Články

Zajímavosti

Dyatlov Pass - (komentáře)

mississippi
??
16. 07. 2012 22:12

Přez látku proti světlu se opravdu nedá nic vyfotit. A pokud to fotili ve spěchu a to asi fotili, neměli šas to pořádně zaostřit. Nevíte náhodou někdo, co měli za foťák?

To čím jsem to upravoval já je jen zvíraznění kontur a dá se měnit směr dopadajícího světla a potom vylezou ty stíny. Vybral jsem tu nejzajímavější. Předpokládal jsem, že mezi foťákem a "cílem" nic není a že ta fotka je jen nedoostřená. Pokud je to focené přez celtovinu a to světlo je od baterky, je každá snaha marná a nic z toho nedostanem.
mississippi
Alef
16. 07. 2012 22:07

Jo hezké, a promiň , že se Ti pletu do fochu.


Sylvia
Ivet
15. 07. 2012 0:52

Ja viem, co myslis s tym spatnym odrazom, to som pochopila, to je ten osemuholnik. Skor mi ide o ten negativ za tym. Nieco museli fotit. To svetlo je len k tomu. Alebo je to bez blesku a tvar pod svetlom, ale nie cez latku. Aj to je varianta, stale myslim, ze ked fotis nieco konkretne, nielen stenu stanu, aj keby bolo za nou svetlo. Ale viem, co myslis
iveta
Sylvia
15. 07. 2012 0:41

Ale bleskom by si toto mohla dosiahnut, pokial by si z fotky pomocou nejakej technlogie odstranila svetlo.

Jenže to světlo odstraněné evidentně s těchto dostupných fotek není.
iveta
Sylvia
15. 07. 2012 0:34

viděla jsi někdy v telce když v nějakém filmu ve tmě svítí baterkou a najednou se přímé světlo od baterky dostane do kamery ....tak někdy vidíš právě ten odraz světla v kameře(zrovna ten osmiuhelník co je na fotce) chápeš jak to myslím.A toto je to samé na fotce ale přes látku.
iveta
Sylvia
15. 07. 2012 0:19

možná ,že je to jinak ale udělala jsem ještě jeden pokus a poodstoupila jsem od látky kousek dál a výsledný efekt byl dost podobný té co nám předložil alef(tedy tomu neupravenému originálu).Myslím Sylvia ,že fotka byla pořízena právě z boční strany stanu neboť na jedné upravené fotce od alefa je krásně vidět skoro po celé délce fotky vlákna stanu(ty klikyháky).
Sylvi s bleskem to opravdu nejde neb se ti na výsledné fotce ukáže jen tkanina a nic víc
Sylvia
Iveta
15. 07. 2012 0:11

Navyse, ked niekto je za stanom a Ty nevies, co tam je, len sa Ti zda, ze niekto tam svieti, co vlastne fotis? Stenu stanu? Museli predsa fotit nieco, neurobis fotku steny stanu, naco ta fotka.

Pokial ide o ten vlas, tak ja som skor myslela povodne, ci to neni normalne len zlomena fotka, pretoze toto musi byt scan fotky, neni to fotka z digitalu, je to fotka nascanovana a toto moze byt obycajny lom papiera.
Sylvia
Iveta
15. 07. 2012 0:05

Jak si ju upravila, cim?
Sylvia
Iveta
15. 07. 2012 0:04

Nevies jak je ten material priesvitny, ale ked niekto svieti s baterkou na Teba cez malo priesvitnu latku, nebolo by to svetlo takto oslnive, to znamena, ze latka by mohla prepustat dost svetla. Stan mohol byt aj pootvoreny alebo to mohlo byt cez jednu tu vyrezanu stranu, preto ta nahla fotka. Ale dajme tomu, ze to bolo cez latku, z jednej strany baterka a z druhej blesk, preto ten oblicej vidis jak negativ, odstranis to svetlo a ostane Ti len obrys tej tvare cez tu latku,osvetleny bleskom a vyzera jak rontgon alebo negative. Navyse si myslim, ze to osvetlenie je preto tak oslnive, pretoze tam bola diera a ta tvar mohla byt za castou, v ktorej diera nebola. Ale bleskom by si toto mohla dosiahnut, pokial by si z fotky pomocou nejakej technlogie odstranila svetlo. Tu fotku, co vidis, je uz vycistena, ked spravis pokus mozes dosiahnut kvalitu max. originalu tej fotky. Este je otazka, ci to nebolo upravene tak, aby to davalo pocit, ze je tam tvar, pretoze tera to tak vyzera. Ked tam niekto svietil, ten niekto stal tesne za stanom. Alebo je to uplne inak.
iveta
takže
14. 07. 2012 23:59

udělala jsem pokus....vyšlo mi ,že s bleskem to není možné udělat ale bez blesku je na fotce vidět pouze světlo s různými odrazy.Dokonce je krásně na některých místech vidět svítící vlákna od tkaniny.Zkuste a uvidíte.
A když jsem fotku upravila není na ní vidět můj obličej.
iveta
vždyť si udělejte
14. 07. 2012 23:49

doma pokus...vemte foťák,baterku kus hadru a zhasněte.
Jsem přesvědčena, že když někdo bude stát za kusem látky a ještě ke všemu svítit pod obličejem baterkou a vy ho z druhé strany vyfotíte....tak mu nemůže být vidět do obličeje ani když fotku později upravíme.A to s toho důvodu, že má totálně obličej ve tmě.Je to jako když ti někdo svítí do obličeje baterkou tak mu přeci taky nevidíš do tváře.
iveta
podle
14. 07. 2012 23:40

mého asi opravdu nelze vyfotit něčí obličej přes tkaninu stanu.
Baterka svítí těsně pod obličejem a těsně před tkaninou a prosvicuje ji,tím pádem vzniká ta větší šmouha(tedy ten náš obličej)díky odrazu světla na tkaninu.Pak v přímé linii dělá další odraz(tedy ten osmiuhelní)a nakonec osvětluje i ten vlas.Podle mě to není vlas ale nějaké zatoulané vlákno,které může lehce odrážet světlo.
iveta
Sylvia a alef
14. 07. 2012 23:32

myslím ,že vlas to není...a co ten podivný zlom ve dvou místech?
Podle mě se vlas takto neláme,není to přirozené.
Jinak to nejsvětlejší a kulaté místo(na jednom snímku)tak to si myslím ,že je ta skutečná rozsvícená baterka(nebo světlo)a ten osmiuhelník je právě jakoby v přímé linii další odraz baterky.Jak si to vysvětluji? je tam skoro na té skutečné rozsvícené baterce vidět lehce taky ten osmiuhelník.
Sylvia
Alef
14. 07. 2012 18:29

A nechoval by sa takto sedivy, odumrety vlas? No a ten osemuholnik, to moze byt pritlacena baterka k tej latke z druhej strany stanu.
Alef
Další náhledy...
14. 07. 2012 18:14

Ještě jsem fotogalerii doplnil o další náhledy v různých režimech zobrazení. Z mého pohledu nejzajimavější je osmiuhelník a vlákno (pravděpodobně vlas) v pravém dolním rohu. Vlas proto, že se mi zdá, že vidím vlasový kořínek.

Oba zmiňované objekty se ve světelném spektru chovají podivně. Vlas by kupříkladu neměl odrážet světlo do objektivu, když je světelný zdroj za ním.
http://www.alef-investigation.cz/dyatlov/
Sylvia
Iveta
14. 07. 2012 16:57

Ano myslim odkaz od Alefa, tam je jasne tvar, normalne na fotke cez svetlo tvar nevidis, ale ked je ta fotka vycistena, tak to vidiet mozes, pretoze to tam je. Ten odkaz od Alefa, to urcite neni hra tienov, rozhodne nie. Ale otazka je, co je pravdiva, bud je upravena ta fotka, ktoru potom urpavoval Mississippi, pretoze to je uplne nieco ine. Toto je zase nieco ine, takze jedno z nich alebo obidve su dodatocne upravene tak, aby tam bola tvar. Pokial nie, tak tvar na tej Alefovej je, je tam niekto a od toho sa cistia fotky, aby prave odstranili svetlo a videli co je za nim pretoze v skutocnosti to tam je. Podobne to byva aj so zvukom, mozes odstranit alebo zvyzraznit, na to mame dnes modernu techniku. Ja som tu fotku poslala kamaratovi a uvidim, ci sa mu nieco podari, moc valne to nevidim, ale mozno. On o tom nic nevie, takze neni dovod tam nieco pridavat nejake obrysy. Ale toto neni hra tienov, je tam normalne tvar a neni mozne, aby to niekto nevidel.
iveta
Sylvia
14. 07. 2012 16:15

pokud tedy vidíš to co já....tedy ten odkaz od alefa,prohlédni si ještě jednou všechny fotky a uvidíš tam taky jasně velkou tvář s otevřenou pusou dokořán,velké tmavé oči a pod ní teprve ten osmiuhelník.To si myslím je taky hra stínu a světla.
A když srovnám upravenou fotku od mississipi,tak tu velkou tvář tam nevidím,vidím tam úplně něco jiného.Proto si myslím že je to jen hra stínů
iveta
oprava
14. 07. 2012 16:09

osmiúhelník.
iveta
Sylvia
14. 07. 2012 16:04

možná si mě nepochopila....já mám na mysly, že to celé je světlo.
Jako ,že ta větší skvrna je zdroj světla(baterka?nebo ufo?) s odrazem(tedy ta šmouha nad světlem,která se odráží od stanu) a ta menší skvrna dole je po přímé lince další odraz baterky(ten šestiúhelník).
Jinak co vychází s upravených fotek může být jen hra stínů.Nemůže tam být nikdo vidět pokud svítí baterka skrz stan.Nemůžeš zachytit někoho tvář když ho fotíš naproti svítícímu světlu a ještě ke všemu přes tkaninu stanu.To si myslím já.
Sylvia
Iveta
14. 07. 2012 14:40

No dobre, ale to svetlo neni az tak podstatne teraz, je tam tvar a to je kto? Spi alebo co robi, je to zvnoku alebo zvnutra, je to narychlo fotene a preco? No a to kolecku dolu je asi baterka. Ze je to svetlo ano to sme sa bavili, ale neni to len svetlo, je to niekto, kto tam svieti baterkou.
iveta
protože
14. 07. 2012 14:35

dřív se používalo na stany taková ta hrubší látka(proto ty klikyháky),dnes se šijí z jiného materiálu.
A ta světelná šmouha nahoře,tak to bude zřejmě odraz od té tkaniny(samozřejmě zvenčí,jinak by to neudělalo ten světelný odraz)
iveta
alef
14. 07. 2012 14:30

taky si myslím ,že je to světlo,ostatně už jsem to tady jednou zmiňovala.Vysvětlovalo by to i ten vzor na pravé straně fota(takový ty klikyháky).
Dana P.
Alef
14. 07. 2012 12:22

no páni! :oX
Sylvia
Alef
14. 07. 2012 11:57

Kde si zobral tu fotku, to si urobil Ty?
Alef
Diskutovaná fotka...
14. 07. 2012 9:43

