Články

Zamyšlení

Vzkaz - Rišiové - (komentáře)

Romana1
re Garias
9. 09. 2011 13:24

Není to o tom, že bys neměl používat mozek a rozum. Jde o to, že v některých fázích není možné pochopit rozumem podstatu nějaké věci, neustále hodnotíme, posuzujeme. Nejsme žádným pánem tvorstva, pouze součástí něčeho velkého. Jestli se chceme dostat za ohradu, musíme i za ohradu vidět. V takové fázi je dobré odsunout rozum a brát věci takové, jaké jsou.
garias
..
23. 08. 2011 11:04

Nechal by som si poradiť Romana, ale vraj nemám rozmýšľať, takže si nedám poradiť :D
Romana1
Moudré myšlenky
23. 08. 2011 10:34

Odpojte se od světa myšlení a vstupte do světa prožitků, doteků a citů. Ano, přesně tak to vnímám a konám i já. Jsou to velmi moudrá slova, nechte se jimi vést..
Zbyněk P.
Pro Bhrigu
22. 08. 2011 13:15

Vážená a milá kolegyňko, z článku je jasně cítit, že to myslíte velmi dobře, ale.... Ale bohužel, nemohu s Vámi souhlasit s Vašim závěrem, tedy s tím, jak píšete a uvádíte, že se máme odpojit od světa myšlení a přejít do světa prožitků, doteků a citů !! Nezlobte se na mne, ale tento Váš názor a postoj je velmi nebezpečný, či až přímo závadný!! Ve svém článku presentujete to, aby se z člověka aktívního stal člověk ryze pasívní a poživačný, tedy, aby se nechal řídit jen prožitky, doteky a city. Tato cesta nikdy nevedla k nebesům, tedy vzhůru k našim bohům!! Je to cesta poživačnosti a pasivity!! Neboť, i když kráčím ke svému bohu, tak u toho vždy musím přemýšlet a používat svůj mozek a rozum.
Každý z nás má v sobě zakódováno (a to opravdu každý), že se v určitém vývojovém stádiu odtrhává od masy-davu, aby mohl vytvářet sebe-sama.Tzn., že se z něj stává poustevník mezi ohromným davem lidí, aniž by dlel sám někde v lese. Ale stále, bez přestání, přemýšlí a uvažuje, tedy využívá svůj mozek a rozum. Lidé by si měli zvyknouti na to, že samota není nic špatného! Ba naopak, je to velice důležitý moment pra každého z lidí na duchovní cestě. To, že se lidé tohoto stavu bojí, plyne (dle mého uvažování) z toho, že je jednak takový člověk zahlcen bláboly ve sdělovacích prostředcích (které ho podprahově nutí k tomu, aby čím dál a více se nechal obsednouti nesmyslnými informacemi a příkazy, a byl jim v plné oddanosti), a také i z důvodu toho, že nikdy nezačali přemýšlet o podstatných duchovních věcech, neboť kdyby tak činili, tak by jim již stav osamělosti(stav poustevníka) nikdy nebyl cizím a nebáli se ho!! Vždyť i Ježíš MUSEL jíti do pouště,aby se mohl izolovat!
Znáte prosím rčení, či magický pokyn:"Státi se skalou, se kterou nic nepohne, a nic ji nerozleptá?" Prosím, zapřemýšlejte o tom ! A hlavně, tu propagovanou pasivitu nechte pověšenou tam, kde je, neboť tato cesta není zrovna ideální cestou do dnešní doby!! Přeji hezký den. Zbyněk P.
LuboshekZ
pěkný článek
21. 08. 2011 13:38

Vskutku zajimavý článek, když jsem si ho přečetl tak mě to bylo hodně vlastní. Už asi dva roky (po dokončení prvního ročníku střední školy) se nacházím ve stavu, kdy nepřemýšlím. Nemyslím to tak že bych byl hloupej a nepřemýšlel nad tím co udělám ale že mě stačí koukat a vnímat okolí aniž bych nad něčím přemýšlel, až se dostanu do situace kdy je potřeba se nějak rozhodnout nebo popřemýšlet tak mě okamžitě napadne řešení vykonám to a pak zas můžu nemyslet. Je to celkej zajimavý ale špatně se to popisuje. Nejlépe to asi přirovnám ke stavu kdy se zakoukáte na nějaký předmět a najednou jakoby ,,vypnete" a jen koukáte na předmět bez myšlenek jen.

Zdravím a přeji krásný den,
Luboš
daiterr
-
21. 08. 2011 11:23

Je fakt, že ta negativní snaha dnešních médií už dost leze na nervy a zákonitě se "musí pohár jednou naplnit" a.. pak vyprázdnit..

Jen málokdo si uvědomuje, že se jakákoliv negace obrátí časem proti němu samotnému a to i když "jen tato informace zprostředkovaně pouštěl mezi lidi"..
Dana P.
Grushi
21. 08. 2011 11:05

určitě ne napořád, to by nešlo, leda bys byl dobrovolně poustevníkem v jeskyni odtrženým od světského života. Ale třeba tak, jak o tom mluví http://www.youtube.com/watch?v=kWrfh6Kk_l4&feature=related pan Eduard Tomáš, bylo s ním natočeno několik hodně zajímavých dokumentů
Grush
Dobrá rada:
21. 08. 2011 10:07

"odpojte se od světa myšlení". A teď ještě třeba napsat jak to udělat a přitom přežít :-)
Dana P.
je pravda
20. 08. 2011 19:45

že se nám i přes média dostává více negativních než pozitivních zpráv. To v nás posiluje pocit zmatku a smutku. Já už si hledala informace jak meditovat, odpoutat se"od světa", najít vnitřní pokoj, ještě to vše potřebuji uvést v život, cítím, že je to jedna z cest jak se osvobodit a naplno se pozitivně naladit