Články

Zajímavosti

Religulous - (komentáře)

daiterr
-
5. 03. 2011 21:44

Jako vtip fajn.

Co další dotazy? Pořešíme? Nebo necháme plavat? Jen abych to tu furt nepřipomínal "o)
garias
..
5. 03. 2011 10:08

trošku, lebo ono to znie, akoby to nepochádzalo z hlavy to premýšľanie.
daiterr
-
4. 03. 2011 15:30

Jo a ještě - včem nemám pravdu? Dyť já přece psal toto:

"To, co vidíš okolo sebe, na co hmatáš a co se "řídí fyzikálními zákony" je pouze interaktivní zprostředkovatelská vize poplatná stavu vývoje tebe samého. Jinak svět vidíš ty a jinak ho vidí pes a úplně jinak jej vidí taková moucha."

akorát jsem místo "mozek" použil "interaktivní zprostředkovatelská vize", protože mne fakt hned ten mozek nenapadl. Je to velký problém?
daiterr
-
4. 03. 2011 15:27

No a jak asi "vidíme svet hmoty" my, lidé? Snad také podle toho, jak to analyzují naše NEDOKONALÉ mozky. Takže jak se chceš na to spolehnout?

No a k té hmotě / energii - to neřekneš nic? Vidíš to tak, nebo jinak? Hm??
garias
..
4. 03. 2011 14:50

No ale to nehovoríš pravdu. Tvory vidia svet hmoty inak preto, lebo inak analyzujú informácie ich mozgy!!!
daiterr
-
4. 03. 2011 13:11

Hmota je pouze energie.. Nic více, nic méně.. Vše, co kolem vidíš, vše, včetně tebe a všech lidí a všeho - je pouze energie. Hmota jako taková neexistuje. To, co vidíš okolo sebe, na co hmatáš a co se "řídí fyzikálními zákony" je pouze interaktivní zprostředkovatelská vize poplatná stavu vývoje tebe samého. Jinak svět vidíš ty a jinak ho vidí pes a úplně jinak jej vidí taková moucha.

Pokud bys tvrzení, že "hmota není, je jen energie..." bral jako blud, pak ti poradím experiment - dej svou ruku pod elektronový mikroskop a dobře se koukni. Co uvidíš? Kůži... pak jednotlivé buňky.. pak jednotlivé části buněk.. pak to budou atomy a elektrony... a nakonec pouhá kvanta energie..

K tomu medailonu a k "vizím" - ber to i takhle - jsou lidé, co chodí do kostela a vyloženě slepě věří, že Bůh je. Učili je to odmala doma, ve kole, v náboženství - zkrátka v tom lítají až po uši a neexistuje pro ně ani omylem, že by někdy si představili, že Bůh není.

Na druhou stranu máš zase lidi, co už třebas tak často do kostela nechodí, ale přesto Boha uznávají. A proč? Oni prostě CÍTÍ, že NĚCO je. Neví v podstatě úplně co. Věří sice, že to třebas by mohl být jakýsi Bůh, nebo něco takového, neumějí to definovat, ale.. CÍTÍ to. Podvědomě. Nikdo jim to nenutil, nikdo je to neučil, prostě ten pocit jednoho dne tu je a je stejný, jako když máš pocit, že dnes bude pršet a ono fakt prší.. Nebo když nějak CÍTÍŠ, že se stane někomu blízkému něco a fakt se to stane.. Ten pocit nejde definovat, ani zvážit, ani koštnout. Ale je tu a funguje. Funguje tak dalece, že ten dotyčný člověk opravdu CÍTÍ a VÍ, že je COSI vyššího. Náhody neexistují a není náhoda, že něco takového cítíme. Pokud ty to necítíš, pak to neznamená, že ti, co to cítí, jsou blázni..

Zkus se aspoň naučit rozlišovat věřící. Ty všechny hážeš do jednoho pytle a ptáš se na věci, které mnohdy někteří z těch věřících zkoumají mnoho let. Jinak se ti bude polemizovat s věřícím, který vidí pánbíčka všude a andělíčky a démony, bude ti tvrdit, že jsi neznaboh a úplně jinak by se ti mělo debatovat s věřícím, který je v podstatě alternativně věřící - prostě cítí, že cosi je, neumí to definovat, říká tomu pracovně Bůh a když má čas, tak se tímto tématem zaobírá a zkoumá podstatu tohoto pocitu.

Takový člověk rozhodně nezůstává u studia bible. Takový si projde i jiné nauky alespoň zběžně, proběhne novější vědecké poznatky, vyzkouší i nějaké alternativní věci na sobě, aby si ověřil, co je na tom pravdy a tak podobně.

Vzpomeň si jak ti tady někde níže u jiného článku psal kolega, co zjistili vědci už v 80-tých létech. Takové poznatky se ignorovat nedají. A když si projde nejnovější poznatky, pak kolikrát i já sám nevěřícně kroutím hlavou, protože sice mívám divoké teorie, ale některé jejich předčí i ty moje a to už je co říci..

Ale už jsem zas odbočil - hmota je pouze energie. Pokud vycházím z tohoto faktu, pak vše je neustále kolotající a vibrující shluk energetických kvant. Pak v takovém případě nelze nic stoprocentně brát za bernou minci, co se týká "naší přímé reality". To jen na okraj. Vnitřní nedefinovatelný pocit, "že něco je", lze jen těžko racionálně materialisticky vysvětlit, navíc - když ještě onen pocit daného člověka nikdy nezklame (máš pocit, že s něco s tane a fakt se stane. Máš pocit, že dnes potkáš super babu a.. stane se to :o)
garias
Príbeh
4. 03. 2011 12:02

To je ako príbeh malého chlapca, ktorý mal medailónik šťastia. Vždy ho so sebou na krku nosil a už mu tak veril, že všetky svoje úspechy pripisoval tejto záhadnej sile, vychádzajúcej práve z onoho medailónika šťastia.
Istého dňa jeho kamarátka spadla do vody a začala sa topiť. Malý chlapec skočil za ňou do rieky, zachránil ju a na medailónik si ani len nespomenul.
Keď boli na brehu, nahmatal si hruď, ale medailónik tam už nebol - ostal na dne rieky.
To čo ľudia pokladajú za nejakú silu, ktorá im pomáha, ktorá je mimo nich, to je prosím ilúzia - TO TÁ JE VIDINA.
Skutočná sila pochádza z človeka. Môže veriť v niečo čo mu dodáva silu, ale je lepšie keď sa človek nespolieha na medailón šťastia a uvedomí si, že na ňom záležalo či kamarátka bude žiť. Nie na tom medailóniku!
garias
..
4. 03. 2011 11:54

