Články

Zamyšlení

Úsměvnost a zastaralost Božích zákonů - (komentáře)

gurudeva
:-)
14. 04. 2011 12:57

spíše se jedná o církev která spoustu věcí nedokáže zodpovědět ... žije jen ve zkresleních představách
které sou dogmatické každý máme boha v naších srdcích
je jedno jestli mu říkáme ježíš,budha,aláh,jehova atd..
pořád to je on , nemá cenu čekat na boží království to už dávno přišlo do naších srdcí jen se do srdce podívat a najdeme ho tam,to co každý hledá má uvnitř a ne nikde jinde
novembre
novembre
13. 04. 2011 19:40

gurudeva: Dokument ve kterém se hovoří o tom, že žádný Bůh pravděpodobně neexistuje... Jak může ateista povědět pravděpodobně ?
gurudeva
:-)
12. 04. 2011 9:35

http://dokumentarni.tv/nabozenstvi-vira/proboha-religulous

doporučuji Hlavně pro Alenku
lup
ešte pre upresnenie
11. 04. 2011 21:06

Pre upresnenie, prečo sa zviera musí nechať vykrvácať:

Levitikus: kap. 7 verš 26 „V nijakom svojom bydlisku nesmiete jesť nijakú krv, ani z vtáka, ani zo štvornohých zvierat. 27 Každý, kto by jedol nejakú krv, bude vyhubený zo svojho národa.“

Levitikus: kap. 17 verš 12 „Nik z vás nesmie jesť krv, ani cudzinec, ktorý sa u vás zdržuje, nesmie jesť krv! 13 Ktokoľvek z Izraelitov a z cudzincov, ktorí sa u vás zdržujú, uloví zviera alebo vtáka, čo sa môže jesť, vypustí krv a prikryje ju zemou. 14 Lebo život každého stvorenia je v jeho krvi. Preto som zakázal Izraelitom: Nesmiete jesť krv nijakého tvora, lebo život každého tvora je v jeho krvi. Každý, kto by ju jedol, bude vyhubený.“
lup
pre Zuzanu
11. 04. 2011 20:44

Je možné, že som sa v prvej vete nesprávne vyjadril. V podstate o spôsobe usmrtenia zvierat píšeme obaja to isté.
S pozdravom LuP
Zuzana Svobodová
Pro LUPA!!!
11. 04. 2011 16:10

Jenom pro pořádek,´židé opravdu nedělají rituální oběti, s tím přestali už hooodně dávno, zde se mluvilo o košer stravě, to znamená, že zvíře, které má být zkonzumováno musí být usmrceno podle košer pravidel, tj. musí vykrvácet. Se zápalnými oběťmi to nemá opravdu nic společného!!!!!!!!!!!
lup
Pre zaujímavosť
11. 04. 2011 7:28

V nedeľu večer v správach hovorili o rituálnych obetiach zvierat zo strany Židov. Ostal som prekvapený, že ešte v dnešnej dobe Židia pri svojich obradoch zabíjajú zvieratá podľa Mojzišových zákonov - zvieratám prerežú krčné tepny a nechajú ich vykrvácať. Vyzerá to tak, že Mojžišove zákony (aspoň časť) dodržiavajú ešte dnes.
Správa bola reakciou na prijatie zákona zakazujúceho rituálne zabíjanie zvierat, pretože sa považuje za týranie zvierat.
S pozdravom LuP
Alena Nováková
re prokopios
10. 04. 2011 18:36

celý Starý i Nový Zákon, se dá shrnout do těchto dvou přikázání:
"Miluj Hospodina, Boha svého, z celého svého srdce, z celé své duše, z celé své mysli a z celé své síly. Miluj bližního jako sám sebe."
prokopios
A odpověď té paní
10. 04. 2011 10:32

Zbyňku, a nemáte odpověď té reverendky na tento dotaz? Vážně by mě zajímalo, jak se z toho vylhala. On fundamentalismus je vždycky špatný. Právě Ježíš také porušoval židovské zákony, když to bylo pro "dobro věci" (a farizejové pak na to poukazovali, tvrdíce, že nemůže být poslaný od Boha, když "pracuje" v sobotu).
Existuje hodně staré přísloví- mladý muž chtěl z plezíru provokovat jednoho biskupa i řekl mu, že se stane křesťanem, pokud mu vysvětlí celé křesťanství za dobu, kdy vydrží stát na jedné noze. Biskup se strašlivě urazil a muže vyhnal. Ten z toho měl nehoráznou prču a o pár měsíců později chtěl legraci zopakovat. Se stejným přáním se obrátil na jednoho františkána. Františkán se usmál a řekl muži, ať se tedy postaví na jednu nohu. Když to dotyčný učinil, mnich mu řekl "Nedělej ostatním to, co nechceš aby ti dělali". No a bylo to. A podle mě "votom to je"
lup
Samby
8. 04. 2011 21:29

S príspevkom z 8.4. o 11:14 nesúhlasím z niekoľkých dôvodov: jedna vec je Biblia a druhá vec cirkev.

