si moc radit nenechejte! Tam to zavání průšvihem!:)
mississippi
Garfield
3. 05. 2013 14:23

Moc odrostlej není. Třetí třída.
Garfield
Iveta
3. 05. 2013 13:46

Tak to je podbný zážitkům i dalších lidí. fantazii mám slušnou, ale tohle musí určitě člověk jedině zažít. Tak nevím, zda se někdy zadaří i mně, ale je fakt, že nijak netrénuju. přes den je většinou fofr a večer padnu a spím jak zabitá. Aspoň, že mám ty snové zážitky.:-)
Garfield
Mississippi
3. 05. 2013 13:44

Tak to ti synek to hráčský štěstíčko tak trošku vyfoukl.:-) Ale to je v pořádku, protže te´d je tvoje štěstíčko tutově on.:-) nebo už dost odrostlé štěstí?
Adanom
Sylvie
3. 05. 2013 10:15

Ne tak ne , nemela jsem na mysli tendenci spolehat se na nahodu.
Ale spise tendenci myslet si ,ze jestlize jsem v nejake zivotne nelibe situaci do ktere jsem se prakticky dostal sam svyma volbama ( zasevani, priciny a nasledky ) ze abych mel sanci se z ni vymanit TAK ze se musi ( mel by ) zmenit take svet- coz jsou ti lide v nem, ze by TI LIDE v nem meli konecne udelat tohle a tamto, ze by se jako MELO tohle a taky tamto ( napr. vymena politiku )
Ale sam pro zmenu SVE nesnaze ( skryta sance vymanit se) pro zmenu sebe sama on clovek ktery takhle premysli neudela vlastne mnoho. A juf je v zavarovanem kruhu.
iveta
v astrále
2. 05. 2013 23:24

z té energie dokážeme věci a jevy kterým sama ještě nerozumím,vytváříme různé jakoby živé ozubené kola,různě svítící barvami,vysíláme z ruk různé energetické proudy,které se dokáží sformovat do různých obrazců,něco jako živý hologram,no a to ostatní se fakt nedá popsat protože to vždy vidím jen na vteřinku...nejspíš mi to má být ještě na nějakou dobu skryté.Kolem mě se energie vlní takovým způsobem že to kolikrát jakoby nestačím očima zachytit.
iveta
Garfi...
2. 05. 2013 23:16

já měla taky ze začátku jednu ale postupem času se přidávali další a další.Ty bytosti jsou naprosto se mnou provázané ve všech směrech,jsou velmi citlivé a když se jich dotýkám je to nepopsatelný pocit.Oni se mě chtějí dotýkat,vím že je znám už dlouho a že k nim patřím víc jak ke svému partnerovi.Všechno s nimi je tak automatické a sehrané a mám pocit že začínám nad nimi přebírat jakoby kontrolu nebo nadvládu.Nebo mi to dovolí,protože musí,nebo chtějí? nevím??
Občas mě vezmou do míst kde je absolutní ticho a držíme se za ruce a zpíváme neznámým jazykem,příjde mi to jako nějaký velmi starý univerzální jazyk.Tam je můj domov!! vím to cítím to,pochopila jsem to.Mám tu i pár příběhů z astrálních cest...stačí kliknout na můj nick.
Ty bytosti vypadají jako lidé,jsou vysocí a mají štíhlou atletickou postavu a jsou krásní,příjdou za mnou do astrálu se spojit a to spojení je tak úžasné,že mi ty krásné pocity vydrží strašně dlouho.
Jsem s nimi v absolutním štěstí,harmonii,lásce a hodně věcí mě naučily...v astrále dokážeme přetvářet energii v cokoliv.
mississippi
Garfield
2. 05. 2013 22:51

Pokr, očko, mariášek, žolíky kostky.
A když už jsme to načali, je zajímavé, že dřív jsem hodně vyhrával, ne jako hodně peněz, (hrajem jen o žetony), ale vyhrával jsem tak často, se mnou nikdo nechtěl hrát. Ale potom, co nám narodil synek, jako když utne. Teď bych si na sebe vsadil, jen na porážku. Zato kluk, ten v kostkách háže pořád do plnejch a já mát tak šesttisíc, a on už počítá, kolik mu zbývá do deseti :-)
Garfield
Mississippi,
2. 05. 2013 22:42

a co hraješ?
mississippi
Garfield
2. 05. 2013 22:37

Ta původní verze se mi líbí víc. :-) Něco je o štěstí, něco dílo náhody, ale jsou hry, které jdo i ovlivnit.
Garfield
Mississippi,
2. 05. 2013 22:30

to jsou jen novodobější čertovy obrázky.:-)
mississippi
Sylvia
2. 05. 2013 22:23

Zaplatilo mi to oběd. Ale asi tomu nepropadnu :-)
Sylvia
Mississippi
2. 05. 2013 22:01

No vidis, ale keby si tam nehodil nic, tak nemas nic, takze si zozal plod svojej prace :-)
mississippi
Garfield
2. 05. 2013 21:57

I tak by to šlo říct.

Mně se sice víc líbí to připravený, ale jsou to jen slova. Asi jsem to někde četl, nebo to bylo v nějakém filmu, nevím, ale zůstalo mi to v hlavě. A osobně se mi vyplatilo "být připraven" .
mississippi
:-)
2. 05. 2013 21:55

Myslím, že nevím.

Kolega rád hraje na automatech, ale jen tak rekreačně. :-) Dneska ho to stálo kilčo. Tak jem tam jen tak z hecu hodil desetipeníz a ona se to začalo nabalovat a 80 jsem si nechal vyplatit. :-))
To je náhoda, žejo ? :-)
Sylvia
Mississippi
2. 05. 2013 21:51

No to uz je otazka. To mohlo aj znamenat, ze Ty si tam nikdy nemal byt a ze tie udalosti plynuli tak jak mali aj s tou zmenou toho rozhodnutia. Mozno by bolo stastie, keby si tam bol a nic sa Ti nestalo.Ale ano, to uz sa da povazovat za stastie, lebo je to nieco, co vyvstalo a nedalo sa vobec predpokladat.
Garfield
Mississippi,
2. 05. 2013 21:49

já bych tu větu, že štěstí přeje připraveným, maličko zkusila obměnit na: štěstí přeje dobře nastaveným. Tím myslím psychicky, povahově atp.
mississippi
Sylvia
2. 05. 2013 21:48

Jo. Je to složité. Co je to štěstí?

Za štěstí se dá považovat to, že zrovna v ten den, co řechnul ten plyn v Praze jsme měli dělat v ulici kousek otamtud. Voršilská je za rohem, ale jiný zákazník měl havárii a tak měl přednost před servisem. Je to štěstí??
Garfield
Iveta
2. 05. 2013 21:48

Nemohla by ses pokusit? Ten doktor měl nejdřív jednu, pak jich bylo víc, ale tam už bylo jasný, že to má spojitost s tím, kde žil dřív.
Sylvia
Mississippi
2. 05. 2013 21:41

Ja viem, ze sa to hovori, ale to prave stastie, myslim, ked sa povie, ze mam stastie, ze som bola tam a tam a zrovna to a to. Tak to slovo´= nahoda by som povedala, aj ked zas na druhu stranu sa hovori, ze nahody neexistuju, potom by ani nemohlo existovat stastie v zmysle nahody. Ale ja myslim, ze ked sa uz na nieco pripravujes, pomahas tomu, tak uz to neni to stastie v pravom slova zmysle, ale je to len vysledok, plod nejakej prace. A to sa moze lahko zamenit.
mississippi
Sylvia
2. 05. 2013 21:38

Teď nevím, jak to napsat. S tím štěstím, štěstí chodí okolo, ale je potřeba mu malinko pomoct. Jít mu naproti, to je to být připraven. Nevím jestli jsem to ještě víc nezamotal :-(
iveta
Garfi...
2. 05. 2013 21:29

ta mě učí a pokaždé doprovází v astrále...je to bytost,která se nedá jen tak obecně popsat.
Sylvia
Adanom
2. 05. 2013 21:16

Ano, rozumela som tomu, aj tomu prvemu komentaru, ze je tendencia pri nadeji spoliehat sa ako keby na nahodu, ze to nejak dopadne, ale nedopadne, ked preto nic neurobis. A jak tu aj Mississippi spravne podotkol, ze sa to docela podoba stastiu a cakanie na to. Ci stastie praje pripravenym, to uz si niesom tak ista....na stastie je snad pripraveny kazdy, ale mozno nejake chovanie Ti navodi situaciu, ktora zdanlivo vyzera jak stastie, ale v skutocnosti to neni stastie, len zbieras co si zasiala, v idealnom pripade pozberas aj to, co si vlastne chcela aby to bolo (dopadlo)
Garfield
Iveta
2. 05. 2013 21:16

průvodcem myslíš toho léčitele nebo nějakou bytost, která tě učí nebo vyloženě provází?
iveta
mě zase řekl
2. 05. 2013 21:00

že mám spirituální inteligenci a že se naučím brzo s ní pracovat,že u mě to půjde velmi rychle,budu prý učit lidi těmto schopnostem...je tomu už spoustu let co mi toto řekl.Prosím neber to jako vychloubání,někdo si to totiž občas plete.
Spoustu věcí jsem pochopila právě díky AC a meditacím jsem za to velmi ráda a děkuji svému průvodci.
Garfield
Iveta
2. 05. 2013 20:34

Jo cítila jsem se jak znovuzrozená a už na tom srazu se tlemila jak tele, přitom jsem pila jen ovocný čaj.:-) Úplně jsem se v tý jeho energii vyhřívala, kdybych mohla, tak se otáčím jak když se opaluju na slunci. Říkal, že jsem taky světlonoš, což je víceznačný pojem, ale myslím, že jsem pochopila správný význam.
iveta
Garfi...
2. 05. 2013 19:27

ano to má pravdu,je hodně důležité jak správně dýchat.
Já mám jedno motto a tím se džím...dech bychom měli vnímat pomalu a s láskyplným citem.
Taky si to měla tak že když si odcházela od něho poprvé byla jsi vysmátá a plná energie,držela mě ta jeho energie ještě hodně dlouho.
Když k němu přijedu vždycky se vzájemně nabijem obrovskou energií,nemusíme ani moc mluvit,příjde mi že se dorozumíváme telepaticky :-))
Jen tak sedíme a koukáme si do očí a je to naprostá bomba,stačí se jen nadechnout a už víme co chtěl ten druhý říct,je to naprosté souznění.
Garfield
Iveta
2. 05. 2013 19:18

Taky jsme si potykali, mám na něj číslo. Ještě tam na tom setkání mě učil správně dýchat.:-) Působil přes stůl i na další lidi. Je to dokonce študovanej doktor. Tohle ho "potkalo" později.:-)Úžasně pozitivní člověk.
iveta
Garfi...
2. 05. 2013 19:02

jo máš pravdu v tom že člověk léčitel a dobrý léčitel který už opravdu něčeho dosáhl pozná co je v tobě,nevidí to ale cítí,stačí mu k tomu chvilinka.
Máme to v podstatě stejné...byla jsem též u léčitele a ten mi po chvíli řekl...co vy tady děláte?? vše co potřebujete,máte v sobě.Nabídl mi tykání a stýkáme se do teď,jen tak na kávu a na pokec...potřebujeme se.
Adanom
Sylvia
2. 05. 2013 18:02

:)
Ano necinne cekani , ocekavani je mala nadej a z toho muze jeden taky zblbnout. ;)

Jinak tohle co pises je trosicku prave o tom o cem jsem psala v 14:52 , jak zasejem tak mame.
Pro zmenu sve zdanlive neresitelne situace je potreba neco udelat a zmenit v sobe, u sebe. Necekat ze tu zmenu ma udelat nekdo jiny. :)
Mno jeste to neni uplne vyladeny ale jsem si jista ze rozumis. :)
Garfield
Mississippi
2. 05. 2013 17:58

Mám to stejně, lepší je to "naživo". :-) Z písmenek, je-li jich víc a za delší časové období, se dá taky leccos poznat, protože člověk se pořád nehlídá a prozradí svoje já časem taky. :-) Ale měla jsem na mysli hlavně to osbní poznání těch lidí. Jinak mi to o tom léčení řekla kdysi kamarádka, které jsem pomohla od bolesti zad. Já ji normálně masírovala, to jsem se naučila slušně. Ona mi ale tvrdila, že moje ruce hřejí jako u léčitele, že ve mně něco je. Potěšilo to, ale neřešila jsem to. Te´d nedávno jsem ale potkala člověka s takovými schopnosti a on mi řekl, že to ve mně je, že to cítí. Použil i jiné výrazy. Protože byl úžasný, seděl vedle mě a během chvíle jsem cítila energii a zdraví jak ve dvaceti a on zas mi diagnostikoval a řekl, co mi je-prostě jen vedle mě seděl a věděl to. Tak od něj tomu věřím.
Sylvia
aj ked
2. 05. 2013 17:54

Neznamena to vzdy, ze ked zasejes, mas to co chces, ale mas nieco. No a mozno mas nadej, ze budes mat to, co chces a nie to, co sa nahodne pritrafi a Ty to vlastne ani nechces.
mississippi
JJ
2. 05. 2013 17:51

Co neulovíš, to nesníš.

