Články

Zamyšlení

Hledání cizích civilizací - (komentáře)

okolojdouci
samby
2. 03. 2012 13:43

radioaktivitu sem pouzil pouze jako priklad - muze se nahradit treba parnim strojem stopovat pak muzes treba horkou paru nebo saze - tedy jde jen o ilustraci kterou sem chtel rict ze zatim nezname (alespon ne verejne) vhodnej pohon a ja zastavam nazor ze jde pouze o jeden jedinej druh pohonu diky kteremu lze nejen cestovat ale i pohanet stroje na planete - v tomto kontextu jeste pridam trochu konspirace - tedy pokud je na teto planete skupina lidi obeznamena s timto druhem pohonu ale nepreje si jej zverejnit (napriklad majitelum jadernych elektraren by se to asi moc nehodilo) pak udelaji jiste vse pro nalezeni takoveho zdroje driv nez by jej nejaky vynalezce spustil a to jednoduse tim ze treba zacnou prodavat hodne levne soucastku ci chmickou slozku nutnou ke spusteni takoveho zdroje a ta muze byt jinak naprosto nepotrebna coz vede k tomu ze se kazdy zakaznik (vynalezce) sam odsoudi k tomu ze se ztrati nebo se mu stane nehoda - jinou cestou je treba kontrola patentoveho ustavu - moznosti je jiste mnoho...
samby
okojdouci
2. 03. 2012 12:55

problém je, že vesmír je zahlcen radioaktivitou a izotopy, jediná možnost by byla najít spektrální analýzou izotopy s krátkým poločasem rozpadu, v místě kde se nenachází žádný možný přírodní zdroj, ovšem těch izotopů při největším jaderném výbuchu/havárii vznikne zanedbatelné množství, pokud bychom je dokázali najít, musela by být naše technologie na tak vysoké úrovni,že bysme dokázali přímo pozorovat planety vzdálené desítky světelných, pak už ovšem nemusíme hledat izotopy, ale stačí se jen koukat. Pořád je tu, ale problém, že galaxie je tak obrovská a kolik odhadujeme, že se zde nachází civilizací, jak jsem psal již v článku, 20 000 civilizací by znamenalo, že nejbližší bude průměrně vzdálena 350 sv. let, což znamená prohledat desítky tisíc hvězd podobných slunci a stovkytisíc červených trpaslíků, no a pokud budeme odhadovat, že jich je např. jen 10, každý si může představit jaká propastná vzdálenost mezi nimi bude a kolik miliard hvězd je bude dělit, i kdyby SETI pracovat tisíce let, stejně nemusí nic najít a přesto to nebude znamenat, že v galaxii jiný život není.
okolojdouci
nazor
2. 03. 2012 11:36

dovolim si jedno male prirovnani - jak najit radioaktivni naloz na zemskem povrchu? celkem jednoduse - proste hledam radioaktivni stopu ktera me k nalozi dovede
proc to pisu - predstavte si radoaktivni naloz jako dokonalej vesmirnej zdroj energie kterej muze sestrojit pouze opravdu inteligentni civilizace a tento zdroj umozni cestovani po vesmiru temer v realnem case avsak to ze takovej zdroj energie mate vam stejne nepomuze najit jinou civilizace protoze netusite kde ji ve vesmiru hledat - co je tedy nutne udelat no jen hledat onu radioaktivni stopu kterou zanechava i vas zdroj energie a az takovou stopu najdete bude vedet ze jej zanechala jina civilizace a muzete zacit s jejim stopovanim az se jednou setkate a protoze vite ze takovej energetickej zdoj muze sestrojit jen opravdu inteligentni civilizace jste si jisti i tim ze takove setkani nebude "kulturni sok" ani pro jednu stranu a budete schopni uzavrit i nejake dohody a treba spolecne patrat po dalsi radioaktivni stope
tedy jinak receno pokud najdeme zpusob jak cestovat vesmirem mozna najdeme jine civilizace jeste driv nez zacneme cestovat protoze to oni prijdou za nama jakozto za inteligentni civilizaci ale prave ted mame pres nasi planetu jen jeden velkej napis NERUŠIT
samby
..
2. 03. 2012 9:14