1.Biblia je „posvätná kniha“ židovského náboženstva a kresťanského náboženstva. Medzi kresťanské náboženstvá patria katolíci s rímskym obradom, katolíci s východným obradom, pravoslávna cirkev, koptská, všetky možné protestanské zbory, ale aj svedkovia Jehovovi. Takže miešať do témy o Biblii cirkev (ktorú?), sa mi zdá prinajmenej „neprofesionálne“.

2.Cirkev plná pedofilov, homosexuálov,... Opäť ukážka znalostí. Čo je cirkev? Stačí si vygoogliť ? je to spoločenstvo ľudí, ktorí majú nejakú vieru.... Čiže žiaden len pápež, biskupi, kňazi,... ale predovšetkým obrovské množstvo veriacich ovečiek. Chceš povedať, že kresťania rad radom sú zvrhlíci? To by som nemal odvahu tvrdiť.

3.Niekedy na jeseň som čítal štatistiku: vo svete má katolícka cirkev asi 250 tisíc duchovných a zhruba rovnaký počet rehoľníkov. Koľkože katolíckych duchovných bolo obvinených zo zhýralých činov? 20? 50? Alebo 100? A teraz si spočítaj celkové percento. A pri našej bulvárnej tlači ma štve, ak sa napíše: človek XY ÚDAJNE urobil... A pritom ani dotyčný nebol obvinený! Nehraničí takéto vyjadrenie s osočovaním a poškodzovaním dobrého mena osoby? Čo je v ČR a SR trestné.

4.Nedovolil by som si tvrdiť pri prikázaniach 4 a 5 to, čo tvrdíš Ty. Ale to je na dlhšiu debatu.

Asi pred dvomi alebo tromi rokmi sa na Slovensku prevalila kauza, v ktorej dvaja, či traja chlapci, obvinili niekoľkých františkánov z pedofílie. To bola aféra! Média sa predháňali v pikantnostiach k danému prípadu, osočovali nielen týchto pár rehoľníkov, ale doslova všetkých kňazov, všetkých považovali za zvrhlíkov. Osočovali františkánov jedna radosť. A rehoľníci (vo väzbe) stále tvrdili, že sú nevinní. A ako to všetko dopadlo? Asi po roku celá bublina splasla tým, že chlapci sa priznali: všetko si vymysleli. Len tak pre zaujímavosť: skúste si tipnúť, koľké média sa spomínaným rehoľníkom ospravedlnili za osočovanie?

Takže, treba sa dívať na veci aj z iného pohľadu, nielen z pohľadu bulvárnej tlače.
S pozdravom LuP
Zbyněk P
Pro Alenu Novákovou
8. 04. 2011 20:03

Vážená kolegyňko, nemohu souhlasit s Vaším tvrzením, že pokud člověk lituje svých hříchů, tak že mu pánbůh odpustí. Ano, napsáno to tak je. Ale když se člověk nad tím zamyslí, tak zjistí, že je to opět, a zase jen, farizejství a lež. Uvažujme: jestliže někdo něco zlého učiní, případně udělá, (a je jedno jestli něco malého či velkého), tak, i když toho později velice lituje, tak je to stále jen v něm, a nikdo (a ani nějaký pánbůh), to z něj nemůže smazat, či odejmout. Leda, že by trpěl sklerózou, a zapomněl na vše. Ale přesto, i tak je to v něm uschované. Takže tvrdit, že nějaký bůh to z kohokoliv smaže, resp. že mu odpustí, je vskutku zase jen křivárna na lidi. Představme si tento příklad: Nějaké individuum si bude libovat v zabíjení lidí. Jednoho dne se dozví, že když se dá ke křesťanům, a bude těch svých vražd jakoby litovat, tak že mu pánbůh odpustí. A tudíž tak učiní, a pánbůh mu odpustí. A ejhle, najednou si opět to individuum uvědomí, že mu cosi chybí, a že již "dlouhou dobu" nikoho nezamordoval.......
Vážená paní A. Nováková, je třeba si uvědomit, že Bůh je překrásná idea či věc, ale že se ZA NĚJ NIKDO NEMUŽE SCHOVÁVAT, a každý musí bojovat, aby vybojoval ten svůj život alespoň v takových duchovních intencích, kde bude sám se sebou spokojeným, a néééé, aby byl někdo spokojený. Život jako takový žije každý pro sebe, pro svou duchovní vyrovnanost, spokojenost a slunce v duši, a néééé, aby ho nějaký pánbůh chválil za to, že tak "slušně" žije. Přeji hezký den. Zbyněk P.
samby
re: Alena Nováková
8. 04. 2011 19:46