Ou tak to si mi dal veľmi ťažkú otázku. Obávam sa, že ti nedám ani zďaleka nejakú kompletnú odpoveď. Aj celkovo keby sme to povedali povedzme vedecky a vyčerpali by sme úplne všetky teórie, ktoré pri téme HMOTA vznikli, ani tak by sme nevedeli, či sme niečo nevynechali (nemáme preskúmanú všetku hmotu vo vesmíre). Takže z tohto hľadiska je to nesmierne ťažká otázka.
Ak by som mal ja odpovedať podľa toho čo viem, tak by najskôr povedal, že: "Hmota je niečo, trebárs častice, pole, energia, čo je zdrojom síl a riadi sa určitými pravidlami." Či dokážeme MY, ako súčasť tejto hmoty, pochopiť hmotu celkovú, ťažko povedať.
Ale zatiaľ čo vidíme (pozorujeme) má všetko svoj zdroj, prejav a pôsobenie. Zatiaľ sme nikdy nespozorovali niečo, o čom by sme mohli evidentne povedať: "Tak toto určite je večné". Hovorím to preto, že to nemôžeme povedať nikde - ani vo viere. Môžme to povedať "Boh je večný, alebo nejaký stvoriteľ - sila apod.", ale bude to niečo ako "hmota je večná". No, a sme kde sme boli. Toto nám nepomôže presne popísať náš svet.
Ako viera sama o sebe je krásna vec, že človeka ukľudňuje tam kde nemá poznanie, ale faktom stále ostáva, že viera stagnuje tisíce rokov a to č ohýbe svetom je práve poznanie. A my môžeme poznávať len to, čo je skutočné, reálne, týka sa nás všetkých a nie iba toho, kto chce ako je tomu v prípade viery.
daiterr
-
4. 03. 2011 9:07

K těm vidinám Gariasi - nikdy neříkej nikdy. Takových už bylo, co stáli "pevně na nohách".. "o)

Vysvětli mi - co je podle tebe HMOTA?
garias
daiterr
4. 03. 2011 8:42

VIDINA je PRELUD, niečo čo si mozog vytvára sám, nezávisle na analýza vonkajšieho prostredia. Napríklad taký chronický opilec, ktorý vidí všade už pobehovať biele myšky - tak áno, toto sú už vidiny. Ale prosím, nedávajme všetkým tieto poruchy. Ja vidiny napríklad nemám - som pri zmysloch.
garias
..
4. 03. 2011 8:39

Opäť môžem iba súhlasiť. Venujme sa, verme, tomu čo vidíme všetci, čo je skutočné pre všetkých a nevytvárajme si ilúzie, s ktorými sa neskôr rozprávame.
Jelitko
panove
4. 03. 2011 8:18

to je opravdu po ranu nadhera takhle se bavit,nechte toho vsichni se vse dozvi az to tady zbali.No ne,tak naco takhle furt premyslet :))
ale ja stejne vim svy a hotovo...:)) me taky nepresveci ani zadny garias.Dnes jsem zase videla mamku a tatku.Tohle vidina neni,kdyz me rikali,jak resit ruznou prave rozdelanou praci se kterou nehneme...
daiterr
-
4. 03. 2011 6:07

Gariasi - dle nejnovějších poznatků je VŠECHNO, VČETNĚ I TÉ TVÉ REALITY A NÁS VŠECH pouhá holografická projekce a dokonce jsou i rovnice, které to potvrzují. Takže ty vlastně máš VIDINY, ale ostatní tu drbeš jak Alíky za to, že mají VIDINY, když vlastně všecko je jen VIDINA?

"Vidina drbe vidinu za to, že vidí vidinu a ta drbaná vidina se brání, že ta její vidina není vidina, ale jakási realita, jenže stejně je to všecko vidina. Načež vidina, co drbe vidinu, zas vraví, že její vidina je ralita. Jedná se o nekonečný souboj dvou a více vidin, vzájemně si předávajících své vize svých vidin za účelem jakéhosi pochopení, co je vlastně vidina každého a zda ta vidina je vůbec vidět. No a protože HMOTA neexistuje, je jen pouze ENERGIE, pak projevem energie je ona holografická projekce do nižší energetické reality v podobě vidin. No a pak jedna vidina nasírá druhou vidinu... :o))

Klííd... to je jen takové ranní blbnutí "oP
garias
..
4. 03. 2011 0:39

Ja sa nehádam. Ja tiež súhlasím, že podobné veci sú IBA vidiny. Celý čas to tu hovorím :D
lup
Garias,
3. 03. 2011 22:41

Aspoň sa zamysli nad prečítaným: ak máš na mysli uvedený experiment, tak X ľudí pod vplyvom EMG žiarenia bude tvrdiť, že „niečo“ vidí a budú tvrdiť, že je to realita. Nie iba jeden človek. Ale ľudia, ktorí sa pokusu nezúčastňujú, „niečo“ neuvidia.
Ak niečo vidíš iba Ty a iní to nevidia, neznamená, že nie si normálny. Len sa v mozgu odohráva niečo vyvolávajúce vidiny. Už sa ti stalo, že si prebdel dve noci a tri dni? Po takomto „výkone“ som na vojenčine VIDEL hýbať sa aj stôl a stoličky. Pohybovali sa im nohy ako u človeka pri chôdzi a stáli na mieste. A pritom viem, že to nemohla byť pravda. Ale videl som to na vlastné oči. Aj toto dokáže pod vplyvom únavy vyprodukovať mozog.
garias
...
3. 03. 2011 21:57

