Články

Vize budoucnosti

Dopis z roku 2070 - (komentáře)

lanoo
k tématu
24. 12. 2011 8:33

Souhlasím s Gretchen a chci jen dodat - skutečně si myslíte, skutečně věříte, že energie, potřebná k životu, k bytí, může jen tak zčistajasna někam zmizet? Kam? Co se týká vody - může se snad vypařit někam do vesmíru? Nemůže; když to zkusí, vzniknou mraky. Z mraků prší. Kapky padají do oceánů, jezer, řek a moří (to není osobní postřeh, to mám ze školy :)) a také se vsakují do půdy, která vodu přirozenými procesy (pískové filtry, atd) pročistí. Skutečně se voda nemůže změnit na nic jiného; zůstane tím, čím je a zůstane jí tolik, kolik jí bylo na počátku věků. Voda sama je neuvěřitelná látka a mimo jiné, je to součást přírody, stejně jako každý z nás, ať už tomu věříme, nebo ne. Kdyby bylo možné plýtvat s ní a vyplýtvat ji, myslíte, že by tady ještě nějaká byla? Nedělejte si starosti o přežití, jestli bude všeho dost, atd.; je to zcestné a zbytečné. Jsme jedním malým ozubeným kolečkem v soukolí vesmírné přírody, která, jako celek, vyživuje a podporuje sama sebe - dovolme jí to, neuzavírejme se do implantovaných a naprosto nereálných strachů a obav! Jsou zastaralé, jejich čas končí. Všeho je dostatek a vždy bude - naše existence je toho důkazem - pouze zdroje musí být v těch správných rukou a fakt, že se do nich dostanou je jistý, protože to je součást dalšího stupně naší evoluce.Přikláním se ke Gretchen, zvláště k poslední větě - dělejme to, co cítíme jako nejlepší, přelaďme se na frekvenci, kde budeme souznít sami se sebou, upřímní a sebepřijímající - to je to nejlepší, co můžeme udělat. Vím, že je těžké zůstat v klidu v téhle době, kdy je bahno rozvířené tak, že chvílemi zastírá sluneční světlo; ale bahno je rozvířené proto, aby na něj bylo vidět, abychom jej mohli uchopit a proměnit v něco jiného - v něco krásného, co nás v budoucnu čeká, ať už to chceme, nebo ne. Doporučuji shlédnout na tomto webu video Spiritualita kvantové fyziky (nebo tak nějak) s Amitem Goswamim; je to odpověď na mnoho palčivých otázek. Šťastné a veselé všem a krásný rok 2012 :)
Gretchen
pořád ten negativismus...
12. 12. 2011 14:54

Lidi, nebuďte proboha tak negativističtí, to je k ničemu, akorát vyrábíte depresi. Neskuhrejte, jak je na tom světě všechno špatné, netrapte se tím, co se děje na druhém konci zeměkoule nebo co dělají "ti nahoře"... Nesnažte se měnit svět, nikdo po vás nechce, abyste dělali víc, než kolik jste reálně schopni zvládnout. Zaměřte se na to, co můžete ovlivnit. Žijte v souladu se svým nejlepším svědomím, žijte poctivě vůči sobě samému, a uděláte maximum - pro sebe i pro svět.
garias
...
7. 12. 2011 10:37

Aj ja si myslím, že to video je zavádzajúce. Ako by popisovalo svet na inej planéte, kde odrazu zmizla voda.
vopice
oj oj
7. 12. 2011 0:24

Nechci bejt škarohlíd a rejpal, ale to video je opravdu hroznej kýč. Spíš nás umořej autoři takovýchhle pseudoapokalyptických nevkusně patetických videí, než nedostatek základích surovin a potřeb.
dalila
...
6. 12. 2011 21:58

ja si myslim ze nase prababicky mali viac deti ako nase babicky a nase babicky mali viac ako mame my,ak vobec nejake mame...to ze my mame romov ako socialne slabsich ludi neznamena,ze ine staty nemaju a verte ze maju a je ich ovela viac ako mame my v ceskoslovensku...tie uboho smiesne davky co dostavaju nasi socialne slabsi ludia su v porovnani s inymi statmi co dostavaju v zahranici nic...verte tomu ze problem nieje v socialne slabsich,ale v celom sisteme fungovania dnesnej doby
garias
Morld
6. 12. 2011 19:10