lup: konvenčně, tedy cestou postupného zrychlování rychlost světla nikdy nepřekonáš, asi nejslibněji vypadá Chris Van Den Broeckův mikro-warpový pohon, funguje tak, že vesmír před lodí je stlačován a za lodí opět expanduje, loď je tedy vyjmuta z našeho vesmíru a stojí bez pohybu v této "bublině", no a vzhledem k tomu, že pro manipulace s časoprostorem není rychlost světla nejvyšší a sám vesmír se rozpíná rychleji než světlo, je teoretická rychlost omezená jen štíty lodi, protože z onoho bodu kde je stlačen vesmír je proti lodi vyvrhována radiace, exotické částice a antihmota, čím rychleji letí tím více. Mikro v názvu je proto, že původní návrh, kde je bublina velká pro vnějšího i vnitřního pozorovatele 200m a vyžaduje zvláštní energie (energie s opačnými gravitačními vlastnostmi, způsobuje casimirův efekt) více než je hmotnost jupiteru, v případě mikro pohonu je bublina pro vnějšího pozorovatele velká jako Planckova velikost, tedy 3x10^-32m, ale uvnitř má stále 200m, k jejímu urychlení na 100 násobek rychlosti světla, pak stačí negativní energie odpovídající asi 56 kg. Výhodou tohoto teoretického systému je, že na loď nepůsobí, žádné zrychlení a neprojevuje se dilatace času. Problém pak je, že se jedná o neuvěřitelně náročný systém a hlavně to, že nikdo nedokázal ani navrhnout jak tuto bublinu zrušit, tudíž je to zatím sice nejrychlejší teoretický pohon, ale jak jednou nastoupíte, poletíte už navždy:-).
K tomu stárnutí... dříve říkalo, lidé se díky medicíně stanou nesmrtelnými(náhrada jakýchkoliv orgánů, oprava zničených neuronových spojení v mozku kmenovými buňkami atd.) do 200 let, dnes se již říká, že to zažijí lidé, kterým je dnes do 20 let.
K beztížnému stavu: gravitaci lze nahradit odstředivou silou.

missisippi: solární plachty stačí, pouze k jupiteru, pak solární vítr slábne a za Kuiperovým pásem již není vůbec, mimo naší sluneční soustavu se tak dostat nedá, plachta by mohla být sice tažena laserem ze země/měsíce, ale to vyžadovalo neuvěřitelnou energii, přesnost a hlavně stabilní politické prostředí po několik století kdy by ta loď letěla. Nejslibnější konvenční pohon postavitelný dnešní technologií je termojaderný pulsní pohon, který může v nejlepší konfiguraci dosáhnout až 12% rychlosti světla, funguje tak, že loď vypouští ze zádi termojaderné pumy, které vybuchují pár set metrů za lodí a jejichž energie je zachycena tlačným plátem, vypadá to sice barbarsky a primitivně, ale je to nejúčinnější a nejrychlejší systém, který lze dnes postavit.
lup
Mississippi
1. 03. 2012 22:06

Ten problém s cestovaním celých generácií sa zväčší, ak si zoberieme do úvahy škodlivosť kozmického žiarenia a beztiažového stavu na kosti, svalovú hmotu, oči, mozog,... Skrátka kozmický priestor nie je ideálny pre človeka. Ale sú to technické problémy, ktoré sa dajú teoreticky vyriešiť. Ďalšie problémy s učením celých generácií detí - nielen matematika, ale aj riadenie, údržba opravy kozmickej lode, náhradné diely na elektroniku a vlastne všetko, čo sa v priebehu desaťročí môže pokaziť,...
K tomu ďalšie problémy, ktoré som nadhodil v príspevku 1. 03. 2012 16:16

Zaujímalo by ma, jako tieto problémy vyriešila prípadná mimozemská civilizácia cestujúca medzi hviezdami.
S pozdravom LuP
Grush
Je k tomu možná
1. 03. 2012 21:17

vhodné vzít v úvahu, co vlastně SETI hledá. No, známku po aktivně se projevující civilizaci technického směru. Takže to mčení vesmíru nic nevypovídá o technických civilizacích, které si z jakéhokoli důvodu nepřejí být "zveřejněny", ani o netechnických možnostech života, natož pak o jiných formách života. Nebuďme příliš úzkoprsí; vždyť víme jak se naši nedávní předkové dívali na rádio (situace kdy nevěřící posluchači lezi pod stůl a hledali skryté imitátory jsou dodnes v retro filmech vděčným námětem humoru), jak by se dívali na dnešní japonské humanoidní roboty...? A to nás dělí zhruba jedno krátké století... Do čeho bude lidstvo schopno obléci inteligenci za dalších sto let? (pokud se teda nezničí) Osobně nemám dost fantazie abych něco předpovídal... Opravdu si myslíme, že jsme schopni objevit jinou intelienci, řekněme o "mizerných" tisíc let vyspělejší, i kdyby nám stála přímo za zády? :-)
mississippi
Cestování
1. 03. 2012 21:14

Největší problém při tom cestování, je ta obrovská vdálenost a relativně malá rychlost světla. Píšu relativně, vzhledem k těm vzdálenostem.