Položím si otázku: "PREČO iný nevidí to čo ja?" .. niečo nebude v poriadku! Nebudem si silou mocou namýšľať "JA JA, IBA JA mám pravdu!". Považujem sa za inteligentného človeka: "Ak vidím niečo iba ja, a nie iný človek, niečo určite neklape!"
lup
pre Garias
3. 03. 2011 20:45

Vo svojom príspevku z 3. 03. 2011 7:59 píšeš: „Realita je všetko to, čo môžeme pozorovať my všetci.“ Správne. Ale zoberme si takúto situáciu. Dávno sa vie, že pôsobením elektromagnetického žiarenia „správnych parametrov“ na určité partie mozgu, dokáže mozog „generovať“ pocity, vnemy, ale aj halucinácie. (USA vyvinula generátor, ktorý dokáže v ľuďoch vyvolávať pocit strachu a úzkosti, s možnosťou vojenského využitia. Zatiaľ pôsobí len na pár desiatok metrov.) Teraz si predstav X ľudí, na ktorých budeš takto pôsobiť a všetkých X ľudí „uvidí“ niečo. Veria vlastným očiam, ale v skutočnosti vidia niečo neexistujúce. Ale tých X pokusných králikov to bude vidieť a tvrdiť, že to je REALITA! Ako sa k tomu postavíš, ak budeš jeden z nich?

Pred krátkym časom som písal príspevok s názorným príkladom vedy ? astronómie. O tom, ako postupne sa rozširovali obzory o iné spektrá EMG žiarenia, než optické. Zhruba pred 100 rokmi neexistovali prístroje, ktorými by sa dali iné zložky EMG žiarenia zachytiť. Veda vtedy o tom nemala ani potuchy! Čo by si o Tebe mysleli vtedajší vedci, ak by si tvrdil, že existujú aj iné vlnové dĺžky než optické? Ako by si im dokázal, že máš pravdu? Nijako! Veď veda vtedy nemala možnosti a technické prostriedky niečo také dokázať! So svojimi hoci aj správnymi názormi by si bol úplne sám, maximálne by Ti mohol niekto uveriť. A rovnako je to aj s dôkazmi v tejto diskusii. Všetko to je len o úrovni poznania!

Neželám Ti nič zlé, len zopár skúseností, zážitkov, ktoré zatrasú tvojím priam fanatickým ateizmom.
Príjemný večer LuP
Jelitko
ja myslim
3. 03. 2011 15:31

pan garias bude jednou az odejde na jiny svet prave ta zbloudila duse,ktera bude strasit zdejsi lidi a nebude mit nahore zadne misto,protoze proste NEVERIL.
Uz se nezlobte a to chce klid.
Pane daiterr,vsechna cest!!
garias
..
3. 03. 2011 14:10

Ja som chcel povedať iba jednu jedinú vec...neverme len tak hocičomu - uvažujme, diskutujme !
daiterr
-
3. 03. 2011 13:32

Gariasi, protože neřešíš dotazy a jen se vyhýbáš odpovědím, pak budu s tebou komunikovat přesně, jako ty se mnou. Nejprve si přečti něco od renomovaných vědců, co mají trošku modernější názory, pak také něco ohledně regresní terapie, zkus také něco i filozofických nauk (i když je ti to proti srsti) a pak mi něco doporučuj.

Pokud jsi sám ve fázi, kdy nic stoprocentně nevíš a jen pevně doufáš, že to tak je, pak polemizuj a nevnucuj. Už pokolikáté to tady mám psát? Všichni se učíme. Stále.

Ohledně onoho prof. Dawkinse - je to pán, co vyloženě jede po věřících a brání si svoje intelektuály a zaryté materialisty. Tvrdě jej kritizují nejen věřící, ale i materialisté, že "dokáže být hodně neobjektivní".. Takže nač se dívat na něco, co je neobjektivní a vyloženě zaměřené na určitou skupinu lidí za účelem jejich rozcupování? Navíc - sám jen kecá a kecá, ale kde jsou důkazy? Je přesně tvoje krevní skupina, Gariasi :o) Ironií navíc je, že to posíláš zrovna mi, ale to nevadí :o))

Ty si zkrátka to svoje nutně MUSÍŠ prosadit, viď? No klidně, ale už píšu poněkolikáté - kde máš pádné důkazy? Ale důkazy, ne zesměšňování, či osočování...
garias
diterr
3. 03. 2011 13:02

Pre daiterra dám iba jedno video, kde profesor Dawkins odpovedal na presne takú istú otázku akú ty dávaš mne: "Čo ak sa mýliš?". To čo odpovie je takmer DOKONALE môj názor.

ÚPLNE NAJDôLEŽITEJŠÍ OKAMIH JE TEN V ČASE 0:55. Toto si musia veriaci, a vôbec MY všetci - ľudia, uvedomiť.

http://www.youtube.com/watch?v=T5baddrlqUk
garias
..
3. 03. 2011 12:55

Môžem vysvetliť :D

KEBY bola skupina, ktorá sa hlási k tomu, že ONI cítia onu lásku (tak ako hlásajú že pociťujú Boha) opäť by to bolo na zamyslenie. Ale lásku cítime všetci - veriaci aj neveriac, takže podľa mňa nebol toto moc dobrý príklad.

Niečo podobné by som mohol povedať ja, ale nie s láskou. NO SÚ ľudia, ktorí pociťujú Pinocia (napríklad deti). No vidíte ten pocit? NIE! Tak to ešte neznamená, že Pinocio neexistuje. To som ukázal len na ukážku, že je dôležité ako rozmýšľame a preto ten príklad s láskou nebol vôbec dobrý.

Pretože to že vzduch nevidím, neznamená že neexistuje - TO JE OK, v poriadku. ALE TO, že nevidím ani Pinocia, neznamená, že musí existovať TAK ISTO, ako existuje ten vzduch.