Nevím, jak je to s nadějí, ale asi to bude podobné jako se štěstím. Štěstí přeje připraveným ...
Sylvia
Adanom
2. 05. 2013 17:50

Z toho, ze mi nadej pride, jak nieco na co cakas jak na spasenie a zivis si to bez toho, aby preto clovek nieco urobil. Aj ked to moze dopadnut, tak stale je to len necinne cakanie, ktora ma malu "nadej" na uspech. Takze nadej je vlastne mala nadej na uspech, pokial sedis a cakas, hlavne ked si v tej situacii, jak na pustom ostrove, tam si zase preto, lebo si zasiala a nieco mas :-)
Adanom
Sylvia
2. 05. 2013 17:46

Z ceho Ti to ted vyplynulo? :)
Sylvia
Adanom
2. 05. 2013 17:43

Z toho vyplyva, ze co si nezasejes to nemas a co si zasejes je Tvoje a to mas :-)
Adanom
Jako
2. 05. 2013 17:41

To cekani na zachranu na pustem ostrove. ;)
Adanom
Sylvia
2. 05. 2013 17:33

Jo neco na tom bude. :)
mississippi
Garfield
2. 05. 2013 17:15

K tomu Tvému vnímání.
Snad jsem to nezapoměl, než jsem se dočetl na vršek.

Psalas, že dokážeš odhadnout, snad i víc, než odhadnout, jak např. zkončí vztah dvou lidí. To znám, ale jen přímo, potřebuju s těma lidma být, vidět jim do očí, pak to vychází. Možná je to jen správné vyhodnocení toho, co je k dispozici. Postoj, chůze atd.

K léčení. Kdo Ti říkal, že to máš v sobě. Má s tím zkušenosti? Léčení funguje. A pokud jsi schopná vnímat a jsi citlivá, tak to bude fungovati u Tebe. Je víc možnastí, jak s tím pracovat.
Sylvia
-
2. 05. 2013 16:51

"Nadeje je nebezpecna, z nadeje muzes zcvokatet" to povedal Morgan Freeman vo filme Shawshank Redemption a nieco na tom asi bude.
iveta
Chiméra
2. 05. 2013 15:39

má taky sourozence...Orthose,Kerberose,Svinx a Hydru.
No jo ale co jim to bylo platný,když se objevil Héraklés s nadlidskou silou,odvahou a důvtipem.
Adanom
No
2. 05. 2013 14:52

A ja pri psani mam v hlave primo tu myslenku ze nadeje v pozitivni vysledek sve zdanlive neresitelne situace nespociva v ocekavani ( vytvorena vira ) ze se napriklad zmeni nebo vymeni politici a ze se zmeni lide okolo. :)

Andilek.
Tvoji myslenku ale taky chapu jen jsou to dve jine myslenky ( jejich obsah sdeleni )
Blbe se to vysvetluje jaky v tom vnimamr rozdil.


Andílková
já myslela
2. 05. 2013 13:27

při psaní na to, že lidé dávají sílu myšlenky do toho co vlastně nechtějí nebo se jim nelíbí. Ať je to cokoliv
Adanom
A
2. 05. 2013 12:48

Chimera je chimera. :-)
Jelitko
Iveto,
2. 05. 2013 12:29

to ze se nikdy nikdo nezhodne ani v politice je taky vinou toho,ze se lide deli porat na dva tabory(a to i tady v diskuzi)jinak je opravdu nutne nestat v rohu jak rikas dobre.Jinak nebude mit Cesko NADEJI,ze nekdy budou lide spokojeni v tomto state.Ty dva tabory by se meli udobrit...a spolecne neco kloudnyho vydobit...no ne?
Adanom
Neni
2. 05. 2013 11:38

Nadeje jako " nadeje"
Andílková
obloukem k naději
2. 05. 2013 11:34

nějak nenaznamenali "naději" kdy čekáme na to kdy prvně pohladíme své dítě,na úsměv od milovaného člověka, na to že ráno vyjde slunce......ani jedno mi nepřipadne jako neřešitelná situace. :-))) P.S. k těm politikům to vidím tak, že si to vlastně čarujeme sami. Když posloucháš lidi tak je to ve stylu : "No stejně tam přijdou stejní, nebo horší."
Adanom
Obloukem k nadeji :-)
2. 05. 2013 11:17

Z Wikipedie:
" Naděje je člověkem vnímanou možností (šancí) pokroku (výsledku) ve zdánlivě neznámé (neřešitelné) situaci, která následně vytváří víru v pozitivní výsledek událostí a situací v životě člověka. Pocit naděje vyžaduje určitou houževnatost - víru, že vše dobře dopadne i přes vnímané problémy. "

Voila! :) :-))


Kdyz se clovek nachazi v situaci ktera se mu zda byt neresitelna , neunosna ( nevi kudy kam a co dal ) tak tam ta nadeje nespociva v tom ze clovek bude ocekavat, doufat ze se napriklad zmeni ( vymeni ) politici a ze se zmeni lide okolo. :))

Andílková
třeba
2. 05. 2013 11:14

to bylo také ovlivněno tím, že jsme si všechny chystaly košťátka na výlet 30. dubna :-)) :-))
iveta
Andílková
2. 05. 2013 10:25

já tě zbožňuji...né vážně upřímně,škoda že takových jako jsi ty není na světě víc.
Díky za tento článeček,já myslím že to co bylo včera nemusí být dnes.... to bude gut majne líbe.



Andílková
páni :-))
2. 05. 2013 10:10

to jsem tedy opravdu nečekala...... ale třeba to děvčata vzala jako naději si "to" vyřikat :-)) :-))
Adanom
Jarda
2. 05. 2013 9:52

" Ale to je vlastně docela smutné :-( "

Vidim to naopak jako dost legracni. :)
iveta
Jelitko
2. 05. 2013 9:20

myslím jakože v tom co jsem napsala....aby sis nemyslela že v tom co tu vzniklo včera. :-))

iveta
Jelítko
2. 05. 2013 9:06

v tomhle vidím právěže tu naději na všechno....
iveta
hej
2. 05. 2013 9:03

člověk si může někde meditovat v koutě ale taky mu ta meditace musí něco dát...A TO JE VNITŘNÍ SÍLA NA VŠECHNO.K čemu je duchovní guru,když je ve své podstatě zahleděn jen do "svého světa"?Jen mluví a mluví jak by to všechno mělo vypadat a vono to přitom je jinak,už bylo dost keců jak by svět měl vypadat,chce to konečně fyzicky konat.
Už mě nebaví poslouchat ty věčný nářky a nadávky lidí,chci něco dělat aby všechno bylo lepší aby jsme se cítili lépe a o tom to je.
Vždyť je to pořád dokola...tamtem zavraždil toho,tamta okradla támhletoho,tenhle má špinavé prachy....je mi zle z některých,proč to nejde normálně??proč je to neustále hnusnej Kocourkov.
Takže k čemu je duchovní člověk,k tomu aby začal uvádět věci na pravou míru a né jen krafat a krafat.
Tady je důležitá fyzická a mentální síla...to je hybný motor všeho!!
Tak to je k tomu duchovnu tady ne ezo.
iveta
Jardo
2. 05. 2013 8:40

neznamená že když se někdo zaobírá duchovnem musí být úplnej trouba a nechat si kálet na hlavu.Věci se právěže musí rozhejbat a dát do pořádku,když je to nutné.
Je mi jedno kdo si co myslí(taky mám své mouchy) ale nesnáším když se někdo chová jako nadčlověk.Jo jsem občas impulsivní ale tak by to mělo být,už jak jsem psala někde dole...člověk není onuce a pokud se mu něco nelíbí měl by to dát jasně najevo,neměl by stát v koutě.
Takto bychom v životě stáli v tom koutě pořád(sakra a zatím se to daří třeba díky politické situaci tohoto státu a vůbec celosvětově,omlouvám se že jsem zabrousila jinam) a o tom život není a já takový život nevedu a ani nechci vést.Nejsem ovčan a nikdy nebudu,nikdo se mnou nikdy nemanipuloval a manipulovat nebude.Byla jsem od samého začátku rebel a tím i zůstanu do té doby dokud se to nezlepší.Toto říkám jasně a to by měli říkat všicí,všechno by se konečně mělo dát do nějakého pohybu k lepším zítřkům!!
Mluvíš tady o egu....vždyť je to základní lidská složka,bez toho to prostě nejde,to ti právěže dává tu potřebnou sílu k prosazení se ať v dobrém či špatném světle.
Nechci a nelze se ho zbavovat protože vím ,že se dá usměrnit.Ani ten největší duchovní guru nebyl bez něj,ikdyž se tak navenek tvářil...jsem si jistá.

Jinak se všem čtenářům omlouvám,jsou tu někteří co mě občas dokážou rozpálit a zaslouží si dostat po papulce.



Jelitko
vidis Jardo?
2. 05. 2013 8:23

tohle vzniklo pod clankem "NADEJE"...myslim,ze v tomto ji urcite nemaji...je to smesne.
Jarda
sranda
1. 05. 2013 23:22

Jů, co tak namátkou koukám, tak to vypadá jako krásná hádka. :-D Až jednou nebudu mít co dělat a budu mít blbou náladu, snad si vzpomenu tuhle diskuzi a trochu líp si jí pročtu. Vypadá to celkem zábavně.
Takováhle, že je úroveň na webech kde se lidi zabývají duchovnem? Vlastně ne... to není duchovno, sami sebou a obhajováním svého ega se tu zabýváme! :-D Ale to je vlastně docela smutné :-(

A teď jsem zvědavý kdo z vás se do mě pustí jako první za to, že jsem tohle napsal. :-D
Adanom
Ne
1. 05. 2013 22:37

Ne ne
Sylvia
Mudr.
1. 05. 2013 22:36

Mala by si si urobit poriadok u seba, na tie hlasky z miestnej knajpy si najdi niekoho ineho. Si Ty ale v balaste zenska. Ja som Ti tu len vyprasila ten klamarsky a podvodnicky kozuch, Teba z tych ostatnych webov vypraskali, co? Musela si bezat az sa Ti za tym zadkom prasilo. Sa papraj v com chces, a o mna sa nestaraj. S touto spinou sa vyrovnaj Ty sama. Polochlap jak Ty sa bat nemusi, ci ja niekoho mam alebo nemam, nedobehnes ma, ani keby si mi bezala naproti.
iveta
nejspíš tím že
1. 05. 2013 22:26

někdo neustále mele nesmysli a s tebou už se taky babrat nebudu :-))
iveta
s tebou už to
1. 05. 2013 22:23

jinak nejde hvězdo...to víš já se z nikým jako ty už babrat nebudu.
Mám svoji důstojnost narozdíl od tebe já s těmi urážkami nezačala...ale vodcaď po caď.
Najdi si už chlapa bude líp :-))
Zkoušet si budu to co uznám za vhodné a věř že to vždycky fungovalo.
S glancom...to jsem se pobavila :-))
Adanom
Cim
1. 05. 2013 22:17

To asi je ze se clovek nas. ?
Sylvia
-
1. 05. 2013 22:14

Ale ved Ty robis permanentne to iste, len ukazujes jak si agresivna, toto zenska uz nikdy neskusaj, fackami sa vyhrazaju len ozralci a provincne osoby, ked uz sa dohadujes, tak si zachovaj dostojnost, neviem, ale kde ju teraz najdes. Byt sprosta jak Ty, tak tie prispevky vyzeraju uplne inak. Urazaj si kolko chces, ale aspon s glancom a nie jak drevorubac.
Adanom
Na shledanou
1. 05. 2013 22:08

:). Pa pá
Adanom
Garf
1. 05. 2013 22:08

Ty si pouze myslis ze jsem utocna, ale myslet znamena houno vedet.
Myslis si ze jsem utocna protoze si ´yslis ze vis kdo jsem a jak se prave ted citim :D
Aha. :-))). Takovych uz po svete behalo a beha, uj uj. :))
iveta
no právěže nepoznáte
1. 05. 2013 22:07

a tam byla od samého začátku chyba :-))
nejsem zahnaná do kouta ale nas... ty urážet můžeš a já ne? DI DOU ČIM!!
Garfield
the end
1. 05. 2013 22:07

Dobrý blázinec tady, vystupuju.
Adanom
Lhani
1. 05. 2013 22:05

Se zakonem vesmiru vraci uderem v jakekoli jine podobe. :-) hm hm
Sylvia
Mudr.
1. 05. 2013 22:04

zacina Ti preskakovat co? Ty si ma teda vyplasila, fackuj si doma koho chces, ale u nas nasilie tohto typu nepozname, mozno si riesis svoje mindraky fackami, ked si zahnana do kuta, ale skusaj to niekde inde. A davaj bacha aby si si nedolamala ruky. Sa zapis do kurzu ovladania a provincne maniere sem nenos.

