Články

Videa

Pýcha vedy - Hubblov teleskop - (komentáře)

samby
...
25. 03. 2012 13:10

ono už dnes není tak moc pravda, že pro dobré obrázky je třeba poslat teleskop na orbitu, dnes už se začínají používat zdvojená proměnná zrcadla, která dokáží eliminovat vliv atmosféry v reálném čase a získat tak obrázky na úrvni hst za zlomek nákladů a s možností okamžité opravy, hubble dnes již není možné opravit, jediná loď je sojuz a ta není vybavena pro dlouhodobé výstupy, stejný problém bude čekat i jwst, v té bobě sice už možná budeme mít SLS/orion a Dragon, ale ty nebudou mít o nic lepší možnosti než sojuz, jediná možnost velké opravy jwst, by pak byla zadokování u iss, což by byl vcelku problém když bude obíhat ve vzdálenosti 1 500 000 km(4,5x dále než měsíc), tedy 5000x dále než iss, SLS by tam možná doletěla, ale velkou opravu by opět nezvládla. JWST bude tedy podle mě jeden z posledních velkých teleskopů v kosmu pro přímé zobrazení, větší budoucnost mají spíš teleskopy typu Kepler(exoplanety), popř. přímé zobrazení ze Země, ve vzdálené budoucnosti pak možná opět nějaký supervýkoný potomek hst pro přímé zobrazení exoplanet, ale toho se asi za našich životů nedočkáme.
garias
...
25. 03. 2012 10:53

Najlepšie a najvýkonnejšie teleskopy MUSIA letieť na orbite okolo Zeme, alebo iného vesmírneho telesa, pretože atmosféra výrazne ruší naše "kukanie" do vesmíru. Rozmazúva zábery a znižuje kvalitu zaostrenia teleskopmi.
Avšak dostať takéto teleskopy do kozmu nieje žiadna sranda. Už sa teším na zábery teleskopu Jamesa Webba :D
Vraj aj Rusi chcú vypustiť nejaký super teleskop, ktorý bude niekoľko krát výkonenjší ako Hubble :)

Tu sú nejaké zábery Hubble, veľmi fascinujúce, z hlbín vesmíru: (dajte si na HD 1080p a celú obrazovku)

http://www.youtube.com/watch?v=-61z3ZlFnpQ


Grush
Hezký filmík
25. 03. 2012 10:37

i když bohužel splácal všechno možné na jednu hromadu... ale zas je to tak možná pro diváky zajímavější. Nicméně HST už kuká na vesmír od roku 1990 (!) a budoucnost dalších vesmírných teleskopů tohoto typu je velmi diskutabilní, neboť lidstvo mezitím vyvinulo jinou metodu jak dosáhnout srovnatelných výsledků, ovšem s nižšími náklady, a navíc přímo ze zemského povrchu.
Přesto bude HST nesmazatelně napsaný do historie astronomie, protože mám dojem že byl první, který ukázal hvězdy doopravdy jako objekty, a ne jen jako bezrozměrné tečky. Myslím že je oprávněné co se říká - že astronomie se dělí na tři éry. Před Koperníkem, po Koperníkovi, a od vypuštění HST.
Co se týče JST, to je takříkajíc "jiný šálek kávy" :-)
Reiki
Zajímavé.
25. 03. 2012 5:59

... zajímavé, krásné, poučné - děkuji.