Práve si ukázal, že život má cenu iba ten náš pre nás. Že v skutočnosti veľkú moc nemá a preto nemá ani zmysel ten večný život, koľko ho tu omielame. :D
Dana P.
poslouchám vás všecky
6. 12. 2011 18:30

pozorně. Jsem pochybovač, takže se zamýšlím nad tím, jestli je ten počet 7 miliard odpovídající skutečnosti. Je to odhad, takže co když je nás míň anebo naopak víc? Ale o to nejde. Myslím, že příroda má páky na regulaci, ale to by musela vyspělá civilizace vzít rozum do hrsti a nedotovat rozvojové země. Jasně, mám děti a nedělá mi dobře pocit, že mají někde jinde umírat, ale ono se to stejně děje! Slyšela jsem humanitární pracovníky vyprávět o tom, že k těm ubohým se jídlo nedostane nebo v minimálním množství, protože to ukradnou vojáci a prodávají na černém trhu anebo si to nechají, má to pak smysl? A jak těm nevzdělaným vysvětlit, že nemají plodit děti odsouzené k smrti hladem nebo válkou? Ale k situaci u nás. Nevím, kolik už máme v zemi přistěhovalců, nebude to malé číslo, ale nedjvětší problém jsou cigáni. Já jsem důchodkyně dnes a třesu se obavou, o kolik se zvedne všechno potřebné k životu - nájem, elektřina. voda, plyn... Cigáni si tu žijí jako v bavlnce, myslím, že málokdo ví, jakým rájem pro ně náš stát je, kolik dávek a různých příspěvků dostanou. Nejde mi do hlavy, že se k rodině žijící v Česku nastěhují příbuzní ze Slovenska - mnohohlavé stádo (odpusťte mi ten výraz) a oni ty dávky dostanou taky, jak je tohle možné? Nebo si zajedou na půl roku či rok do Kanady a až se vrátí, dostanou všecky dávky zpětně! Souhlasím s Morld, náš vyumělkovaný soucitný model nás zahubí. Moji tři dospělí synové pracují a odvádějí daně, ze kterých platíme parazity a pak nám ti nahoře řeknou, že se nemůže přidat důchodcům, že nejsou peníze. Vy, co jste tu mladí, máte možná proti důchodcům averzi, jako mladá jsem taky brblala, ale jednou k tomu dospějete sami. Až zjistíte, že po 40 či více letech práce, kdy jste platili nemalé částky z platu do systému vám někdo bude říkat, že vám nic nedá, že nemáte nárok i poté, co jste si poctivě a nedobrovolně důchodové pojištění platili...
Morld
:-)
6. 12. 2011 18:01

všechno je to moc hezké... nebýt jedné nepříjemné otázky.. NA CO VÍCE LIDÍ?
Jsem upřímně zvědav kdo mě na ni odpoví... O pokrok lidstva se stará sotva hrstka ze současné populace. Zbytek lidí jen maká na uspokojení potřeb tech ostatních a v neposlední řadě také na neustálém zvětšování počtu populace. Ano.. je to garias, ja, gretchen,... Je to většina znás.. Představte si kdybychom se stratili? Co by se asi tak stalo?:-) co?... nic
Obrovská kvanta populace jsou zaměstnány na nesmyslných postech...
Řešení nakonec nemusí být v superválkách a hladomorech... to jsou krajní prostředky přírody, které může použít ze dne na den. Existuje, ale i bezbolestné řešení.. Konec podpory porodnosti a její redukce. Konec nesmyslného dotování rozvojových zemí. Konec invazím přistěhovalců. Jednání každé jednotlivce v zájmu druhu ! Nechci být bezcita, ale dle přírodních zákonů by tu neexistovali postižení, romové, drogaři, sociální případy atd.. tohle náš vyumělkovaný soucitný model, který je však trošku v rozporu s přírodou. Takže tu máme sakra problém.