Domnívám se, že se jedná o záběr jednoho, spíše však dvou světelných zdrojů skrze tkaninu. Záběr byl zaostřen na krátkou vzdálenost, což může odpovídat tomu, že byl pořízen ve spěchu.
http://www.alef-investigation.cz/dyatlov/
Perchta
jj
13. 07. 2012 20:36

Pánbůh ví :p.... Každopádně moc bych se divila, kdyby se po tolika letech zjistilo, jak to doopravdy bylo....
Sylvia
Perchta
13. 07. 2012 20:07

To sice hej, ale nejaky okaty skandal tiez nepotrebovali.
Perchta
Sylvia
13. 07. 2012 19:00

Máš pravdu, ta dává smysl. Anebo druhá verze: viníci si mohli být natolik jistí, že stejně nebudou stát před spravedlností, protože je nenajdou, tak se ani nanemáhali s odklízením, moc bych se tomu nedivila...
Sylvia
Perchta
13. 07. 2012 18:42

Ja som neviem ale preco pochopila, ze ten Zoltarev to povedal jak vtip....skor si myslim, ze mali zaujem na tom, aby ta vyprava bola uspesna, od zaciatku vedeli, kam sa ide a boli sledovani. Ked ich niekto takto zabije a da si s tym namahu, tak ich odprace tak, aby ich uz nikto nenasiel. To si myslim, ze by dokazali....
Perchta
Dana
13. 07. 2012 18:36

Taky si myslím, že v tom mají prsty sovětské úřady. Jak už jsem psala, klíčem by mohl být Zoltarev, kt. se ani kolegům nepředstavil pravým jménem.
Adanom
Dana
13. 07. 2012 18:32

Podle mne neni mozne lidskou silou udelat neco takoveho co se prirovnalo k narazu auta.
Dana P.
Adanom
13. 07. 2012 18:18

lékaři, kteří provedli pitvu, přirovnali sílu pro zlomení žeber a kostí hlavy k síle nárazu auta. Nejsem zběhlá v crash testech, ale určitě lze i lokálním úderem na malém bodě takovou sílu vyvinout. Třebas když někdo leží na zemi a jiný mu silou a vahou svého těla dupne na hrudník či hlavu...nebo ho praští kovovou věcí...
Adanom
Dano
13. 07. 2012 18:14

A jakym zpusobem se jim myslis povedlo je smrtelne zranit silou narazu auta?
Dana P.
?
13. 07. 2012 18:07

každopádně jsem hoooodně napjatá, jak toto téma uchopil ve filmu režisér Harlin...
Dana P.
no už jsem myslela,
13. 07. 2012 18:03

že to téma opustím, ale když jsme tu znova nakousli tu hrůzu - někdo v těch materiálech dostupných na netu měl prohlásit, že ty řezy byly zevnitř stanu ven, tudíž je udělali studenti. Myslím, že je to záměrná dezinformace, jsem přesvědčená, že to udělali útočníci a byli to lidé (já se domnívám, že vojáci). Protože co vám způsobí hrůzu a paniku? Světlo, které v noci ozáří stan (předpokládám, že byste zvědavě nakoukli, co se to venku děje, ale stan byste neřezali a nikam byste neutíkali) nebo čepele nože/nožů, která začne bodat a rozřezávat zvenku stan? To už nepochybujete, že vám jde o život a to jediné způsobí, že zapomenete, že je venku -30 a že nemáte oblečení a boty. Máte jediný reflex a to zachránit si život pokud možno útěkem
Sylvia
Dana
13. 07. 2012 17:47

Ano hroza, to je to spravne slovo. Nieco, co Ta uplne zbavi rozumneho premyslania. Navyse nemusi byt ani zle vysvetlene to, ze ten rozrezany stan znamena, ze nemohli cez hlavny vhcod prejst.
Perchta
Dana
13. 07. 2012 17:23

Já si taky myslím, že museli být úplně šílený strachy, min. ty vlasy a ten útěk tomu nasvědčují...
Adanom
Dana
13. 07. 2012 16:37

Protoze si tu hypotezu Jakim pribarvil. :D. Nic nevi ostatne tak jako kazdy a jen dedukuje. ;).
Me by urcite nenapadlo ( rikam me :-) ) zdrhat ze stanu tak ze ho rozriznu kvuli neznamemu zdroji svetla i kdyz dost mozna Strach nahanejiciho ( z neznama).

Me tohle svedectvi prijde vymysleny. Kazdy na to proste kouka jinak. ;)
Dana P.
Perchto
13. 07. 2012 16:28

nemyslím, že by to byl následek spatření nějakého světla. To musela být větší hrůza
Perchta
*
13. 07. 2012 16:23

A co ty šedivý vlasy? Prý oběti zešedivěly....
Dana P.
oprava k mému
13. 07. 2012 16:13

příspěvku v 13:41 : Jakim četl o zážitku Rudkovského a spol. už dříve, setkal se s ním ale až v lednu 2006.Nejdřív se nedařilo, inženýři byli stále v terénu. Avšak ani v zážitku Jakima, ani Rudkovského, ač jsou totožné, nebylo nic o tom, že by je "to něco" napadlo. Mluví shodně o jasném světle jako za bílého dne (stromy neměly stíny) nebo přirovnávají k projektoru a bylo absolutní ticho, žádné podezřelé zvuky nezaznamenali. Takže mi trošku není jasné, proč Jakim zformuloval svoji hypotézu a napadení a usmrcení skupiny nějakou vlnou? Navíc poté, co Jakim i Rudkovskij když spatřili tento fenomén, nikdo z nich nikam neutíkal, žádná panika, jeden z nich se dokonce poměrně v poklidu oblékl (myslím, že to byl Rudkovskij, který seděl v noci u ohně. Strach z neznámého měli, ukryli se a sledovali ty paprsky, které se k nim blížily a popisují je jako světla baterky (uvádějí, že posléze jich bylo až kolem sedmi?)
Sylvia
Perchta
13. 07. 2012 14:55

Jasne, urcite
Perchta
Tu, co upravíš.
13. 07. 2012 14:52

Díky.
Sylvia
Perchta
13. 07. 2012 14:50

Myslis, tu, ked upravim, alebo tu co upravil Mississippi? Lebo ja ju este nemam, ale skusim sa niekoho opytat, ci by to nevedel
Perchta
Sylvi
13. 07. 2012 14:49

Prosím tě, můžeš mi taky poslatu tu fotku?
k.schlikova@email.cz Děkuju
mississippi
Sylvia
13. 07. 2012 14:48

Tak to zkus, já už to můžu jen vytisknout a přeložit napůl. Víc s tím neudělám. :-)
Sylvia
Danka
13. 07. 2012 14:38

Tak si to zas zamotala :-))), je to stale zaujimavejsie. Urobim nieco s tou fotkou este.
Dana P.
báli se Mansi
13. 07. 2012 13:41

podivného světla a paprsků? To by možné bylo. Na podivné jasné světlo z neznámého zdroje a z něj vycházejících a pohybujících paprsků, které jakoby vyhledávaly pozorující osobu upozorňuje Jurij Jakim - viz odkaz Alefa z 12.7. - když popisuje svůj zvláštní zážitek z 11.9.2002, kdy pracoval jako důlní inženýr v bauxitových dolech a stalo se mu to na noční směně. Neobyčejně jasné světlo z neznámého zdroje, odddělení paprsků jakoby od svítilen a reagujících na jeho pohyb. Pozoroval z úkrytu, další den místo obhlédl a nepřišel na nic, odkud by světlo mohlo pocházet. V r. 2006 náhodně přečetl v časopisu zážitek inspektorů, kteří se v té oblasti pohybovali (stalo se 29.8.2002). Podařilo se mu se s jedním inspektorem, jmenuje se Rudkovskij setkat a ten mu popsal naprosto shodný zážitek! A stalo se to v oblasti, kde zahynula v r. 1959 výprava! Když Jakim navrhoval se tam s Rudkovským vrátit, tento mu měl říct, že lidé Mansi neradí se tam ještě někdy vracet!!!
Na základě toho Jakim vytvořil svoji hypotézu světla a neznámých vln, které měly mladé lidi usmrtit.
Perchta
?
13. 07. 2012 12:34

Taky jsem se dočetla, že Zoltarev se skupině představil jinými křestnými jmény, špatné iniciály má i na hrobě. Místa A.I. tam má být S.A. Co ho k tomu mohlo vést? Myslím si, že on by mohl být klíčem, sloužil v armádě, nikdy se neoženil, byl potetovaný v době, kdy to frčelo jen mezi kriminálníkama a ještě se představoval falešným jménem....
Dana P.
Grush - hypotéza
13. 07. 2012 12:08

není nemožné. Podezřením na lidi Mansi jsem se chvíli zabývala, ale potom je zavrhla, když jsem si o nich něco málo přečetla - je to sice svobodný "divoký" národ, který obývá sibiřskou tajgu, ale ve styku s Rusy jsou dle zaznamenaných událostí minimálně od 13. století, jistá asimilace už tam byla. Že si vzájemně nechávali značky na stromech ohledně pohybu zvěře je u nich přirozená komunikace, svědčí o sociálním chování. Samozřejmě skupina studentů jimi byla sledována (zrovna tak jak je sledovaly podezřívavé ruské úřady, o tom nepochybuju), ale myslím, že Mansi si jasně zjistili, že od nich nebezpečí nehrozí - nelovili zvěř, nýbrž měli vlastní potraviny, neměli krom nožů ani zbraně. Jenže Mansi věděli něco, co ti mladí ne, ta Hora smrti byla tabu, ale jinak, oni věděli, že je tam "něco" co může způsobit smrt... a právě proto, že Mansi se té oblasti vyhýbali a báli se čehosi, pochybuji, že by tam ještě šli skupinu usmrtit, to mi nedává smysl
Sylvia
Mississippi
12. 07. 2012 20:52

Ja tiez nie, ale mozno to este niekomu poslem :-), kto by to mohol vediet. Potom Ti to poslem.
Alef
Zajimavé svědectví...
12. 07. 2012 20:47

http://magazines.russ.ru/ural/2006/10/ia85.html
Adanom
Missi
12. 07. 2012 20:43

" Jo, ale zatím ve mně vítězí dobro :-) (teda většinou) "

Tak to je super. :))))
Adanom
Sylvia
12. 07. 2012 20:31

Prosim Te drz sve tendence na uzde. Diky.
mississippi
Sylvia
12. 07. 2012 20:31

Z té fotky by se dalo dostat daleko víc, ale nemám na to potřebné vybavení a navíc to neumím. Dnes ekzistuje 3D zobrazovací technologie, Nebo jak se to jmenuje a s tím by šlo udělat víc
Sylvia
__
12. 07. 2012 20:25


Inak Grush ten Tvoj pribeh to by kludne mohla byt dalsia teoria, az na tie stopy, tie moc zahladene neboli, boli tam stopy. Ale inak, sikovny, preco nie, docela by mi to davalo zmysel, Tie zranenia by boli sposobene padom, ale neviem, ci podla tych lekarskych sprav nezomreli az s tymi zraneniami. Ono to ale nemusi byt pravdive.