Sa mi posunul ten prispevok. Takto to malo vyzerat...
Garfield
Ano?
1. 05. 2013 22:04

Kdo tedy jsem? Bezhlavou Adanom bych fakt nerada viděla.. To už je docela vrchol, ty jsi útočná, protože si myslíš, že jsem někkdo jiný, než jsem. Tak to tedy no comment...
iveta
Garfi...
1. 05. 2013 22:03

upozorňovala jsem tě na to aby si se do toho nezamotala a je to tady.Přesně takto to vzniklo se mnou...také jsem chtěla situaci zklidnit,myslela jsem to dobře a obrátilo se to proti mě(tyto dohady a urážky jsou tady už pěkně dlouho a vyvolali je vždy tyto osoby)
Sylvia
Mudr.
1. 05. 2013 22:03

zacina Ti. A davaj bacha aby si si nedolamala ruky. Sa zapis do kurzu ovladania a provincne maniere s preskakovat co? Ty si ma teda vyplasila, fackuj si doma koho chces, ale u nas nasilie tohto typu nepozname, mozno si riesis svoje mindraky fackami, ked si zahnana do kuta, ale skusaj to niekde indeem nenos.
Adanom
Fiiiiha
1. 05. 2013 22:01

To jsou ale silana slova. :D
Adanom
Naposled :D
1. 05. 2013 22:00

A uz je to tady. Blafujes .,.. a delas siroste blazny..... Za too davam hlavu.
Vim kdo jsi.
Garfield
Tak naposled Adanom,
1. 05. 2013 21:57

já nikde nenapsala, že jsi blbec. nemůžu zato, žes to na sebe tak bleskově vztáhla.:-) Mluvila jsem obecně. Tahle vztahovačnost je děsná. A velká písmena jsem použila nikoli záměrně, ale ťukla jsem omylem na Caps Lock a byla líná to vymyzat a vypisovat znovu. Žes tak bleskově vytáhla do boje je roztomilé.:-)
iveta
Sylvia
1. 05. 2013 21:57

škoda že tě nemám po ruce ty hloupá nadutá huso,dostala by jsi hned jednu za vyučenou...
Adanom
Ocekavani
1. 05. 2013 21:54

A diktovani co by druzi meli delat ti dost mozna nafackovalo.
Sylvia
Garfield
1. 05. 2013 21:52

ja nepisem nic o Tebe, dufam, ze to tak nevyznelo, ja som rada, ze si tu. A nevadi mi ani co pises, nema to nic s Tebou spolocne.
Adanom
:D
1. 05. 2013 21:52

"NEVÍM, CO NAZÝVÁŠ MANIPULACÍ, ALE JEN BLBEC SI MYSLÍ, ŽE JE NEOMYLNÝ A ODMÍTÁ ZMĚNIT SVŮJ NÁZOR. jÁ HO RÁDA ZMĚNÍM, KDYŽ MĚ NĚKDO ROZUMNĚ, LOGICKY A V KLIDU PŘESVĚDČÍ."

Pááni to jsou ale velká pismenka. :D
Ty si men nazory klidne jako gatky, do toho me nic meni. No a co se tyka me, mam to jinak. :-)
Jestlize soudis lidi ma blbce protoze a proto ( protoze ppdle sebe :D) budes souzena.
Tady nebyla rec o meomylnosti. Neuc se vnimat a pozorne cist.
Byla rec o tom ze sve nazory si utvarim sama jedine sama.
Jestli to mas jinak , mohla bych Te snad teke kvuli tomu ze to mas jinak nazvat
blbcem jak to delat Ty v opacnem pripade?
Ne nejsem ty, takze ja reknu ze to mas proste jinak a hotovo. :D
Garfield
Adanom,
1. 05. 2013 21:48

toto je ESOTERIKWEB. Nemyslím, že je tohle prostor pro takové debaty typu Pro ženy.cz.Tak se držme témat, ano?:-) To charakter se utváří v dětství a pubertě, ale názory se mění s tím, jak člověk poznává svět a lidi v něm. Já jsem sem šla nadšeně,ale tohle mi přijde ubíjející a hloupé a nehodné dospělého´rozumného člověka. Očekávala jsem, že si to dotyční uvědomí a dají si pohov. nečekala jsem, že se to přesune na mne,opravdu tady asi může mít beztrestně názor jen někdo.:-(
Adanom
Garf
1. 05. 2013 21:39

Zavan ironie. Hmmmmm :D
Hele Garf. Proste mirne receno -ty si delej co chces ja si budud delat co chci. Je to sandme k pochopeni? Jen BLBEC by to snad nepochopil. :))

Chces se bavit o tematech tak se bav a nech kazdemu prostor bavit se jak kazdemu je prave umozneno. :)
Sylvia
Adanom, Garfield
1. 05. 2013 21:35

Toto predsa neexistuje menit nazory, menis ich len ked ich formujes, niekde tam v puberte, alebo ked mas malo informacii a pribudnu, tak samozrejme potom sformuju nazor. Ale tu ani nejde o to presviedcat niekoho o niecom, nejde o detinske hry, kto je na koho strane. Jaka kde kamoska, to je prave to detinske. Clovek sa moze s niekym stotoznit v nazore alebo nie. Nazor Ti moze zmenit len ten, na koho ten nazor mas a tu sa to nedeje, tu sa to prave denne utvrdzuje a zhorsuje navyse.

Vsimnite si, kto najviac plka o egu, o tom, ze sa smeje, kto to stale zdoraznuje? Dvaja minimalne, na ktorych mam zrovna rovnaky nazor. Preco rovnaki, lebo oni su si podobni. Lenze naco zdoraznovat, co je zjavne....to prave je to, co vypoveda o nich nie o mne. Urazat sa moze kto chce, je to ale o nich, potom pride dalsia osoba, ktora uplne bezprizorne streli od pasa a ma jasno, ze uraza jedna osoba, urazky kamaratky su na poradku....pretoze uz som zas v tej puberte, kamaratke ani ranu...

Je predsa zbytocne nieco stale zdoraznovat, jake kto ma ego, pisat a tlacit to do kazdeho prispevku, pisat v kazdom druhom, ze sa smejem, ze niekam idem a Vy tu budte...koho to zaujima? To je absurdne prave. Kazdy spomina to, co ma pre neho velku vahu, ale ta hlupost a jednoduchost je v tom, ze si mysli, ze to patricne zdorazni, ked to bude vsade pisat, pritom inteligentny clovek musi vediet, ze sa to da spoznat bez zbytocne zdoraznovania....a to je to, co tito dvaja nikdy nepochopia, v tom su rovnaki a hlavne priehladni jak sklo a bezzubi, neskodni, len neviem preco by ludia toto mali akceptovat a tolerovat a to je to z coho oni sami su vyhukani....ze im to niekto povedal. Ja sa za svoje ego nehanbim, lenze co s tulpasom, ktory o egu zvatla a sam ho ma jak balon...a mysli, ze nie, v tom je farizejstvo.
Garfield
Adanom,
1. 05. 2013 21:31

jsem ráda, že aspoň ty přesně víš, oč tu běží.:-) Ne, já se opravdu nehodlám bavit tímhle konfontačním stylem, jaký na mě zkoušíš. Nelíbí se mi a nemyslím, že sem do esoterikwebu patří. Pokud odtud chcete snad vyštípat každého, kdo se proti hádkám ozve, prosím. Je to na nejlepší cestě. NEVÍM, CO NAZÝVÁŠ MANIPULACÍ, ALE JEN BLBEC SI MYSLÍ, ŽE JE NEOMYLNÝ A ODMÍTÁ ZMĚNIT SVŮJ NÁZOR. jÁ HO RÁDA ZMĚNÍM, KDYŽ MĚ NĚKDO ROZUMNĚ, LOGICKY A V KLIDU PŘESVĚDČÍ.Atyhle dnešní příspěvky mě opravdu o něčem přesvědčují. A je mi to líto. Jsem připravena se bavit o tématech na esoterikwebu, ale odmítám se dál účastnit této nešťastné "konverzace". Jemně řečeno.:-(
Adanom
Garf
1. 05. 2013 20:56

Jeste neco. :)
Tvrdis ze si sama prirozene utvoris nazor. Jsem na Tebe zvedava. Rozpoznat manipulaci je mnohdy mesmirne tezke.
Jestlize Te mnohdy clovek dokaze presvedcit svym nazorem na neco a na nekoho ( pod dojmem jimeho nazoru) hmmmm tak tam je predebsim potreba si davat majzla.
To neni jen tak samo sebou. :-)
Adanom
Garf.
1. 05. 2013 20:43

Proste do toho oc tu bezi nevidis to je cele. :)
Nemam tim na mysli ted vubec tu vymenu nazoru s Askiim.
Garf. za sebe Ti rikam ze moje vnimani neceho, nekoho nemuze dosahnout nikdo zmenit. Sve vnimani mam plne ve sve kompetenci a sve nazory take, jsou jen v mych rukach.
Jestli to ma nekdo jinak pak mozna. Mam to osobme jinak. :)

Otazku kterou jsem mela na mysli je tady:
"Ne poslys, o co tu teda bezi kdyz nepotrebujes tady byt dlouho a na zakopanou chybu a lidi mas cuch tak budes znat o dpoved na moji otazku. "

Psala jsi ze nezalezi na tom jak jsi tady dlouho, ( kdyz jsem zminovala jestli jses si jista ze do toho vidis a jak jsi tady dlouho ) , ale ze muzes odhalit zakopanou chybu a
mas cuch na lidi.

Ono ani tak neni podstany to slovo jistota- jestli jsi si jista, protoze jistota je silne slovo.
Mohla jsem klidne jen napsat jestli si myslis ze do toho vidis a kdyz pise ze mam nejaky dar tak ja se ptam o co tu zeda podle Tebe bezi. :)
Rozumis?
Garfield
Uf,
1. 05. 2013 17:33

tedy to je dneska den.:-) Adanom, jakou otázku máš na mysli? Jestli jsem si jistá, že do toho vidím?Nejsem si jistá, posuzuji z toho, co tu asi dva měsíce čtu. Nevím, zda je to moc či málo a kdo to posoudí. nemám zájem se plést mezi dva kohouty, mám ale zájem vyjádřit svůj názor na něco, co se tu opakovaně, ke škodě nás všech děje. Když se tu do sebe holky pustily prvně i podruhé,čekala jsem mlčky, ažto přejde. Myslela jsem, že šlo o výjimečnou záležitost a že tím to hasne. A ono ne.:-) Já se nestavím ani omylemna ničí stranu, protože jednou má pravdu Pepík a jindy Franta a já si sama za sebe určuju, s čím se ztotožňuju. |nemyslím, že někdo má patent na pravdu a rozum a druhej ne, prostě je to jak kdy. Adanom, manipulovat s lidmi nechci a odsuzuju to. Ale mohu dosáhnout, tak jako každý tady, že svým názorem změním názor někoho jiného-protože on sám se rozhodne, že ho změní pod dojmem jiného názoru. Občas své názory korigujeme, když k nám dojdou nové a zásadní informace. mě osobně někdy přesvědčí člověksvým názorem-a to úplně bez snahy mě přesvědčit. Ani já to tu rozhodně nevnímám jako VÁLKU, to je moc silné slovo, ale když už jde o napadání a urážky, není to jen normální rozhovor.:-)
iveta
tady je
1. 05. 2013 17:10

problém v tom že někdo někoho neustále napomíná,předhazuje mu špatné vlastnosti...proč to asi dělá a v čem to bude?kde je zakopaný pes,tváří se to jako že to sežralo veškerou moudrost...jéžiší to snad není možné. :-))
Garfi upozorňuji tě na jednu věc...nezamotej se do toho neb budeš obviněna ze lhaní a vymýšlení si :-))pak se staneš terčem jako já,budou se snažit s tebe udělat to nejprimitivnější stvoření:-)
Moc nepiš o svých schopnostech protože tě okamžitě sejmou.
Bláhově jsem si myslela že tady se to dá všechno probrat,že tu nikdo nikoho nebude urážet a obviňovat atd...jo najdou se tu lidé se kterými můžeš mluvit o všem je jich tu ještě dost.
Sylvia
Jelitko
1. 05. 2013 15:12

Ako vzdy zas nieco posudzujes a nic si neprecitas, zacnes od polovice a nevies kontext. A toto robis permanentne, potom sa divis. Chces byt hodna holka, ale pritom viac skodis svojimi uvahami, ktore len pochadzaju z Tvojej lenivosti si precitat nieco a hnut hlavou. Keby si aspon raz alebo na chvilu sa chcela zamysliet nad kontextom a obsahom nie len studovat pismenka a vypichovat odtial tie slova, ktore Ta dvihnu zo stolicky, tak by som Ti bola velice povdacna. Ale na to treba chciet.
Adanom
Jelitko
1. 05. 2013 15:08

Nevzpominam si ze bych nekoho urazela. Kde?

Adanom
Uj uj uj
1. 05. 2013 15:05

Jelitko. Holka jedna nestastna Ty snad ani nevis co pises.
Kdyz do neceho nevidis , psk ver nebo ne jsi se svyma domnenkama vedle jako jedle. A proto tomu nerozumis jak sama pises. :-)

A zajimalo by me jestli jsem taky Tvuj salek kavy ( nebudu psat detinske slovo - kamaradka odpust ;) ) a nebo jestli jsem jim nekdy byla a uz nejsem a nebo nebyla a nejsem.
Adanom
Garf.
1. 05. 2013 15:00

Mas jako na mysli to ze v diskuzi muzes zmenit napriklad moje subjektivni vnimani neceho- nekoho? Jako ze jinymi slovy,ze muzes moje vnimani ovlivnovat A manupulovat?

Otazkou jeste zustava co mas , co jsi mela primo Ty na mysli tim pojmem neshody.

Dalsi veci je-Vis v cem je zasadni rozdil? V tom Ze Ty pises o nejake valce ( vnimas nejakou valku ) no a napriklad ja sama ji vubec nevnimam a proto bych to ani nemohla takhle pojmenovat.