To není pravda na 1. nikajském koncilu byla v podtatě vytvořena bible v dnešní podobě, nejstarší evangelia která nepopisovala Ježíše jako Boha byla odmítnuta a do bible se dostala ta, která byla sespsána nejdříve dvě generace po ukřižování, která velká většina tehdejších, křesťanů neuznávala, bylo to v podtatě to co Řím podtřeboval a co mu prodloužilo život o 300 let.
Stejně tak zde bylo narození Ježíše přesunuto na období zimního slunovratu, kvůli snažší romanizaci tehdejších germánů a keltů.
Alena Nováková
re samby
8. 04. 2011 15:23

Nový Zákon rozhodně na politickou objednávku psán nebyl. Vždyť Ježíš Kristus byl ukřižován právě kvůli tomu, že se tehdejším politikům nelíbil. Rovněž první křesťané a apoštolové byli pro svou víru pronásledování, protože v té době v Římě byl uctíván císař jako Bůh. Církev se skládá z hříšníků, kteří milují Boha. Pokud člověk lituje svých hříchů, Bůh mu je odpustí. Zároveň je církev svatá, protože její hlavou je Kristus. A Ježíš je Bůh. Bůh je svatý. Bible, jak Starý, tak i Nový zákon, byla sespsána lidmi, které inspiroval Duch Svatý. Je to tedy Boží slovo. A já mu věřím. Věřím Bohu. Věřím Ježíši Kristu, a proto vím, že jsem si vybrala dobře.
Jarda
re: gurudeva
8. 04. 2011 13:05

jojo moje řeč :-)
gurudeva
:-)
8. 04. 2011 11:42

nečekejte na boží království to už přišlo jen ho musíme nalézt sami v sobě , nikdo za nás nic neudělá musíme samy jen samy .... bůh ví kdo napsal bibli a jestli vůbec je pravdivá .... člověk je tvor nedokonalí a každý trouba si jí mohl upravit podle sebe ... .... hlavně církev té nevěřím ani ámen ....
samby
Alena Nováková
8. 04. 2011 11:14

Ještě by se podle dalo uvažovat o Starém zákonu, jelikož je celkem "starý":-) i když je to nesnášenlivé a krvavé náboženství, ale Nový zákon, byl psán pouze na politickou objednávku, většina lidí tehdy brala Ježíše jen jako moudrého člověka a reformátora, až Řím z něj udělal modlu, sestavil Nový zákon a jedinou příčinou pro to všechno bylo udržení moci Říma.

K desateru:
1)Nebudeš mít jiného boha mimo mne.
A proč bych neměl? Pro mne rozhodně není morální autoritou církev plná pedofilů, homosexuálů a fanatiků, to už je pro mne větší autoritou "budhistické duchovenstvo" které žije podle svých zásad, v chudobě a je otevřené novým myšlenkám. Pokud Váš bůh opravdu existuje, pak členové Vaší církve hlavně co se týče duchovenstva, mají rezervováno to nejhlubší místo ve Vašem pekle.

2)Nevezmeš jména Božího nadarmo.
Proč bych nevzal, kdy bůh skutečně někomu pomohl? Proč všechny velké "akce" vedené pod záštitou Vašeho Pána, skončily katastrofou a masakrem?

3)Opět další blbost zavedená Římem, kdy valná většina Svátku byla vytvořena pouze pro snazší přechod pohanů pod Vaši korouhev a to včetně Vánoc.

4)Pravidlo, které ctí každá společnost na světě, je s podivem, že právě křesťané ho ctí nejméně.

5)Škoda, že se tím nikdo neřídil, a z křesťanů jsou největší vrazi v dějinách. Nehledě na to, že by bylo lepší a smysluplnější pravidlo "nezavraždíš", jelikož tímto pravidlem Ježíš popírá sám sebe.

Zbytek pravidel je také široce uznáván na celém světě nehledě na nějakého paňácu, který se o sebe neuměl postarat.