Máme všechny příznaky přemnoženého druhu.. absence nepřátel, imunita vůči nemocem, dostatek potravy a ideální životní podmínky. Jako sarančata.. Ale co budeme dělat až sežereme všechno okolo sebe už nikoho nenapadá?:)
Je to začarovaný kruh, z kterého vedou jen dvě cesty a žádná další... takže poříďte aspoň dvě dětičky, aby na vás měl kdo dělat... jak smysluplné...
Gretchen
Optimismus
6. 12. 2011 9:30

Já bych to neviděla tak černě :) Myslím, že lidé se začínají duchovně probouzet a že jim dochází, že tento trend není dlouhodobě udržitelný, takže budoucnost se bude vyvíjet jiným směrem.
Engai
To GrushemTo
4. 12. 2011 15:20

Naprosto souhlasim s Grushem,dobry postreh.
lup
Do diskusie
3. 12. 2011 23:33

V Číne asi 30 rokov platí zákon o jednom dieťati. To taktiež nie je riešenie. Ale vieme, aký problém budú mať Číňania, keď rodičia dnešných 30 ročných pôjdu do dôchodku? Aký bude pomer vyrábajúcich a dôchodcov? Neudržateľný!!! Aj to je výsledok politiky jedného dieťaťa.
Garias, svet, čo sa týka potravín, určite uživí aj 100 miliard ľudí. Ostáva len otázka, kde ich dopestujeme.
A teraz uvažuj: každá rodina, ktorá má stredoškoláka, potrebuje počítač. Každá rodina chce auto, bývanie. V každom dome sa musí variť, kúriť, umývať,... Ale naša matička Zem nemá neobmedzené zdroje surovín. Na výrobu všetkého sa musí niekde niečo vyťažiť. Hádam už nemusím pokračovať? Je otázka času, kedy príde k vyčerpaniu nerastných surovín a doslova k zániku technologicky vyspelej civilizácie, za akú sa my považujeme. Samozrejme, pokiaľ nezačneme suroviny ťažiť na iných planétach, čo však v najbližších desaťročiach nehrozí.
Mňa osobne by zaujímalo, či sa s takýmito problémami stretla a ako ich rieši(la) ľubovolná mimozemská civilizácia.
S pozdravom Lup
samby
garias
3. 12. 2011 21:25

1)50 miliard lidí je prostě neudržitelných, muže vám to fungovat v kalkulačce, ale v reálu ne, teplota by stoupla natolik, že by zkrátka nebylo kde pěstovat.

2)nezaměstnanost není problém stačilo by nezaměstnané využívat na práce, které nikdo dělat nechce, například stavba silnic, za minimální mzdu čtyři dny v týdnu, aby měli stále nějaký volný čas hledat lepší zaměstnání, navíc by se tím dost ušetřilo, jelikož české peníze by nemizely na ukrajině, ale zůstávaly v čr. Stejně tak to fungvalo během, krize v 30. letech v čsr kdy se přehrady stavěly bez těžké mechanizace, aby byla práce pro nezaměstnané. Stejně tak by to šlo s vězni, žádné leháro, ale práce, zde ovšem bez nároku na mzdu, ale za jídlo a základní lékařskou péči.

3)Slovensko stárne taky, statistiky vylepšuje pouze velký počet romů žijících na slovensku, což zrovna není ten typ obyvatelsta, které dokáže vyrovnat defecit sociálního systému. Řešení viz bod dva.