Jelitko
ahoj
1. 05. 2013 14:53

do ted jsem si myslela,ze ma Sylvie sve duvody proc nesnese Ivetu,ale kdyz jsem si vsimla,ze zacala urazet i Askii,tak jsem si rekla,problem je u Sylvie,proste nesnese,ze nekdo je trochu jiny.Zacne si ho dobirat a urazet.K ni se pridala Adanom,i kdyz jednu dobu byla s Ivetou velka kamaradka,tohle nechapu...takze pozor Garfieldiku,ted jses na rade ty,radeji ty dve tu nechej at se bavi a jdi taky do prirody jak sla Iveta a dobre udelala.Ted budou urazet dal a promelou vsechny a i me.
Nevadi,zensky...kdyz vam to pomuze...
Me jen mrzi,ze ty urazky a ponizovani lidi resite tady,sem to opravdu nepatri.A jestli jste si damy nevsimly,je tu esoterikweb a zvlastni schopnosti sem patri,tak prosim nezhazujte nikoho.Kam jinam si ma jit clovek o techto vecech popovidat,kdyz ne sem.Garfield ma pravdu,treba neco lecitelskeho v sobe ma,tak proc to neprobrat zde s ostatnima.
Adanom
Garf.
1. 05. 2013 14:42

Proc me neodpovis na otazku?
Garfield
Adanom,
1. 05. 2013 14:16

no nevšímavá jsem fakt nerada, přesto jsem si už tady vícekrát "nevšimla". nevidím na své pobídce skončit s hádáním pranic špatného, spíš jaksi naopak.:-) Jsem na nevšímání dost alergická, abych pravdu řekla a stojí mě to dost sil. Už moje máma tvrdila, že jsem jak Mistr Jan Hus a že mě jednou pro pravdu upálej.:-) Adanom, fakt si myslíš, že nejde v diskuzi pozměnit nebo úplně změnit něčí náhled na něco? Jasně, že když jsou lidi hodně rozňafaní, tak to jde blbě, ale jinak, proč ne? pořád je dost lidí přístupných jiným názorům... jakože schovaná tu fakt nejsem. Nějakou dobu (asi měsíc) jsem si tu nadšeně četla všechny možné příspěvky a pak i něco napsala. Ale pár let se už zaobírám studiem jevů spojených s UFO a taky o exopolitiku. Je mi tvrzeno druhými lidmi), že v sobě mám určité snad léčitelské schopnosti, nicméně s tím neumím pracovat vědomě a tak sbírám informace a hledám lidi, kteří by mi pomohli. Taky si říkám, že možná "něco přijde samo". :-)
Adanom
:-)
1. 05. 2013 13:44

Rika se tomu - po zasluze spravedlive " potrestan" :-))))
Sylvia
Garfield
1. 05. 2013 13:42

No to sa tu nenosi, ze mas dar vidiet, kde je vec zakopana :-), tak bacha na to.
Adanom
Oprava
1. 05. 2013 13:37

Odpoved na moji otazku. :)
Adanom
Garf
1. 05. 2013 13:25

Co kdyby jsi si tech neshodu proste nevsimala? To jedine podle mne totiz muzes. Co ale nemuzes podle mne je zmenit vnimani tech druhych lidi.
A to vnimani tady prave hraje velkou roli.

A Garf. nejsi Ty tady uz teda dyl a jakoze schovana? :-)

Ne poslys, o co tu teda bezi kdyz nepotrebujes tady byt dlouho a na zakopanou chybu a lidi mas cuch tak budes znat ooved na moji otazku. :)

Garfield
Rozumím vám i vašim
1. 05. 2013 13:16

názorům, jen k Adanom bych řekla, že nezáleží na tom,jak dlouho tu "jsem". mě leccos napoví, co si přečtu, na lidi mám čuch. V reálu často tuším, kde je chyba zakopaná a jak vztahy dopadnou. Možná to zní trochu nabubřele, ale to je zas to, co jsem dostala do vínku já. sama si přirozeně utvořím názor, tak, jak to tu děláte ostatně všichni. Jen mi přijde škoda, že se tu nějak víc řeší neshody než to, v čem se shodujeme a co nás všechny zajímá. Ještě k Sylvii, já jsem v reálu až moc upřímná, až nepříjemně, často netáhnu s většinou, když si myslím, že je to na škodu něčemu. Ale právě proto, že jsem tu krátce, tak cítím, že bych neměla dělat ostré soudy. Lidi mě tak baví mnohé, co se tu píše, ty dohady bych poslala už do haj.z.l.u.:-)
Adanom
A
1. 05. 2013 13:15

Jestlize nekoho neznam osobne a nestykam se s nim,nemuzu si naivne myslet, ze ho mam co ucit. :DD

Atd atd atd :DD
Adanom
Jedno
1. 05. 2013 13:11

Je me osobne jasne. Kazdy si udela svuj vlastni obraz- obrazek. :-)
Osobne to nemam nastaveny tak ze bych si delala obrazek prilis rychle a uz vubec ne tak ze bych si ho utvarela podle nekoho jineho ( podle nazoru a teda utvareni si obrazu dle nekoho jineho )

Koukam se a vidim, vnimam a vnimam a na zaklade toho jednam. :)

Ta schopnost introspekce o ktery jsem se tu zminovala by neuskodila nikomu, ba prave naopak.
Ono to ale neni nic jednoduchyho .......
iveta
jdu raději do
1. 05. 2013 13:09

přírody na kolečkové brusle,než sedět u netu a rozebírat kdo jakou má povahu :-)) mějte se krásně :-)
iveta
a ještě něco
1. 05. 2013 13:07

a co se týká schopností....pokud nemám vlastní zkušenost tak nemohu nikdy tvrdit ,že jiný LŽE.
To je pro mě zásadní a pevné jako skála.
iveta
Garfi...musím
1. 05. 2013 12:58

se k tomu též vyjádřit...to co je dole popsáno je naprostá blbost!Každý má schopnost si každého škatulkovat aniž by ho vlastně pořádně poznal,vše vyplívá z nepochopení veškerých komentářů a následného uražení se.
Je to prostě jednoduchý jako facka,kterou by si někdo zasloužil neb ho neustále obviňuje s toho, že tu někdo lže a vymýšlí si.Co se týká mě tak bych nikdy nepředkládala někomu neustále že lže!!Je to odraz samotného dotyčného člověka nejspíš.A nemohu to konstatovat ani z více jak roční komunikace tady na webu,neboť ho osobně neznám a nestýkám se s ním,takže je to velmi neslušné.
Nic s toho by nevzniklo nebýt některých lidí,kteří mají obrovské ego a okamžitě s horkou hlavou odpovídají aniž by cokoliv uvážili ze všech stran.
To je ten největší problém některých lidí.

jsou tu někteří co začnou mlít a urážet bez zjevných příčin,nejspíš jen tak pro pobavení a takovým lidem se já nehodlám vzdávat,naopak...musí jim někdo už konečně ukázat že tak to nejde.
A za třetí...panuje tu u některých právě ta všehoschopná závist,nejspíš proto že sami by chtěli mít schopnosti a nějak jim to nejde.Garfi...neber to jako výsměch ale upřímnost.
Sylvia
Garfield
1. 05. 2013 12:36

Ano kazdy sme iny, nepis nic, co nechces, ale sama sa za cas presvedcis, ze inak to nejde a ze vsetko, co sa tu pise neni vysledok jedinej diskusie. Az zistis, ze si niekto pripisuje vedomosti a schopnosti, ktore nema a ze je za tym len snaha zaujat bez vlastnej prace a pricinenia, tak uz to povies nahlas aj Ty. Je to len otazka casu, pokial teda nemas rada a ja myslim, ze si dost ferova, ze nemas, ked niekto stale prechadza s tym, ze si privlastnuje schopnosti, vlastnosti a vedomosti, ktore niesu jeho a az uvidis dvojakost v jednani, ktore Ti napovie, co je ukradnute a vydavane za svoje a co je cloveku naozaj vlastne, tak na to poukazes sama. Ja proste sa nebudem parat s nikym, neparem sa vlastne ani so sebou a nevidim dovod ulahcovat niekomu cestu, ked takto verejne fabuluje, len necaka, ze mu to niekto vytkne. Poviem Ti, ze tieto typy ludi prezivaju vdaka tolerantnym ludom jak, ze ich nechaju plavat. A o tom to je, najprv si to budes len mysliet a ked vidis, ze to nema hranic, tak to napises, az tu budes dlhsie a vypozorujes to, co ja. Potom este len zacne mazec, ze pripisujes niekomu schopnosti, ktore on nema, pritom ich ma, len ich samozrejme neprizna. O com to je? Ja som celkom jednoducha a citatelna, bridi sa mi akakolvek pokryteckost, a to si myslim, ze na tento web nepatre, nie tvrdy komentar, ktory je zasluzeny. Sama uvidis, co je kto zac a co chces vidiet. Nakoniec som obklopena ludmi s rovnakou povahou jak ja a ocenujem ich daleko viac, nez fabulantov, ktori si veselo kracaju po svete, jak su bohovski, ze vsetkych oklamali. Myslim, ze to sem patri to zdoraznit.
Adanom
Garf
1. 05. 2013 12:26

A jses si jista ze do toho vidis? Jak jsi tady dlouho?
Garfield
Hele lidi,
1. 05. 2013 12:19

máme 1.května, lásky čas. :-) Když nejde o život, tak jde o h...o. Takže co takhle zakopat válečnou sekeru. Témat se najde na pokec dost a nemusí se u toho válčit nebo dokonce urážet, ne? Sylvia je hodně přímá a pravdabývá často véélmi nepříjemná. Mám-li být upřímná, tak se mi teď párkrát stalo, že to, co ona řekla "nahlas", nebo-li napsala, jsem si já jen myslela. Nechci se nikoho dotknout, tak radši mlčím. Ale jsou věci, s kterými souhlasím. Třeba i já cítila u Askii probleskovat určité negativní jednání-specifikovat ho nebudu záměrně. Dost možná si to sám nepřipustil a proto i ta reakce. Osobně si myslím, že tu nikdo z nás není černý nebo bílý a tohle handrkování je zbytečné. Každý máme nějakou slabinu, je lepší tedy komentář nepsat, než urazit. naopak máme víc společného, co nás na tenhle server táhne a není toho málo, tak se toho držme, ne?
Adanom
Missi
1. 05. 2013 11:50

A jak teda jednas? Kdyz Te nekdo okrade das mu pesti?
iveta
:-)))
1. 05. 2013 11:34

jistě jistě to ti věřím
Sylvia
Mudr
1. 05. 2013 11:32

A predsa to nebolo urcene Tebe. Zbytocne sa nadrapujes, nepomaha to.
iveta
zas od věci
1. 05. 2013 11:29

ale bylo,nebo si tou kamarádkou Jelítka myslela někoho jiného?...nebo snad nevíš co píšeš :-)) opět a opět narážky co,no jo jak říkám jiná už nebudeš.
Sylvia
Mudr
1. 05. 2013 11:25

Zas od veci a zas to nebolo urcene Tebe.
iveta
missi
1. 05. 2013 11:23

člověk musí být impulsivní(nemám na mysli nějakého cholerika) ve všech směrech...nemám ráda když osobu postavíš ráno do rohu a vona tam ještě večer bude! :-))
Takže nemírni se,přicházíš tím o velké zkušenosti k nezaplacení
iveta
jedinej kdo
1. 05. 2013 11:19

tu neustále vytváří bojovou náladu jsi ty,nesváděj to na druhé.Já jsem se od samého začátku co tu jsem chovala slušně,protože vím co to slušnost je ale jelikož a protože jste na mě ty a ještě jedna osoba útočily a urážely tak se nediv,že jsem změnila taktiku :-))do dnes nevím proč,nevysvětlily jste mi to,já to ovšem vím...ostatní se jen náležitě brání ale s tím ty právěže nepočítáš co,děsně ti to totiž vadí,když ti někdo polechtá ego....mimochodem víš vůbec co je kamarádství a přátelství?
Sylvia
Jelitko
1. 05. 2013 10:58

pozeram, ze si vsetko velice objektivne zhodnotila, precitala si si vsetky prispevky od hora a dolu a na zaklade toho si to zaklincovala na jednu jednostrannu odpoved bez toho, aby si ukazala, kde koho kto urazila a mozno by si mala aj ukazat, v ktorom jedinom prispevku architekt niekoho neurazil. Potom by mozno Tvoja dedukcia vyznela doveryhodnejsie. Ale kedze tu mas kamosku, tak treba stat na jej strane, aj keby vyvolala tretiu svetovu, ze?

Ja len vidim, ze podla tych prispevkov, hned prva reakcia na mna je, ze kazdy, komu sa nieco zadarila ma stastie, uspesni architekti neexistuje a pre tych co existuju maju nechutne ciernobiele videnie a oligarchov treba vykynozit. Necakam, ze ked dedukcia trafi neprijemne klinec po hlave, niekto slepy a hluchy by si toho vsimol a nebodaj este priznal.
mississippi
Adanom
1. 05. 2013 10:24

Jednám trošinku impusivně. Ale jen trošinku. :-))

A "právo" náš právní systém je jaksi nedokonalý. To ty mlýny jsou asi spolehlivější.