Zvláštní také je, že existují tři náboženství vyznávající stejného boha, nedeprimuje vás, že jste si možná zvolila špatně?:-P
Alena Nováková
re Jelitko
8. 04. 2011 9:53

Dřív se říkalo, že mimo církev není spásy. Dnes církev tvrdí, že i příslušníci jiných náboženství mohou být spaseni. Jednou jsem četla rozhovor s ženou, která pomáhala duším v očistci, a ta tvrdila, že kromě katolíků mohou být spaseni i protestanté, a dokonce i židé, pokud žijí dobře podle své víry. Myslím si však, že mnohem větší váhu mají slova samotného Ježíše Krista:
"Neboť Bůh tak miloval svět, že dal svého jediného Syna, aby žádný, kdo v něj věří nezahynul, ale měl život věčný. Vždyť Bůh neposlal svého Syna na svět, aby svět soudil, ale aby skrze něj byl svět spasen. Kdo v něj věří, není souzen. Kdo nevěří již je odsouzen, neboť neuvěřil ve jméno jednorozeného Syna Božího."
daiterr
-
8. 04. 2011 9:18

K platnosti desatera navěky:

1. Nebudeš mít jiného boha mimo mne.

Jak to a proč? Nelze si osobovat právo na nějaké stoprocentní dané božství, protože dodnes pendrek víme, KDO vlastně onen "Bůh" je. Nebo jestli je to jen archetyp z dávných dob.. A nebo jestli Bůh jako takový není vlastně vše dohromady, tedy každá bytost může být malým Bohem?

Co by tomu řekli Buddhisté? Muslimové? Indiáni? A jiní? Oni by též prosazovali toho "svého" Boha.. Myslím, že každý by měl ctít to, co cítí ve svém nitru. A to je nepopsatelné a nedefinovatelné. Ne nadarmo se říká, že "Bůh" je pro lidstvo pouze jakási pomůcka, aby se učili postupně chápat opravdu to, co vše zatím je.

Takže první zákon je z mého pohledu dost irelevantní ku dnešní době. Tohle se mohlo říkat dříve, když se potřebovaly dát do latě davy. Ale dnes, si myslím, že by tohle mělo být určitě formulováno jinak..

2. Nevezmeš jména Božího nadarmo.

Bůh je ve své podstatě nepojmenovatelný už z principu. To, že někdo kleje a používá při tom svoje "panebože, do h....u" - vidím spíše jako energetické odblokování stresu a tím pádem ochranu zdraví dotyčného před něčím mnohem horším, jako je třebas infarkt a podobně. Není totiž nic horšího, než když je člověk "ctnostný" a všecko v sobě dusí, jen aby vypadal jako bohabojný. Tak si zadělává na nemoce. Když to musí ven, tak to musí ven. Je to lidská přirozenost. Druhý zákon mi přijde pro dnešní dobu extrémně zavádějící a nesmyslný.

3. Pomni, abys den sváteční světil.

V podstatě sváteční den neexistuje. Toto si nalajnovali lidé v rámci tradic a snažíme se to dodržovat. Je to jakýsi zažitý skupinový archetyp, podpořený náboženskou tradicí a dnes bohužel hojně využívaný k rýžování obchodníků.. Třetí zákon je pro mne přežívajícím archetypem. Když budu chtít. můžu mít svátek klidně denně (pokud na to budu mít a nebudu muset fungovat v monetárním systému, jako novodobý otrok..)

4. Cti otce svého i matku svou, abys dlouho živ byl a dobře se ti vedlo na zemi.

Ano, s tímto souhlasím. Rozumný člověk nemusí nutně být v žádném náboženském spolku, aby mu bylo jasné, že jak se bude chovat ke svým rodičům, tak se povětšinou jeho vlastní děti zachovají k němu..

5. Nezabiješ.

Rozumný člověk ví, že zabití je velice stresující událost hlavně pro oběť. Už z pohledu empatického by mělo každému být snad jasné, že každá bytost chce žít, co to jen jde a nikomu by se asi nelíbilo, odejít dříve, než je nutné.. Z tohoto pohledu rozumní lidi nikdy nebudou zabíjet, snad jen v sebeobraně.

Zákon, jako takový, je snad v dnešní společnosti u nás jasný standart, nemyslíte? Takový zákon se snad ani nemusí nikde psát. Jsme, doufám, pokročilí natolik, abychom už podvědomě toto dodržovali automaticky..

6. Nesesmilníš.
a
9. Nepožádáš manželky bližního svého.
a
10. Nepožádáš statku bližního svého.

Opakuji k tomu tuto část - Zákony, jako takové, jsou snad v dnešní společnosti u nás jasným standardem, nemyslíte? Takové zákony se snad ani nemusí nikde psát. Jsme, doufám, pokročilí natolik, abychom už podvědomě toto dodržovali automaticky..

7. Nepokradeš.
a
8. Nepromluvíš křivého svědectví.

Tady máme jako společnost co dohánět, to je pravda. Naši posranci kradou jak straky a ještě to dávají na odiv davu. A lžou jakbysmet. Od toho se pak odvíjí příklad mládeži. Třebas tyto dva zákony jako jediné zatím považuji z celého desatera za něco, co by stálo v dnešní době pořádně prosazovat.

Vše výše psané je bráno pro Českou republiku a Slovensko. I když vím, že spousta lidí nedodržuje ani mnohdy jiné zákony z desatera, přece jen snad většina lidí z této oblasti, kromě zmíněných dvou zákonů, vcelku ty ostatní má v malíčku a dodržuje je, aniž by nutně potřebovala být v některém z náboženských sdružení.

