Články

Zajímavosti

CERN: Častice zrejme prekonali rýchlosť svetla - (komentáře)

Jan Hála
Omyly z dobré víry...
31. 12. 2011 2:36

Sebejistá tvrzení typu Dolkara a Sambyho jsou jedním pólem omylu. Připomíná mi to prohlášení Francouzké akademie věd z doby ne příliš dávné: "Vzhledem ke skutečnosti, že vynálezem parního stroje bylo dosaženo konečného vědění a nic jiného již nelze objevit, navrhujeme Francouzkou akademii věd rozpustit." Tato mince má i svůj rub. Tímto rubem jsou typy pana Gariase, jenž si víru v Boha konvertoval do víry ve vědu, když tvrdí že stroje nedaleké budoucnosti budou vyrábět energii z ničeho pomocí magnetů. čili perpetuua mobile a tím uživí 100 miliard lidí zeměkoule (viz v rubrice Vize budoucnosti). Jak já mu závidím jeho jednoduchý svět! A o ten tu jde, jednoduchost, vysvětlitelnost všeho a z toho vyplývající pohodlí sice starých a sešmajdaných bot, ale NAŠICH starých známých a sešmajdaných bot! Vždyť historie je plná vědeckých tvrzení kupř.: "Nic těžšího vzduchu nemůže létat". Ono jde totiž o to, odlišit vědu akademickou od vědy terénní, pokročilé, dělané mladými vědci. Nebezpečí konvečního vzdělání tkví v tom, že se naučíte konvenčně myslat a jak říká A.C.Clark: Pokročilá věda se nedá odlišit od magie.
Opačným protipólem těchto nadšených nenadšenců jsou lidé, kteří svou rozbujelou fantazií škodí všemu vážnějšímu. čeho se dotknou. Ti skeptikům dodávají demagogické argumenty z kategorie slov, nebo částí vět vytržených z konceptů a podsouvání myšlenek jež nikdy nezazněly. I AKADEMICKÁ VĚDA MÁ SVÉ INKVIZITORY. Od středověku nás se vší naší technikou dělí jen nepatrný kousek historie a morálně a mravně je to bída! I já jsem se narodil ještě v době kdy byly funkční koncentrační tábory!

Závěrem. Nevěřte žádným fanatikům, žádným dogmatům. Na tyto stránky nepatří lidé svárliví, na tyto stránky nepatří úmyslné urážky, jestli jsem to dobře pochopil, zde si chceme vzájemně pomáhat a obohacovat se. A míru spravedlnosti posuzujme svým srdcem a svědomím.
Šťastný Nový Rok 2012!
Dolkar
26. 12. 2011 10:32

MVarius, je treba si uvedomit, ze bez vedcu bychom se na blesky divali se strachem a doma si svitili tak maximalne petrolejkou. Podle me jejich prinos DALEKO prevazuje ony chyby. Jsou to take jen lidi... To je to same s lekari - Zachrani spoustu zivotu, ale kdyz jednou udelaji chybu, hned se na ne nekteri divaji jako na vrahy...

Porubis, myslim ze vetsinu lidi by vase teorie zajimala. Mohl by jste ji sem odeslat jako vlastni clanek? Nejde mi totiz do hlavy, co maji fotony (nebo jake castice?) spolecneho s teleportaci.
Porubis
Změna frekvence
18. 12. 2011 11:25

když částice překročí určitou rychlost, tím pádem dostane i určitou energii, přejde do další frekvence.... teda dle mé teorie... nebudu vysvětlovat co a jak, toje na dlouho. kdyžtak napište o víc info... tímhle by jsme mohli vyřešit i otázku teleportace. Na ZETA RETICULI to už mají...
MVarius
!
18. 10. 2011 19:41

Samby nemyslim si,ze by reakcia "7 man"-a" bola nejakym sedliackym rozumom!! Kazdy na tejto na tejto planete vie "vratane sedliakov" , ze za vsetko co zle co sa na svete udialo moze clovek a ludsky "vedci" myslia si,ze su mudrejsi ako priroda ale su na omyle! tak ako aj Vy! Neignorujem objavy na ktore prichadzaju ale tak isto sa neda neignorovat chyby ktorích sa dopustili uz mnohokrat! Radsej sa k Vasim urazlivim nazorom ani nevyjadrujem!
garias
..
3. 10. 2011 8:40

Ja som odjakživa nesúhlasil, prečo by každý fotón vo svetle mal mať rovnakú rýchlosť? Prečo? To je absolútne také, že to predsa tak nemusí byť. Svetlo je iba nejaké uvoľňované žiarenie a podľa mňa môžu častice dosahovať ďaleko väčšie rýchlosti - hlavne vo vákuu (bez odporu).
Akože keby tu priletela nejaká civilizácia rýchlosťou 10c (10 x rýchlosť svetla), nemali by sme byť moc prekvapený.
samby
...
1. 10. 2011 21:06

Ono to spíš bude tak, že neutrina letí skutečnou rychlostí světla, tedy vlastně rychlostí neutrina:-), foton totiž interaguje s okolním světem a dá se očekávat, že i ve vakuu ho budou zpomalovat vakuové fluktuace, kdežto neutrino je hroznej flegmatik a jediný s čím reaguje je anti-neutrino a vzhledem k velikosti a výskytu neutrin, je zde velmi malá pravděpodobnost jakékoliv interakce, pokud bych to měl ještě víc zjednodušit tak foton beží 100m překážek, kdežto neutrino 100m klasickej sprint(a je mu jedno jestli je ve vakuu nebo zrovna proléta skrz naší Zemi), takže je asi jasné kdo bude v cíli první.

ad 7man:stejně jako Dolkar se ptám, co by se mělo probohy vymykat? Lidi jako jste vy, jsou přítěží pro celou společnost a je divné že si snimi evoluce ještě neporadila, váš druh se vyznačuje především tím, že komentuje, upozorňuje a varuje, před něčím, čemu absolutně nerozumí, ale pokud se objeví nějakej vidlák, kterej se rozhodne vydělat na důchod tím, že napíše fascinující knihu, kterou si vycucá z prstu, jste ochotni ihned uvěřit jemu a ne vědcům a vůbec všem kdo do danného problému vidí.
Dolkar
1. 10. 2011 15:18

Co aby se jim nevymklo z rukou? Zase ma nekdo zbytecne prehnane katastroficke scenare o stvoreni cerne diry?
7man
No
1. 10. 2011 11:11

Snad se jim to nevymkne z rukou, to by byla katastrofa.