Snažím sa ukázať ako rozmýšľam. Neberte to, že útok alebo niečo podobné.
dalila
:)
3. 03. 2011 12:22

ma tak napada trosilinka od veci: ludia, boli ste uz zalubeny a bola vasa laska opatovana druhou osobou? Poznali ste ten uzasny pocit - Vy tu lasku neviete opisat,neviete ju ukazat iba ju citite.Laska nieje medzi Vami dvoma viditelna a predsa viete ze je tam,ako je to mozne? Urcite len fantazirujete lebo laska nieje hmatatelna teda ani neexistuje,ten pocit je iba vasa hlupa fantazia ktoru by ste chceli citit ale nemozete lebo pocit lasky nieje hmatatelny takze ani neexistuje :)...daiterr,klobuk dole...tak trpezlivo vysvetlovat...
daiterr
-
3. 03. 2011 10:29

Píšeš, že "pre teba je ťažké uverit, že.." - Ale to chápu. Rozumím. Jenže ty zatím nechápeš, že tak, jak pro tebe je těžké něčemu uvěřit, stejně tak je těžké pro "věřící" uvěřit v tvé chápání reality a světa jako takového. Nebude to třeba tím, že tvůj náhled světa j jen jedním z mnoha? Co myslíš?


Zatím jediné argumenty z tvé strany jsou, že:

"na co si šáhneme, to je ok, jinak je to všecko blbost", "Kdo má zdravý rozum, tak přece ví, že nějaké duchovno a Bůh je blbost, protože je to berlička pro hlupáky" (akorát by mne zajímalo, kdo si osobuje právo být tím hlavním mluvčím se "zdravým rozumem", když v tomto případě i ta věda od toho dává ruce pryč..),

"Já chcu změnit vnímání lidí, abychom si VŠICHNI NA TO SÁHLI a nejen někteří".. (sice krásné, leč neuskutečnitelné. Jednak naše realita není stopro pro nás podchytitelná a také je zde jakýsi plán rozdílných vývojových cest..)

To se ti potom těžko bude posazovat tvůj názor a zákonitě to skončí jako vždy - budeš naštvaný, že jsme tady banda poblouzněných magorů, co si jedou v té své lajně. Ale už si nepřiznáš, že ty si v té samé pozici, jen na opačné straně.

Zkrátka bez rozumného dialogu, bez RÝPÁNÍ a POSMÍVÁNÍ se jiným - nemáš šanci na úspěch, i kdyby ses na hlavu stavěl. Oni totiž lidi nejsou zas tak "natvrdlí", jak by sis myslel. Jsou i přístupní názorům, ale podlož to důkazy. a to setsakra pádnými. Nebo si snad myslíš, že lidi tady ráno vstali a hned věřili na to, co věří?
Ne. Byli do této pozice formováni. Prožitky, prostředím, myšlením... atd. Každý jsme nějak formován..
daiterr
-
3. 03. 2011 10:12

Realita - vem si takové barvy. Vědci dávno předpokládají, že to, co jeden vidí jako jednu barvu, jiný člověk zřejmě vidí jako barvu jinou, jen pod stejným názvem. A to je jen jeden z mnoha příkladů, kdy nás smysly mohou klamat. Prostě našimi nedokonalými pěti smysly se nemůžeme spoléhat 100 procentně na realitu. Maximálně tak můžeme VĚŘIT, že je vše tak, jak si MYSLÍME, že je. Jenomže ty slovo "věřit" nesnášíš. Takže si to nahraď nějakým jiným slovem. A nebo slepě doufej, že "realita" je fakt realita. Jenomže to, co není na 100 procent, je rázem ve stejné lajně, jako ostatní věci, které tak rád vytýkáš ostatním.

daiterr
-
3. 03. 2011 9:10

Ještě k tomu "veštcovi" - když nevyjde jeho předpověď a ty se mu vysměješ, že je klamár - tak to bych u tebe pochopil, vychází to z tvého náhledu na svět. Ale co bys udělal v případě, kdy by se nemýlil? Pořád by to byl magor? Nebo bys ho poplácal po rameni, jaký je "borec"? A nebo bys to nechal jakože jen tak bez reakce? A nebo co bys udělal? Hledal důkazy, jak k těm informacím přišel, aby si z lidí udělal srandu a hrál si na věštce? Nebo CO teda? "o)
daiterr
-
3. 03. 2011 9:00

1. realita je to, co si MYSLÍME, že všichni vidíme. Když někdo řekne někomu, že je blázen, pak je jednak neomalenec a druhak sám nechápe, že jsou okolnosti, které při vší úctě vidět nechce a nebo se k nim ani nedostal. V této realitě, jak ty říkáš, bohužel nic není pevné a stálé. Pokud se pořádně nebudeš zaobírat například "léčitelstvím", pak pro tebe všichni léčitelé budou navždy šarlatáni. Ovšem ta chyba není u nich. Tito lidé se snaží někomu pomoci. Chybu hledej u sebe, ve svých dogmaticky stavěných názorech..

2. Nepodsunuj mi opět svoje domněnky, "co bych ti řekl".. Snad asi už i ty chápeš, že je to kravina, ne? Ale k otázce, "proč Bůh to a to..." - třebas tahle varianta - "protože jsme všichni jeho součástí, pak Bůh respektuje naši vůli. A naší vůlí bylo, abychom se do tohoto světa zrozovali dle svého vlastního výukového plánu.." To je jen jedna z mnoha odpovědí a ta vychází z východních nauk. Můžeš si o tom myslet, co chceš. Osobně právě tuhle variantu prozatím sobě beru jako mi nejbližší. Uvidím, co na to vývoj.

Když už jsme furt u těch chyb - kde se podle tebe vzal Homo Sapiens? Bylo to díky evoluci? Nebo Bůh to tu za 6 dní všecko rozfajroval? nebo snad Aštar si tu udělal zastávku? Nebo máš i jiný, konstruktivnější nápad? "o)

3. Tvůj názor v oblasti posmrtného života, stejně jako jiné názory respektuji, jen bych rád, abys mi teda objasnil, co třebas taková astrální projekce? Osobně v tom vidím krásný důkaz "vypadnutí duše z těla", hlavně když daný jedinec popíše věci, které nemohl ani zjistit, ani vidět nijak jinak, než že tam v té době byl? Jen tak mezi námi - Rusové i Amíci nejen, že dávno uznali, že "tělo má duši", ale dokonce toho za války využívali. Četl jsi třebas, jak ve válce ve Vietnamu zkoušeli Amíci astrálně zmapovat a projít všechny tajné chodby Vietcongu? Protože si s nimi nevěděli rady a ti parchanti se objevovali, kde se jim zlíbilo. A tak tehdy us-army nasadila na pomoc "parapsychology". Výsledky byly slušné. Díky tomu si amíci zdatně kryli prdel.