Mississippi ta fotka moze byt cokolvek, pokial si to neupravoval nejak este viac, ta tvar tam je, nakoniec je kazdeho vec, ci si fantaziruje alebo to tam skutocne vidi, niektore mudra by si mali jednoduchsi jedinci nechat pre seba.
mississippi
Adanom
12. 07. 2012 20:12

Jo, ale zatím ve mně vítězí dobro :-) (teda většinou)
Adanom
Missi
12. 07. 2012 20:10

Jéžííísku panáčku to je ale nadeleni. :-)
Mas snad nasilne skryte sklony o kterych vis? :D
mississippi
Adanom
12. 07. 2012 20:07

Jo viděl jsem všechno možný, dokonce i to nemožný.
Prostě je to nepovedená fotka a basta :-))

"To nasili jsi si nestahnul na sebe ze ne? Nebo jo?? :-)"

No trošku jo, ale jen malinko.
Adanom
Missi
12. 07. 2012 19:59

Ano predstavivost. To znamena videt Na fotce vsechno mozny. :D

To nasili jsi si nestahnul na sebe ze ne? Nebo jo?? :-)
mississippi
Adanom
12. 07. 2012 19:56

Představivost? Jen jsem se zamýšlel nad tím, proč někdo rozřeže v mínus třiceti stan a trochu si hrál se starou fotkou.
O násilí jsem nepsal. Nebo jo??
To Grush nechal Dubinině vyříznout jazyk za to, že křičela :-))
Adanom
Missi :-)
12. 07. 2012 19:20

Ty mas definitivne velikou predstavivost, fantazii. :-). A nejen Ty.


Nekteri z Vas by hned z fleku mohli i psat super namety na filmy plne nasili a brutality pachane na lidech.
mississippi
Alef
12. 07. 2012 19:13

JJ To dává logiku. Já byl ve stanu sám, když začal hořet a tak nejrychlejší cesta je ke dveřím.

To co napsal Grush dává smysl.
A ta fotka je opravdu nepovedená. Může to být cokoli. Jak jsem už jednou psal, dostal jsem z toho jednou i hlavu ještěrky :-))
Alef
mississippi
12. 07. 2012 18:50

Oni v tom stanu spali napříč, všech devět namačkaných na sebe. Dyatlov údajně nakraji. Není nikde řečeno, že prvních několik osob nelezlo ven vchodem. Další v řadě nebavilo čekat a tak stan rozřezali.
Adanom: Knížku jsem si sehnal a mrknu do ní...
Adanom
Missi
12. 07. 2012 18:47

Pro mne je naopak nejrychlejsi unik ze stanu timhle zpusobem nejprijatelnejsi. Nez jeden po druhym hlavnim vchodem.
Ta fotka je proste jako nepovedena fotka. A mozna byla delana v pritmi a odrazilo se tam jen nejaky svetlo. :)
Grush
Čistě hypotéza:
12. 07. 2012 18:43

2. den mise se zmiňují že šli kolem stop lidí Mansi. Jen blázen si může myslet že jejich postup zůstal nezpozorován. Byli velmi pravděpodobně sledováni, protože mířili někam kam neměli. Jejich výstup na Otorten (proč se asi ta hora jmenuje "nechoď tam"?) mohl mít záměr být věnován kongresu KS v Moskvě, a pak pokračovat tehdy nejtěžší možnou cstou až k Tošemce pro získání rekordu. No, jenže pakliže domorodci nabyli přesvědčení, že dotkli nějaké tabu (míjeli přece NĚJAKÉ značky na stromech, dokonce si je vyfotili), přepadli je.
U vchodu stanu se objevují bojovníci Mansi a ne zrovna citlivě nutí cestovatele vyjít. Každému je jasno že je zle. Předem utéct nejde, někdo se pokouší rozříznout stan a uprchnout, ale bezúspěšně. Dost možná je stěna stanu posléze rozervána dalšími bojovníky. Skupinka je vyvlečena tak jak je, ven, a hnána nocí pryč do údolí. Někdo z Mansi při té příležitosti zkoumá materiál lyžařské hole a řeže zářezy (anebo rituál?) které posléze jaksi nedávají smysl, ale nechává hole na místě (dále uvidíme proč).
U stromu je rozdělaný malý strážní oheň, u kterého je skupinka nucena čekat. Připomíná to situaci kdy jde od "vykonavatelů" hlášení k nějakému stařešinovi - "máme je, co s nimi". Jenže prodlení vede k umrznutí Krivonišenka a Dorošenka. To vyprovokuje cestovatele k protiakci, Dyatlov, Slobodin a Kholmogorová prchají zpět ke stanu, ale pokus nevychází, myslím že domorodci za nimi ani nemuseli běžet protože byla jistota že zmrznou na cestě - což se nakonec také stalo. První zemřel Dyatlov, pak Slobodin, nejdéle vydržela Kholmogorová. Ta navíc padla do sněhu a ještě žila - možná jí přemohlo vyčerpání a chtěla spočinout. Druzí dva dost možná zemřeli za chůze, do sněhu padli mrtví, resp. téměř umrzlí.
Zbylí přeživší se snaží doplnit oděv od zmrzlých kolegů, načež jsou ale hnáni ke srázu (nějaké popravčí místo?). Stopy na stromě mohou ukazovat na to že se někdo zoufale bránil odchodu, doslova se držel zuby nehty.
U rokle Nikolaj Thibeaux-Brignoll dostává drtivou ránu do hlavy. Dubinina se pokouší útočníky s křikem zastavit, nedochází jí jaké postavení má, je sražena na zem, surově zakleknuta (oboustranně zlámaná žebra) a za tuto opovážlivost jí vyříznou jazyk. Napůl mrtvou jí shazují ze svahu. Totéž se pokoušejí udělat s A. Zolotarevem a ten po střetu letí do rokle "jen" se zlámanými žebry. Kolevatov dopadá podobně, je vystaven útoku a možná sám skáče do rokle aby se zachránil. Je na tom relativně nejlépe a snaží se pomoci raněným kamarádům. Útočníci stojí nahoře, dohadují se delší dobu, a pak sestupují dolů. Objevují improvizovaný úkryt ve sněhu, a buďto z něj oběti vyvlečou, nebo se oběti pokusí udělat posledních několik kroků v životě, protože jsou nalezeni mrtví pár metrů od svého úkrytu. Lovci berou některé svršky obětí, rozvěšují je jako obětinu na cedr, opouštějí místo, trest je vykonán (nejde o výsledek, ale o to že duchové jsou upokojeni protože domorodci nenechali přečin jen tak ale projevili aktivitou podřízenost dávným zvykům) jediná stopa po lovcích snad může být ten útržek onuce které cestovatelé rozhodně nepoužívali. Předměty ve stanu atd. zůstávají nedotčené, protože porušené TABU sice vyžaduje trest, ale zakazuje brát věci "zatracených". Proběhne případné zahlazení stop z obav odvety ruských komisařů, a Mansi se vracejí zpět spokojeni s tím že potrestali domnělou svatokrádež...
Ruské úřady patrně možná věděly, že Mansi byli zapojení do zmizení skupiny, ale zametly to pod koberec z prostého důvodu: v té samé oblasti se o rok později začala těžit ropa, a bylo v zájmu strany aby těžaři nebyli masakrováni od domorodců...
Sylvia
Mississippi
12. 07. 2012 18:28

Ta lavina zodpoveda tym zranenia, ale okolnosti uz moc nie. boli by tam stopy po lavine, a navyse s tym by snad nikto nerobil take caviky.

Ta fotka mne pripada, jak ked Ti vypadne fotak a este stihne nieco odfotit, sam cvakne. v laku, v rychlosti. Ja som tiez hned na zaciatku hovorila, ze aj ked sa zlaknes, proste nerozrezes stan, preco, podla tych rezov je jednoduchsie podla mna stan otvorit a aj rychlejsie, nez sa trepat cez dieru, ktoru najprv musis vytvorit. To, ze niekto stal u vchodu stanu je docela mozne. Zranenia od cloveka si neviem takto rozsiahle predstavit. Museli by ich naburat s tankom. A stale ten jazyk... ten zas vrta v hlave mne.
mississippi
???
12. 07. 2012 17:19

Nějak mi to nedá a pořád se k tomu vracím. A došel jsem k tomu, že nevý, co by se muselo dít, abych utíkal ze stanu skrz plachtu. Hořel mi jednou stan a i tak jsem vypadnul vchodem. Prostě jsem rozerval šněrování.
Jedinné, co mne napadá, je to, že prostě vchoden jít nemohli, protože v tom vchodě něco bylo. A tak museli ven jinudy.
Ta poslední fotka mi taky vrtá hlavou. Mohla vzniknout tak, že chtěli něco fotit a v té chvíli se objevilo to něco. Třeba to i slyšeli, jak to tam štrachá a chtěli si vyfotit Jetíka. Ale než stačili vylézt ven, ono to na ně juklo do stanu dveřmi a vté chvíly měli už připravený foťák připravený. Nedovedu si představit, že se mně bude snažit něco sežrat a já to budu fotit.
Souhlasím s Grim, že kdyby je zlikvidovali vojáci, tak prostě zmizí. A na bití při výslechu to nevipadá. Jsou daleko účinnější metody, než rozbít hlavu a rozdrtit hrudník. To by to z nich moc nedostali.
Mohlo to být cokoli.
Adanom
Dana
12. 07. 2012 11:32

Neumim si predstavit ze by clovek zpusobil nekomu zraneni pripominajici naraz auta.
garias
...
12. 07. 2012 8:37