Já to mám nastavené jinak. Ale zatím se mírním. :-)
Adanom
Askii
1. 05. 2013 9:54

V 19.17 h. V tech bodech se Tobe stalo z meho pohledu pozorovatele presne tohle:

Akt prisuzovani , posuzovani ( nahlizeni ) na zaklade Tvych mylnych dedukci pramenicich z Tevho nespravneho vykladu( presneji pokriveneho vykladu )neschopnosti analyzovat text nebo neschopnost prijmout skutecnost ze vsechno nemusi byt tak jak Ty to chapes nebo jak jsi si to Ty vylozil. ;)

Temer dle Tve vlastni citace-
"Myslíš si, že když mě budeš přisuzovat na základě svých milných dedukcí nějaké
negativistické role a vlastnosti, pramenících z Tvého nesprávného výkladu,
neschopnosti analyzovat text nebo neschopnosti přijmou predikci, toho, že vše
nemusí být zrovna tak, jak sama chápeš, tak...... "

Ono je nekdy tezky byt introspektivni a videt sama sebe. ;)
Adanom
Missi
1. 05. 2013 9:37

" To pořekadlo o mlýnech zná asi každý. Ale já jsem tak trochu horká hlava a když je pácháno bezpráví, těžce to nesu a nechce se mi čekat, až něco začne mlýt. "

A co teda delas Missi? Beres " pravo" do svych rukou?
Né ze ne?
mississippi
Askii
30. 04. 2013 23:14

Fakt se snažím vymyslet ještě jeden pokoj v bytě. A nejspíš nám nezbyde, než se obráti na někoho z oboru. Písni mi na mississippi@o2active.cz a můžem to zkusit probrat.

Nějak ta debata uhnula od tématu. Ta naděje je ale mrška :-))
Jelitko
Askii
30. 04. 2013 20:38

je dobre,ze ti to missi a Iveta vysvetlili,ja jsem taky na tve strane.
Je odporne,kdyz nekdo nekoho zesmesnuje a urazi.Myslim,ze to sem vubec nepatri.
iveta
tak
30. 04. 2013 20:03

se hezky bavte...
Askii
Ivet
30. 04. 2013 20:01

Je to fakt srandovní. Jedním příspěvkem rozvířit takovou snůšku blbostí. za chvíli vyjíždím za svým kámošem zahradníkem na čarodky, musím mu poreferovat co se tak trochu i díky němu vzňalo na této internetové diskuzi. :-D
Vnímavý jsem až dost, to ostatní nevím, na to mám ještě čas.
A k těm bodům, mít více času, tak to ještě více zparoduji ale touha vypnout na pořádný psychedelický párty mě přitahuje tak silně, že není na podobné věci čas. Vsadil bych stejnak boty, že z toho nic Silvia nepochopí:-D
iveta
Askii
30. 04. 2013 19:40

opět mi mluvíš ze srdce...i z těch tvých pár řádků, které si tady napsal,věřím, že jsi velmi vnímavý a moudrý člověk na správné duchovní cestě.
K bodu 6: no tak to prostě je...ovčané zůstanou ovčané a nikdo a nic je nikam neposune.
Říkají si,však ono to nějak dopadne....
K bodu 7: a zase je to jen a jen závist,která se šíří jako mor a nikdo ji nikdy nevymítí.
Askii
Tahle diskuze mnepobavila
30. 04. 2013 19:17

Dozvěděl jsem se, že
1)z prostého konstatování objektivních parametrů čiší jen a jen závist, objektivně pomocí vnějších parametrů nelze popisovat, protože motorem všeho je závist
2)z několika málo informací v délce jednoho příspěvku jsou některé osoby schopny vydedukovat něco, co by autory příspěvku ani v nejživější představivosti nenapadlo :-)
3)zjistil jsem, že jsem si vymyslel krizi ve stavebnictví
4)největší problém českých architektů - klienti, kteří využijí plodů jejich práce, ale záměrně nezaplatí, protože na ně nikdo nemůže - je dle některých osob problém, který neexistuje
5)zaměstnanci jsou líná veš, která závidí majetek schopným šéfům. Ovšem je třeba z této kategorie vyhmout zaměstnance nadnárodních firem se záviděníhodnou firemní kulturou. :-D
6)v jednom z příspěvků jsem se dozvěděl, že není třeba chtít změnit očividné nepravosti soudobého světa (zkorumpované politiky, neekologický způsob života, nadvládu korporací nad člověkem), každý si totiž za všechno může sám, protože je líný a jen závidí. Čili ti co bojovali proti otrokářkým systémům, despotismu, feudalismu, nacismu nebo komunismu byli jen líní závistivci, co záviděli schopným. Kéž by neprojevovali své níké touhy a zůstali jsme na úrovni otrokářské společnosti.
7)dozvěděl jsem se, že jsou si některé osoby jisté, že jiné osoby nejsou schopny dosáhnout např. AC, nebo jiných mimořádných stavů nebo schopností. Tyto nadčlověčí bytosti to jsou schopny poznat z krátkých příspěvků a sebejistým tvrzením neustále dokola šíří svoji dozajista pozitivní auru.

Jen tak dál, já se fakt náramně bavím, větší snůšku lidské zabedněnosti jsem už dlouho neviděl :-D
Askii
mississippi
30. 04. 2013 17:50

Pokud to myslíš vážně, tak se můžeme dohodnout a pokud by ti to nevadilo nejlepší by byla osobní schůzka, přímo na místě. Nevím jak to budu časově stíhat. Mám toho dost v práci, do toho řeším rodinnej domek na Jižní Moravě a ještě mzsuím řešit svatbu a do toho šéf uvažuje, že někoho pošle do Mongolska koordinovat projekty a to bychj byl časově opravdu v prčicách.
iveta
missi
30. 04. 2013 12:08

u mě je bohatý člověk ten kdo to má vnitřně srovnaný a může být přitom chudý jako kostelní myš.
Sylvia
Adanom
30. 04. 2013 10:25

"Mudr si pouze mysli ze nekdo neco nepochopil( presneji bych napsala mysli si ze nekdo nema schopnosti ktere ona sama postrada ::D ) a ke vsemu myslet znamena uplne h.... vedet. :DDD"

pekne....
Adanom
Mudr
30. 04. 2013 8:44

To osloveni je stejne genialni :D proste jako pr.... na hrnec.
Mudr si pouze mysli ze nekdo neco nepochopil( presneji bych napsala mysli si ze nekdo nema schopnosti ktere ona sama postrada ::D ) a ke vsemu myslet znamena uplne h.... vedet. :DDD
A pokud v sobe Mudr objevi onu schopnost zjistit co si z te Mudr vrany delam ja sama tak bude valit bulvy.


No a jeste k tem vranam,..... stale je zde ona skryta pricina proc se jeden druh vran potkavaji na sve ceste zivotem s druhym druhem vran. Tuduuuu uz to nekomu docvaklo ?
Psala jsem ze to neni jen tak. Neni to jen tak jo jo.

Aski mozna ze nad timhle by jsi mohl zacit meditovat. ;)
mississippi
???
30. 04. 2013 7:43

Hele od kolika peněz je člověk vlastně bohatej??

Třeba jsem taky bohatej a možná relativně normální :-)))
mississippi
Askii
30. 04. 2013 7:41

Hezky napsané. Podle toho, jak o tom píšeš, bych usuzoval, že máš svoji práci rád a rozumíš jí :-))

Zrovna hledám někoho, kdo by mi poradil s bytem. Potřebuju ale porušit fyzikální zákon a udělat byt vevnitř větší než z venku. :-))
Sylvia
-
30. 04. 2013 0:08

Preco si potom nenechas pre seba svoje nechutnosti a upadok. Aby bolo vsetko dokonale spravodlive, by sa musel zrusit stat a nie vymenit politici. Ti Ti lepsi zivot nikdy neprinesu. Ale v tom zas nemam nadeji ja, pretoze su furt ludia, ktori budu hadzat svoju spinu a zodpovednost na druhych a radsej fabulovat, nez si priznat svoje chyby. Popripade, kricat, ze druhi maju len stastie, inak su nechutni.

Mudr. na rozdiel od slepice je vrana docela chytra. Necakam, ze Ti to ale docvakne :-).
Garfield
Já bych
29. 04. 2013 23:22

nechala majetek mimo. Křiváci jsou zastoupeni ve všech skupinách obyvatelstva a jako je nemálo křiváků mezi zbohatlíky, tak je nemálo křiváků mezi pracovně méněschopnými, zato ovšem všehoschopnými :-), kteří se prahnout jakkoli vyšplhat výš. Je to člověk od člověka. Já bych neházela termíny oligarchové apod., to mi nebezpečně připomíná občanskou výchovu a politickou ekonomii z dob soc.realismu. A to teda pěkně děkuju, ale nechci.:-)
Askii
mississippi
29. 04. 2013 23:18

jak kterej architekt, správný architekt naslouchá potřebám investora, jehjo koníčkům zvyklostem a pak se snaží na dané parcele nebo v daných limitech vymyslet dům, kde bude mít investor vše, o čem snil:-) přidanou hodnotou je práce se světlem, prostorem, ale i zvukem, např. po něčem může stékat voda, nebo i práce s uměním, vhdoně a symbolicky správně umístěné umělecké předměty povznášejí ducha, dále pak se od architekta požaduje aby byl i barák hezkej navenek, takže kompozice fasády, kombinace materiálů, proporce- to jsou zákonitosti krásna neměné na čase - vše záleží damozřejmě na investorovi co schválí. Architekt dále musí ovládat aspoň obecně znalosti z technických oblastí domu a dělá tak prostředníky mezi investorem a speciality-voda, topení, pbř, vzt apod.
Co se týče vzhledu tak architekti, co navrhují baráky, kde upřednostňují design před potřebami investora a zákonitostmi fyziky, jsou podle mne pouze egomani, kteří si za peníze investora chtějí stavět pomníky a já s takovými se názorově rozhodně neztotožńuji. :-)
Askii
mississippi
29. 04. 2013 23:07

Njn, kdo by měl rád křiváctví. Ale nějaká agrese proti těmto lidem podle mne nemá cenu, a já asi nejsem typ co by byl mstivej.
mississippi
Askii
29. 04. 2013 23:00

Teď si malinko rýpnu. Nic ve zlém. :-)))

Architek je ten, kdo s investorem vymyslí barák, kterej nejde postavit (popřípadě se architek snaží investora trochu krotit) a pak je potřeba najít někoho, kdo donutí levitovat věci, které by podle zdravého rozumu měli žuchnout ?
Nebo to taky počítá?
Askii
A když říkám
29. 04. 2013 22:57

že někdo pracoval pro milionáře zadarmo, tak to neznamená, že jsou plošně milionáři nějací grázlové. Často jsou to skvělí lidi, co si na nic nehrajou a platí včas. Třeba te´d dělám pro jednoho z nich cukrárnu. to co tu zas šíří za černobílé bludy Silvia je fakt nechutné. Když něčemu nerozumíš, tak si to nech prosím pro sebe. :-)
iveta
Askii
29. 04. 2013 22:56

nenechá protože se neustále musí právě předvádět...přesně jak si to psal,to na ní sedí.
mississippi
Boží mlýny
29. 04. 2013 22:55

To pořekadlo o mlýnech zná asi každý. Ale já jsem tak trochu horká hlava a když je pácháno bezpráví, těžce to nesu a nechce se mi čekat, až něco začne mlýt.
Jak jsem psal níž, není jim co závidět. Znám jich víc, co si třeba vydělali peníze i poctivě, ale nic z nich nemají. Mají třeba bohatství, ale bohužel se jim narodilo postižené dítě o které je potřeba se starat. Všechno má své.
Tím vším jsem chtěl říct, že nesnáším křiváctví a podrazy
Askii
A když říkám
29. 04. 2013 22:54

že někdo pracoval pro milionáře zadarmo, tak to neznamená, že jsou plošně milionáři nějací grázlové. Často jsou to skvělí lidi, co si na nic nehrajou a platí včas. Třeba te´d dělám pro jednoho z nich cukrárnu. to co tu zas šíří za černobílé bludy Silvia je fakt nechutné. Když něčemu nerozumíš, tak si to nech prosím pro sebe. :-)
iveta
Askii
29. 04. 2013 22:54

mluvíš mi ze srdce...jak se lidově říká vrána k vráně sedá a takových vran je tu dost a dojde na ně.
Jinak co se týká tvojí práce...bude zase dobře,jednou jsme dole a jednou nahoře,tak to občas bývá....
A vy dvě vrány...jedna se může přervat protože ji někdo urazil a druhá dychtivě čeká až budu reagovat,vy dvě jste ještě nepochopily že si z vás dělám už jen legraci? a docela se bavím :-))
a ráda si do vás zase někdy rejpnu,počítejte s tím :-))
mississippi
bohatí
29. 04. 2013 22:43

Nedávno jsme dělali u jednoho z nejbohatších čechů, nechci jmenovat. Osobně ho neznám, a nemůžu posoudit, jestli je bílý, nebo černý, ale rozhodně mu nezávidím. Má barák, který je opravdu trnem v oku a k tomu si koupil celé údolí. Ale pozemek mu hlídá tisíc kamer a chodí tam ochranka a když se chce vyčůrat na "zahradě" aby koukal, jestli nemočí na zahradníka, po domě mu courají uklízečky a pokojské a spousta dalšího. Nemá žádné soukromí, ne opravdu NEZÁVIDÍM
Askii
mississippi, Iveta
29. 04. 2013 22:41