Dále - vysvětli zážitky NDE. Upozorňuji tě ale předem, že nějaké "překysličení mozku a spec. látky v krvi od přírody, aby se nám lépe chcípalo" - neobstojí. Takže bych rád od tebe fundovanější odpovědi.

Proč se ptám? No jednak proto, že stále na otázky nereaguješ. Ty si napíšeš, jen co se ti hodí do krámu. To není konstruktivní. Rád tady každého zepsuješ a rád každého, kdo nesouhlasí s tvými dogmaty - bereš jako magora. To také není konstruktivní. Rád se vysmíváš a když by ses kouknul i na tvůj předposlední příspěvek - tak strašně rád bys triumfoval. Skoro mi to, nezlob se, připomnělo ony "soudruhy", co vždy se zaťatou pěstí hrozili - "my vám ukážeme, kdo jsme my! Vy budete plakat! Ne my!"

Opakuju ti furt dokola - než něco dáš do diskuse, tak si, Boha jeho už, něco o tom přečti, nastuduj si víc pramenů, zanalyzuj to, dodej důkazy pro svoje názory tak, abys pak mohl všem tady oprávněně dávat dotazy.

Dyť se koukni - ty chceš něco vědět po jiných a už předem z toho máš prdel, že jsou to magoři. Ale když se tebe někdo přímo zeptá, tak buď neodpovíš vůbec, nebo řekneš, že "nemá smyl se s námi o tom bavit" a nebo to otočíš do dalšího dotazu. Takže toto si ujasni. Po lidech tady chceš, aby ti furt cosi zdůvodňovali, ale sám už jsi napsal několikrát, že vlastně sám nevíš, jak a co je.. Tak kde to jsme?!
garias
...
3. 03. 2011 7:59

Nebudem reagovať na zbytok, lebo nechcem vojnu. Odpoviem preto iba na otázky:

1. Realita je všetko to, čo môžeme pozorovať my všetci. Keď veštec niečo vyveští a neplatí to, poviem mu: "Si blázon a klamár ľudí". Keď veriaci počuje hlasy v hlave, poviem mu: "Si cvok a klameš sám seba." Medzi veriacim a neveriacim neexistuje psychický, alebo duševný rozdiel čo sa týka vnímania vecí. Existuje však medzi nimi rozdiel analýzy toho, čo spoznávajú.

2. Pre mňa je veľmi ťažké uveriť tomu, žeby dokonalá bytosť ako by mal byť Boh nechá narodiť mŕtve dieťa. Načo? K čomu to? Iste povieš: "To ty garias nevieš, to vie iba Boh". Nie ja to neviem, VERIACI to nevie a ti poviem, že je to preto, lebo stavba živých organizmov vykazuje chyby. Boh neexistuje.

3. Posmrtný život je už ťažšia otázka. Napriek môjmu čítaniu klinickej smrti a toho, koľko sa o nej diskutuje som stále domnienky, že nemá zmysel aby duša existovala.
Ak je večná a nehmotná, potom nevidím dôvod, aby pri spánku človek ako bytosť stratila prehľad o sebe. Ty zaspíš, zobudíš sa akoby ihneď, ale tvoja duša bola kde? Na dovolenke? Odbehla si na kávu a preto si ty nevnímal? Veď nehmotná duša nemá prečo spať. Nepotrebuje oddych - naberať energiu ako telo. Tu môže opäť niekto špekulovať: "Ale telo je iba spojník medzi dušou a telom". Ja mu na to: "Ale ty si bol kde?" :DD "Si bol mŕtvy, kde si bol TY ako duša". Nezoberiem to ako odpoveď, pretože veľa vecí vo svete poukazujú na to, že duša nie je. Jedným z nich je poškodenie mozgu a následne strata určitých psychických vlastností. Obávam sa, že duša je ilúzia a človek je tvor, ktorý si strašne rád vymýšľa.

Robia tak totiž obyčajne tí ľudia, ktorí nemajú poznanie a obohacujú si trošku svoj život v "temnote" a neistote. Ja chcem vnímať to čo môžeme pozorovať všetci. Nechcem si vymýšľať, že niekoho vidím počujem, že nejaká bytosť so mnou komunikuje a hlavne nechcem klamať len preto, aby som mal dobrý pocit, že som niekoho potešil. Možno najskôr SEBA.
daiterr
-
3. 03. 2011 6:25

Ještě dodatek - uvědom si, že nejsem křes´tan a nejsem tím pádem v podstatě ani věřící v tom pravém slova smyslu. Ale přesto se kdykoliv zastanu oněch věřících. Víš proč? Protože oni alespoň vedou rozumnou debatu a svoje názory třebas tady na fóru nikomu nevnucují. Proto.

A jen tak mimochodem - ty dotazy, na které jsem tě upozorňoval níže - to už neřešíme, nebo jak?

Kde vidím vypsané body ohledně dvé doměnky, že jsem věřící? Abych se teda v tom našel?

Kde vidím vysvětlení ohledně výkladu karet? Nemáš žádné? Trváš na tom, že je to kravina? Jak je teda možné, že já, takový zbloudilec poblozněný, tam popisuji hned tři možné vysvětlení? Co?

Neuhýbej. Ty chceš odpovědi po mne. Já bych je rád po tobě. Nemůžeš na jednu stranu zpovídat "věřícího" a na druhou stranu se sám vyhýbat odpovědím na jeho dotazy.

Takže asi tak k tomu tvému "konci".. Něco si přečti, nastuduj a pak zkus dialog. Nejen, že jsi mimo mísu, co se týká rozumného vedení dialogu, ale ty jsi dokonce mimo mísu i ohledně nejnovějších poznatků ve vědecké oblasti. Nějak jsi zaspal dobu, priateľ..
daiterr
-
3. 03. 2011 6:13

Takže:

1 - vyjasni si priority, CO vlastně vůbec chceš.. Na jednu stranu by "si ocenil, kdyby daiterr napísal", ale na druhou stranu si "vlastne ani odpoved nechcel"?? To je tvoje představa dialogu? No nevím nevím teda..