Pokud se nenajde jiný způsob cestování, ať vezmeme v úvahu cestovavat nějak v časoprostoru, nebo co já vím jak, tak nemá smysl uvažovat o tom někam se pouštět.
Kdysi běžel pořad v televizi a tam to řešily nějaké chytré hlavy. A pokud si dobře pamatuji, dospěli k tomu, že v současné době by jako jedinná možnost bylo použití světelných plachet. To zrychlení by sice bylo velice pomalé, ale ta výsledná rychlost by se hodně přiblížila rychlosti světla. Pak ale nastane problém decelerace. A brzdit z takto vysoké rychlosti zabere pomněrně hodně času. ABS je sice fajn, ale na todle nestačí :-)
Další problém je, co s posádkou? Museli by tam mít zahrady, jako na té lodi a pěstovat něco, co bude vyvýjet kyslík pro posádku a to dlouhodobě a taky by se to muselo dát jíst. Museli by tam být lékaři a vědci a museli by si tam vychovat další generaci vesmírných lidí a pak další a další a někde cestou by ztratili spojení se zemí, takže nakonec by se naše potomstvo stejně dozvědělo prdlajs.
Jinak se osobně taky přikláním k názoru, že je divné, že bychom byli ve vesmíru sami.
Když to vezmu ze svého pohledu, tedy z pohledu laika. Tak si řeknu pokaždé, když se podívám na noční oblohu plnou hvězd. To je ale teček!! A je to jen zlomek vesmíru.
Oni tam někde jsou, ale kde?
Jelitko
ano
1. 03. 2012 20:29

ja si taky myslim,ze se nic nestane,kdyz se odboci od tematu,ono kolikrat to dojde uplne nekam jinam,ono je na miste probrat vse a spolecne zapremyslet i o vedlejsich vecech,co k tomu smeruji,clovek nikdy nevi od kad vsechny veci prameni.Hlavne v klidu a pratelstvi....dobrou noc vsem.
iveta
Dano
1. 03. 2012 20:21

nikomu se prosím neomlouvej,já myslím ,že jsme tady tak trochu od toho abychom rozebíraly vše možné i nemožné,ikdyž se to někdy jeví tak ,že odbočíme od tématu.Co dnes nám připadá jako scifi, může být za několik let realita.Takže buďte prosím otevření,nikdo vám za to hlavu neutrhne.
Dana P.
Sylvia v 14:21
1. 03. 2012 18:16

jaké fámy? Čerpám z knih a esoterických (i jiných) stránek, o věcech přemýšlím. Taky jsem nečetla všecko, no a co? Jak se má v těchto věcech správně "brzdit"? - prosím vysvětli, díky.
Ostatním : omlouvám se za odbočení od tématu, už si zamykám pusu :o)
lup
Jelitko
1. 03. 2012 17:32

Čítal som o takýchto názoroch, ale v súčasnosti to je viacmenej scifi.
LuP
Jelitko
jen tak mimochodem
1. 03. 2012 17:18

holky,Iveta a Sylvia,mely by jste si podat ruce na usmirenou,ono se to potom zvrtne v nenavist a to my nemuzem dopustit.Obzvlaste v tomto webu...holky...jak rada bych vam udelala kapucino na usmirenou :o) J.
Jelitko
Pane Lup
1. 03. 2012 17:15

jednou jsem kdesi cetla,ze A.Einstein,se zminoval o nejakych vesmirnych tunelech,ktere by se mohli pouzivat pri vesmirnych letech do jinych galaxii.Nevi nekdo o tomhle neco?
lup
Samby,
1. 03. 2012 16:16

Aj tá „nadsvetelná“ rýchlosť kozmického plavidla nebude riešením. Vieš dobre, že ak aj skonštruujeme niečo, čo dokáže letieť takou rýchlosťou, najskôr sa musí teleso zrýchliť z nulovej rýchlosti na „cestovnú“ rýchlosť. Otázne však je, ak bude posádka vystavená trvale povedzme zrýchleniu 2 alebo 3G, ako dlho to vydrží, ako dlho bude raketa zrýchlovať a zase naopak spomalovať s rovnakým záporným zrýchlením. K tomu obrovské množstvo pohonných hmôt,... Jediným riešením by bolo vymyslieť niečo na „odrušenie“ gravitácie alebo „elimináciu“ zrýchlenia, aby teleso mohlo mať zrýchlenie napr. 100 G. Aby to vôbec vydržal materiál. Ďalšie problémy kozmické žiarenie, tmavé telesá (asteroidy, mikrometeoroidy,...). To vieš určite lepšie ako ja.
V najbližších storočiach si z toho bolesti hlavy nerobím. Neznamená však, že tieto problémy nikto už nevyriešil.

Ďalšia vec je, že my žijeme dajme tomu 50 rokov aktívneho života, kedy môžeme podávať výsledky. Zbytok sa učíme a dožívame. Ale môže existovať civilizácia, ktorá má priemernú dĺžku života napr. tisíc alebo desaťtisíc pozemských rokov? Vie na túto otázku dnes niekto odpoveď? V takom prípade by nemusel byť pre nich problém cestovania na veľké vzdialenosti.