Právě proto o tom mluvím, na soukromo sem byl cca rok a dost se mi to vymstilo. Architekti se dají bohužel lehce podvést, děláme studie, návrhy, vymýšlíme a ostatní kromě autorského dozoru při realizaci je už spíš na stavebních projektantech, kteří jsou zběhlejší v technických záležitostech takže my pracujeme hlavně v úvodní fázi, kdy se hodně věcí dohodne pouze ústně, nosit si na jednání s investorem mikrofon a skrytou kameru je prostě nesmysl.
Děkuji za přání Ivet, já osobně bych si přál, aby se naše společnost uzdravila a dokázala se proti podobným projevům arogance moci a nemorálnosti oligarchů konečně nějakým způsobem postavit. Prostě aby se o tom začli lidé vůvec bavit, aby více podporovali drobné podnikatele a ne velké korporace, nepodporovali farmaceutické firmy (kromě jedné virózy jsem byl posledních 5 let zcela zdravý a to jen díky změně v myšlení a stravě a nedostali ode mne ani korunu), přestat vnímat vnější odlišnosti, které nám vnucují média, a které nás štěpí proti sobě, konečně už vyměnit politiky apod. jenže podle toho, co kolem sebe vidím, právě v tohle nemám vůbec naději....
Barák nikomu zapalovat nebudu :-), ať už by to byl jakýkoli hajzl, jsem toho přesvědčení nebo spíš jsem vypozoroval, že každému se jeho negativní činy vrátí. jeden příklad za všechny: jedna osoba z příbuzenstva prakticky dokonale pohledná dívka se celý život vysmívala ostatním, kteří to štěstí neměli, konkrétně se vysmívala jiným dívkám za velikost jejich stehen, se škodolibou radostí je častovala označením kráva, klisna apod. v den jejích třicátých narozenin si všimla jedné nemilé skutečnosti, její pravé stehno bylo nějaké nafouknuté, objevily se u ní totiž problémy s lymfatickým systémem a problémy rok od roku gradují, už se neposmívá, právě naopak je nepříčetně lítostivá, protože se jí zhroutila její představa světa, kde je ona na výsluní a ostatní podřadní, při jejích mentálních kvalitách se s tím nesrovná do smrti. V tomhle ohledu tedy věřím, že každý bezpáteřní grázl bude pozásluze potrestán.
Sylvia
Adanom
29. 04. 2013 22:40

:-) je to moja krestanska povinnost.
Adanom
Sylvia
29. 04. 2013 22:39

;) Akurat bych nerekla ze by jsi to mela tak ze musis,spis jako tak ze muzes. ;)
Sylvia
Adanom
29. 04. 2013 22:34

Nekcaj, ze to je nejaka sifra, ze tu musim celit Mudr, Judr a architektovi. :-)))
Adanom
:-)
29. 04. 2013 22:32

:-)))))
Sylvia
Mudr
29. 04. 2013 22:31

odpovedala si si sama, prispevok nebol urceny Tebe. Pytas sa, preco reagujem a sama odpovedas na nieco, co sa Ta tiez nikto nepytal.
Adanom
Z
29. 04. 2013 22:28

Cehoz vyplyva ze bohati muzou byt nepoctivy a ze muzou byt i poctivy :-D

Jinak v tom koho potkavame na sve ceste je skryty smysl. Ono to vsechno neni jen tak. ;) :)))))))))
Sylvia
Mississippi
29. 04. 2013 22:26

Ano za odvedenu pracu by sa malo platit, o tom ziadna. Ja len pisem o tom, ze v mnohych pripadoch sa ukaze, ze to neni tak, jak to vyzera na prvy pohlad. Casto v tom je nejaky hak, ktory to vysvetli. Ja tym neznizujem zle skusenosti, co mas aj Ty, ale zamestnavat ludi neni vobec ziadna sranda, pre cloveka, ktory toto podstupuje, je to 24 hodinova sichta, zatial co zamestnanec zbali a ide domov. Nehovorim, ze niesu vychcanci, ale zaroven ich je dost, co makaju od rana do vecera, maju zodpovednost jak blazen a kupia si za to nejake auto alebo barak, ktory je potom trnom v oku niekoho ineho. A vseobecne je velice moderne hadazat vsetkych do jedneho vreca, tym nechcem povedat, ze to zrovna robis Ty.
iveta
tak proč na to reaguješ
29. 04. 2013 22:20

když je to trapný...kde bereš tu jistotu ty?
Žila jsem s milionářem deset let a nemáš představu co se z něho vyklubalo....chodila jsem mezi ně a mohu říct že převažovali negativní zkušenosti.
Já tedy jasno mám.No jo ale ty zase napíšeš...proč se do toho montuju že :-))
mississippi
sylvi
29. 04. 2013 22:13

Nehážu všechny do jednoho pytle. To bys už mohla vědět. Sám jsem se setkal s lidma, co měli tolik, že by si mohli koupit co chtějí, ale nám z nepochopitelného důvodu pozdrželi platbu.
A já si myslím, že by se mělo za odvedenou práci zaplatit.
Ale zase jsem dělal u jiných ale tam už podle jednání bylo jasné, že oni si ty své peníze vydělali poctivě a nechali na nich kus sebe. Ono se to pozná.
Je to o lidech ...
Sylvia
Mississippi
29. 04. 2013 22:05

Takze podla Teba su zli ti bohati a dobri len ti chudobni? Ja som sa xkrat presvedcila, ze je to prave naopak a automaticky to neznamena, ze tento chlap to, co pise, pise objektivne. Neviem, kde beries tu istotu, ze si to neprekrutil podla seba. Hlavne, ze vsetci maju o ludoch s peniazmi hned jasno. Je absurdna a trapna cela ta story, co sem ten chlap pise.
mississippi
Askii
29. 04. 2013 21:37

Dokážu pochopit Tvůj vstek, když Ti nezaplatili. Já v takovích chvílích vidím rudě. Já bych jim ten barák zapálil. Buďto jsem já cholerik, nebo Ty jsi kliďas.
Nesnáším to. Myslej si, že když maj prachy můžou všechno.
iveta
Askii
29. 04. 2013 21:23

třeba budeš mít větší stěstí než ten tvůj kolega který šel dělat skladníka.
Nejsem architekt ale staví se pořád a stavět bude.
přeji Ti hodně štěstí a SÍLY,ta je totiž nejdůležitější.
iveta
Askii
29. 04. 2013 21:15

je mi to líto ale co se dá dělat...peníze z těch milionářů nevymáčknete, to se spolehni(znám jich pár)Co takhle zkusit to na vlastní pěst?
mississippi
naděje
29. 04. 2013 21:13

NADĚJE NEUMÍRÁ
Askii
Iveta
29. 04. 2013 21:00

Promiň, že jsem dal přednost Té zoufalé osobě, ale smál jsem se dlouho a nemohl jsem odolat. :-D Nyní trochu vážněji. Úspěšným architektem myslím někoho z posledních let, komu nehrozí s jedinou neúspěšno(nezaplacenou) zakázkou ekonomický krach. např. když jsem pracoval hned po škole v Brně, tak tam byl fajn team, samí mladí lidé + dva starší architekti šéfové, práce aj peněz bylo dost ale postupně úderem SHK začalo práce ubývat, investoři nás navíc začali tlačit do nízkých cen, nejprve jsme přišli o prémie, pak se přestalo investovat do rozvoje firmy, vzdělávání apod., pak se začalo propouštět a přišel důraz na efektivitu, takže se projekty musely odbývat, neb na ně nebyl čas. Nekvalita se projevila v tom, že začaly odcházet zákazníci a teď je firma napokraji krachu, respektive je zadlužená tím, že dlouho dotovala své klienty prací pod cenou a už ani nemá zakázky, které by byly ziskové. Pokud to vezmu více individuálně, tak jeden vynikající kolega, je mu také 30, se stěhuje do Dánska, bude se s snažit sehnat něco tam, nemá narozdíl ode mě závazky. Jiný kolega musel jít dělat skladníka, rok a půl hledal marně práci no a také si zkusil, co je to pracovat zadarmo pro milionáře a dostat se pak díky tomu do dluhů. Další kolega (bývalý nadřízený a silně pravicově orientovaný člověk) upadl do letargie, civí doma nepřítomně do stěny a nechá se živit manželkou. Jeden z hlavních šéfů oné firmy prodal svůj podíl a šel do "předdůchodu" - pravda o něm by se dalo říct, že je úspěšný, ale vzhledem k tomu, že mu je 55, tak se dá očekávat, že bude mít nějaké zázemí. No a tak bych mohl pokračovat dál a dál. Na druhou stranu vše není také o penězích,třeba mě tito bývalí kolegové obdivují, že jsem se zatím udržel v oboru, ikdyž u takového psychopata, jako je můj šéf, by kvůli tomu pracovat nechtěli. Takže tolik k pojmu úspěšný architekt současné doby.
Sylvia
wow
29. 04. 2013 20:46

Askii - psycholog :-)), neuspesny architekt, co nevie kudy kam - kdeze tam pisem, ze im zavidis? Pamatam si moc dobre a presne som vedela, ze myslis tuto vetu. A to slovo zufalec Ti velice prislusi, strielas vedla a snaha je velka, ale ne...nejde Ti to. Ty ze sa smejes? Nie, nesmejes, a zase klames a vymyslas si. Asi Ti to pomaha v omluvani si svojej "uspesnej" kariery za patnast tisic. Ja Tvoj problem nemam, tak sa asi naozaj neviem vzit do Tvojich bezduchych vykrikov do tmy. Musis sa viac snazit, potom mozno pride aj lepsia vyplata :-). A zas ta nasranost.....
Askii
Silvija
29. 04. 2013 20:29

"mas len smolu, je kopu uspesnych architektov, preco su uspesni?" :-D ano jsem klamár na entou, a Ty si zas nepamatuješ cos psala, nevím jestli máš tak dlouhé vedení, ale Tvoje závěry jsou úplně ale úplně mimo. Myslíš si, že když mě budeš přisuzovat na základě svých milných dedukcí nějaké negativistické role a vlastnosti, pramenících z Tvého nesprávného výkladu, neschopnosti analyzovat text nebo neschopnosti přijmou predikci, toho, že vše nemusí být zrovna tak, jak sama chápeš, tak mě to bude trápit? Já se Ti přitom jen a jen směju, protože snažit se soudit cizí lidi a vymýšlet jim vlastnosti, které tito lidé nemají je právě atributem těch největších zoufalců, co maj potřebu neustále soudit druhé, aby utekli sami před sebou. tak neutíkej, netrap se a prosímtě zkus trošku zmoudřet :-D
Sylvia
Askii
29. 04. 2013 19:03

Na pobaveni si Ty, nepovedala som, ze zavidis architektom, nikde to tam nepisem. Zase klames, ale mne klamat nemusis, ja len hovorim, ze si proste nasraty a stale to dokazujes, Sa zrovanj so sebou, neschopnych ludi dnes nikto lutovat nebude. Iste, ziaden uspesny architekt neexistuje, lebo Ty si ho nestretol. Ty si neuspesny, tak neni nikto. Dobra predstava, len tak dalej. A uprimne, uz mi ta Tvoja nasranost zacina byt neprijemna, tak sa tam roztrhni na druhej strane, navyse som si to nevsimla len ja, ked si cital tie komentare, ale moriak jak Ty ide dal.....tak vela stastia kvalitny architekte :-)
iveta
Askii
29. 04. 2013 19:01

znám jednoho ale ten už dávno nežije....Josef Hoffmann,jeho práce se mi moc líbí.
Askii
Sylvia je šprýmařka
29. 04. 2013 18:48

tak som Ti to vysvetlila?!? :-D že závidím úspěšným architektům? jak má člověk, který se zbavil negativních emocí a nahlíží na svět a komentuje jej jako nezávislý pozorovatel závidět? jako že závidím investorovi, který mě podvedl, chápu, tobě by nevadilo, kdyby ti za práci nepřišlo několik výplat, jsem to ale plitký tvor. A jak víš že existuje v ČR v dnešní době úspěšný architekt? Že jsem už takového několik let nepotkal.Zřejmě jsem to potřeboval "vysvětlit" od někoho, kdo mému oboru rozumí mnohem lépe.:-) Jen tak dál, vysvětluj ať se zasměji. :-)
iveta
Garfield
29. 04. 2013 18:40

žádná.
Jsme rozdílné povahy a to se neslučuje. :-)
Garfield
Ech, jaká je asi
29. 04. 2013 18:37

NADĚJE, Iveto a Sylvie, že si papírově podáte ruce? :-) :-)
iveta
ave já
28. 04. 2013 23:16

:-)) né snad?
Adanom
Tak
28. 04. 2013 23:14

S panem Bohem .
Adanom
Nadeje
28. 04. 2013 23:13

Ten pojem si kazdy z nas interpretuje po svem. ;)
Jestize budu napriklad trosecnik na pustem ostrove, nadeje ze me nekdo objevi je vzdy potencionalne pritomna v zarodku.
Neexituje myslenka ze by tomu tak nebylo aby me tam nekdo nakonec neobjevil.
V tom to cele vezi. Nikdy bych az do poslediho vydechnuti neprestala v to verit.
Tomu rikam nadeje. Muzu ale stejne tak s tou nadeji na pustem ostrove v noci usnout a uz se nikdy rano neprobudit. ( smrt nastala)
No nevim jak jinak bych to jeste rekla. :)
iveta
tak
28. 04. 2013 23:12

vám přeju dobrou noc.Jdu dělat záslužnější věci.:-))
Sylvia
Nie
28. 04. 2013 23:08

Niesme :-)
iveta
vy dvě jste snad
28. 04. 2013 23:05

domluvený né? :-))

Adanom
Posuzovani
28. 04. 2013 23:01

Hmmmm hmmmmm
Sylvia
-
28. 04. 2013 23:00

Ty si hlavne myslis, ze potrebuje k zivotu niekto Teba a ze ho mozes kdeco naucit co? Ups, to je pech, ze sa Ti to nevydarilo.
iveta
mě je
28. 04. 2013 22:59

jedno co si o mě zrovna ty myslíš.
Já tě ke svému životu nepotřebuji a ani nechci.Né opravdu néé.Raději si pořídím ještě jedno zvířátko.
Sylvia
:-)
28. 04. 2013 22:56

Strasne sa bojim....to si vazne myslis, ze Ta beriem vazne? To mu ani Ty sama neveris.
iveta
hm
28. 04. 2013 22:53

zase nevíš o čem mluvím viď,tak hlavně že máš páru ty.
Nevšímej si mě,bude to tak lepší,protože já jsem velmi upřímná a nemuselo by se ti to zase líbit.
Sylvia
Iveta
28. 04. 2013 22:45

Nemusela si hovorit len o mne, nevidim tu ziadne zavistive komentare, to len k tomu. O akom zobani tu zase hovoris? Je jedno do koho sa navazas, odozvu mozes dostat odkialkolvek. Uz to chapes?
iveta
hej
28. 04. 2013 22:36

ten kdo ti nezobe z ruky(neobdivuje tě) je tvůj nepřítel co?pak jsi schopná jen urážet...ty jiná už nebudeš.
iveta
Sylvia
28. 04. 2013 22:32

potrefená husa se vždycky ozve co :-))
jak můžeš vědět že jsem mluvila o tobě? :-))
nic o mě nevíš,to je vše nehodlám se tebou zaobírat,nestojíš mi za to.
Sylvia
Askii
28. 04. 2013 22:29

Neviem co na tom bolo k nepochopeniu, ale ked myslis. Hovoris tu o nejakych pouckach, ze pisem a ja ziadnu nevidim, tak som Ti to vysvetlila.