Ono keby ich ubili vojaci, tak sa o tomto prípade ani nedozvieme, si myslím. Vojaci to asi neboli. Ale neviem si predstaviť, že by to spravil iný človek. Bola by tam kopa stôp. - dôkazov.
Dana P.
Sylvia, mississippi
11. 07. 2012 22:53

já právě tam taky vidím tvář. Ale zároveň mi není jasné, jak je možné myslet na to udělat duchapřítomně fotku, když už zřejmě počínala hrůza a panika? Ale možné to samozřejmě je.Též myslím, že byli v podstatě ubiti, umučení, museli je najít a zabít, proto možná ta poslední skupinka, které se podařilo utéct přes půl kilometru daleko a pokoušeli se i zbudovat úkryt, byla domlácená nejbrutálněji, ti měli nejhorší zranění, včetně chybějícího jazyka a části úst a dokonce oddělené hlavy u té dívky. Čím je ubili nevím, možná železné tyče, pažby zbraní spolu s kopáním a dusáním těžkých vojenských bot??? No a ty závěry pitevních zpráv, že všichni zemřeli na podchlazení - velmi šalamounské - když někoho vezmete po hlavě, on upadne do bezvědomí, jak dlouho může trvat v lehkém oblečení a bez bot v -30, než umrzne?
mississippi
Sylvia
11. 07. 2012 20:56

Jestli je řeč o té fotce ze včerejška, co lítala netem sem a tam, tak mám pocit, že na mne taky koukla.
Sylvia
--
11. 07. 2012 20:25

Este v tom clanku bolo, ze ked ich hladali, tak najprv nasli stan a este nepredpokladali, ze vsetci su mrtvi, takze kopu stop sa znicilo v tom stane, ked tam zacali balit jejich veci. Radioaktivita sa nasla len u jedneho. Je sice pravda, ze tam nepisali, jak prisla o jazyk, ale pisali, ze jej chybal, takze nie len cast, jak by sa mohlo stat, ze by si ukusla pri lavine, proste jej chybal. Museli by ich pri tej likvidacii aj mucit, pretoze boli dolamany a zlomeniny neboli sposobene nejakou palicou, na jednej lyziarskej palici boli zarezy od noza, na jednej vetvy od stromu krv a koza....samozrejme, ze to mohlo byt aj sfalsovane, Rusi by boli toho schopni, ale podla tej spravy skor vybor strany usiloval o to, aby tu horu pokorili, neuspech tej vypravy prave prispel k tomu, ze sa tomu nechceli venovat, Rusi neradi priznavaju prehru. Mohli to aj tajit prave preto, ze zistili nieco, co sa stalo a nechu, aby sa to vedelo, lavinu by asi priznali uplne kludne. To, co je na tej fotke ma podla mna tvar.
Dana P.
měla bych dodat
11. 07. 2012 20:22

proč mne tato hypotéza napadla - domorodci měli vidět tehdy nějaké světlo či prudkou záři - pro mne jaderný výbuch?, ale otázka UFO tímto byla na světě a jak Alef potvrzuje, cituji : "...z oblasti, kterou používala armáda."
Dana P.
Byli ve špatnou
11. 07. 2012 19:02

dobu na špatném místě? Napadlo mne to už v noci - fyzická likvidace civilistů, co vlezli někam a viděli něco, co neměli? Docela mně to ukazuje na zásah vojenské mašinérie - likvidace všech zúčastněných, nejasné vyšetřování, pitevní zprávy s vyhýbavými závěry. Utajování skutečností a odtajnění až někdy po 40 letech - proč, pokud by tam nebyl "vyšší zájem"? Myslím, že nejvyšší místa dobře znají okolnosti, které ale nebudou nikdy odtajněné. Přijde mi to jako AKTA X po ruském způsobu - vyčištění místa od možných důkazů (ale kýmsi zapomenutá baterka!, onuce), chybějící deník, fotoaparát, dezinformace, nejasnosti a hlavně svědkové nežijí, nikdo nebude vypovídat. Možná byli poté likvidováni i ti, co je měli za úkol "odstranit", protože v Rusku úctu k životu neznali.
A možná na té fotografii není mimozemšťan, ale člověk ve skafandru chránícím proti radiaci, jestliže se tam testovaly jaderné zbraně...
Alef
=
11. 07. 2012 16:45

Celý incident se musel odehrát strašně rychle. Můj dojem je ten, že člověk venku zpozoroval nějaké nebezpečí (lavinu?) a jednoslovným výkřikem varoval ty ve stanu. Ti mu okamžitě porozuměli a nastal úprk za použití nože k rozřezání stěny stanu. Pokud by se kolem stanu motalo nějaké zvíře, případně lidé, nastaly by dohady co udělat. Setrvat ve stanu a počkat, že je "to" třeba mine a nebo se nepozorovaně, tedy pojednom a tiše vyplížit?

Co se týče oranžového zabarvení pokožky, způsobily ji prý úpravy těl před pohřbem. Ostatky byly pochopitelně ve velice neutěšeném stavu. Radiace se přičítá způsobu dopravy. Těla snad byla dopravována vlakem a navíc z oblasti kterou používala armáda. Možná cestovali domů s nějakým radioaktivním materiálem, tenkrát to moc neřešili...
Na odkazovaném ruském fóru se celý incident prodiskutovává v celém spektru možností a variant. Milovníkům tajemna doporučuju sekci z oblasti paranormalna, je to v duchu který zde načala Dana P. - "Hora smrti" a pod.
Dana P.
Originální název
11. 07. 2012 11:34

té hory byl v domorodém nářečí "Hora smrti". Proč asi? Nebo je to jenom dodatečně vytvořená legenda? Nebo na základě jejich příběhu, kdy tam v těch místech kdysi předtím zahynulo 9 domorodců Mansi? Ale nevíme bližší informaci jak se to stalo. V r. 1991 zahynulo při leteckém neštěstí 9 lidí - to už je určitě nešťastná náhoda, ale stejné číslo...?
Sylvia
Alef
11. 07. 2012 9:46

Lavina bola tiez jedna z teorii, ale ziadne stopy po lavine, ten stan bol v poriadku, este tam boli aj stopy v snehu, to by lavina urcite zmietla, v tom anglickom clanku to je tiez popisane,
Adanom
Dana
11. 07. 2012 9:18

Kniha se jmenuje Alef.

Lavina se prave stanu mohla i vyhnout.
Dana P.
Adanom
11. 07. 2012 9:15

kterou?
S tou lavinou nevím, nevím. Ten stan by byl zřejmě smetený o kus dál? Ale on zůstal na místě
Adanom
Alef
11. 07. 2012 9:07

Me ta lavina dava smysl.

Alef - cetla jsem knihu od Paulo Coelho..... Vyborna knizka. :)
garias
Alef
11. 07. 2012 8:36

Tu ti nezobrazí azbuku a iné symboly. Iba latinku zrejme.
Alef
=
11. 07. 2012 5:08

Esoterikweb neumí rusky, to jsem netušil. Azbuku nahradil otazníky...
Alef
Lavina...
11. 07. 2012 5:04

Z vyšetřování mimo jiné vyplynulo, že celá Dyatlovova skupina spala napříč ve velkém stanu. Jeden vedle druhého. V kritickou dobu některý z účastníků vykonávající venku potřebu upozorňuje ostatní na lavinu. Nastává zmatek, a bezhlavý úprk nejrychlejší cestou skrze plátno stanu. Část skupiny lavina smete, části odřezává cestu zpět. Mráz okolo - 20 stupňů a pouze spodní prádlo znamenají jistou smrt.
Obsáhlé diskuzní forum na toto téma:
??????? ???????: ????? ?? ???????????? ?????? ????????? ?. ??????? http://pereval1959.forum24.ru/
mississippi
garias
11. 07. 2012 0:12

šikula.
Tak nějak jsem poočítal s tím, že Ty jsi ten pravý a že si s tím poradíš. Musel jsem Ti to poslat dvakrát a už vím i proč, jsem nešika a PC je můj nepřítel.
garias
FOTKA
11. 07. 2012 0:07

Tu je tá fotka od mississippi

http://mystery-zahady.webnode.cz/fotky/#!
Dana P.
missi
11. 07. 2012 0:03

film je prý teď ve výrobě, kdy do kin půjde jsem zatím neobjevila :o)
mississippi
Dana P.
11. 07. 2012 0:00

JJ uvidíme, jestli uvidíme.
Dana P.
ano, právě
10. 07. 2012 23:56

jsem o tom chtěla říct, že o Dyatlov Pass čerstvě natočil film Renny Harlin. Děj : 5 am.studentů, kteří dostanou grant na to, aby se vrátili po stopách a pokusili se zjistit, co se v 1959 stalo. Jak jsem pochopila, Renny zřejmě věří v nadpozemský fenomén, protože i ti mladí lidé stále děsivěji cítí přítomnost "něčeho"... tož uvidíme
mississippi
Film
10. 07. 2012 23:50

Už to i sfilmovali :-))
Adanom
.
10. 07. 2012 23:43

Pusku myslim nemeli
mississippi
??
10. 07. 2012 23:42

Měli pušku??
Adanom
Iveto
10. 07. 2012 23:42

Verim pouze Sobe. Byl to podle me z Tve strany jakysi zkrat. Nepremyslela si nad tim co odpobidas.
mississippi
Iveta
10. 07. 2012 23:40

A když bude zle, zavolám bráškovi :-) 357 magnum :-))

Neumím anglicky natolik, abych si to přečetl a překladač to jaksi odmítá :-((
Sylvia
Mississippi
10. 07. 2012 23:39

No to je nascanovana fotka, vtedy to podla mna nebolo fotene cez digital, takze ja som myslela, ze to je zlomena fotka. Ale zhodneme sa na tom, ze ich nieco hrozne vystrasilo uprostred noci a museli bezat prec. Niektori mrtvi sa ale nasli ako keby naspat ku stanu. Niektori v nejakom ukryte daleko odtial. Ti prvi mrtvi pod stromom boli vyzleceni, ale to ich asi povyzliekali ostatni, ked zomreli. Ale kvoli niecomu sa pre tie veci do stanu nevracali.
iveta
Adanom
10. 07. 2012 23:38

věř a neřeš :-)
Ty si ale nevěřící Tomáš :-)
Věř věř věř...jak jinak ti to napsat :-)
iveta
missi
10. 07. 2012 23:36

a já vezmu kuši a cep a je to :-))))
Adanom
Iveto
10. 07. 2012 23:35

Neverim Ti ted
Adanom
Tak
10. 07. 2012 23:35

Asi Yetiho :-)
mississippi
Iveta
10. 07. 2012 23:34

No nejsem si jistý, že by mi oje Besy byla co platná.
Vyndám kladkáč a nasadím lovecké hroty :-))
iveta
Adanom
10. 07. 2012 23:34

nijak ,nemyslela jsem to zle...buď v poho a neřeš to jů :-)
Dobrou noc :-)
mississippi
:-)
10. 07. 2012 23:33