Poznámka: žasnem, kam sa vždy diskusia zvrtne :-))
S pozdravom Lup
iveta
jelitko
1. 03. 2012 15:51

moje řeč,nejdřív se musíme naučit žít mezi sebou a nešťourat nesmyslně do sebe jak to tu někteří dělají.
Jelitko
hledani cizich civilizaci
1. 03. 2012 15:35

podle me,by lidstvo do toho nemelo vubec vrtat,protoze se mezi sebou nenavidime,natoz jeste k nam pritahnout nekoho "z nebe",je taky pravdepodobny,ze 'ti zhora"uz nas maji precteny a pockaji az dostanem rozum,coz asi za naseho pozemskeho pobytu nehrozi....treba se to dozvime,jak je to s jinyma civilizacema,az prekrocime na jiny svet a tam uz urcite budeme mit vsech pet po hromade a i vice...tak pak uz s nama bude rec.Zatim si asi pockame...
iveta
Sylvia
1. 03. 2012 15:08

je vidět, že moje odpověď ti taky nic nedala,myslela jsem ,že jsi schopná pochopit co jsem tím chtěla říct.Už sem pleteš věci,které k tomuto článku nepatří.Vyjadřovala jsem se čistě k tomuto článku,proto jsem popustila uzdu fantazii.Chápeš:)
Sylvia
Iveta
1. 03. 2012 14:56

Nie Iveta, niesme tu na popustenie fantazie, ale na to, ze niekto ma neobvykle nevysvetlitelne zazitky, skusenosti s para vecami. Pokial to stavias do roviny, ze to je len fantazia, tak sa potom nemozme divit, ze sa skeptici vysmievaju.

Ja osobne tomu prikladam nejaky vyznam a som rada, ked sa tym zaoberaju aj vedci. Ale niesme tu na tomto webe, aby sme si vymyslali. Ide o objasnenie veci, ktore nemaju zatial vedecky vyklad. Na vykladanie rozpravok by sa naslo par inych webov.

Ja za Tebou/tym nic nehladam, polozila som Ti jednoduchu otazku, ale vidim, ze asi nie az tak jednoduchu.
Perchta
No,
1. 03. 2012 14:37

mně osobně taky připadá dost přitažené za vlasy míchat mimozemské formy života s dušemi zemřelých. A třeba duše k nebesům stoupají jen proto, že jsou lehčí než vzduch..., co můžeme vědět:)?
iveta
no
1. 03. 2012 14:36

vidíš Sylvo o tom to přeci je, abychom tu uzdu tady na tomto webu popustili,nebo se snad mýlím?
Jinak se mnou je vše v naprostém pořádku,nehledej za tím nic neobvyklého.
Sylvia
Iveta
1. 03. 2012 14:21

Ale maj si svoju fantaziu, to Ti nikto neberie. Ja som ale myslela, ze astralne cestujes, takze by si mala fantaziu obmedzit na fakta.....alebo jak je to teda s Tebou?

Fantazirovat je pekne, ale pozri, jak vznikaju famy. Jedna nieco povie a druha na to, fakt? to som nikde necitala? Atd....

Ja tiez niesom ziaden skeptik a viem, ze nieco je, ale snazim sa byt aspon trochu pri zemi a brzdit. Ked budem chciet napisat film, tak uzdu fantazie popustim.
samby
..
1. 03. 2012 14:16

stejně jako v ekonomii i v technice a biologii existují meze růstu. U techniky hodně záleží na tom jestli bude někdy proveditelné, překonat rychlost světla, nějaké teorie sice existují, problém s nimi však je, že buď potřebují více energie než je ve vesmíru, nebo hmotu/částice, které dosud existují jen na papíře. Pokud rychlost světla zůstane navždy nepřekročitelná, pak je otázka zda má vůbec cenu cestovat mimo svou soustavu, je sice pravda, že pokud nově založené kolonie postaví a vyšlou dvě další lodě, galaxie bude plně kolonizována po 38. generacích, ale mateřská civilizace z toho nebude mít absolutně žádný užitek.
U biologie a genetiky zatím také nemůžeme s jistotou říct, že vývoj bude nekonečný, takže ten váš super mocný pozorovat, vůbec nemusí existovat(mimochodem tahle teorie se nazývá zoo hypotéza).

lup:zajímavé je jak se na onu karanténu a možnou kantaminici v obou směrech kašle, NASA sice tvrdí, že na marsu hledá život, ale vrámci, šetření nákladů svoje sondy již nesterilizují(čímž porušují kosmickou smlouvu), takže až jednou najdeme život na Marsu, nebudeme moct určit zda sem nebyl zanesen sondami ze Země.
iveta
pokud
1. 03. 2012 14:14

nebudeme tu fantazii mít, nikam se nedostanem, protože ta nám dává podnět k vymýšlení nových věcí.
Možná se ti to Sylvo zdá absurdní ale kolik věcí zde bylo absurdních?
Dana P.
samby
1. 03. 2012 14:09

omlouvám se za svou neschopnost diskutovat příslušně na odborné úrovni tvého příspěvku, doufám odpustíš :-)
Sylvia
:-)
1. 03. 2012 14:04

Je s podivom do akych absurdit ludia zachadzaju so svojou “fantaziou“. Chudak Samby, napisal tu clanok a ono je z toho duchovia zomrelych, niekto nas pozoruje, experimentuje s nami....a my nic nevieme.