Mudr. Iveta....niekto ma zase z toho dost mindrakov, ze nevie vobec nic a len predstiera, ze vie. O zavisti radsej pomlc a nevyjadruj sa ku vsetkemu, vacsine aj tak nerozumies. Ked o niecom nemas paru, tak sa radsej v tom nepatlaj, takto len stale presviedcas, co si zac.

"Z některých komentářů jasně čiší to že závist jim cizí vůbec není." - napriklad z Tvojich.
iveta
Askii
28. 04. 2013 21:51

a o tom to je...v nepochopení ale tady se s tím setkáváš dost často.
iveta
hm
28. 04. 2013 21:49

já naději vidím v jedné zásadní věci....jsem živá!takže mám naději.Kdybych byla mrtvá k čemu by mi byla,takže jsem na tom velmi dobře :-))
Takže je to pro mě výzva....
Je mi jedno kdo co studoval a kolik kdo má peněz,jaké jazyky ovládá...lidi posuzuji hlavně podle toho jak se chovají a čeho jsou schopní a neschopní.
Z některých komentářů jasně čiší to že závist jim cizí vůbec není.
Askii
To Sylvia
28. 04. 2013 21:40

Ježiši Kriste to je zas reakce - v duchu já o voze Ty o koze - V dobrým:-). Nechci se hádat s někým po netu, evidentně se vůbec nechápem a vzhledem k tomu, že podobně jsem se dokázal v minulosti názorově porafat s lidma, kteří byli v reálu docela fajn, a to jen kvůli nepochopení stylu psaní, jejich nebo mojich neznalostí v oblasti rozhodujicích souvislostí nebo životních zkušeností...
Garfield
Zvláštní je,
28. 04. 2013 17:08

že ta exkamarádka, jak se mi to pospojovalo, mi toho vlastně záviděla víc. V životě se jí nedařilo, tak zkusila sáhnout do toho, co měla blízko a co záviděla. Jo, jde o komplexy. Často jsou skryté a člověk sám si je ani neuvědomuje, nebo odmítá připustit. Ještě obloukem zpátky k té naději, o které je vlastně článek :-). Určitě je fajn ji mít, ale k cíli nevede tak jistě, jako pevné přesvědčení nebo ta Houbou zmiňovaná klidná jistota. je to světýlko na konci tunelu, je to doufání..
Sylvia
Garfield
28. 04. 2013 16:21

Je to asi tak, ze uspech nevisi na jednom neuspechu, keby som sa zlozila pri prvom neuspechu, tak som v keli, clovek musi byt aj tak stale v strehu a nemysliet si, ze nieco chodi automaticky. No to s tym partnerom je nechutne, najlepsej kamaratky partner je nedotknutelny, to je pravidlo cislo jedna a ked sa clovek nevie ovladat, tak to s jasne komplexy. Mne sa to teda nikdy nestalo.
Garfield
Sylvia,
28. 04. 2013 16:10

když někdy řeknu, že někomu něco závidím, tak to myslím naprosto stejně jako ty, má to u mně čistě přející charakter a je to vlastně fráze, ne hluboká pravda. Já mluvila o závisti skutečné, hluboké, nepřející. V mém případě mi nelepší kamarádka natolik záviděla partnera, že se snížila k hodně podvratným akcím. A párkrát mi závist skutečně uškodila, nicméně mě v mém poznání posunula dál podle hesla, co mě nezabije, to mě posílí.:-) Spokojený člověk může být i jen z hezkého počasí, bohužel dost lidí to ani nevnímá, neumí se radovat z všedních maličkostí. Ohledně majetku, ta rodina v té vile s největší pravděpodobností nakonec spokojená být nemusí. Špatným se to špatné nějak vrátí a majetek fakt spokjenost a štěstí automaticky nenese. Někdy úplně naopak-viz vyjádření mnoha výherců loterií, kteří srovnávají svůj život před výhrou a po ní..
Sylvia
Ale
28. 04. 2013 15:52

ona ani zavist neni vzdy rovnaka. Niekedy ked poviem, ze niekomu zavidim, ale v pozitivnom zmysle, je to, ze mu prajem. Ale ta skutocna pochadza z povahy, ze si niekto neuvedomuje, coho je schopny. Ze ludia nemaju na vsetko rovnaky talent a tym padom nemozu mat to iste. Niekto by chcel byt spevak alebo herec, ale nema talent, nepresadi sa (tym samozrejme nechcem povedat, ze len ti talentovani sa presadzuju), ale ked ho nemam, tak nemozem zavidiet spickovym hercom jak su bohati, kazdy ma nieco ine. Vykrikovat jak si niekto zije a vidiet len ten vysledok svedci o nevyzrelosti a nevyspelosti cloveka, ale jak tak sledujem diskusie na roznych weboch, tak je to velice rozsirene, ked potom oni nachadzaju podporu u inych, ze vidia, ze neni nicim zvlastny, ze si mysli, ze niekto jak si zije...ze je spravne to kritizovat, tak potom takto vyzera aj cela spolocnost, lebo drviva vacsina ludi ani nemoze byt bohata vdaka tomu, co chcu obetovat. Potom uz ide len o to, co komu staci. Ale spolocnost degeneruju prave ti, ktori nemaju tie vlohy, ale chceli by to, jak ten, co tie vlohy ma. A su spokojni len v takej spolocnosti, kde nema nikto nic extra a navyse. Alebo su najradsej ked sa nedari im, nech sa nedari nikomu. A s touto slepotou sa ja nejak nemozem zrovnat. Kludne sa zrovnam s tym, ze nic nemam, lebo viem preco, nezrovnam sa s tym, ze niekto si neni schopny nastavit to spravne zrkadlo. Takze tiez mam so sebou co robit.
Garfield
sorry, místo brda mělo
28. 04. 2013 15:39

být brzda.:-)
Garfield
Eckhart Tolle
28. 04. 2013 15:37

byl vědec prestižního anglického ústavu. Najednou zjistil, že ho takový život neuspokojuje, neposouvá dál.Na další cca dva roky se stal bezdomovcem, žil na ulici a stal se z něj "pozorovatel života". Dnes jezdí po světě se svými přednáškami a uchvacuje svou filozofií lidi. Pro mnohé znás neproveditelný extrém. Ale za sebe mohu říct, že jsem byla v životě nahoře i dole a přesto jsem zůstala stejná. Tedy můj postojk životu zůstal stejně optimistický, i když jsem v očích některých měla "nárok"být jiná. Já vím, že to mám jednodušší v tom, že jsem taková ve své podstatě, že je to dar odjinud a taky si toho řádně považuju.:-) O to víc obdivuju ty, kteří se dobrali spokojenosti zhorší "startovní pozice". Je fakt, že to porovnávání se s druhými lidmi a z toho pramenící nespokojenost je brda. A chyba. Závist je rozbujelá a já její účinky pocítila vícekrát. Dlouho jsem netušila, že něco takového existuje, protže ji naštěstí neznám, ale zachvátila jednou dokonce i mou nejlepší kamarádku a já jen žasla, co všechno je možné závidět. Dnes mě to táhne k lidem a raduji se z takových, kteří tohle taky nepěstují.
Adanom
Reknu
28. 04. 2013 15:07

K tomu jeste neco ze sveho zivota. Nasli se taci a jeste hodne takovych by se naslo, co naprosto nechapou jak to ze si ziju tak spokojene kdyz ucit jsem se zajem nemela a zadnou univerzitu jsem taky nevystudovala.
Rikavaji- " mas to ale stesti holka " a nebo " ty jsi si umela vybrat" apd.
Z mnohych citim zavist, vetsinou z tech komu se v zivote nedari. Jsou dokomce i taci kteri me to klidne rekli i do oci ze me zavidi.
Je skutecne jen malo tech kteri me to ze srdce preji a jeste mene tech kteri chapou cim to je ze ziju spokojene. A ti co to chapou zijou stejne spokojeme jako ja sama. :)

Osobne jim to nemam za zle protoze vim ze tomu " kouzlu" neporozumeli nebo zatim neporozumeli. Je taky dobre vedet ze to mam uvnitr nastaveny tak ze kazdemu v duchu preju aby tu cestu objevil taky.
Blby je naopak to ze kdyz nekdo nekomu podvedome neco zavidi nebo nechape ze neci spojojenost neni v tom ze by mel stesti pak se zaroven jeho mysleni manifestuje navenek a Jeho vlastni spokojenost je v nedohlednu.

Ne netvrdim ze je to snadny umet zit. Jsme jaci jsme a neni to jen tak ciste nahodou.

Sylvia
No a
28. 04. 2013 13:53

sme naspat u toho, ze ludia sice castokrat tvrdia, ze nezavidia, ale v podstate jejich myslenie sa odvija od porovnavania sa s ostatnymi. Keby kazdy sa riadil podla seba a nepozeral na druhych, tak by bol spokojnejsi. V momente, jak ma zacne trapit sused, ze si myslim, ze je tupy, ale ma viac, tak je to vsetko v cajku. Malokto sa potom nauci rozoznavat, ze chyba je u mna. Je lahsie to hodit na druhych.

S kamaratkou sme mali spolcneho kamarata, ktory predaval hamburgery. Chodili sme spolu denno denne von a bol to super clovek, s ktorym sa mozes o comkolvek bavit. Az jej raz otec povedal, ze ci sa bude zahadzovat s predavacom hamburgerov, ked ona chodi na vysoku a ona mu to povedala, nikdy som sa tak nehanbila, jak vtedy. Za nu....nemusela mu to vobec hovorit, ked potom z tej skoly vysla, tak nebola sa schopna nikde roky uplatnit. Bola u rodicov, na rozdiel od toho "hamburgraca".
Garfield
Tak koukám,že
28. 04. 2013 12:57

je nás víc s podobným, ne-li stejným názorem.:-) Adanom, máš pravdu s tou železnou košilí a zvykem. Postoj ke všemu kolem se buduje od dětství a už naši rodiče nás hodně v dětství ovlivní. Jinak jsem už taky dost alergická, jako Sylvia, na to, že někdo "má štěstí", jiný ať se snaží jakkoliv, tak ne. Já nezpochybňuji ani v nejmenším to, že se skutečně snaží. O to víc je ale jasnější, že se někde děje chyba. A hledat ji má člověk u sebe a ne u druhých. Jasně, hajzlů běhá po světě plno, jeden mě tsaky připravil o nemalý peníz a mělajsem na něj zatraceně velký vztek. Jenže pak jsem si-i díky moudrým lidem okolo, uvědomila, že je to moje ponaučení pro budoucno, byť draze zaplacené. Příště budu více vážit a více se zabezpečím, aby se situace neopakovala. Teď je doba, kdy se nůžky mezi lidmi rozvírají víc a víc. Jednu, bohužel tu větší část lidí, polapila honba za majetkem a penězi, ti druzí se zase víc obracejí k duchovnum vztahům všeho druhu. Nemyslím, že musí být nutně chudí nebo dokonce bezdomovci, ani omylem. A to už je zas o těch vztazích a postojích. Připojuji se k Sylvii s tím, že ani mě by v životě nenapadlo,nikdy jsem si ani na vteřinu nepřipustila, že budu bezdomovec či něco podobného. Mám zato, že se chovám a myslím tak, že se to prostě nestane. Jak člověka ovládne strach-je jedno o co, už je v kleštích a nejedná pak správně. Ten zahradník se špatným prospěchem evidentně umí být spokojený i s menším výplatou, je vlastně svým způsobem v životě úspěšnější než Askii, protože úspěch se neměří výší konta, ale vlastní spokojeností...
Adanom
Askii
28. 04. 2013 12:37

" Můj nejlepší kamoš je zahradník, má stejný plat jako já. Rozdíl je v tom, že on nikdy pro nic ani nehnul prstem. Byl jeden nejhorších studentů, "
----------
ahoj Askii jak si teda prosim vysvetlujes ze se mu dari ( pokud se mu opravdu dari a je spokojenej s tim co dela a jak zije) a Tobe se nedari jak by jsi chtel a nejsi spokojenej.
V cem podle Tebe je hacek?
Napadlo Te nekdy to o cem tady pise Sylvie ( s cimz souhlasim a Garf. ocividne taky)
ze pricina je v mysleni? Ve zpusobu jak pohlizime na svet a vsechno v nem?