2 - Sám jsi přiznal, že NEVÍŠ, jak to vlastně doopravdy je, ale po druhých cheš vysvětlení, JAK JE TO TEDA S TÍM BOHEM.. Nepřijde ti to trochu divné?? Napřed sám něco dokaž a až to dokážeš, pak teda se tázej ostatních. Takhle jsi akorát v pozici, kdy ty něco CHCEŠ a moc to CHCEŠ, ale za cenu toho, že všichni MUSÍ uznat tvou "pravdu", jinak to nejde. To je jeden z tvých největších omylů. Svět se vážně netočí kolem tebe..

3. Ptal ses, jak to věřící vědí a už jsi dopředu hned věděl, že na to není odpověď? Proč jsi se teda na to ptal, když to už víš?? A navíc jsi vlastně ani odpověď nechtěl.. Takže na jednu starnu vyzýváš k tomu, aby byl klidný dialog bez hněvu, ale na druhou stranu se snažíš, aby se lidi naštvali? Proč?

4 - tak tobe "sa páči, ako som otočil"? No tak to jsem rád, že máš dobrou náladu, ale tak dobrý nejsem. To tak hezky píšu Gariasovi odpověď, protože "on by prej ocenil, kdybych mu napísal", ale spánek mne zmáhá, že málem u PC chrápu. Do toho bych se rád kouknul zas někdy na SGA... jenže píšu Gariasovi. A ve chvíli, kdy už se mi trhají únavou myšlenky, tak abych vůbec dopsal příspěvek, tak to fakt ukončuji, jak to jen jde. Já si totiž uvědomul asi to, co tu už všichni vědí - že tobě se žádnou odpovědí nezavděčí. Ty nevidíš názory ostatních. Vidíš jen jejich "bludy". Jediný názor, který ty přijmeš je ten, který by ti dal za pravdu v tvém dogmatismu. A to, bohužel, není možné. Jednak už jsem několikrát psal, že veškerá "pravda" je pomíjivá a druhak - nějakým chtěním něčeho, přehlížením názorů ostatních a prosazováním svého názoru i přes to, že je to marné - ničeho nedosáhneš.. Ale hlavně, že hned zaútočíš na to, "jak sem otočil a že nejsu KOMPETENTNÝ".. Bohužel, Gariasi - spánek byl v té chvíli kompetentnější, když už to furt chceš vědět. To věc, co, jakýsi blbý spánek odkompetentnil DTerra. Zasměj se :o)

5 - "veriaci chce verit, ale ve skutečnosti nevie.." - pak ti řeknu, že ty, materialista ve skutečnosti "si myslíš, že vše, na co sáhneš a co vidíš, je skutečné, ale ono tomu tak není. Skutečné není vlastně nic.." Několikrát jsem poukazoval na to, že mnoho z těch vědců přiznává, že naše realita, jak ji známe, je vlastně jakýsi pouhý hologram, pouhá projekce vyšší dimenze. Ta teorie je i matematicky podložena. Takže dle vědců, Gariasi, ty sám se opíráš přesně o totéž, co předhazuješ věřícím. Nepřijde ti to zábavné?

6 - princip víry hledej v minulosti - tém nemyslím dinosaury, Gariasi.. Studoval jsi někdy Ramájanu a Mahabháratu? Studoval jsi jiné spisy? Až prostuduješ, pak pochopíš, co jsem myslel tím hledáním víry v minulosti. Ale dinošci v tom fakt nebyli.

7 - A na závěr? Na jaký závěr, Gariasi? To je právě pro tebe teprve začátek. Ty se nejdříve nauč ttolerovat názory ostatních, protože sám na to rád poukazuješ, ale neřídíš se tím. Jen dupeš po jiných a vysmíváš se jim. Není to jen zde, je to i na jiných tématech. Chováš se jak ten slon v porcelánu. Co se ti právě hodí, to použiješ, abys to později šmahem popřel a zahodil. Ty jsi jak ten rybář, co nahodí návnadu a čeká. A je mu jedno, co se chytáí, hlavně když to bude ryba, viď? A když ona ryba se nechytí, tož dupeš jak micka v únoru a tak "strašně by si chcel a chcel a chcel.. aby všeci zažívali to isté.." Hned na to zase otočíš jinam. Ty nevedeš dialog. Pro tebe je věc jasná. Ty potřebujš , aby ti všichni kývali jak oslíci na tvoje dogmata..

8 - Takže když už sis teda tak začal, pak se zeptám já tebe:

- kdes přišel na to, že vše okolo nás je "skutečnost" a odkud to víš? (hlavně nepoužívej slovo věda, protože ta u na to svou teorii má a popisuji výše).. Vysvětli, kde bereš tu jistotu.

- Kde bereš jistotu, že Bůh (ať už je to cokoliv a kdokoliv) - není? Dokaž to.

- Kde bereš jistotu, že posmrtný život není? Dokaž to.

Až splníš ty tři výše zmíněné body a předestřeš hodnověrné DŮKAZY, které tak vehementně chceš po jiných, pak se s námi o tom můžeš bavit. Do té doby budeš považován jen za toho, kdo rád rejpe, ale sám na odpovědi nemá a vytáčí se.

A tohle: "Aj tak všetko ukáže PRAVDA. Ale nebudeme to my, kto bude pri nej srdcervúco plakať. Pretože my si vieme názor druhého vypočuť, ale nemusíme s ním súhlasiť " - TAK TY SI ROHODNE NEVIEŠ DRUHÉHO VYPOČUŤ
garias
na záver
2. 03. 2011 23:12

Na záver si ale všimnime celú tú diskusiu. Ja poukazujem vo všeobecnosti na zlé uvažovanie. Nepoukazoval som iba na kresťanov. Tým "prehnaným fantazírovaním" je pochopiteľne myslené akéhokoľvek veriaceho, alebo ktoréhokoľvek človeka vôbec. Trebárs aj veriacich v Bytosti Světla pána Bendu, kde sa hovorí o sto tisíc korábov a pod. :D
A všimnime si, ako niektorí z diskutujúcich útočia priamo na moju osobu. Tu je ďalší dôkaz, že s ľuďmi veriacimi, opäť nemyslím všetkých a nie len v Boha (len tých extrémnych!), sa proste nedá seriózne diskutovať. Keby som hovoril o hlúposti Indov, ktorí veria v Krišnu, tak je všetko OK. Ale keďže píšem o Bohu, tak odrazu už ja som ten zlý, ktorý nechápe pojmu viera, nechápe alebo nechce tolerovať druhého názor a pod. Veď VY netolerujete názory či už neveriacich, alebo všetkých veriacich v iných bohov. Vy by ste sa mali naučiť prijať iný názor, pouvažovať, a diskutovať vo všeobecnosti a nie hneď útočiť na osobu toho, kto sa názorom dotkol vášho ducha viery.