4) jednoznačně to je o počtu obyvatel, zkuste ze dne na den přestat posílat pomoc do afriky a ročně zemřou desítky milionů lidí, dokud se populace nesníží na stabilní úroveň, ještě horší bude situace v číně až se krize rozšíří i tam a čínský průmysl nebude mít pro koho vyrábět, to pak budou stovky milionů lidí ročně.
garias
Dana P.
3. 12. 2011 20:27

Súhlasím, podľa toho čo všetko rómski spoluobčania dostávajú to u nás na Slovensku vychádza na skoro 700 EURO mesačne (asi 22 000 korun českých) na 4 člennú rodinu. Takže toto je obrovský postih, ktorý je absolútne neziskový. Sú to pre nás vyhodené peniaze. Ale ako vyriešiť rómsku otázku, keď všade sa prepúšťajú aj bieli???
garias
...
3. 12. 2011 20:25

Rozhodne sa zhodneme na tom, že tak ako je to teraz to úplne ideálne zrovna nie je. o Tom niet pochyb. To že ale tisíc ľudí v Afrike nevyrobí ani kilojoul za mesiac a v európe to vyrobí jeden, to už je trocha na inú tému. My bieli sme nepochybne mínači. Rozhadzujeme všetkým pokým toho máme dosť. Nerozhadzujeme až vtedy, keď toho dosť nemáme. Myslím si, že planéta nemá problém s uživením omnoho viac ľudí ako máme.
Problém je iba vo výrobe energie. Keď toto vyriešim, uživíme aj tých 50 miliárd. Žiadny problém.
Pokým budeme takto nehospodárne žiť, neuživíme ani 7 miliárd, čo sa mimochodom už deje.
V číne skutočne existuje zákon na obmedzený počet detí. U nás to potrebné nieje. U nás v Európe naopak rastie vek rodičov, ktorí majú prvé dieťa a celá populácia stárne. Z TV viem že práve Česko týmto trpí poriadne, prestarúvajú mu ľudia.
Ľudia kde pribúdajú sú práve tí v zaostalejších krajinách. Jednoznačne tu nejde o počet ľudí, ale o spôsob života. A ten je nanešťastie dosť mizerný.
Dana P.
jelitko
3. 12. 2011 20:01

ono se to začíná týkat i té Evropy. Valí se sem přistěhovalci, kteří mají zdálo by se "v popisu práce" plodit a čím více dětí, tím líp. No co, sociálně založené demokracie jim finančně pomůžou, tak co se starat? Jak dlouho to bude možné netuším, ale jednou se to myslím zhroutí.Ale prozatím - stačí snížit či odebrat dávky našim tmavším spoluobčanům - to si dnes nikdo prostě nedovolí! Je to problém, nevidím východisko, jelikož přistěhovalectví dnes už nikdo nezastaví a dobročinně pomáhat v různých částech světa je příkaz doby
Jelitko
ano
3. 12. 2011 17:05

samby,tak jsem to myslela,tohle se urcite netyka Evropy,mela jsem na mysli prave takove staty kde je prelidneno,Cina,Indie,...no a tady jak jsem ja,maji v prumeru 4 deti i vice,jen ja mam dve.To nikomu neberu,ze lide chteji deti a rozumne je mit dve,ale vice je uz i zatez pro ostatni.Ja vam napriklad reknu ze nemam klid jak mate vy v CR nebo na Slovensku,tady z kazdeho domu se vyriti deset-dvacet deti a vsichni rvou,tohle by jsi chtel gariasi?Ja za tech 27 let chci dozit v klidu a to tady mit nikdy nebudu.Rozhodne se musi neco s populaci udelat,planeta je pretizena.Nejsem zadny barbar jak myslel garias,ale nejaky zakon by meli hodit do placu jinak bude zle.A mozna ze v CR se setri s vodou,ale tady ne i kdyz to taky naridili,zensky hadici umyvaji i silnice!!A je jim jedno ze neni pitna voda.je fakt,ze nase planeta je modra,tedy plna vody,ale s tou pitnou je problem,ne kazdy stat by mel na to penize,aby to vyrabeli s morske vody,je to draha zalezitost.
Rozhodne problem s vodou vyresi omezeni populace.Vite,kolik vody vytece ve sprse,kdyz se takova pocetna rodina s sesti detma jenom vysprchuje?Nebo kdyz splachnou zachod?
samby
garias
3. 12. 2011 14:59