Ked uz tak, tak jedine, ze ti duchovia niesu duchovia, ale su to prave ine civilizacie, ktore maju ine schopnosti nez my a my ich len obcas niekde zachytime a myslime, ze su to duse zomrelych. Ale to je asi diskusia, ktoru tu autor mat nechcel a hlavne by to bolo dost sklamanie pre priaznivcov zivota po zivote.

Pokial by existovala civilizacia, ktora je milion rokov pred nami, tak by sme boli objekt rovnakeho zaujmu, jak keby my sme dnes stretli Atlantidana, snazili by sme sa odkryt tajomstvo historia a podla vyvoja, ktory bol mozno niekedy useknuty nejakou katastrofou zas zistovat veci, na ktore niesu materialy. Sledovat vyvoj inej civilizacie, menej vyspelej je rovnaky bonus, jak mat uz svoje technologie a je to zrovna tak dolezite jak uz stavajuce technologie, pretoze vyvoj pokroku vedie k este lepsiemu pokroku bezohladu na to, ako som vyspelejsi od niekoho ineho. A pokial hovorim o vyspelej inteligencii, tak berieme jak duchovnu, tak technologiciu stranku. No a million rokov dopredu po duchovnej stranke je odpoved na pokusy, vojny a nicenie inej civilizacie. To moze napadnut zas asi len nas. Navyse civilizacia s vyspelov technikov by vedela, ze staci malo a znicujuci efekt by bol po niekolkych minutach.

Takze otazku, ci existuje inteligentny zivot v galaxii by som len pozmenila, ci je vobec nejaka pravdepodobnost, ze by neexistoval a preco by nemohla existovat podobna slnecna sustava, kde aspon jedna planeta je idealne vzdialena od slnka a obsahuje vodu. Poptom uz len mozme spekulovat, ci je civilizacia o million rokov starsia alebo mladsia.

A este jedna vec. Fakt, ze mame fantaziu a plodime rozne napr. Filmy, kde hra vyspela technika hlavnu ulohu mi tiez vrta v hlave trochu. Pretoze si hovorim, kde sa fantazia v ludskej hlave berie, co je to a ci to nieje nahodou uz nejaka informacia, ktoru pozname, ale nevieme ju k nicomu priradit. Vyzera to, ze si odporujem s prvym odstavcom, ale myslim trochu iny typ “fantazie“ ?, takze nie.
iveta
tak
1. 03. 2012 14:03

to ti s určitostí nepovím.
Dana P.
iveto
1. 03. 2012 14:00

určitě!
iveta
ano
1. 03. 2012 13:57

Dano myslím, že ten klíč leží tady na zemi od nepaměti.
iveta
protože pokud
1. 03. 2012 13:54

někdo z nás věří na posmrtný život je docela pravěpodobné, že by to tak mohlo být.
Napadlo vás někdy "proč duše zemřelého stoupá nahoru k nebesům?"Nějaký důvod musí mít,a jestli ten důvod je ,tak je docela možné,že život nahoře existuje,už s toho důvodu, že energie se jen tak nevytrácí.
Dana P.
takové domněnky
1. 03. 2012 13:53

jsou podporovány mimo jiné badatele i samotným Dr. Součkem, cituji z jeho konečného shrnutí na konci knihy TUŠENÍ STÍNU :
"Tyto bytosti (chápat jako jiné inteligence z vesmíru) navštívily v minulosti, jak se zdá, nejednou naši Zemi. Klíč k některým faktům, které jsme nazvali indiciemi, je třeba hledat ve vzájemné souvislosti těchto návštěv a dávných, většinou ztracených civilizací
(kulturních okruhů), vyvíjejících se alespoň zčásti a
dočasně pod jejich vlivem."
(Výtisk, který vlastním, vydal v r. 1979 Československý spisovatel)
iveta
nevím
1. 03. 2012 13:45

taky mě to napadlo,třeba jsme tu několikrát na zemi proto abychom pochopili celý ten systém.Je taky docela možné, že ač nevědomky se rodíme i jinde.
Perchta
ivet
1. 03. 2012 13:28

jakože mimozemšt´ané jsou tedy duchové zemřelých?
Perchta
Každopádně
1. 03. 2012 13:26

mě se, doufám, nikdy žádná komise nezeptá, zda chci být objektem zkoumání ufounů, tak mi to může být jedno,neovlivním to. Jenom si myslím, že obezřetnost je na místě více než nějaká euforie z kamarádů Odjinud.
iveta
-
1. 03. 2012 13:26