P.S. Aj tak všetko ukáže PRAVDA. Ale nebudeme to my, kto bude pri nej srdcervúco plakať. Pretože my si vieme názor druhého vypočuť, ale nemusíme s ním súhlasiť !
garias
...
2. 03. 2011 22:58

Vedel som, že na toto neodpovieš. Z jednoduchého dôvodu. Na túto otázku sa nedá odpovedať v rámci obhajoby viery. Dá sa na ňu odpovedať iba tak, že priznáš, že skutočne NEVIEŠ, nemáš ODKIAĽ vedieť, že sa jedná práve o Boha. Ja som odpoveď v skutočnosti ani nechcel :D.
CHCEL som ostatným dokázať, že viera veriaceho nie je založená na faktoch, ale iba na tom, že VERIACI PROSTE VERIŤ IBA CHCE. ALE NEVIE !!!! Nevie či to, v čo verí, PRAVDOU JE. Verí, dúfa, presviedča sa, SILOU MOCOU si nahovára, ale v skutočnosti NEVIE či to vôbec je BOH, ku komu sa modlí.

Ale páči sa mi ako si to otočil. Doteraz si hovoril o viere o Bohu lepšie ako ktorýkoľvek kresťan a ODRAZU ty nie si kompetentný odpovedať :DDD Toto nemalo chybu :DDDD

//Princip víry - hledej někde v minulosti. Ale ne u křes´tanů, ani u židů. Hledej jej mnohem dále. Nebudou to ani egypťané. Musíš ještě dále do minulosti. Že by nějaká ta "Atlantis"? No kdo ví.//

Proste niekde, kde nikto nebol. Asi máš na mysli dinosaurov :DD Prepáčte, ale toto je jeden veľký cirkus a nemienim v ňom už ďalej pokračovať. Všetko čo som chcel je iba povedať svoj názor, tak ho tolerujte ako to kážete vy druhým a bude pokoj :DD
daiterr
-
2. 03. 2011 22:20

Gariasi, vzhledem k tomu, že nejsem věřící křesťan, pak nemám jak na tu otázku ohledně Hora a modlitby odpovědět. Navíc - nemám na to ani právo. Tohle je opravdu otázka výhradně pro věřící křesťany. Je mi líto. Ptej se na něco jiného. To máš zároveň i odpověď na tu svoji domněnku, že "jsem věřící, přesně ten, se kterými se tak furt štengruješ.." "o)

Nebo ještě jinak - pokřtěný jsem, ale do kostela nechodím a nepraktikuji žádné věci ohledně tohoto směru.

To, že se zastávám věřících, ještě neznamená, že nutně musím být ten zakoho ty si mne vymíníš.. I když určitě "věřící" jsem, ale sakra jinak, než jsou tvé představy, ještě navíc tak dogmaticky nalajnované..

Hněv a docházení argumentů? A co takhle - vysmívání se druhým a docházení argumentů? Nic ti to neříká "o)

Že ty bys chtěl, aby všichni prohlédli.. No to je hezké, proč by ne? Pak zařiď, ať jsou důkazy pro tvoje názory a pak se může o nějakém společném prohlédnutí pouvažovat. Co ty na to?

Rozšiř si obzory. Je jedno, že holt budeš muset skřípat zubama a číst "ty pitomé duchovní kraviny", ale důležité je, že pokud chceš něco prosadit, pak hledej indicie a důkazy pro vyvrácení těch "duchovních kravin".. Pak teprve můžeš chtít, aby lidi "prohlédli". Do té doby to furt bude patová situace.

Princip víry - hledej někde v minulosti. Ale ne u křes´tanů, ani u židů. Hledej jej mnohem dále. Nebudou to ani egypťané. Musíš ještě dále do minulosti. Že by nějaká ta "Atlantis"? No kdo ví..

A vůbec - proč mám pocit, že už také furt tady ťápu dokola zemákovicu a jedu si tu svoji lajnu? Dyť se na to koukni. Ty si jedeš svoju cestu, já svoju. Stejně jako ostatní si jedou svoju lajnu.. pak je zřejmé, že chtít sice můžeš, ale zatím s tím houby naděláš, stejně jako my všichni..

Až na jednu věc, díky které jsme tady - polemika a tolerance názoru druhých.

Ještě k tomu Bohu, aby se mohl pobavit - víš, jaký mám občas pocit? Že onen Bůh je vlastně všecko okolo nás, včetně nás samotných. Že skrátka je JEDNOTA, CELEK a my lidé, jsme součátí onoho CELKU (Boha), takže klidně by se mohlo říci, že každý člověk je takový malý Bůh. Vtipné, že? To mám pocit, co? To jsem správný magor, viď? "o)
garias
...
2. 03. 2011 20:47

Ja NECHCEM aby ľudia nemali vieru. CHCEM aby verili v skutočné veci. Veci, ktoré môžeme zažiť všetci !!!
garias
..
2. 03. 2011 20:45

