Články

Videa

Co je v blízkosti Slunce? - (komentáře)

garias
lup
3. 06. 2012 10:21

Ak je to teleso neprírodného pôvodu, nemôžeme sa tu baviť o nejakej gravitácii v úrovni normálnych prírodných zákonov.
Jarda
re:
1. 06. 2012 7:35

No mě se to jeví jako standartní koronová oblouková erupce. Akorát z úhlu pohledu je vidět jenom jedna "noha" oblouku. (Koukal jsem na to nejstarší video)
Stormm
...
31. 05. 2012 11:04

No jo! Asi tak dva roky zpět kolovalo internetem video z pozorování Slunce, kde se poblíž Slunce jakýsi zářivý objekt pohyboval nesmírnou rychlostí z jednoho konce na druhý a velikost tohoto tělesa byla odhadnuta zhruba na velikost planety Země. Někteří vědci věří, že kdesi u povrchu nebo přímo na povrchu Slunce se nachází jedna nebo více černých děr, které mohou fungovat jako teleporty z jiných částí vesmíru. Trochu fantastické, pravda! Co by to muselo být za sílu, která vydřží bezprostřední žár Slunce a ještě se dokáže pohybovat snad téměř rychlostí světla?
lup
garias - 30. 05. 2012 16:
31. 05. 2012 7:27

Vo vesmíre na telesá platí predovšetkým gravitácia. Gravitačná sila telies klesá so štvorcom vzdialenosti (ak si dobre pamätám z fyziky). Fakt je, že z pohľadu zo vzdialenosti inej hviezdy by Slnko malo kľukatú dráhu - podľa pôsobenia dráhy predovšetkým Jupitera.

Len tak mimochodom: Mesiac neobieha okolo Zeme. Zem a Mesiac obiehajú okolo spoločného ťažiska, ktoré sa nachádza vo vnútri Zeme. Tým sa javí, že Mesiac obieha okolo Zeme.
S pozdravom LuP
garias
..
30. 05. 2012 17:30

Pravdepodobne to bolo menšie teleso. Tak či onak nespôsobilo Jupiteru čo sa týka dráh obehu vôbec nič. A ani teleso veľké ako Zem by vedľa Slnka nemalo žiadny účinok na nás. Slnko totiž obsahuje takmer 99,9 percent hmotnosti Slnečnej sústavy. Jeho gravitácia udáva planétam veľmi prísny pohyb. VEľký objekt by nás musel ohroziť, keby sa nachádzal ďaleko bližšie ako je 150 mil kilometrov.
Grush
2Garias
30. 05. 2012 16:46

Je třeba jen klidně číst... Přímo na té stránce píší že to je SKVRNA o jisté velikosti, rozhodně ne že to těleso bylo tak velké... žádné těleso o velikosti (resp. hmotnosti) Země by neuniklo astronomickým měřením (i kdyby bylo naprosto neviditelné), pokud by vstoupilo do sluneční soustavy :-)
garias
Samby
30. 05. 2012 16:39

To ťažisko je mimo Slnka ale preto, že sa planéty veľmi ďaleko a nie preto, že majú veľkú hmotnosť. Voči Slnku majú veľmi malú a gravitačne ťahá Slnko všetky planéty v galaxii a nie naopak. Keby ten vplyv bol taký ako hovoríš, práveže ešte len vtedy by sme pozorovali obrovské zmeny na Zemi, keby sa ku nám priblížil Jupiter, či dokonca Mars. Ešte len vtedy by dochádzalo ku veľkým zmenám na Zemi.
samby
garias
30. 05. 2012 13:28

to přece nemůžeš myslet vážně, na Jupiter dopadla kometa, to že má skvrna velikost o něco víc než polovinu země znamená pouze, že objekt který dopadl na Jupiter měl asi 500 m, skvrna je totiž na Jupiteru ekvivalentem kráteru zde na zemi, při dopadu tělesa o velikosti Země, by dopad postupně pokryl celou atmosféru Jupiteru, než by se vzpamatovala, "skvrna" by tedy pokrývala celou planetu.