Někdo tady zmiňoval ,že nás mohou pozorovat..to ano ale nemusí to bezpodmínečně znamenat, že nás neznají a to třeba tak dokonale,že už nemají důvod hledat něco dálšího..Jediné co chtějí třeba po nás je abychom se naučili a našli tu "Pandořinu skříňku" něco co oni už dávno vědí a čekají na to.Abych trochu rozvířila debatu....je taky docela možné, že mimozemšťané mohou být lidé jako my a svůj život si zde už odžili.
Dana P.
jestli nás někdo
1. 03. 2012 13:22

pozoruje nebo s námi experimentuje nevíme, nemůžem to ani poznat či vyvrátit . I my sami můžeme kohokoliv pozorovat nepoznáni, když budem dost chytří
garias
Perchta
1. 03. 2012 13:21

To je samozrejmé. Avšak silnejší uvažuje inak. S veľkou silou prichádza zodpovednosť. Aj my to poznáme, preto chránime prírodu všemožne ako sa dá. treba ale pripustiť, že vedeckým týraním sme mohli pomôcť mnoho iným druhom zvierat.
Perchta
souhlas,
1. 03. 2012 13:18

mně by se nelíbilo, ani kdyby mě pozoroval soused :D.
garias
Perchta
1. 03. 2012 13:13

Každý tvor má obavy ztoho, keď ho niekto pozoruje. Nehovoriac o pozorovateľovi, čo je silnejší ako on.
Dana P.
Perchto
1. 03. 2012 13:12

jsem sice zvědavá, ale v tomto případě bych se taky obešla :o)
Perchta
Je to možné,
1. 03. 2012 13:01

a myslím, že tato varianta, Dani, by byla jedna z nejlepších. (Podle mě).
Dana P.
Perchto
1. 03. 2012 12:59

ano, taky v tom vidím důvod k obavám. Možná zbytečně, protože se o tom nemusíme nikdy nic dovědět?
Perchta
Ok botanik,
1. 03. 2012 12:58

popíše rostlinu, zařadí do systému a co dál? Prozkoumá stavbu těla, otestuje odolnost proti známým parazitům a fytovirům, paráda, štástné rostliny!!!
Perchta
Garias
1. 03. 2012 12:56

Souhlasím beze sporu. Já se ptám, zdali my jako lidé, máme být nadšeni z toho, že by nás někdo pozoroval, když sami víme, že pozorováním se vždy sleduje určitý cíl? A v tomto případě bychom neměli ani tušení, jaký cíl sledují ONI :). Já v tom vidím spíše důvod k obavám.
garias
Perchta
1. 03. 2012 12:55

Nemôžeš ísť do prírody s tým, že máš nejaký pevný ciel a iba ten očakávaš že sa ti splní. Z jednoduchého dôvodu: nevieš čo ťa v prírode čaká. Dokonca ani čo ťa čaká pri tom, čo konkrétne ideš skúmať.
Cieľ by som videl iba v tom že "botanik ide popisovať nové druhy rastlín". TO je cieľ. Ale aké rastliny nájde, aké budú popisy, na to cieľ neexistuje.
Perchta
garias
1. 03. 2012 12:53

fascinující určitě, ale může být fascinace/ zájem/ posedlost jedinou a hlavní pohnutkou k jakémukoli pozorování (dlouhodobému a záměrnému!)? Vždyt´pozorováním si chceme ověřit nějaké hypotézy, či ne? Taže záměr/cíl by měl být známý už PŘED začátkem pozorování. (Podle mě).
garias
Perchta
1. 03. 2012 12:53

Na myšiach sme študovali DNA, evolučný vývoj, množenie škodcov. Zisťovali sme aké choroby prenášajú a ako sa brániť proti nim. Kde sa hlodavce vyskytujú a ako ich vyhadzovať z obytných objektov. Aké jedy na nich pôsobia najlepšie a na aké miesta ich dávať. Ako sa krížia a aké štvrte miest vyhľadávajú. Táto štúdia bola dôležitá hlavne v New Yorku, kde podľa odhadov existuje 10 potkanov na jedného človeka.
Ja si myslím, že takýto výskum je dosť dôležitý pre človeka, aj pre iné druhy, ktoré v tom mieste rozmnoženia potkanov napríklad, žijú.
Perchta
spíš mi jde o to,
1. 03. 2012 12:49

že pokusy většinou nejsou nic pozitivního charakteru pro zkoumaný objekt (viz příměr myší), takže jestliže jsou důvody, proč si myslet, že nás někdo sleduje či dokonce si na nás něco zkouší, pak jsou zřejmě oprávněné důvody k obavám více než k nadějím na intergalaktická nezištná přátelství....
garias
Perchta
1. 03. 2012 12:48