Mzdou hříchu je smrt? Myslím, že naopak mzdou hříchu je hlavně ZKUŠENOST se všemi následky z toho vyplývajícími. Dle karmické zákonitosti se vrací naprosto vše. Takže klidně si zabij, to není problém, ale pak si sám zabitím projdeš.. To platí pro všechny atributy lidského žití. Jako zkušenost z toho všeho můžeme pak brát nakonec třebas tu empatii, kdy už podvědomě cítíme, jaké to je, když jinému ublížíme a tak dle této zkušenosti už to neuděláme. Bez této zkušenosti bychom neměli empatii a tak bychom se vlastně nepoučili.

Mzdou "hříchu" je nová zkušenost a vývoj daného jedince. Porovnejte si to klidně s denním životem. Člověku nepomůže slepě opakovat desatero, když k němu nemá empatii z minulých provinění a jejich následků. Pro takového člověka, co nemá empatii pro tyto zákony, je to něco jako - "v obchodě mají kilo soli.." No mají.. A co jako? "o)

"Bůh" a odpuštění - nemá co odpouštět. Není třeba. Jedinými, kdo musí odpustit, jsme my sami a i když kolikrát odpustíme jiným, sami sobě to většinou nedokážeme. Každý z nás je totiž sám sobě velmi přísným soudcem..

Syn Ježíš Kristus - prezentovaná postava a jeho vlastnosti kopírují "syny jiných božstev" a to v několika generačních náboženstvích do dávnověku.
Navíc je dones sporné, zda taková postava byla, nebo to bylo více postav a jejich příběhy se pak staly jakýmsi archetypem Ježíše a nebo klidně Ježíš být mohl.. atd... atd.. S určitostí nelze tvrdit nic.

Takže je krásné mít zákony a slovo boží jako pomůcku. Vím, že je to potřeba. Ale je také dobré občas s nadhledem zkusit dívat se na vše zvenčí. To je vývoj a čeká každého člověka.

Vím, že dost věcí beru dle "karmických" zákonitostí a také vím, že i toto je svým způsobem část mnoha náboženství, ale zatím a teď to vidím takhle. V budoucnu se uvidí, jak ve vývoji pokročím a zda to budu vidět jinak.
Jelitko
ahoj vsem
8. 04. 2011 8:47

pane Zbynek opravdu moc se mi libi Vas nazor.Bible se mozna hodila do stare doby,kdy lide zili hur nez zver,ale ted to je nemozne.
Navic pani Alenko myslite tedy,ze ostatni lide jinych nabozenstvi nemaji sanci se dostat do raje kdyz veri v jine nabozenstvi a treba jsou dobri az do morku kosti?A myslim,ze jich jsou velke davy a tito budou zavrzeni jen ze neveri v Jezise?
Ja verim, ale slepe to nejde,clovek musi mit mozek.
Muslimove rikaji,ze Jezis nemuze byt syn Boha a ukrizovan nebyl,ze pry se to lidem jen zdalo a to rikaji ze KOran je jediny primo od Boha a Bible je sepsana lidima.No nevim,zase rikam,clovek ma prevsim pouzivat mozek,ale to desatero by nebylo k zahozeni se ho drzet.
Alena Nováková
desatero je pořád platné
8. 04. 2011 5:58

Např. desatero je navždy platné a nikdy se nepřežije.

1. Nebudeš mít jiného boha mimo mne.

2. Nevezmeš jména Božího nadarmo.

3. Pomni, abys den sváteční světil.

4. Cti otce svého i matku svou, abys dlouho živ byl a dobře se ti vedlo na zemi.

5. Nezabiješ.

6. Nesesmilníš.

7. Nepokradeš.

8. Nepromluvíš křivého svědectví.

9. Nepožádáš manželky bližního svého.

10. Nepožádáš statku bližního svého.

Každý, kdo jej poruší má hřích. Mzdou hříchu je smrt. Je třeba litovat svých hříchů a činit pokání, aby nám je mohl Bůh odpustit. Skrze svého jediného syna, Ježíše Krista, smířil Bůh se sebou celý svět. Ježíš Kristus zemřel na kříži za naše hříchy, aby žádný, kdo v něj věří nezahynul, ale měl život věčný. Každý, kdo se nechá pokřtít a věří v Ježíše Krista jako svého spasitele, bude mít život věčný.
daiterr
-
7. 04. 2011 15:19

Zákony vždy byly a vždy budou k tomu, aby zkusily nějak zajistit spolufungování určité skupiny lidí, protože ať se na to kouknete ze které strany chcete - tak prostě člověk je tvor, který, pokud má moc volné otěže, zkrátka zvlčí a stane se nezvladatelným sám sobě. Myslím, že toto není dáno přímo druhem "člověka", ale spíše momentálním vývojem dané osoby.