A musím tě vyvést z omylu Jupiter nejen, že ovlivňuje Zemi, ale také samotné Slunce, dokonce takovým způsobem, že střed sluneční soustavy se nachází nad povrchem Slunce a né v něm, dokonce přestože obihá na stabilní orbitě, poškozuje dráhu merkuru, který tím bude zničen asi za 3 mld. let. A teď si představ 100x těžší "loď", jež je natolik hmotná, že dokáže samovolně spustit jadernou fúzi. Udělala by zkrátka takový bordel, že by z naší sluneční soustavy zbyl jen nový pás asteroidů.
Houba
garias
30. 05. 2012 12:34

No myslel jsem záběry z více míst, ale ve stejný časový okamžik, aby sis mohl udělat průsečík těch směrů. Takhle jsou to jenom dohady a odhady.
Těch erupcí před a za objektem jsem si nevšimnul. Těžko říct jak to je. Nevíme jak přesně se ty snímky pořizujou a upravujou.
Mi to ale zkrátka nepřipadá vůbec přesvědčivé.
garias
garias
30. 05. 2012 12:06

Ďaľším faktom bolo, že erupcie za a pred telesom ho obletávali. Zadná erupcia neprekrila objekt, predná áno. To znamená že objekt bol pri Slnku.
garias
...
30. 05. 2012 12:05

Čím viac objekt stojí, respektíve sa dokonca nepohybue vzhľadom na obeh Zeme, tým je väčšia istota, že teleso je relatívne blízko Slnka. Pri tých fotkách boli telesá na obehu stále v tej istej vzdialenosti od SLnka. S najväčšou pravdepodobnosťou museli lietať okolo Slnka.
garias
Houba
30. 05. 2012 12:02

No ale ty máš zábery z viacerých miest, pretože Zem sa stále pohybuje. neusátle pozoruješ objekt z inej pozície. Prakticky každú sekundu. Ono bolo pozorované viac ako hodiny.
Houba
garias
30. 05. 2012 11:40

No za předpokladu, že bys viděl celou dráhu a shodou okolností bys to pozoroval ve stejné rovině jako je rovina dráhy, tak je to pravda. Ale z těch několika fotek to přece nepoznáš, ne? Nepoznáš jestli je pozorovatel v rovině té dráhy, ne?

Kdybys fotil měsíc a kolem objektivu foťáku by ti lítala světluška, tak bys pak pravděpodobně dostal podobné záběry :-) Kdyby fotky byly dvě, mohl bys tvrdit, že se něco pohybovalo po kruhové dráze se středem v těžišti Měsíce :-D A pak bys mohl určit i rozměry objektu a taky by to vyšlo hodně velké :-)
Tím chcu říct, že pokud nemáš záběry z více míst ve stejný časový okamžik, tak nepoznáš nic.

Navíc dráha může být výrazně eliptická. Rovina dráhy může mít různou orientaci a ta elipsa může mít v té rovině taky různou orientaci.
Např. pro popis dráhy družice kolem Země potřebuješ 3 úhly a velikost hlavní poloosy a excentricitu elipsy.
garias
samby
30. 05. 2012 11:16

Také teleso by nemalo vplyv na našu SLnečnú sústavu, ani na Zem. Pred nejakým časom, 19. júla 2009 zasiahlo Jupiter teleso veľké ako Zem. Odfotil to amatérsky astronóm.

http://tvnoviny.sk/spravy/zaujimavosti/foto-jupiter-zasiahol-objekt-velky-ako-zem.html

Ani Jupiter na nás nemá vplyv. Možno nejaký maličký. Rozhodne väčší má Mesiac, ktorý maximálne pohne vodami trochu zo strany na strany. Zoberme si ale aký malý je Mesiac, ako je blízko a ako je ďaleko Jupiter. Nemá na nás vplyv.