Kdyby ta poslední fotka byla konzerva na vařiči, neměli bychom co řešit.
Každopádně je to zajímavé a před tím, než zemřeli, museli vidět něco děsného.
iveta
jinak děcka
10. 07. 2012 23:32

musím vypnout noťas je tady velká bouřka,tak mám obavy aby mi nevyhořel :-)
Dobrou noc všem a missi neboj za tebou nepříjdou :-)
mám Vás ráda všechny :-)
Adanom
Iveta
10. 07. 2012 23:32

Ja taky . Ptam se ale jak si tu Tvoji reakci mam vysvetlit.
mississippi
Sylvia
10. 07. 2012 23:30

Nebojí se jen blázen, ale to mrazení není ze strachu.
U některých příběhů se mi to prostě stává.
Souhlasím s ivet, že to asi nevyřešíme. Ta fotka může být cokoli.
Zkoušel jsem všechno možné a viděl jsem i ještěrku.
Jen mi ještě trochu vrtá hlavou ta jasná čára vlevo dole. Má téměř pravý úhel, jako vnitřní spodní roh stanu focený mírně ze šikma.
iveta
Sylvia a missi
10. 07. 2012 23:29

já nevylučuji že to byli ufouňáci :-)
Sylvia
Ivet
10. 07. 2012 23:25

Ja neviem, nemusi to byt nic na tej fotke, ale podla mna je to fotene tak, ze ako keby spadol fotak alebo chces rychlo nieco cvaknut, necakane. Hlavne ide o to, ze to je posledna fotka a este takato.
Sylvia
Mississippi
10. 07. 2012 23:22

bojis sa? Ty uz nezaspis zas, co? :-). Ale je to moc zaujimave, par ludi uz je skoro na vrchole, ale tam nikdy nepridu a zrazu nejaka tragedia a tato fotka, plus tie zranenia, nikde nic. Keby ich prepadli nejaki kriminalnici, tak tam bude boj, nejaka bitka, nerozbehnes sa jak zmyslov zbaveny v minus 30 bez oblecenia a topanok. Navyse, ziadne znamky zapasov nenasli.
iveta
děcka
10. 07. 2012 23:21

můj závěr je ten že někdo nebo něco osvítilo foťák v době focení a co bylo za tím světlem jsou už jenom doměnky...škoda,že to nevyřešíme :-(
iveta
Adanom
10. 07. 2012 23:18

nic..jenom se občas stane že se některé komentáře zobrazí pozdě a já si jich potom nevšimnu :-)
Jsem v poho a ty?
Adanom
Iveto
10. 07. 2012 23:15

Ignorujes me? Jak si mam tu Tvoji reakci vysvetlit?
mississippi
bubaku
10. 07. 2012 23:10

co ty na to. Já mám husí kůži už hodinu :-))
Sylvia
Ivet
10. 07. 2012 23:08

Ale cast je pozadie a neviem co, asi mozno stan, tak by to znamenalo, ze tam je odfotena ta diera v stane a nieco za nou. Ale ten negativny snimok ukazuje nejaky obrys.
mississippi
Iveta
10. 07. 2012 23:07

Mrkni na ten Sylvi odkaz na druhou fotku, tam podle mne té potvoře koukáme rovnou do očí.
iveta
Sylvia
10. 07. 2012 23:02

jo s toho tvého odkazu,já si tedy teď naopak myslím že veškerý ten nejsvětlejší oblak na originále je právě mlha nebo vlhkost vzduchu.
mississippi
Sylvia
10. 07. 2012 23:01

Vedle té potvory, teda za ní je vidět kruhová linie, vypadá to, jako vlna na plachtě.
Sylvia
Danka
10. 07. 2012 23:00

Boty sa v stane nasli, niektori mali aj dvoje, jedny do stanu a druhe na tury. Boty sa v stane nasli.
Sylvia
Ivet
10. 07. 2012 22:59

Ale je tam este jeden mensi "orb" dolu v pravo, je to dobre vidiet na tej cistejsej druhej verzii fotky z toho odkazu
Sylvia
Mississippi, Iveta
10. 07. 2012 22:57

Na streche stanu sa nasla baterka, cinskej vyroby. Mohol si svietit niekto baterkou? Ale stany ze vraj boli potrhane zvnutra, ale ktovie, ci vsetky tie rezy su zvnutra, podla obrazku v tom clanku to vyzera jak okna. Najdite si to tam.

Je to hned pod nazvom DISCOVERY. Inak Mississippi, to vobec neni od veci, kludne by to davalo zmysel, co hovoris.

http://www.ermaktravel.com/Europe/Russia/Cholat-%20Syachil/Kholat%20Syakhl.htm
Dana P.
missi
10. 07. 2012 22:55

oni ještě spát nešli, prý se zrovna pouštěli do večeře, když se to "cosi" stalo. Takže bych to chápala, že ve stanu měli teplo, odložili zbytečné oděvy, boty - to by vysvětlilo, proč nikdo neměl boty. I když napadá mne, že boty měli a někdo jim je pak ukradl? Nebo vyběhli tak jak byli jen v ponožkách?
Sylvia
Ivet
10. 07. 2012 22:52

Myslis, tie fotky z odkazu, ze? Ta originalna naozaj vyzera, ze fotak nieco osvietilo, potom je tam ale to svetlo dane prec, vsimni si, co je v tom "orbe", v tom kolecku....:-). No a ta Mississippiho fotka ukazuje prave len obrysy bez toho svetla. Ale v tej originalnej, je tam nejaky tien vzadu a to je to, co na tej Mississippiho vyzera jak, ze za tou postavou nieco svieti. Ale to uz je asi chyba fotky, resp. fotaku, evidentne je to nahodne cvaknutie fotaku alebo v strasnej rychlosti. Je to hlavne posledna fotka vypravy z prveho februara. Ked dovtedy priebezne stale nieco fotili, skoro kazdy den, robili si zapisky, tak je divne, ze toho prveho skoncili. Preto si asi myslia, ze sa to stalo prveho feb. Inak chybal im jeden fotak a jeden diar. To nenasli a urcite tam s vypravou bolo.
iveta
...
10. 07. 2012 22:52

myslím že foťák v době focení byl něčím osvícen,je to jasně vidět na tom kolečku(jak si se ptala co to je).
Je tam jasně vidět zakulacení světla/ta velká světlá šmouha na levé straně)
mississippi
Sylvia
10. 07. 2012 22:45

Prohlédl jse si ještě jednou tem odkaz, cos sem teď dala a napadla mně jedna šílenost. Celou dobu si lámu hlavu tím, kde ta potvora má nohy a teprve teď mne to praštilo do očí.
Na jednom z těch obrázků co někdo upravil mi to připadá, jakoby ta potvora protrhla stan a čučela dovnitř. Ten kruhový ůtvar, co je v místě levé ruky jen tlačí do plachty a to dělá ten kruh. Mrkni se i ne protržený stan, Poškození souhlasí.
A pak ještě jedna věc, šli spát, byla tma, tak co tu potvoru osvítilo, jedinné světlo bylo ve stanu, nebo s sebou měli blesk??
iveta
Sylvia
10. 07. 2012 22:43

kdyžž se podíváš ještě jednou na originál foto tak mi tedy po delším zkoumání spíš vychází že ta poslední fotka je snímek nějakého světla z baterky nebo něco ten foťák osvítilo.
Sylvia
Danka
10. 07. 2012 22:33

Je tam nazancene, ze zomreli asi tak 1. februara a nasli ich v Marci, tie posledne az v Maji. Tak neviem, ale ten jazyk a tie zlomeniny, rebra, jeden mal zdeformovany krk, zlomeny nos, bola tam teoria aj lavina, ale oni preukazali, ze zo stanu vsetci bezali, niektori uplne bosi a nasli sa tam stopy, po lavine by to nebolo. Je tam aj teroia UFO, nejake ziarenie tam prveho Februara v okoli tej hory videli. Ale nevyriesili to...zostalo to otvorene.
Sylvia
Ivet
10. 07. 2012 22:26

no pes s nimi nebol, ale mne ta hlava pripada trochu jak psia, az na tie oci, tie su moc velke...je to fakt zvlastne a na tej fotke druhej od Gariasa, to je nejak zvlastne....ale stale je to rozmazane a neviem, co je to pozadie, nejaka retaz?

http://imageshack.us/f/705/dyatloffgrouplastpictur.jpg/
Sylvia
Mississippi
10. 07. 2012 22:24

Ja som si tie ruky vsimla az teraz, teda ruky...ale za telom ma este nejaku ciaru jak "auru" alebo nieco + tam vidim este tien nejakeho ineho paru koncatin, jak hmyz a hlavne ta hlava a je tam aj naznak zubov.
Adanom
Iveta
10. 07. 2012 22:22

Co Ti je?
iveta
Adanom
10. 07. 2012 22:20

no samozřejmě,vždyť jsem nic neřííkala...jinak Sylvo,na psa to nevypadá.
Dana P.
mississippi
10. 07. 2012 22:20

právě jsem ti poslala mail-prosbu o tu fotku, dík
Dana P.
oči chybí
10. 07. 2012 22:17

ale je divné, že jen u dvou ze čtyř. Našli je sice až v květnu, to už mohla udělat zvířata?
mississippi
Sylvia
10. 07. 2012 22:17

Postava humanoidního typu, pootočená mírně pravým bokem, horní končetiny pokrčené v loktech.
Tak to v tom vidím já.
Ale je to asi jako když se díváš na mraky.
Adanom
Iveta
10. 07. 2012 22:13

Ocicka bezne papaji i ptaci.
Sylvia
Mississippi
10. 07. 2012 22:11

Mne to pripada jak pes s velkymi ocami, len neviem, co je to kolecko pod tym a je z profilu.
Sylvia
Mississippi
10. 07. 2012 22:01

poslala som ti email, tak mi tu fotku posli ok? Dik
Sylvia
teoria
10. 07. 2012 21:57

Pise sa tam jedna teoria o nejakych kriminalnych zivloch, ktore v tej dobe tam po Sibiri pobehovali, boli to politicki vazni, ktori kludne nemuseli zaznamenat Stalinovu smrt v 53om a mladi turisti mohli byt pre nich nebezpecni svedkovia. Nasiel sa tam kus oblecenia obmotki, ktory nepatril nikomu z nich. Je to urobena ponozka z nejakeho kusa handry a pouzivala sa v styridsiatych rokoch, hlavne za druhej svetovej. Teoria tvrdi, ze niektori mohli byt takto vyhnanci hned od vojny a ze urcite skupinky sa na Sibiri takto pohybovali, navyse tieto obmotky niekam zmizli aj s evidencnej miestnosti na dokazy. Lenze zas ona im tam vobec nezmizla strava ani alkohol...
iveta
missi
10. 07. 2012 21:56

jo může ale nemusí :-)
mississippi
Iveta
10. 07. 2012 21:53

JJ ale může to být jen hra stínů. I když ten převod, co jsem použil je celkem spolehlivý.