To máte jako s bohatým člověkem - ten, kdo se jako bohatý narodí, tak často život považuje za velkou nudu a dělá alotrie, protože má pocit, že "za peníze v Praze dům" a že si může zkrátka dovolit všechno. Takový člověk považuje pak život za ubíjející.

Teď si vemte druhý případ - ten samý člověk se narodí do rodiny chudé. Za nesmírné dřiny se vypracuje a po letech odříkání dosáhne bohatství. Jeho další život je ve jménu plnění přáni sobě a jiným. Dotyčný po strastiplných zkušenostech dobře ví, JAK si peněz vážit a že rozhodně nechce znovu prožít ona nuzná léta a ani to nikomu nepřeje.

To jsou dva případy, na kterých se pokouším vysvětlit, že zde na Zemi, hlavně dříve, bylo mnoho "duši v počátečním stadiu vývoje" a takové lidi zkrátka udržet na uzdě nebylo možné jen tak. Ti, co zákony tvořili, moc dobře věděli, jak na takové lidi je potřeba jít.

Nemohli přece davu lidí říci, že zkrátka se stanoví nějaká pravidla a ok. To nešlo. Lidi by je měli na háku. Na tyto lidi se muselo jinak - strachem a boží bázní. Takže se vzal sepsaný zákon, prohlásilo se, že tyto zákony posílá sám hospodin. Tímto postupem se u většiny davu dosáhlo alespoň toho, že byl ze strachu ochoten naslouchat.

No a pak se předložily ony zákony. Je třeba připomenout, že tyto zákony jsou poplatné době a místu, kde byly předneseny poprvé. Společnost mohla tehdy alespoň v nějakých rozumných mezích fungovat. Samozřejmě, že ani ti zákonodárci nebyli zrovna andílci a do zákonů si zamontovali, co se jim jen hodilo ku vlastnímu prospěchu. Zkrátka je dobré si uvědomit, že každá vyšší šarže potřebuje mít stádo pucfleků, aby nemusela hnout prstem. To už vychází z ryzí lidské lenivosti.

Po staletí tyto zákony fungovaly a předávaly se různě mezi generacemi, avšak moc lidí se nezamýšlelo nad poplatností oněch zákonů vůči dané novější době. Takže dnes tyto zákony jsou dávno přežité a je rozumné je brát s velkým nadhledem. To si hodně lidí neuvědomuje. Stále bere zákony jako něco, co je "jasná věc", jenže ono je to "jasné" jen tak, jak si to každý "jasně" připustí ke svému nitru.

Dnes by všechny náboženské spolky na světě potřebovaly svoje "zákony" předělat tak, aby byly poplatné dnešní době, když už teda mají "fungovat".. Tolik k zákonům.

Nyní zkusím popsat pár postřehů, ohledně "modlení" a "chození do kostela" - pokud bude člověk odříkat stále dokola určitá slova, nebo věty, pak je schopen se nejen koncentrovat, ale také dostat do hladiny Alfa, která je známá tím, že v ní lze dost dobře usměrňovat a zpracovávat vlastní energii.

Mám za to, že tohle mohlo být původním posláním všech modliteb. Jenže vysvětlujte lidem, že "když se budou takto furt dokola motat s jednou větou, tak se dostanou do klidu a rozšíří se jim esoterické vnímaní, což vede vývoji osobnosti". No poslali by vás nejspíše do nějaké té "Džehenny", takže takto by to nešlo.

Ale povězte jim, že je nutné se modlit k určitému božstvu a ten, že je vyslyší, pokud budou dostatečně modlící se a kajícní a.. je to pořešené na dlouhá staletí. Zabijí se tak dvě mouchy jednou ranou - lidi budou víc v klidu a ještě budou inklinovat k určité náboženské komunitě, takže se z nich stane poslušnější dav.

Chrámy - vysvětlujte lidem, že "pokud budou chodit do chrámu a tam se koncentrovat monotónním opakováním jistých vět, pak dosáhnou Alfa hladiny a když těch lidí bude hodně - bude tam i hodně ozdravné energie" - to prostě nevysvětlíte většině lidí ani dnes, ne tak kdysi dávno. Takže opět se to přehrálo na úkor daného božstva a bylo vymalováno a je - dodnes.

Pokud se těmito fakty budete hlouběji zabývat, pak souvislosti uvidíte sami. Hodně "zázračných" uzdravení se děje právě na místech, kde je velká koncentrace jisté energie a ta vzniká právě davy "modlících se" lidí..