A teda by nemalo ani to teleso pri Slnku, aj keby bolo viac krát väčšie.
garias
Houba
30. 05. 2012 11:12

Je to obyčajná deskritpívna matematika - geometria. Ak teleso obieha po kružnici okolo nejakého cieľa a tá plocha, ktorá prechádza trajektóriou obehu je kolmá na tvoje oči, čo je tento prípad, dokážeš určiť vzdialenosť predmetu. Ak vidíš vzdialenosť od osi otáčania, vieš určit aj rýchlosť telesa a jeho veľkosť. Dokonca ak je na orbite, tak aj hmotnosť telesa. Ale to posledné nemusí platiť.
Houba
dodatek
30. 05. 2012 10:08

No já jsem myslel měřítko u těch fotek. Tam jsem teda neviděl nic co by naznačovalo jak blízko Slunce se to nachází. To digitální zpracování obrazu jsem taky myslel k těm fotkám.
U toho videa od Honzy by se velikost přibližně odhadnout dala, díky tomu, že je to "spojené". Bylo by to velké :-) Myslím, že to je přírodní plynný útvar. Ale přiznám se, že tomu jak se chová Slunce moc nerozumím.
Slunce je ale na těch záběrech tak neskutečně krásné!!! :-)
samby
Houba
30. 05. 2012 9:57

ono jde o to, že konspirační teoretikové tvrdí, že ta koule je u slunce a nasává z něj energii atd. tudíž měřítko máš, problém je právě v jejích rozměrech jak jsem napsal předtím, že tam něco takového je byjsme totiž poznali okamžitě i tady na zemi a moc by se nám to nelíbilo:-).
Jinak si také myslím, že se jedná o šum.
Houba
fotky
30. 05. 2012 9:48

U těch fotek mě ještě napadlo, že ten zdánlivě pravidelný tvar těch objektů by teoreticky mohl být způsobený mediánovou filtrací, která se používá pro odstranění šumu z obrazu. (Vezmeš masku o určitém pravidelném tvaru - pixely pod maskou seřadíš podle jasu a prostřední pixel umístíš do prostřed masky. Tímhle způsobem pak "projedeš" celý obraz - posouváš masku.)
Houba
hm...
30. 05. 2012 9:38

K těm fotkám z tvého prvního komentáře:
Lup to popsal podle mě dobře. Abys znal polohu, musel bys to mít rozhodně vyfocené z více míst ve stejný časový okamžik. Focením z jednoho místa nezjistíš vůbec nic o poloze.
A abys určil velikost objektu a velikost okamžité rychlosti, musíš znát nejdřív polohu. Samotná poloha v jednom bodě ti zase neříká vůbec nic o dráze. Nevíš prostě nic :-)
Tyhle fotky podle mě nemají moc velkou informační hodnotu.
Ten objekt u Slunce z videa od Honzy je podle mě přírodní jev.
samby
:-)
30. 05. 2012 9:32

ona "koule" má velikost Jupiteru, vzhledem k tomu, že Jupiter je z vodíku a hélia, nedá se v přídadě lodi počítat s tím, že v důsledku toho, že není materiálem vyplněn celý prostor by byla loď lehčí než Jupiter, pokud by byla z kovu a byla v ní udržována atmosféra vážila by dokonce 60-100x více než Jupiter, můžete tedy sice spekulovat, že Nasa se snaží něco schovat, jenže ta loď by měla tak vysoké gravitační působení, že jen její průlet sluneční soustavou by totálně zničil oběžné dráhy planet, tudíž byjsme i bez vědeckých přístrojů poznali, že tam něco je, všichni by jsme totiž do pár týdnů zemzeřeli usmažením či zimou podle toho na jakou dráhu by byla země vhozena, váha té lodi by byla dokonce taková, že by bez jakékoliv pridané energie mohla provádět jadernou fůzi, tudíž by naše slunce k ničemu nepotřebovala, stačil by jí jakýkoliv materiál. Jediné možné vysvětlení by bylo, že tam je již od počátků sluneční soustavy, tedy cca 5 miliard let, což je celkem slušný sci-fi:-D.
garias
...
30. 05. 2012 8:50