Fakt nevím??
mississippi
Sylvia
10. 07. 2012 21:50

Poslal jsem to garimu, tak uvidíme, třeba se mu povede to někam hodit a pak sama uvidíš, co uvidíš.
iveta
Sylvia
10. 07. 2012 21:47

taky jsem s těch fotek vydedukavala, že nemají někteří oči.
Sylvia
--
10. 07. 2012 21:44

A k tej zene, co jej chybal jazyk, tak tam sa pise, ze jej cybal, v tej lekarskej sprave. A nic viac, ale este sa tam pise, ze mala v zaludku zrazenu krv, to znamena podla toho, ze ked jej niekto ten jazyk vyberal, tak tu krv zhltla a pritom jej bilo srdce ...no a chybali jej btw aj oci + este jednemu.
garias
mississippi
10. 07. 2012 21:39

Pošlite mi tú fotku niekto na gariasBJ@azet.sk pls
garias
...
10. 07. 2012 21:38

Hm toľko vecí, udalostí na jednom mieste. Pobehujú sem a tam, nemajú nejaké šaty, obuv, roztrhaný stan, divné rany. Všetko fotené..divné, je to fakt divné.
Rozhodne sa tam stalo niečo nezvyčajné.
Sylvia
Mississippi
10. 07. 2012 21:30

Jakoze si tu fotku este zvyraznil nejak viac? Lebo Garias sem dal este jednu, cistejsiu, ci si to este viac vycistil?

Inak, teda podla toho clanku, vsetci niekde uprostred noci, ked sa chystali na spanok, pretoze vacsinou nemali boty, len ponozky sa z niecoho vystrasili a rozbehli prec. Niektori narazili na cedrovy strom a tam si urobili ohen, v tych ponozkach. Najprv to chceli pripisat nejakemu paradoxu, psychyckemu stresu, ked sa v zime neoblecies (nic o tom neviem, tak som to povedala takto), ale potom vlastne nenasvedcovalo tomu to, ze niektori boli obleceni.

Takze dvoch nasli pod tym stromom, prvych asi patsto metrov od nich hlavu celej vypravy a dalsich 400, dalsich dvoch. Vsetci podla toho vyzerali, ze chceli naspat vracat do toho stanu. Nasli aj ine ohnisko nedaleko toho cedru.

Vsetci az na troch mali zlamane rebra a dalsie odreniny, neviem, ale pre horolezca ta odrenina moze byt od hocicoho, ale tie rebra, to lekar prirovnal k obrovskemu tlaku na hrudnik, jak pri autonehode. Napadlo ma, ci nemohli niekde spadnut v rokline, ale zas siesti z deviatich? U jedneho sa nasla aj stopy pokozky z pravej ruky v jeho puse. U toho aj dokazali, ze stal dokial mohol na strome, az kym nespadol, takze bud sa niecoho bal, alebo mu bola zima, lebo nemal topanky. No ale zas citam, ze malo oblecenia mali, lebo im to po smrti zvliekli ostatni kamarati. Okrem tych topanok, tie ostali v stane, ale povodne bezali na lahko skoro vsetci, len par ich malo svetre.
iveta
Adanom
10. 07. 2012 21:28

už jsem psala....potvora ufounskáá.Příjde mi to jako nějaký zárodek nějaké potvory,má to končetiny a jak missi říkal ,že to má přilbu,tak si spíš myslím, že je to spotvořelá hlava s očičkama.
iveta
Adanom
10. 07. 2012 21:25

ano ano byla to baba,chybička se vloudila :-)
Jinak uříznutý neuříznutý nebo vytrhlý....zajímavé však je že není o tom podrobná zmínka.
Adanom
Coze
10. 07. 2012 21:22

Je na te fotce?
Adanom
Coze
10. 07. 2012 21:21

Je na te fotce?
Adanom
Iveta
10. 07. 2012 21:20

Neni psano ze by jazyk byl uriznuty ale ze chybel ( byla to zena ne chlap ;))
mississippi
Iveta
10. 07. 2012 21:18

Taky jsem k tomu došel, je tam celkem zřetelně vidět přilba a disproporčně velké končetiny.
iveta
musím přiznat
10. 07. 2012 21:13

anglicky neumím a nečetla jsem všechny komentáře ale napadla mě jedna věc...ten dotyčný co měl uříznutý jazyk,píšou někde jakým stylem?jak ten řez vypadal?
iveta
...
10. 07. 2012 21:09

nejspíš ufounskáá
Adanom
Missi
10. 07. 2012 21:08

Rozumim :)
iveta
missi
10. 07. 2012 21:02

ta potvora došla a je to pěkná mrcha
mississippi
Adanom
10. 07. 2012 20:51

Pokud se jedná o dýku, tak ve stehení kapse může být jakkoli, ale důležité je, že je dole. Takže, ať ti padne do ruky jakkoli, první bodnutí bude pod úrovní pasu a ten stan neměl podle fotek víc jak 170, sotva by se v něm postavili, taže by byl proříznutý ve víši kolen a ty díry nahoře by nejspíš vznikly při prolejzání ven.
iveta
missi
10. 07. 2012 20:47

pošli mi to
mississippi
Sylvia
10. 07. 2012 20:45

trochu jsem si s tou fotkou pohrál a asi z toho budu mít noční můry.
Poraďte mi někdo, jak to udělat, abyste to viděli všichni. Jsem schopný to poslat někomu mejlíkem, ať si stím poradí.
Jdu si dát panáka a VELÝHO
Sylvia
--
10. 07. 2012 20:43

A nasla sa tam aj baterka na streche toho stanu....
Sylvia
No
10. 07. 2012 20:42

Aj ked je ostrejsia, stale neviem, co je to. Este to stale citam, ale Mississippi, oni museli bezat chvilu kazdy bosy, ak to dobre chapem, tak skupina, co ich hlada, zatial objavila len stan a veci vnutri, peniaze a alkohol a bose stopy. Ale este som to nedocitala, musim teda povedat, ze som o tom predtym nepocula a je to teda fakt zahada.
garias
Zbyněk P.
10. 07. 2012 20:36

Nepochopil si ma. Nevadí, ideme ďalej...a viac k článku prosím.
Adanom
Missi
10. 07. 2012 20:35

Ja to myslela vazne. Nuz v prave stehenni kapse, jo.
garias
..
10. 07. 2012 20:35

Sylvia myslí túto fotku:
http://www.ermaktravel.com/Europe/Russia/Cholat-%20Syachil/New%20folder/Dyatloff_group_poxod_arhiv_Alerseya_Koskina_5%5B1%5D.jpg

A tu bola asi upravená na ostrejšie:
http://imageshack.us/f/705/dyatloffgrouplastpictur.jpg/
mississippi
???
10. 07. 2012 20:34

Já se také vrátím ještě k těm nožům.
Přezkočme tu část, jak, a tu proč zatím také a pojďme dál.
Vylezu ze stanu, který jsem předtím prořízl nožem a tam venku je něco, co mne chce nejspíš zabít. Mám ponožky, někdo i botu a v ruce nůž. Pak mi něco obrovskou silou rozbije hlavu a zláme žebra, pořadí se může i prohodit, a já umřu s děsem v očích. Mám pořád ty ponožky, ale kde je nůž??

Když mi začnou kouřit kamna, tak normálně vylezu ze stanu a praštím do komína. Nebudu přece dělat díru do stanu, kor ne když je třicet pod nulou???
Zbyněk P.
Pro Gariase
10. 07. 2012 20:28

Kolegáčku, dovoluji si reagovat na Tvůj vstup 10.07.2012 (19:50). Je vidět, že já mluvím o koze, a ty o voze. Neboť jsem Ti psal o tom, aby jsi se pustil do řešení problému využití volné energie ze vzduchu, a Ty sem pleteš mlýnské koleso (lopatky), které využívalo energii z větru. Prosím Tebe, než-li budeš příště reagovat, tak si to srovněj v hlavě, a nepleť si jablka a hrušky. Přeji hezký den. Zbyněk P.
Sylvia
Inak
10. 07. 2012 20:24

Ten Gariasov odkaz je dobry, je tam posledna fotka, co urobil jejich fotak, by ma zaujimalo, co si myslite, ze tam je. Oni tam totiz pisu, ze si zacali pripravovat veceru a nieco sa pred nou stalo. Jasne, ze to moze byt aj nevydarena fotka:

http://www.ermaktravel.com/Europe/Russia/Cholat-%20Syachil/Kholat%20Syakhl.htm
garias
...
10. 07. 2012 19:56

//A pokud vím (a psal jsem to i kolegáčkovi Garimu), tak se zde stejně nic nevyřeší! Nebo jste již na něco přišli? A kdo je tedy vrahem? Zahradník?//

Pointou tejto stránky je písať a diskutovať o záhadách, neznámych javoch. Nie nutne prichádzať na ich koreň. Keby sme prichádzali na to o čo ide, neboli by to svetové záhady, záhadné miliónom ľuďom.

Ide tu o to, aby sme pokecali, podiskutovali, prehodnotili možnosti, vzájomne si vymenili myšlienky a na základe toho obohacovali.

