Články

Zamyšlení

Podivuhodný text Gustava Meyrinka - (komentáře)

Věra
Zelená tvář
22. 06. 2012 19:16

Krásná kniha, plná duchovna. Souhlasím se vším v článku a již dlouho jsem nic tak krásného nečetla. Pro rok 2012 aktuelní.
garias
Dana
11. 06. 2012 19:59

Myslíš o duchoch? Nie, to nemám :DDD
Dana P.
no
11. 06. 2012 19:06

a o tom tu ti lidé pořád mluví - nemáš tam něco nového?
garias
..
11. 06. 2012 19:04

V nebezpečí býva obyčajne mozog v najväčšej pozornosti. V rpípade že je práveže nepozorný, môže mať veeeeeeeľký problém :D
Jarda
re: iveta
10. 06. 2012 14:25

adrenalinový sporty je něco o čem je mozek přesvědčený, že je to okamžik předcházející nehodě. Proto člověk věnuje veškerou pozornost přítomnosti, protože když je plně tady a ted může jednat velmi efektivně, naplno a nehodě předejít.
iveta
něco
10. 06. 2012 9:45

podobného prožívá člověk i při autonehodě....kdy se střemhlav řítí a kutálí,v tu chvíli se naprosto odprostí na okamžik od reality.Nevnímá a necítí nic....jen to ticho,je absolutně odevzdám všemu, jeho vědomí absolutně vypne....po tom všem následuje procitnutí a poté teprve šok.
Proč to píšu? chtěla jsem jen příblížit jak je možné vnímat těmito dvěma způsoby nehmotný svět.Zdá se, že to jsou dvě věci(adrenalin a okamžik nehody),které jsou si naprosto odlyšné a přesto mají něco společného!
iveta
Jardo
10. 06. 2012 8:24

adrenalin,tak ta kratičká chvíle,kterou prožíváš při samotném úkonu...je jeden jediný okamžik,kdy si v hmotném světě můžeš přiblížit svět nehmotný.:-))))
iveta
Jardo
10. 06. 2012 8:06

proto já tak ráda vyhledávám adrenalin,tam je totiž to správné tady a teď,nic víc jen tady a teď!
Je to totiž podle mého ten nejpodivuhodnější okamžik.V tu chvíli se cítím dokonale a na tu kratičkou chvíli jsem otevřená všemu.:-)
Co následuje potom? uvolnění,obrovská euforie a blaženost.:-))))
Jarda
re: Morld
10. 06. 2012 0:13

jj, řekl bych i, že je to jeden z důvodů proč jsou adrenalinové sporty tak oblíbené. Když se člověk řítí rychle hlavou proti zemi, tak hned zmizí myšlenky typu: "měl jsem udělat tohle, chci tohle, myslím že..., jak asi ted vypadám,..." a člověka to instinktivně hodí do přítomnosti a bdělosti. :-)
Morld
:-)
9. 06. 2012 23:40

sám na sobě sem si všiml, že zvyšená fyzická aktivita mě probouzí ke bdění. Ono samotné donucení kní je jakýmsi indikátorem bdělého vědomí. Aspon u mne to tak je:)
Jarda
re: iveta
9. 06. 2012 22:56

Jakou má představu? Nevím. Uzavřel jsem sám se sebou dohodu, že Gariase řešit nechci nebudu. :-) Nevidím v tom smysl.
iveta
Jardo
9. 06. 2012 21:50

však jsem to taky nemyslela jako urážku na Gariase...
bylo to jen konstatování :-)
Napsala jsem to proto,že Garias má představu o mystice jako, že je to snad nemoc? :-)
Jarda
re: iveta
9. 06. 2012 21:09

Tu část na kterou upozornil Garias, s tou bych souhlasil a řekl bych, že je to velmi zrádná záležitost. Na cosi podobného jsem narazil i v jiných zdrojích.

Pochopil jsem to tak, že to co člověk vidí, často při meditaci se zavřenýma očima, může být projekcí jeho vlastního podvědomí a ega, který si tvoří důvody, aby mohlo o sobě přemýšlet a stvrdit tak svoji existenci. Bud vytvoří něco, aby si člověk mohl myslet, že je někdo a že je důležitý např. tím, že mu podvědomí stvoří iluzi nějaký vznešený bytosti se kterou pak bude komunikovat. Nebo vytvoří něco, aby se to ego mohlo o sebe bát. Ve filmu o buddhovi (sidhártovi) to bylo znázorněno nejdřív tím, že nedaleko k místu kde meditoval přišli krásné dívky. Když nereagoval viděl armádu která se proti němu řítí a chce ho zabít.

