Články

Zamyšlení

Glorifikují Češi rebely? - (komentáře)

Perchta
Zbyněk P.
29. 02. 2012 18:57

Ad)3. bod...., husitský kalich: většinou je spojován s požadavkem přijímání podobojí, dnes se ani přesně neví v jakých barvách na praporcích vlál, předpokládá se, že původně to byla bílá a zlatá barva v červeném poli... Jak Vy osobně byste spojil symboliku husitského kalicha s Grálem?
Zbyněk P.
Pro Perchtu
29. 02. 2012 18:24

Vážená kolegyňko, dovolím si též přidat pár svých úvah.
1.) Každá válka či boj jest násilné protlačování názorů svých (či nějakých skupin) vůči názorům ostatních. Z toho vyplývá, že jakákoliv válka v celé naší lidské historii byla jen do krajnosti vyvedena slovní půtka, tedy nevole k přijímání jiných, či dřívějších názorů. To, že se to spojilo se zabíjením, plundrováním, kradením, vypalováním či ničením různých objektů (církevních či necírkevních), tak to byl pouze vedlejší důsledek (to ničení, aj.), kterým mohla jedna strana zdůraznit sílu svého stanoviska. Z toho tudíž musí jednoznačně vyplynouti to, že není možné jednoznačně stanovit, co bylo správné a dobré, či co bylo špatné a zlé. Vždy bude záležet na tom, kdo se k dané problematice dostane a začne ji zpracovávat. Každý člověk (bez rozdílu) inklinuje k nějakému pólu (je mu bližší dobro či zlo, správné či zlé, rebelie či poslušnictví, atd.), a z toho následně vytváří své posuzování a analýzy, a vydává je jako něco objektivního. A přitom to není pravda, neboť nic není objektivní, vše jest náhledem subjektivním.
2.) Uvádíte v druhém odstavci, že husitství byl návrat k ideálům raných křesťanů. Můžete míti pravdu, ale pokud se pamatuji, tak prvotní křesťané neuznávali Boha-Jehovu, co by otce Ježíše Krista. Ba naopak (a Ježíš to sděloval rovněž), že Bůh-Jehova jest právě oním ďáblem, se kterým přišel Ježíš Kristus bojovat a potřít ho!! A ejhle, zase boj ………….
3.) Možná by nebylo marné zapřemýšlet nad určitou, níže uvedenou, shodou, a co z toho vyplývá pro nás, pro duchovní lidi a pro analytiky zaobírající se historií. Tedy: Husité měli za symbol kalich. Ale také známe jeden z nejdůležitějších symbolů, tzv. :“Grál“, tedy kalich Ježíše Krista, ze kterého pil při „poslední večeři“. Vskutku by nebylo špatné, tyto dva zdánlivě nesouvisející symboly porovnat a sjednotit………… možná budeme velmi překvapeni, co nám z toho všechno vyplyne!! Přeji hezký den. Zbyněk P.
Perchta
joo,
29. 02. 2012 11:16

jen mi šlo o to, jestli třebas i "rebelie" není pro husity příliš slabé slovo...., jestli není opravdu na čase zkoumat, zda v podstatě neplenili a nevraždili své sousedy kvůli jiné víře úplně stejně jako jiní, dnes zatracovaní....
Dana P.
není
29. 02. 2012 10:21

rebelů bez příčiny.
Dík za tento článek Perchto.