//proč by nás měli sledovat?//

To je otázka čistého laika. Pozorovať iný život a jeho konanie je nesmierne fascinujúce a mnohí ľudia tomu venujú celý život. Už len zhľadiska stavby tela, spôsobu života a inteligencie daného druhu sa môže pozorovateľ veľmi veľa naučiť.
garias
Perchta
1. 03. 2012 12:48

//proč by nás měli sledovat?//

To je otázka čistého laika. Pozorovať iný život a jeho konanie je nesmierne fascinujúce a mnohí ľudia tomu venujú celý život. Už len zhľadiska stavby tela, spôsobu života a inteligencie daného druhu sa môže pozorovateľ veľmi veľa naučiť.
garias
nakazenia...
1. 03. 2012 12:46

Všetci astronauti, ktorí boli na Mesiaci a vo vesmíre trpeli niekoľkými ochoreniami. Skoro všetci trpeli šedým zákalom oka.
garias
...
1. 03. 2012 12:44

//Ale môže to byť aj naopak - civilizácia sa môže nakaziť od nás.//

Ja som nepísal o nakazení ľudí, ale tej civilizácie. Zasa sa píše o niečom inom než čo som napísal ja :DD Čítajte pozorne ľudia :D
Dana P.
Perchto
1. 03. 2012 12:28

a myslíš, že myš, na které kdosi dělá pokusy chápe proč se jí to děje?
Perchta
To už
1. 03. 2012 11:52

tady myslím LuP v 9:50 zmiňoval, mě by spíš zajímalo, proč by nás měli sledovat? Koho by to bavilo roky koukat do mraveniště na mravence, pokud by s nimi něco nezamýšlel, že? (Možná autistu....)
Dana P.
co se týká
1. 03. 2012 11:48

těch civilizací...no já mám taky silný pocit, že tu jsou s námi. Že je nevidíme? Nemusíme, je to jen důkaz, že nejsme na jejich úrovni, ač si hodně fandíme...
Perchta
Dana
1. 03. 2012 11:34

To je fakt :D
Perchta
jj
1. 03. 2012 11:33

díky Lup.
Dana P.
?
1. 03. 2012 11:31

určitě nic neobjevili, jinak bychom ty astronauty už nikdy neviděli :o)
lup
Perchta
1. 03. 2012 11:30

Nad touto otázkou som nikdy ani len nezamýšľal. V tomto neporadím.
Ale predpokladám, že neprišli na nič, pretože Mesiac je biologicky mŕtve teleso.
LuP
Perchta
A kde se
1. 03. 2012 11:20

o výsledcích karantény dá něco přečíst? To mě zajímá, přišli na něco? Asi i kdyby, tak to jen tak na net nepověsí, co? :D
lup
...
1. 03. 2012 11:10

Karanténa. Pred letom na Mesiac, si neboli vedci istí, či je Mesiac z biologického hľadiska mŕtvym telesom.
Nepamätám si presne, ale zdá sa mi, že trvala tri týždne. Pamätám si zábery, kedy vyšli v gumených oblekoch s maskami a filtrami vzduchu tuším z autobusu.
S pozdravom LuP
Dana P.
lupe
1. 03. 2012 11:02

jenom dedukuji : karanténa? dekontaminace? vysvětli prosím
lup
pre doplnenie
1. 03. 2012 10:53

Garias, videl si zábery astronautov po návrate z Mesiaca? Vieš, čo sa s nimi odohrávalo asi tri týždne? Vieš prečo?
S pozdravom LuP
lup
Garias
1. 03. 2012 10:51

Oni nie, ale my - pozemské ľudstvo :-))
garias
lup
1. 03. 2012 10:40

:D
Nemyslím si že civilizácia ktorá by prešla galaxiou by umrela na chrípku ako Indiáni za Winetoua :D
garias
iveta
1. 03. 2012 10:40

Aj to je možné. Skutočne nevieme čo si máme myslieť. To sú veci, ktoré sú možno mimo nás všetkých a ani nemáme potuchy čo sa deje tam vonku vo vesmíre. Možno sa dejú také udalosti, že sa nám o tom ani nesníva. A možno je tam naprosté ticho :D A prvé inteligentné tvory sú nám podobné a veľmi ďaleko. Čert vie :D
lup
...
1. 03. 2012 10:39

Pozrime sa na problém stretnutia aj z iného pohľadu: mikrobiologického. Sme si istí, že ak by prišlo k fyzickému kontaktu, nepriniesli (či už úmyselne alebo neúmyselne) by nám sem vírusy alebo baktérie, ktoré by mohli život na našej matičke zlikvidovať? (Podobne predsa pohlavné choroby decimovali domorodé obyvateľstvo v Amerike.) Ale môže to byť aj naopak - civilizácia sa môže nakaziť od nás.
S pozdravom LuP
iveta
garias
1. 03. 2012 10:36

je taky možné,že už nás kdysi dávno odstavili a jenom čekají na to až jaksi dozrajeme.
garias
úroveň
1. 03. 2012 10:27