Jistěže se i k těmto fenoménům postupně přimíchaly další ingredience, aby se lid lépe ovládal. Vůdci náboženských systémů byli a jsou zruční manipulátoři s davy. Jenomže doba pokročila a tak je potřeba - když už teda si chtějí postavení udržet - aby své metody lépe sofistikovali k dané době.

Vše výše uvedené rozhodně nemá být nějaké hanobení božího slova. Vše výše popsané je výhradně o tom, co lidstvo dokázalo dělat a dělá za zákonitosti, aby tak lépe, jako komunita, přežívalo. Jestliže například u "zázračných uzdravení" je přítomna vyšší moc, to mi nepřísluší hodnotit. Možná, je, možná není. Každopádně ona kumulace energie v chrámech je prokázána. Dokonce architekti kostelů tohoto jevu využívali při projektování oněch chrámů.

Všimli jste si, jak většina chrámů vypadá? Nepřipadá vám jejich vizáž, jako "raketa před startem"? Že by možný archetyp z pradávných eposů, kdy "bohové se snášeli na Zemi ve svých Vimanech"? "oP

No a k zákonům jako takovým - jsou mezi námi lidi, kteří zákony k životu nepotřebují. Jejich vývoj pokročil a tak tuto pomůcku zcela odvrhli, jako nepotřebnou pro další etapu vývoje. Naproti tomu jsou zde lidé, kteří nutně tuto pomůcku k životu tady a teď potřebují. A proč ne? Až pokročí ve vývoji, pak se na to budou dívat už jinak.
Zuzana Svobodová
Trefné!!!
7. 04. 2011 14:41

Tak jsem to včera se zájmem i pobavením přečetla a čekala jsem, kolik tady bude více či méně pohoršených hlasů... Já sama v Boha věřím, myslím, že věřím i v Ježíše, ale také vím, že Bibli se nedá slepě věřit, bylo to napsáno v určité době, pro společnost, která měla svoje pravidla, společnost, která musela být usměrňována podle tehdejších měřítek... Text je výstižný a vysvětlující a to je jen zlomek!!! Nebo snad dneska někdo věří, že země vznikla v 7 dnech, na nebi jsou dvě světla, měsíc a slunce atd...???!!! Bylo to napsáno tak, jak to v té době lidé chápali. Myslím, že Bůh nám dal rozum proto, aby jsme ho využívali, takže to, co bylo napsáno před cca 2 tisíci lety (a více), už může být trochu přežité. A nemusí to znamenat, že nevěříme!!! Zbyňku P., díky za článek!!! :-) P. S. Omlouvám se, pokud je to poněkud zmatečné!
Zbyněk P
Pro Devastator-a
7. 04. 2011 13:28

Mladý a vážený kolegáčku, berte to tak, že je to tam (v těch Mojžíšových a jiných knihách) takto napsáno. To není můj výmysl. Proto to uvádím, aby si naši čtenáři vytvořili svůj vlastní obrázek o scestnosti a zkostnatělosti oněch božích zákonů z dob, kdy ještě koně létali, draci se proháněli vzduchem a peníze ještě neexistovaly. Přeji hezký den. Z byněk P.
Zbyněk P
Pro Alenu Horňákovou
7. 04. 2011 13:19