Tady podle mne nejde mluvit o tom ze nekdo ma stesti, nebo vetsi stesti a nekdo ho nema nemel.
Sve stesti si budujeme sami,svym myslenim a postoji, neni to neco co prichazi z venku ale z nas. Za to davam hlavu na spalek. :)
Neni to ale zas tak jedoduchy,protoze zpusob nejakeho mysleni je jako zvyk a zvyk je zelezna kosile.


Sylvia
Garfield
28. 04. 2013 12:09

Ja tiez nepisem, ze som to mala jednoduche, ale chcela som to takto, ked sa ale nejak obzeram za seba, tak ja som si nikdy nepripustala, ze sa mi moze stat, ze zostanem na ulici, aj ked k tomu nebolo daleko. Ja som tu napisala len v hrubom, co mne pomohlo a ze kazda cesta, co som podstupila - pracovna, ci akakolvek, tak mi neskor bola ku prospechu, proste som vyuzila tie vedomosti.

Skola akotaka nic nedava, socialnej inteligencii Ta nenauci, vazim si viac pekara, ktory ma nejak pekaren a snazi sa kazdy den, aby to slapalo, na rozdiel od vystudovaneho jadroveho fyzika, ktory potom zaraba patnast litrov a mysli, ze kvoli skole je chytrejsi nez niekto iny a asi mu ma dat len preto niekto sto litrov za mesiac. V kazdom obore su uspesni aj neuspesni, ale je ak kopu tych, ktori nic nevystudovali a su uspesni aj tak. Skolu vyzaduje spolocnost, aby si mohla zacat nejak, musis ju mat bohuzial.

Ale ked napisem, ze sa mi to podarilo a niekto na to pise, ze som mala statie na skolu, lebo som si vybrala tu jednoduchsiu...ach jaj. O to nejde, mne ta skola nezarucila nic, v nicom mi nepomohla, co sa tyka toho, co som chcela, bol akoby bonus, ze bez nej by som sa sice nedostala tam, kde som, ale nez som vobec dostala tu sancu, tak to nebolo nic jednoduche. Preto ..... ja som proste alergicka na tychto trubou. Kdekolvek clovek je, ci hore alebo dolu, tak je tam vlastnym pricinenim. Ale tendecia obvinovat okolie je neuveritelna a na ezoterik webe hladat odpoved jak nieco mat a nic nerobit mi pride zcestne.

Materialny a duchovny svet musia byt prepojene, inak clovek nenajde balanc. Pokial Ta materialna stranka neuspokoji a Teba to stve (ked je niekto spokojny, tak ok), tak duchovny klud nenajdes. Je to preto, ze ludia tu materialnu stranku zeru, chceli by to, ale zaroven ked to nemaju nadavaju na to.
Adanom
Ahoj Houbo
28. 04. 2013 9:34

Protoze jak sam jsi zjistil ze je to pocit klidne vnitrni jistoty - tvorivy pocit tak zaroven to neni , nemuze byt i vnitrni stav pochyb a strachu.
Jakmile je uvnitr cloveka obsazen byt jen maly pocit pochybnosti tak zaroven tam uz neni obsazena POUZE ta vnitrni jistota ktera hraje velkou roli.

Takze bud tu vnitrni jistotu, presvedceni obsahujem a nebo ne.
Garfield
Houba
28. 04. 2013 8:27

Mám stejný názor, že v naději je skryta pochybnost. Chce to VĚŘIT. Slovo VÍRA se dnes používá výhradně ve spojitosti s náboženstvím, ale podstata je v tom původním významu. Klidná jistota je jakési synonymum pro věřit, že to dobře dopadne, být si jistý. Ano, ta klidná jistota je báječná věc. Bohužel i mně se dostavuje a ještě ji neumím "přivolat na požádání". :-)
Garfield
Sylvia,
28. 04. 2013 8:08

krásně jsi to napsala a pojmenovala podstatu. Ano, nejde o vzdělání. Nejde ani o touhu něčeho dosáhnout čili mít či nemít ambice. Jde o ZPŮSOB MYŠLENÍ A POHLED NA SVĚT A LIDI KOLEM. Jen z toho vzniká nejen úspěch či neúspěch, ale také spokojenost a radost, nebo nespokojenost a nasranost. Taky znám lidi všeho věku a vzdělání, kteří prožívají tentýž pocit jako Askii a nedokážou to pochopit a změnit se, ač to i možné je. Jsme tvůrci svého života víc, než tušíme. A to i přesto, že zároveň s tím máme to své "dané". Kupodivu se to nevylučuje.:-) Vzkaz pro Askii-negativní emoci škodí jen a jen tobě samému a ten silný pocit vzteku a nespravedlnosti z tvých řádků prýští. Nech ty naboby být a mysli víc sám na sebe.:-)
Sylvia
Hah
28. 04. 2013 0:35

Ale to neni poucka, to je len nieco, co sa stalo mne, ziadna teoria, len priklad z praxe. Za nic sa nemusim schovavat, tak som si to vybrala. Myslis, ze mas naronejsiu skolu, tak si bohovsky a mas len smolu, je kopu uspesnych architektov, preco su uspesni? Vsetci maju podla Teba stastie? Tvoj problem je, ze sí proste nasraty jouda, ktory mysli, ze robi dost a furt nic nema a ostatni ho sklbu a okradaju. Fnukas a tak vsetko nazves balast, pritom do hovna si sa dostal sam a si v nom az po usi a nie preto, co robis, ale jak premyslas. O jakych pravnikoch velkych firiem to tu hovoris? To si myslis, ze to, ze su velke, ze tak bolo vzdycky. Ze ten kto to zacal, tak mal vsetko na striebornom tacke. Ty si zrovna z tych zvanilov, co uz vidia len tie vysledky a absolutne nemas paru, co je za tym. Ja tu nepotrebujem pisat klisovite veci, ale Ty si zapskly a to je Tvoj problem. Ale ked Ta bavi machat sa v balaste, tak je to na smiech.

Btw. bavi ma aj historia, tak som si urobila certifikat na rudolfinskej akademii na starozitnika, bola to sice len dvojrocna skola, ale nebolo to zadarmo. Tiez som musela vediet nieco, Ty narocny student. Je predsa uplne jedno jake mas vzdelanie, pisala som o tom, co pomohlo mne. Kriste pane chlape Teba mat doma, tak ma obleje z tych Tvojich zalmov zubata. Samozrejme medicina, kybernetika, jadrova fyzika su daleko narocnejsie skoly, ale o to nejde. Ciernobielo? Ty mas zatmene clovece uplne. A cim si Ty pohnul prstom oproti zahradnikov, ked si sa ucit nemusel? Jak si to teda robil..a kde pisem, ze zo zahradnikom by som sa nebavila? Nevymyslaj si a nefabuluj, lebo sa Ti to zrovna hodi do kramu - mozno tam mas dalsi problem. Preco je stastie to, co som si sama vybrala....ach jaj, no nic....si na smiech.
Askii
:-o
28. 04. 2013 0:13

To je jak opsaný z nějaké ekonomické brožury konzervativního ideologia:-O Kupodivu mnou necloumá nějaká závist. Čím bych si tím pomohl? Můj nejlepší kamoš je zahradník, má stejný plat jako já. Rozdíl je v tom, že on nikdy pro nic ani nehnul prstem. Byl jeden nejhorších studentů, oproti tomu já jsem se do maturity nemusel doma ani učit a přesto jsem byl vždy nejlepší. Podle Tvých pouček bych se s ním nemohl ani bavit? A co teprve s lidmi jako Ty, co měli štěstí při volbě a vystudovali zrovna perspektivní obor, který nebyl kolikrát tak náročný jako architektura? Mám jich kolem sebe dost a jejich materální úspěch jim přeju, škoda že jsou nešťastní protože s ním nedokážou naložit a trápí se kvůli kravinám. Tvoje teorie nejsou universální. Můj příjem sráží jiné vlivy než nějaká neschopnost, např. před dvěmi lety jsem ve spolupráci s jiným architektem navrhoval rekonstrukci rodinné vily pro jednoho miliardáře. Ten byl nadšený, aplikovali jsme mu tam spoustu dobrých nápadů, zkušeností apod. Když měl zaplatit druhou polovinu naší práce,když už byl dům téměř hotový, tak prohlásil, že nám už nezaplatí, že to tak nechtěl, žádné modely, výkresy a 3D nikdy neviděl a vyrazil s náma dveře. Vzhledem k tomu, že můj zkušenější kolega už jednou podobný spor projel, protože si klient mohl dovolit lepší právníky, tak jsme se s tím museli smířit. Teď dcerušky ve vilce spokojeně bydlí a zřejmě je celá zbohatlickí rodinka ráda, že oškubali ty, co jim jejich domov vymysleli a stavebně zkoordinovali. ó jak jsme neschopní, že! Nemít za zadkem zázemí velké firmy, která si může dovolit dobré právníky je dle tebe neschopnost? Zkusil jsem použít svoje schopnosti, ale srazilo mne, jak to v téhle zemi funguje. Jediné co mě te´d zajímá je, jestli by se nenašel někdo se pobnou zkušeností, který se z tohoto balastu nějak vymanil. Jinak mír v duši ale neber to osobně, ale fakt píšeš strašný černobílý kraviny :-)
Sylvia
:-)
27. 04. 2013 22:07

Ja to mam inak. Praca ma velice bavi, aj ked jej ma nad hlavou, tak viem, ze nerobim nic, co ma frustruje a stve. Mam len obcas slabe chvilky. Urobila som velice dobre, ze som isla na ekonomicku, inak by som tu pracu nenasla. Pred tym som dost cestovala, v skole som sa naucila anglictinu a rustinu a na cestach taliancinu. To bol dalsi dovod, tieto dva jazyky, preco som tuto pracu dostala. Pracujem v medzinarodnej korporacii, kde je mnoho narodnosti a ustredny jazyk je anglictina.

Vdaka tomu som si sama kupila byt, pretoze od rodicov by som to tazko mohla cakat, nemali na to, aby mi dali peniaze alebo byt, jak druhym deckam. Obcas musim pracovat aj cez sviatky, ale v praci je kultura, oktorej sa mnohym ani nesniva, vyborne zazemie, krasne prostredie a slusne chovanie. V praci totiz clovek travi najviac casu a ked je nasraty z nej alebo z toho, ze niekto zaraba viac nez ja, lebo je chytrejsi a ma lepsie vzdelanie alebo viac stastia, tak potom ani z ostatnych veci nemoze mat radost. Problem ludi je ten, ze vidia jak sa maju ostatni a preto oni sami nedokazu byt stastni. Je to skor o tom, ze ludia chcu vela kolacov za malo muziky. A ked musia tej muziky pridat, tak su nastvani, v jakomze to materialistickom svete zijeme, pritom kazdy zije tak, jak si to vyberie. Ja nechcem zivorit, hranica medzi mnou a bezdomovcom je stale tenka, moze sa nieco zvrtnut a som tam kde on. Ale ten maly rozdiel je prave v tom, co chcem ja a co som ochotna dat a co je ochotny dat ten bezdomovec. Miliardy nepotrebujem, ale ked ich niekto ma vdaka sikovnosti a pracovitosti, tak mu ich prajem. Este mozu ludia parazitovat na niekom, aby nezili jak bezdomovci a zaroven nic nerobili a venovali sa duchovnym cviceniam a potom si hovorili, jak su lepsi nez ti strasni materialisti.
Askii
Naděje je západní nesmysl
27. 04. 2013 21:30

Teda spoň podle západního materialistického náhledu na život, do kterého jsme ať chceme nebo nechceme vtaženi. Když jsem byl mladší, tak mě pořád všichni dávali naději, až dokončíš střední školu bude líp? ne nebylo, bylo hůř na vysoký jsem zažil ekonomické peklo, život na kolejích, kde se člověk nevyspal, měl sem naději že po vysoké bude líp. Ne je ještě hůř. Spousta práce (250-300 hodin/měs), despotický šéf, málo peněz (15 tis.) a to jsem rád, že jsem vůbec sehnal práci v oboru, kde se hlásí 90 vysokoškoláků na jedno pracovní místo. Od nějakých 23 jsem dosáh nějakýho vědění, co se týče schopnosti meditovat, užít si volný čas, nemám pocity související např. se závistí, rasismem ale jsem nešťastný kvůli materiální cestě kterou jsem si zvolil a nevím jak z ní ven, prostě když člověk maká ve stresu, dost často i přes víkendy a ví, že je to nesmyslné tak ho to moc nenaplní. Je tu někdo, kdo na tom byl stejně a nějak se z toho dokázal dostat aniž by se z něja stal z ekonomického hlediska bezdomovec?
Houba
klidná jistota
26. 04. 2013 23:15

Já mám takovou zkušenost, že naděje nemá velkou moc. Párkrát jsem zažil pocit klidné jistoty, že to co si přeju se stane a pokud ne, že je to tak pro mě dobré. No a pak se to stalo i když to bylo velmi nepravděpodobné.
Takže podle mě naděje znamená přání, ale současně i pochybnost a strach z nesplnění přání a tím to ztrácí moc.
Klidná jistota je myslím ten "tvořivý" pocit. Problém je, že tenhle pocit ke mě vždycky jakoby odněkud nečekaně přišel a nepodařilo se mi ho nikdy vyvolat záměrně, když mi na něčem opravdu záleželo.
Nějaké postřehy jak na to?