No ale keď budeme stále písať o slniečku a kolegáčku tu, kolegáčku tam, tak to bude z tej záhadnosti trochu uberať.
Dana P.
Zbyňku
10. 07. 2012 19:55

tak sem vložte článek na téma jak záhadně svítí Slunko a ještě k tomu hřeje a můžem to rozebrat :o))
garias
Zbynek
10. 07. 2012 19:50

/získávání volné energie ze vzduchu!/

Sry, ale mlynské koleso, ktoré sa krúti na vzduch poznali už v staroveku :D
Zbyněk P.
Pro Danu P.
10. 07. 2012 19:50

Kolegyňko, vážím si každého človíčka zde na zemi. A mrzí mě i bolí každá zbytečná smrt! Ale stalo se! A pokud vím (a psal jsem to i kolegáčkovi Garimu), tak se zde stejně nic nevyřeší! Nebo jste již na něco přišli? A kdo je tedy vrahem? Zahradník? Kolegyňko, vážím si Vás a jsem rád, že se zúčastňujete zdejších diskusí, ale v mých očích je to jen hraní si na něco, v tomto případě, na dedektiva. V tomto případě mám za to, že to není nic jiného, než-li jen bláhové a prázdné fantazírování, tedy pouštění fantazie z klece. Na to, abychom se mohli tomu kloudně věnovat, tak nám chybí všechny důležité informace a předměty doličné! A dovolím si jen jednu malou otázenku na konec:"Kde máte jistotu, že se vskutku tento příběh udál tak, jak byl předložen?" Já osobně v tomto případě vnímám mnoho "skřípatu", tedy nesrovnalostí. A jak začnu míti takovéto pocity, tak se již déle tímto nezaobírám, neboť to beru jako podvod. Ale jestli Vy to takto nevnímáte, a nadále máte potřebu toto řešit, tak budiž! Nebudu se již do toho plésti. Mějte se. Přeji hezký den. Zbyněk P.
Dana P.
radioaktivita
10. 07. 2012 19:43

byla zjištěna na oděvu jenom jediného člena výpravy - podivné, ne? A byla-li vůbec zjištěna, vždyť podle té zprávy tam neměli nic k forenznímu průzkumu, takže moc tomu nevěřím, pokládám to za dezinformaci.
Dana P.
ještě bych se
10. 07. 2012 19:41

s dovolením vrátila k těm řezům - kromě toho, že byste chtěli rychle získat vzduch na dýchání - co uděláte, když se budete v pohodě chystat ke spánku a najednou zvenku uslyšíte něco hodně znepokojivého? Nevíte, jestli to není třebas medvěd? Polezete ze stanu nebo si v panice uděláte rychlý průhled, abyste zjistili, co se děje?
Dana P.
Pro: Zbyněk 18:16
10. 07. 2012 19:31

tedy při vší úctě k Vám, ale bavíme se tu k tématu - o tragickém a nevyjasněném případu zřejmě 9-násobné vraždy...že je venku hic je pravda sic, ale nějak nevidím osobně zde nic, z čeho by se měla legrace dělat...? :o(
mississippi
Adanom
10. 07. 2012 19:08

Chceš rozebírat použití nože z pravé stehení kapsy, nebo sis jen přátelsky rýpla ? :-))

Zbyněk P.
Pro Gariase
10. 07. 2012 19:06

Kolegáčku, vždyť my sami jsme záhada ta největší!!A nééé to, že někdo někoho přepadl, a ještě mu pro jistotu udělal díru ve stanu! Stejně to nevyřešíš ani Ty, ani já, nikdo z nás!! Tady jen pouštíme fantazii z řetězu! Nezlob se, ale mám za to, že jsou důležitější věci k analýzám, k pitvání a k vyřešení neznámých věcí! Doporučím Ti to, že když se chceš neustále věnovat analýzám a bádání, tak se zaměř na získávání volné energie ze vzduchu! Když to vymyslíš, tak budu prvním, kdo se před Tebou pokloní až k zemi. A to myslím vážně! Přeji hezký den. Zbyněk P.
garias
Zbynek
10. 07. 2012 18:58

Keď sa chceš vyrozprávať o svojom živote, odporúčam nejaký server so staršími dámami.
garias
Zbyněk P.
10. 07. 2012 18:57

Predstav si, že by tak písali všetci. Tu je to o záhadách, nie o slniečku ako na sociálnych sieťach - pokec, FB, twitter apod.
mississippi
video
10. 07. 2012 18:54

http://www.youtube.com/watch?v=Roelti22oXQ

Bohužel, moje jazykové znalosti na to nestačí.
Adanom
Neberte
10. 07. 2012 18:49

Se nekteri tak vazne. :D
Adanom
Gari
10. 07. 2012 18:48

Ma odpoved lezi v komentari pro Missiho.
Zbyněk P.
Pro Gariase
10. 07. 2012 18:48

Kolegáčku, vše souvisí se vší, a proto se ani nediv, když Ti napíši, že Tě mám také rád, jako všechny ostatní zde na těhletěch stránkách. I humor musí býti, a ne jenom suchopárná zahleděnost do vědy! A Ty, když jsi zvěděl, že se mi "opéká" mozog, tak již ze svého duchovního postoje jsi mi měl ihned nabízet něco k osvěžení, a néé neustále drmolit své poučky! Přeji Tobě obzvláště hezký den, ať se na Tebe usmívá neustále i případné Tvé kuří oko na prstě u nohy. A rovněž všem ostatním přeji hezký den. Zbyněk P.
Adanom
Missi
10. 07. 2012 18:47

Pravak a nuz ma v kapse ( kapsacovy kalhoty) na vnejsi strane stehna ve vysce nad kolenem v pouzdre.

Nezkusila jsem si to zatim ale intuitivne a v predstave jsem si vybavila vizi ze bych rizla vodorovne.

Nekde tam psali myslim ze nektery z nich prisel kdysi to styku s radioaktivitou.
Proto mohl mit jeste veci ktere kdysi do styku prisly a proto se to tak da vysvetlit.
Uz to nemuzu najit kde jsem to cetla a cetla jsem jen na preskacku, rychle
a ne prilis pozorne. Tak nevim jestli si to ted taky spravne pamatuju.
garias
...
10. 07. 2012 18:40

//Příště, jak budu chtít něco opět ze srandy napsat, tak Vám a jenom Vám napíši, že se k tomu chystám, a teprve potom to zveřejním ostatním!//

K článku, k článku písať, tu nie ste na trhu.
garias
Zbynek
10. 07. 2012 18:38

Píš prosím ťa k veci. Pochybujem že má niekto záujem čítať ako sa ti opeká mozoček :DD

Píšte tu k veci, nieje to pokec, ani kamarátska facebook stránka. ľudia čo sa o to zaujímajú chcú písať o článku a nie kde a ako hreje slniečko.
garias
Adanom
10. 07. 2012 18:36

//Nevim jestli lze rict co je nejvic pravdepodobne. :-)//

Ty nepoznáš zo života také niečo, že čo robia ľudia najčastejšie? Koľko máš rokov aké vzdelanie ak sa smiem spýtať?
mississippi
Adanom
10. 07. 2012 18:35

Pravák, nebo levák? A kde má nůž?
A pokud je to neználek nešika uřízne si jazyk a v záchvatu sněžného šílenství tím jazykem bude ostatní strašit a ... :-)

Pokud v tom stanu nebyla podlaha, mohlo na ně něco klidně juknout ze země, pokud nebyla země moc promrzlá. Ale co ta radioaktivita?
Sylvia
Zbynek
10. 07. 2012 18:31

Suhlasim, s Vami vzdy :-).
Zbyněk P.
Pro Sylvii
10. 07. 2012 18:30

Krásná kolegyňko, není všem dnům konec. Příště, jak budu chtít něco opět ze srandy napsat, tak Vám a jenom Vám napíši, že se k tomu chystám, a teprve potom to zveřejním ostatním! Souhlasíte? Jenom, prosím, nebuďte smutná pro ten dnešek jediný!! Přeji hezký den. Zbyněk P.
Adanom
Missi
10. 07. 2012 18:29

Nevim jestli me stan podlahu.
Jo jasne ze o nozich neco vis. Jak teda pouzije nuz neznalek?
Sylvia
Zbynek
10. 07. 2012 18:22

No a ja som zrovna na blbosti nemala naladu vidite....skoda, ze sa kazda diskusia vzdy musi tak blbo zvrtnut :-). Pretoze napriklad zrovna tato tema je nepreflaknuta a docela zaujimava.

Inak ked ma niekto este nieco o tom, tak poslite link, ja by som si to rada precitala.
Zbyněk P.
Pro Adanom
10. 07. 2012 18:20

Báječná a miá kolegyňko, kloním se před Vaší bystrozrakostí! Je vidět, že jste mne již poznala až do morku kostí. Ale to mé tajemství v mém malíčku, tak to Vám neřeknu!!! Nééé, nééé a nééé!!! Přeji hezký den. Zbyněk P.
Zbyněk P.
Pro všechny
10. 07. 2012 18:16

Lidičkové mi zlatí, přátelé, neberte to všecno tak vážně!! Vždyť je venku krásně i dusno k zalknutí. U nás se alespoň blíží bouřka, tak jsem se pokusil si Vás něčím vyzkoušet, podpořit a rozveselit Vás i sebe! Nebojte, i já mám uvařený mozek v těchto hicech! Vždyť když tam píši o uříznutém jazyku,o výši IQ, pro jistotu jsem tam zapletl i NASSA, tedy vše směřovalo k tomu, aby jste poznali, že je to jen sranda. Přeji hezký den. Zbyněk P.
mississippi
Adanom
10. 07. 2012 18:08

O nožích něco vím a vím, jak nůž použije ten kdo ho moc nepoužívá. Můžeš si to vyzkoušet. Zmiňují se tam o tom, zda měl stan podlahu?
Adanom
Gari
10. 07. 2012 18:04

Nevim jestli lze rict co je nejvic pravdepodobne. :-)
Adanom
:D
10. 07. 2012 18:01

Zbynek si dela srandu.
Sylvia
Zbynek
10. 07. 2012 17:48

Ale pisete najprv, ze to nezalezi, ci je clovek zvyknuty na sneh a ake ma IQ a potom zas, ze hlupaci by do hory nemali chodit....ci to len podla NASA? Inak neviem, jak casto, alebo jak je pravdepodobna tato varianta, ze sa vyvrazdi devat ludi medzi sebou, bez znamok zapasu a co ta radioaktivita?
Dana P.
Zbyňku
10. 07. 2012 17:46

tak nevím, jestli ta Vaše teorie může být pravdivá - uříznout si jazyk a vnucovat ho ostatním? Ta dívka pak ještě uběhla s mohutným krvácením a dalšími zraněními přes půl míle...v textu deníku nejde vysledovat nic, co by svědčilo o problémech ve skupině
K těm krátkým vodorovným řezným ranám - nemyslím, že mají přímou souvist s napadením - jak byste chtěli prolézt 40 cm dlouhou řeznou dírou a navíc ve výši hlavy? tedy jsou vysoko a krátké, to bych spíše tipla na provizorní průduchy - měli uvnitř stanu ohniště a komínek vyvedený ven, vše určitě utěsněné, aby teplo neunikalo, stačilo rouru ucpat a náhle nebyl kyslík? což mohli útočníci udělat. Vražedné nástroje - dolní větve cedru byly uřezané, ve štěrbinách se našly stopy kůže a krve. Fakt je, že stopy byly z neznalosti a bez řádné dokumentace zničeny, nikdo nepřežil, takže...???
garias
Adanom
10. 07. 2012 17:43

My sme riešili najpravdepodobnejší prípad. Nie ako to musí byť naisto urobené. Niekto to môže inak ako ten prvý, to je predsa zrejmé si myslím.
garias
Zbyněk
10. 07. 2012 17:42

Bolo by na mieste, aby si si pozrel fraktúry lebák a ich rôzne zranenia. Ani horolezci na Mount Everest Nerobia to čo píšeš ani pri najhorších prípadoch.
Adanom
Kluci
10. 07. 2012 17:23