populace:pro padesát miliard by možná stačila voda(desalinizace) a suroviny(nevím nevím), ale pro zemi by to byla konečná, lidská sídla vyzařují a akumulují ohromné množství tepla, navěřím současnému alarmismu okolo GO, ale při padesáti miliardách lidí, by stoprocentně roztály všechny ledovce v čr by v létě nebyl problém 50 stupňů a víc a pěstovat plodiny by šlo tak v okolí pólů, z moře bysme se taky nenajedly protože by voda nedokázala držet dost kyslíku...
Jedinou cestou je určitě kontrola populace, ale netýká se to vyspělých zemí tam stačí jen zastavit přistěhovalectví a jsme na stabilní úrovni, rozum musí dostat hlavně rozvojové země a když ho nedostanou tak holt zastavit veškerou pomoc(nevidím důvod pomáhat někomu kdo je tak extrémě nezodpovědný a ještě nevěděčný) a příroda si poradí. A ano každý má právo na dítě, otázkou, ale je jestli má právo na 12, když se o ně nedokáže postarat.

války:"Treba vyrábať technológie a nie vojny" válka je, ale nástroj pokroku a zárukou svobody a neodmyslitelně patří ke každému vysoce socializovanému druhu, odstaňte války, vytvořte světový mír pod jedinou vládou(což bezpodmínečná podmínka světa bez válek) a dostanete stagnující civilizaci, žijící v totalitě nejhrubšího zrna, kterou už nebude nikdy možné svrhnout.
Grush
Jen hokus-pokus
3. 12. 2011 13:02

dinosauři tu byli ohromných 160 milionů let, proti té době jsou mnohatisícileté pyramidy mladičké jak sotva narozené děcko. Když tenhle trapně namyšlený živočišný druh nedostane rozum, příroda ho smete zrovna tak a zbyde jen nevýznamná kratičká epizodka v historii planety, a volné místo pro další, možná úspěšnější pokus... :-)
garias
...
3. 12. 2011 12:23

Myslím si, že želať si úbytok ľudí je odporná vec a to so Stvoriteľom a jeho opakovaním potopy už ani nehovorím.
Zem má dostatok surovín, vody aby uživila aj 50 miliárd ľudí, možno aj viac. Máme tu obrovské územie kde môžeme pestovať obilie, máme tu celé oceány z ktorých môžeme získavať pitnú vodu.
Problémom sú však prostriedky ako toho dosiahnuť a hlavne systém, ktorý máme. Ten treba v prvom rade zmeniť. Treba vyrábať technológie a nie vojny aby nás tu bolo menej. Toto je myšlienka nacizmu, úbytok ľudí pre lepší život !!! Treba rozmýšľať opatrne.

Každý kto chce dieťa má na to právo a každý človek čo sa narodí chce žiť, ako ja, ty, my všetci.
Jelitko
ahoj pratele
3. 12. 2011 8:19

ja myslim ze tomuhle by se dalo predejit jedine kdyby se celosvetove zastavila nebo omezila populace.Jak vite,ziji v Izraeli,tento stat za poslednich 20 let si obstaral strasne moc pristehovalcu.Problem je ten,ze mistni zdroje vody stacili jen na tolik lidi,co tady puvodne zili,jenze s tim,ze se nenormalne rozrostlo obyvatelstvo,tak voda nestaci.Jezero Tabaria vysycha,Mrtve more taktez...A to mluvim jen o male zemi...je nutne opravdu,aby se mnozeni pozastavilo,nebo opravdu k tomuto otresnemu okamziku dojde.
Na druhe strane,verim,ze se PRIRODA o to postara,aby lidi ubivalo.Protoze nas STVORITEL to urcite vidi a nedopusti aby jeho dilo bylo zniceno.A nebo to stvori znovu...
Reiki
Je to smutný...
3. 12. 2011 5:10

Bohužel, tady je to teď v tom státě s tím šetřením se vším, elektrika, plyn, voda, nekvalitní potraviny, zdravotnictví, nač se člověk podívá. Kam až to zajde , nebo musí zajít ? Chudáci jednou naše děti.