V tom videu dokonca hovoria kozmonauti dosť zvláštne veci. Vraj niečo vidia v okolí lodí.
garias
lup
30. 05. 2012 8:46

Ak obiehali tie veľké telesa okolo SLnka, vraj áno(pretože boli fotené v iných polohách okolo hviezdy, tak zrejme po rovine jeho najdlhšej rovnobežky. Tým pádom vieme vzdialenosť, z toho veľkosť a rýchlosť.
garias
lup
30. 05. 2012 8:45

V astronómii sa poukazuje na dve možnosti pohybu - prírodné správanie a inteligentný pohyb.Inteligentný znamená napríklad, že teleso sa objaví, pohybuje sa "podľa svojho uváženia" a odletí. Doteraz sme nikdy nepozorovali, že by sa takto nejaké prírodné teleso správalo. Žiadna kométa, meteorit, asteroid nezmení svoju dráhu len preto, že chce. Donútia ho k tomu fyzikálne zákony okolia.

Avšak akonáhle sa objaví teleso, ktoré si robí čo chce proti zákonom tradičným, jedná sa pravdepodobne o inteligentný pohyb. To je aj dôvod prečo dosť veľa ľudí pokladá svetiace body v okolí Zeme za lietajúce taniere. V skutočnosti sa môže jednať o nejaké kovy zo satelitov, ktoré len odrážajú svetlo z hviezdy.

Problém nastáva, keď tieto telesa menia rýchlosti a dráhy trajektórií. A to takým spôsobom, že by to nemohol byť ani odraz od iného predmetu.
Pri zmene pohybu takého svietiaceho predmetu je ešte možné, že v momente zmeny dráhy ten náš prestal vrahť svetlo a zrovna v tom čase, v tom momente iný predmet blízko začal vrhať svoje svetlo ku nám, avšak pohybuje sa už iným smerom. A nám sa zdá že ten prvý zmenil dráhu. Aká je ale šanca, že k tomuto dôjde? Veľmi malá. Musela by to byť poriadna náhoda. Možné to však je.

V tomto videu na začiatku to je dobre vidieť, čo sa považuje za inteligentný pohyb. Dôležité sú zmeny dráh telies a dokonca aj spomaľujú alebo zrýchľujú.

http://www.youtube.com/watch?v=1MO2svilMOA&feature=related
lup
do diskusie
30. 05. 2012 7:39

Honza
Aj keď je objekt tmavý, nevidel by som to čierne. :-)).
Objekt nie je nič iné, len vyvrhnuté plyny zo Slnka. Ako tmavý sa javí, pretože má podstatne nižšiu teplotu, ako povrch Slnka. A ešte jeden nezanedbateľný detail: zábery nie sú urobené vo viditeľnej časti spektra (pre človeka), ale pravdepodobne v ultrafialovej.

Garias
Podobne aj na videu vložené Tebou. Nevieme veľkosť, tým pádom ani vzdialenosť a naopak. Aj keď sa to javí v blízkosti Slnka, nemusí byť pri Slnku. Je to len premietanie sa zdanlivej polohy - podobne ako hviezdy v súhvezdiach. Zábery nie sú urobené vo viditeľnej časti spektra. Môže to byť aj všeličo prirodzené: asteroidy, kométy, hviezdy, porucha pri prenose dát,...
S pozdravom LuP
garias
...
30. 05. 2012 0:48

Aj toto vypadá byť SAAAAAKRA veľké.
garias
..
30. 05. 2012 0:25

Ešte pred tým, nejaký čas, zachytili teleskopy niekoľko objektov, ktoré krúžili okolo Slnka.
Odfotili to ďalekohľady, ktoré fotia našu hviezdu každých 5 minút 24 hodín denne z rôznych častí Zeme.

Objekty krúžili okolo Slnka asi hodinu a mali v okolí nejaké polia. Boli veľké ako naša Zem. Prišli, lietali okolo hviezdy a zmizli.


http://www.youtube.com/watch?v=R6Y1NijnsJ8&feature=watch_response

Či sa jedná dôveryhodne o 100 percentné zábery, ťažko povedať.