Vážená kolegyňko, pevně věřím a doufám, že mým nynějším vstupem, Vám neodeberu sílu a víru v co Vy věříte. Berte to, prosím, třeba jako zkoušku Vaší víry, zda-li vytrváte. A nyní obrazně řečeno "do boje" :
Jak sama dobře víte, tak jsou obecně tři možné cesty, jak dosíci pokroku, či jak jimi ovládat. První cesta je cesta strachu, vydírání a vyhrožování. Druhá jest naopak cesta medu a slibů. Třetí cesta jest cestou jeho vlastní duchovní vůle.
Nezlobte se na mne, ale čtu-li Bibli, tedy zákony boží (aspoň v některých častějších pasážích), tak vždy nabudu dojem, že čtu nějaký pracovní či provozní řád nějakého trestního tábora. Neboť je zde samé nesmíš, nesmíš, nesmíš, nebo zase musíš, musíš, musíš. A není-li to určeno jinak, tak je to zase musíš či nesmíš. Tedy pro mne (a pevně věřím, že pro mnohé z nás rovněž) je to cesta zastrašování, vydírání, planých slibů a jiných příkazů, jako je nesmíš, musíš.
Souhlasím s Vámi, že musí existovat mezi lidem nějaký řád a pořádek. Bez toho to prostě nejde. Nespočet lidí není křtěných, ale přesto jsou to lidé ryzejšími a duchovně většími křesťany než-li ti, kteří křtění jsou, chodí do kostela, a nebo se na ně hrají tím, že jsou svatější, něž-li sám papež. Toto podle mne není řešení k dosažení lidské duchovní svobody. Pokud vím, tak vše musí býti na úrovni dobrovolnosti, aby to mělo vůbec ten správný účinek. Proč někomu něco zakazovat, přikazovat nebo něco slibovat? Proč má býti lidem vyhrožováno zničením měst, vyvražděním rodin, záplavou nebo ohněm, když se nepodvolím, a udělám to po svém, tedy s nejčistšími myšlenkami a vírou v dobro a lásku? Proč si nechávat nalhávat a slibovat něco, co není pravda? (Viz Vaše slova o království nebeském - menší a větší?).
Nezlobte se na mne vážená a milá kolegyňko, ale Vy opravdu nevidíte a hlavně necítíte rozpor, faleš a lež v tom Vámi předloženém svatořečení uváděném sv. Pavlem? O tom, jak uvádí, že jestliže se někdo stane jeho učedníkem, tak že jeho všechny viny budou smazány? O tom, že se jich v žádném případě nedotknou staré zákony? Proč si neuvědomíte, či nechcete připustit jednu otázku : Proč, když se na ně nevztahuje starý zákon litery, tak proč tak velice záhy všichni svatí umírali? Že by na vysílení, hlad či že by si uškobrtali své svaté nožičky, když sháněli své "ovečky"? To ani omylem, neboť vždy byli dostiženi oněmi starými literními zákony, a tudíž zabiti? Proč sv. Pavel sám nabízí svým následovníkům křivácké obezličky v tom, že když se k němu přidají, tak budou čistí od všeho, pochopitelně až umrou a znovu se vzkřísí? Kdoví, co to bylo za lidi, kteří se k nim přidávali. Co když to byli zrovna nějací vagabundové a zločinci, a tím, že budou očištěni od všech svých hříchů, tak že budou čistí a budou moci znovu dělat své nekalosti? Nezlobte se na mne kolegyňko, ale toto všechno je faleš na entou, nic víc!! Opravdu, jak naivní! A podle Vám bychom měli těmto lžím, podvodům, falším, vyhrožování a planým slibům věřit? Promiňte mi mou otevřenost, ale to bych se sám za sebe musel stydět, abych něco takového přijal!
Prosím, nechte si svého boha a Ježíše, a já si také nechám toho svého BOHA - mého Zbyňka. Přeji hezký den. Zbyněk P.
Devastator
Vystvětlení
6. 04. 2011 22:26

Však je mi teprve 12 let.
Devastator
Promiňte
6. 04. 2011 22:25

Promiňte mi ten humor,ale to je trochu moc.Myslím tu 1.,2.,5.,8.,9.,10.Vážně jako s tím zabíjením.Pochybuju,že by si to BŮH přál.Spíš jen nějaký menší či větší trest,ale smrt?To ne!
Alena Nováková
křesťan zemřel zákonu
6. 04. 2011 15:51

Ježíš Kristus řekl: "Nepřišel jsem zrušit Zákon nebo Proroky; nepřišel jsem zrušit, nýbrž naplnit. Amen, pravím vám: Dokud nepomine nebe a země, nepomine jediné písmenko ani jediná čárka ze Zákona, dokud se všechno nestane. Kdo by tedy zrušil jediné z těchto nejmenších přikázání a tak učil lidi, bude v království nebeském vyhlášen za nejmenšího; kdo by je však zachovával a učil, ten bude v království nebeském vyhlášen velkým. Neboť vám pravím: Nebude-li vaše spravedlnost o mnoho přesahovat spravedlnost zákoníků a farizeů, jistě nevejdete do království nebeského."
Svatý apoštol Pavel píše: "Což nevíte bratří - vždyť mluvím k těm, kteří znají zákon - že zákon panuje nad člověkem, jen pokud je živ? Vdaná žena je zákonem vázána k žijícímu manželovi; když však muž zemře, je zproštěna zákona manželství. Pokud je tedy její muž naživu, bude prohlášena za cizoložnici, oddá-li se jinému muži. Jestliže však manžel zemře, je svobodná od zákona, takže nebude cizoložnicí, když se oddá jinému muži. Právě tak jste i vy, bratří moji, stali mrtvými pro zákon skrze tělo Kristovo, abyste se oddali jinému, tomu, který byl vzkříšen z mrtvých, a tak nesli ovoce Bohu. Když jsme byli v moci hříchu, působily v nás vášně podněcované zákonem a nesly ovoce smrti. Nyní, když jsme zemřeli tomu, čím jsme byli spoutáni, byli jsme zproštěni zákona, takže sloužíme Bohu v novém životě Ducha, ne pod starou literou zákona."
Peter
-
6. 04. 2011 11:34

Velmi dobré jako zamyšlení nad tím, jak se někdo přehnaně drží nějakých pravidel a zákonů. Dokonce jsem se u toho zasmál, jak trefné to je.