Zatím s tím nemám zkušenosti, ale dám si na to pozor :-) Dvě moje kamarádky měli co dočinění s takovými přeludy v okamžiku kdy bylo ego silně ohroženo. Přeludy vyhrály. "Strážce prahu" je nepustil. Obě měli něco co by se dalo nazvat halucinacemi. (vzájemně se nikdy neviděli a stalo se s ročním rozestupem) Jedna z nich skončila na nějakou dobu psychiatrii. Ego jí ukázalo vize přesně toho z čeho měla největší strach a odpor k tomu. Nějak to neunesla, ještě na to nebyla připravená.
iveta
gari
9. 06. 2012 18:26

jsi neschopný používat orgán zvaný epifýza, neboli šišinka mozková:-)
Jsi tak uchuzen o poznání dalšího a zásadního rozměru bytí.
Jsi handicapovaný materialismem a využíváš jen velký rozumový mozek! :-))
garias
Malá poznámka
9. 06. 2012 18:10

Inak Jitro Kouzelníku je považované za knihu nezmyslov. Pri čítaní iných kníh som sa k tomu dostal asi dva krát a aj túto knihu mám doma.
Autori sú tuším dvaja a pokladajú ich za snílkov..niečo ako Danikana
garias
...
9. 06. 2012 18:08

//Chci ti dát znamení, po němž poznáš, zda nějaký zjev je skutečnost nebo obraz: Jestliže se k tobě blíží, jestliže se tvé vědomí kalí, jestliže věci vnějšího světa jsou neurčité nebo mizí, nedůvěřuj. Měj se na pozoru! Zjevení je jen částí tebe. Jestliže mu nerozumíš, je to jen přízrak bez podstaty, zloděj, který pohlcuje část tvého života.

Zloději, kteří kradou sílu duše, jsou horší než zloději světští. Přitahují tě jako bludičky do bažin klamavé naděje, aby tě zanechali samotného v tmách, kde zmizíš navždy.//

Myslím si, že autor dokonale vyjadril môj pohľad na mystiku. Naprosto presne...

Zloději, kteří kradou sílu duše,...
Měj se na pozoru! Zjevení je jen částí tebe. Jestliže mu nerozumíš, je to jen přízrak bez podstaty, zloděj, který pohlcuje část tvého života.


Docela dobre vyjadrené. Mnoho ľudí žije vo svojej fantázii.
iveta
jardo
9. 06. 2012 15:48

dík za odkazy,mrknu na to :-)
Jarda
re: iveta
9. 06. 2012 14:25

nepochybuji, že o tom věděl svoje. Nějakou zmínku o oddělení se od těla jsem tam letmo zahlédl. Až si to celý pořádně přečtu, budu vědět víc.

Tak jako tak se při psaní inspiroval vizemi, které měl. O tom píše zde: http://www.grimoar.cz/gm_01.php? (asi se budeš muset registrovat)

Jarda
re: iveta
9. 06. 2012 14:19

Na ten lepší překlad jsem narazil v jednom dokumentu umístěný na webu, který se zabývá jogou. Ten dokument, už tam není, tak jsem to nahrál k sobě a doplnil o vlastní poznámky. Odkaz zde: http://sklad.bereza.cz/00-jarda/cokoliv/iluze2.pdf

Porovnával jsem ten lepší překlad s tím co je v knize co jsem si půjčil a nejsou totožné.

Jinak v tom dokumentu jsou další úryvky od různých autorů. Za pozornost stojí ten s nadpisem "Iluze a utrpení"
iveta
jardo
9. 06. 2012 14:12

myslím,že tento pán(ikdyž o něm nevím zhola nic)
mimo jiné, taky astrálně cestoval :-)
iveta
jardo
9. 06. 2012 14:02

já jsem na něho narazila právě před pár dny,taky jsem ho četla několikrát za sebou.Dost mě zaujal,mohu skromně tvrdit, že mu rozumím.
Můžeš mi dát odkaz na ten druhý překlad?


Jarda
re:
9. 06. 2012 12:21

Tento úryvek znám už pár roků a hodně si ho cením. :-) Bohužel toto je překlad z němčiny, který se mi nezdá úplně šťastný. Četl jsem to několikrát a věnoval jsem tomu snad dohromady několik hodin, abych tomu pořádně porozuměl.(z gnosis.cz) Pak jsem četl jiný překlad a dávalo mi to všechno o něco větší smysl a četlo se to lépe.

Před pár dny jsem si z knihovny půjčil knihu Zelená tvář odkud ten úryvek pochází. Dotisk z roku 1924, nejspíše se v knize od té doby nic nezměnilo, je tam i starší čeština na kterou jsem si už zvyk a oblíbil. Ve předu je napsáno "se svolením autorovým přeložil Ant. Bayer"

Na konci úryvku zde je jedna nesrovnalost.
"Ale nečiň jako mnozí, kteří vědí, že stojí psáno: Zkoumejte vše a ponechte si jen nejlepší. Je nutné jít, nic nezkoumat a podržet první věc, na kterou narazíme."

V knize je: "Jen nekonej toho jako mnozí, kteří dobře vědí, že stojí psáno: "Zkoumejte vše a nejlepší podržte", - ale jdou tam, nezkoumají ničeho a - podrží první, co uchopí."