Ty brdo on clovek v necekanych situacich asi nema cas premyslet jak se stan da proriznout rychle a efektivne. Proste to nikdy predtim nedelal a nevi, dela to teda v necekanem momente tak jak ho napadne a nemusi to byt zrovna promysleny.
Me to prijde noumauka.
Zbyněk P.
Pro všechny
10. 07. 2012 17:19

Lidičkové mojí, Vy jste to proboha nepoznali? Vždyť to je běžná forma sněžného šílenství! A je zcela jedno, je-li člověk zvyklý na sníh, nebo ne, či má-li vysoké IQ či malé, studuje-li či nikoliv! A jak říkám, je to zcela normální jev pro země se sněhem, jako je Grónsko, oba póly, atd. V materiálech NASSA se uvádí, že se tato nemoc vyskytuje spíše u lidí s vyšším IQ, aže na lidi s malým IQ to nezabírá. Proto by měli na hory a horské tůry jezdit hlupáci, aby se šťastně vrátili. Co je ale opravdu nebezpečné, je spíše to, že ten, co to dostane, tak si uřízne jazyk a vnucuje ho ostatním! A když se jich pak tím jazykem dotkne, tak to šílenství získají také! Proto to zděšení, proto ten strach, proto ten únik bez bot, v ponožkách, aj. částí oděvu. Je jasné, že každý raději zmrzne, než-li aby získal toto nebezpečné sněžné šílenství. Tak a teď to víte! Opravdu zcela jasná diagnóza. Není třeba se ničeho obávati! Pouze bych doporučil těm, kteří mají vyšší a vysoké IQ, tak aby se vyhýbali horám. Přeji hezký den. Zbyněk P.
mississippi
garias
10. 07. 2012 17:18

JJ Řezalo by se vertikálně dolu, nebo nahoru. Když se snažíš od někud dostat, vytáhneš nůž z pouzdra a řežeš. Záleží na tom , jak kdo nosí nůž.
Pokud je pravák a má nůž na pravé straně, většinou nosí nůž ostřím dozadu. Po vytažení směřuje špička od malíčku a ostří je směrem k předloktí. A když zvedne ruku, je ostří dolu a pak, jak říkáš stačí jen bodnout a trochu se do toho opřít a jsi venku.

Teď mne napadlo, jak mohl vzniknout ten vodorovný řez.
Když máš nůš na pásku tek, že jej vyndaváš přez tělo, tedy pravák na levé straně, nosí se nůž ostřím dopředu a když po něm sáhneš a vyndáš ho z pouzdra, směřuje špička dopředu a ostří od tebe. Pak se stačí jen ohnat a prořízneš stan vodorovně.
Ale těch možností je samozřejmně víc.
Adanom
?
10. 07. 2012 17:18

A co lavina? Prej ti co byli smrtelne poraneni byli nalazeni pod ctyrmi metry snehu( ?)
garias
..
10. 07. 2012 16:46

Pozrite si dobre ich tváre, nevypadajú na podivínov, práve naopak. Všetko rozumní ľudia, vzdelaní, študujúci na kvalitných univerzitách. Možno zcela dokonale vylúčiť nejaké sektárske machinácie. nevidím dôvod prečo by ich zabíjal iný človek - napríklad nejakí vojaci, alebo lovci.
nemali u seba veľa peňazí, neboli hrozbou, nenarušili vojenskú oblasť - žiadne guľky, nábojnice. Divné. Vôbec to nedáva zmysel.
Perchta
garias
10. 07. 2012 16:16

"....diera zhora nadol je určite lepšia na únik, ako preliezať dieru z boku do boku....."

Souhlas, tenhle řez mi taky příjde logičtější....
garias
..
10. 07. 2012 16:13

Navyše diera zhora nadol je určite lepšia na únik, ako preliezať dieru z boku do boku.
garias
..
10. 07. 2012 16:10

95 percent ľudí by pudovo rezalo z hora nadol a to z veľmi dôležitého dôvodu. Prerezať stanové plátno nieje zasa také jednoduché a najľahšie a najrýchlejšie to urobíte hmotnosťou tela.
Pretože vám stačí pichnúť hore nôž (čepeľou nadol) a nemusíte skoro vôbec tlačiť rukou, stačí keď použijete váhu trupu na nôž smerom nadol.
Niečo ako keď pumpujete vodu na studni, tak to nerobíte iba rukou, ale pumpujete prakticky telom tým, že si na tú páku položíte telo - hore už potom dvíhate rukou páku.
Podobne je to s rezaním silných látok. Je možné, že by niekto rezal z boku do boku, ale ak rezal stan a teda sa potreboval odtiaľ dostať rýchlo, podľa mňa by s veľkou pravdepodobnosťou zvolil rez stanu telom. To nemusí ani nožom hýbať ako pílkou, stačí mu bodnúť a telom posunúť nôž nadol - otázka sekundy, alebo dvoch sekúnd.
Dana P.
víte
10. 07. 2012 16:02

co pamatuju, tak z Ruska jsme nikdy nedostali pravdivé informace, pokud už vůbec nějaké. Více stop bude zamlčených, a počítám i na místě z neznalosti zničených. Až moc otazníků.
Mississippi zamyslela jsem se nad tím vodorovným rozříznutím. Myslím, že mít v ruce nůž, být uvnitř, vyděsit se, nejspíš bych taky řízla vodorovně...taky to mohl říznout někdo zvenku...?
mississippi
garias
10. 07. 2012 15:44

jsi šikula.

Sylvia
když utíkáš ze stanu, jako že fak pospícháš, nepřemýšlíš o tom a prostě to rozerveš.
To, že stan byl roztržený je logické, jen mne zsráží, to, jak je rozříznutý vodorovně.

Tam sám nepojedu, mám špatnou pojistku :-)
Perchta
"9"
10. 07. 2012 13:30

Zvláštní, že v těch místech umírají lidé po 9 (viz náčrtek). Devítka byla např. pro staré Germány posvátné číslo....
Sylvia
Garias
10. 07. 2012 13:25

Odkaz precitam doma, ale oni pisu, ze tam nenasli stopy po zapase, keby to bolo medzi sebou, tak by podla mna nejak zapasili. Navyse umrznuty ludia pobliz stanu, to tiez je nejak divne, to nevideli tie rany na prvy pohlad? Navyse ta sila, s ktorou maju zlomene rebra, ked sa rovna narazu auta...no ja neviem. A potom ano, ten rozrezany stan, ked chces vyliezt a utiect, tak ho proste rozopnes, nechapem to.....
Perchta
garias
10. 07. 2012 13:16

Myslíš něco jako "Záha da Blair Witch 2"? I když ten film je mystifikace, trochu to ten případ připomíná...
garias
oprava
10. 07. 2012 12:58

Oprava: rozrezaný STAN som mal na mysli.
garias
...
10. 07. 2012 12:57

Asi to bude divné, ale mne je najdivnejšie to rozrezanie stanu. Uvážme kto by si v takých podmienkach rozrezal stan, kde si môže ako tak udržať teplo, kde býva, spáva, je elektronika, má skrátka ochranu.

Kedysi som čítal o zvláštnych lesoch, kde ľuďom krvácala krv z nosa uši - len tak z ničoho nič. Niektorým ľuďom sa začala točiť hlava, mleli nezmysli a zopár z nich bolo dokonca agresívnych. Sú to tzv. "lesy smrti" a nachádzajú sa tuším v oregonských lesoch v USA. Mapy indiánskeho obývania severnej ameriky ukazujú, že indiáni sa týmto miestam vyhýbali.

Napadlo mi, či by títo 9ti neboli svedkami podobného javu typu AKTA X. Nedošlo ku ich chemickej zmene procesov myslenia a nezabili sa navzájom. To by mohlo v zárodku nezhôd a hádok vysvetľovať ten rozrezaný jav, kedy si začali robiť vážne napriek a zle jeden druhému.
Perchta
garias
10. 07. 2012 12:54

super odkaz...
garias
..
10. 07. 2012 12:49

Sú tam zábery rán, dokonca aj stan odfotený ako bol rozrezaný, alebo kto robil výskum. Takže musíme o tom trochu viac prečítať.
Perchta
Sylvia
10. 07. 2012 12:49

to je právě ono, že k řádnému úsudku spoustu info chybí, např.: jestli našli všechny jejich věci, jakým mechanismem byl odstraněný jazyk jedné z obětí a jestli ho tam našli, zda poblíž neobjevili nějaké druhé tábořiště, jestli se v daném území někdy něco podobného stalo..., prostě my si můžeme řešení záhady doopravdy jen vymýšlet.

Jistý je, že 10.člen výpravy by měl slavit dvoje narozeniny.
garias
...
10. 07. 2012 12:45

zabudol som stránku dať :D

http://www.ermaktravel.com/Europe/Russia/Cholat-%20Syachil/Kholat%20Syakhl.htm
garias
..
10. 07. 2012 12:44

Na tejto stránke je to docela dobre popísané. Ako to prebiehalo, aké mali zranenia, sú tam odfotené mŕtvoly, respektíve ostatky, dostatočná fotografická dokumentácia živých aj ako mŕtvych, z expedície.
Sylvia
Ty jo
10. 07. 2012 12:27

to ale znie dost strasidelne, zaujimalo by ma, jak to bolo. Nech mi nikto nehovori, ze tam ziadne ine stopy okrem ich neboli, este v snehu. A cim mali tie hlavy rozbite....
Perchta
*
10. 07. 2012 11:30

Pokud opravdu měli roztrhnutý stan zevnitř a utíkali naboso a neoblečení při - 30*C, pak to vypadá, že se šíleně vyděsili něčeho, co bylo uvnitř stanu, něčeho co tam "ukázalo" anebo si to třeba přinesli s sebou, či to cestou našli? Každopádně to svědčí o chladnokrevném, nekrvavém zabíjení bez nějakéhého běžného motivu, a radioaktivita na oblečení je taky dost zarážející....
garias
...
10. 07. 2012 9:30

Nejaký prírodný úkaz? Alebo genetický mutant?

Rozhodne telá mŕtvol vypadajú dosť divne:
http://www.ermaktravel.com/Europe/Russia/Cholat-%20Syachil/Zolotarev%20and%20kolevatov.png

http://www.ermaktravel.com/Europe/Russia/Cholat-%20Syachil/Alexander%20Kolevatov%20and%20Nikolay%20Tibo.png

http://3.bp.blogspot.com/-vRbqz8qHMTs/Tka7pOKUMnI/AAAAAAAAAN4/9DJV2Kt4dxY/s1600/46028.jpg

http://wp.convergedcitizen.com/wp-content/uploads/2012/03/Pass.jpg

Fotka skupiny turistov:
http://www.flickr.com/photos/mryurigagarin/4503785882/lightbox/