Môžu byť na takej úrovni, že nebudú poznať žiadne zlo aké robíme my tu na Zemi. Môžu mať skúsenosti, že takáto civilizácia pri kolonizácii vesmíru zabíja iné druhy, ničí planéty, robí bordel v jeho blízkom vesmíre. Toto my totiž poznáme u nás - kolonie, vojny, vykorisťovanie, utláčanie, vraždenie apod. Človek takýto skutočne je.
Preto v záujme bezpečnosti nás môžu nemilosrdne odstaviť a povedať: "Človek, ty si nebudeš lietať vo vesmíre ako sa ti zapáči!"
Ani by som sa nečudoval, keby to nastalo.
garias
problém
1. 03. 2012 10:22

Problém nastane, keď príde nejaká vyspelá civilizácia, ktorá bude nad nami nieže technologicky, ale evolučne o milióny rokov.
V takom prípade by sme boli pre nich takí dôležití a cenní, ako sú pre nás teraz červíky na zemi.

V TEDY by sme mali problém !!!
iveta
ano
1. 03. 2012 10:20

taky si myslím, že nejsme na takové úrovni inteligence abychom se mohli pohnout z místa.Chce to rozkrýt alespoň jednu možnost,třeba tu energetickou.
Perchta
To je
1. 03. 2012 9:57

přesně ono..., my hledáme inteligenci ve vesmíru a přitom se inteligentní nezdáme ani my sobě navzájem, tak, proč by o nás měli někde stát? Vždyt´jsme jen pár organických molekul, co zničí všechno, co můžou, někoho takového si na návštěvu nikdo nepozve....
lup
Do diskusie
1. 03. 2012 9:50

Podobné úvahy som už v minulosti čítal. V mladosti som hltal podobnú literatúru aj s túžbou, že niekedy nás navštívia „kozmickí bratia“, ako by mohli vyzerať, aké pozitívne dôsledky pre rozvoj pozemských technológií by ich návšteva mala,...

V súvislosti s mimozemskými civilizáciami ma zaujímajú aj také otázky, ktoré trápia nás pozemšťanov. Napríklad: vedú tam vojny, revolúcie, potrebujú „silové“ zložky na udržanie poriadku, nenormálne rozmnoženie civilizácie na úkor planéty, konzumný spôsob života ako aj typické ľudské vlastnosti - chamtivosť, túžba vládnuť,...? (Alebo žijú ako mravce - všetci robia pre blaho spoločnosti?) Ako sa vysporiadali s technickým rozvojom a ničením životného prostredia, čerpaním surovín z planéty,...? Aké energie využívajú? Ako riešia energetickú otázku? Ako dlho im trvalo, než sa dostali tam, kde sú? ....

Ale položme si otázky: sme si istí, že tu nie sú, že nás nepozorujú? Možno rozdiel medzi našou a ich inteligenciou, technológiou a technikou je taký priepastný, že ich my ani nevnímame - podobne ako mravce nás (tie mravce, sme v tomto prípade my - ľudstvo). Budú nás vôbec podľa ich kritérií považovať za inteligentné bytosti, keď si ničíme životné prostredie, zabíjame sa,...?

Na negatíva zo stretnutia radšej nemyslím....
S pozdravom LuP
iveta
mohli Perchto
1. 03. 2012 9:38

otázka ovšem je jestli bychom ten střelný prach sami nezapálily :)
Perchta
jenom
1. 03. 2012 9:29

jestli by inteligentní bytosti byly rády, že jsme je objevily.... Aby to pak nedopadlo jak po objevení Ameriky Španěly, tam taky mohli být inteligentní jak chtěli, mít vodovod, znát princip horkovzdušných balónů, počítat bůhví co bůh ví jak, ale střelný prach je střelný prach.... Anebo bychom se tentokrát mohli pro změnu divit my....:)
iveta
-
1. 03. 2012 8:57

Nejdříve by lidé měli zjistit co ještě nám naše matička Země nabízí,dokud to nebudeme znát...pak jsme neustále ve slepé uličce.
iveta
-
1. 03. 2012 8:33

Nejdříve lidstvo musí zjistit, že se celou dobu ubíralo špatným směrem.Až dojde k tomu poznání,že tudy cesta nevede,otevře se způsob jak toho všeho docílit.Já myslím, že ta možnost je.
garias
...
1. 03. 2012 4:03

To je skutočne možné, že sme od seba vo vesmíre tak ďaleko, že do nášho zániku nespozorujeme inteligentný život mimo Zeme. Skoro všetko nahráva tomu, že sa nám to nepodarí do zániku Zeme.
Jediné čo by tomu nemuselo nahrávať, sú nové technológie, ktoré nepoznáme a ktoré by mohli takéto podmienky realizovať. Zatiaľ si to nevieme predstaviť ani na úrovni science fiction :D