Zbyněk:
O tomto som už ale písal. Mne sa nepáči slovo viera práve preto, že nevieme presne čo definuje. Veriť verí veriaci v Boha napríklad. Veriť verí futbalista že dá gól. Žiak že napíše písomku. Doktor, že úspešne zvládne operáciu. Ale veriť že niečo dokážem a veriť v Horusa nieje to isté. Pretože to druhé je viera iba v niečo, čo môžem zažiť iba ja. Písomku môžeme napísať desiati a vidíme že som veril v niečo skutočné. Ale tí desiati môžu veriť v Horusa, ale keď sa ich naň spýtate, dostane desať rôznych Horusov. Tu ide o PRINCÍP viery - či verím v niečo čo môžeme spoznať všetci, alebo len tí, ktorí si toho Horusa namýšľajú.
Zbyněk P
Pro Garias-e
2. 03. 2011 20:25

Vážený kolego Gariasi, rovněž i já si Vás vážím jako člověka sečtělého - to se musí uznat. Ale diskuse je diskusí proto, aby každý z diskutujících přednesl a projevil své názory k dané problematice. A VŽDY ZÁLEŽÍ jenom na každém z diskutujících, co si přibere či nepřibere do svých úvah a názorů od jiného z diskutujících.
Na Váš dotaz ohledně jistoty při modlitbě ke komu se modlím : Buďte si 100% jist tím, že se modlím (ale pozor: je obrovský rozdíl ve významu slova : modlit se a modlit se) VŽDY jen a jen k jednomu jedinému bohu, který se jmenuje : "Zbyněk P", protože jiného boha neznám. A tím, že se modlím jen k výše uvedenému bohu, tak se automaticky modlím i ke všem ostatním bohům, které na ulici zrovna ten den potkávám. Tím je také jasně nepřímo uvedeno, že jsem nevěřící. A přesto jsem věřící, neboť mám v sobě víru k lepším zítřkům a ke zkvalitnění lidských bytostí v oblasti vztahů a přístupů mezi sebou. Přeji hezký den. Zbyněk P.
garias
...
2. 03. 2011 19:47

Priatelia, hnev človeka pri diskusii znamená že mu dochádzajú argumenty - myšlienková sila. Ja tu predsa nechcem nikoho uraziť. Aj keď moje názory vyznievajú bojovo, nie je mojim úmyslom zosmiešniť človeka - živú bytosť. Mojim snom je, aby sa vytratili naše vidiny a videli sme svet taký aký je. Nie aký chceme, ale AKÝ v skutočnosti JE. Ľudstvo sa raz a navždy musí zbaviť "upalovania čarodejníc, vyvolávania duchov a veštenia budúcnosti z kryštálovej gule". Žijeme vo svete vedy a techniky. Rozvoja a pokroku. Tí, ktorí sa modlia v kostoloch majú to isté 2000 rokov. Tí ktorí sa vydávajú cestou poznania, lietajú už vo vesmíre. Neverím tomu, že nechcete poznať pravdu. Ale nemyslím tú VAŠU, ktorá sa vám páči, ale tú SKUTOČNÚ.

Položím teda otázku - hlavne teda pre veriacich (kresťanov):

Odkiaľ viete, že pri modlitbe sa "rozprávate" s Bohom a nie trebárs s Horusom. (Upozorňujem, že odpoveď "je iba jeden boh s rôznymi menami" neberiem, pretože každý boh má svoj opis - sú rôzni bohovia čo do vlastností a udalostí).
Takže odkiaľ to viete. Mohol by odpovedať napríklad DAITERR. Nech sa páči. Veľmi ocením odpoveď.
Jelitko
dalia
2. 03. 2011 19:22

moja rec,mas pravdu jak mluvis do duse,toho zasadne nevericiho pana gariase.Spis se lide postupem casu davaji na viru,ale tento pan jde na opak k nevire.Tomu nezavidim!A nemel by byt takovym tvrdym na ostatni.My,co chodime do tohoto webu jsme neco zazili a myslim,ze se to neda vysvetlit,proste neni na to vedecke vysvetleni.Napriklad me nikdo nepresveci,vim svoje.
dalila
...
2. 03. 2011 17:56

mam taky pocit ze Garias nechape co mu diskutujuci chcu naznacit alebo sa mylim? Garias,podla mna si velmi prestudovany clovek a mas v tomto smere moj obdiv...ale dam Ti jednu radu do zivota...nauc sa pocuvat aj druhych a respektovat ich nazori...je to dobra vec do buducna v zamestnani ci uz budes zamestnanec alebo zamestnavatelom...mas tu pekne clanky,vela zaujimavych veci si uz tu napisal ale mam pocit ze sa nieco stalo u teba lebo prispevky od teba z pred roka a teraz su akobi od dvoch pisatelov,myslim tym vyjadrovanie sa k nazorom druhych...uf v skorsich rokoch som si aj ja dovolila drzo niekomu vynadat ale teraz si uz nedovolim ani online...to vies,ucta k druhemu mi nieco hovori...drzim ti palce a pevne verim ze sa nikdy nedostanes do situacie ked budes bezmocny a bezbranny a tvoja posledna nadej bude uz len nema prosba imanigarneho priatela Boha o pomoc...
daiterr
-
2. 03. 2011 17:51

Gariasi, jen tak mezi námi - co sem pleteš jakéhosi "Santu" a proč se mne snažíš zavlékat do svých doměnek? To, že ti někdo něco říkal takového, to si vyřiď s tím dotyčným, ne tady s těmi, co tu chodí na fórum..

Tobě sa slovo viera nepáči.. aha.. No, takže ty nevěříš a ani teda vlastně nevíš, jak to doopravdy je. To je ok, to rozpoložení bych pochopil. Ovšem když teda nevěříš a zároveń ani nevíš, jak to teda všecko je, tak v tom případě na základě čeho bys rád, aby ostatní brali tvoje názory za bernou minci?

Píšeš,že víra v nějakou bytost nikoho nemůže duchovně pozdvihnout. Fajn. Já bych k tomu opět dodal svůj názor, že každá víra pracuje s energií. Energie je hybatelem čehokoliv okolo nás. Takže víra nevíra, furt se to tu víří, a´t chceš, či ne. A navíc - když někdo bude věřit třebas v Karkulku, tak ať to zní sebeblběji, pak pokud tyto představy budou fajn a hezké, tak to toho dotyčného setsakra změní. Pokud jsi někdy slyšel o "Silvově metodě", pak bys možná pochopil, co tím myslím. Víra v cokoliv je pomůcka k vlastnímu vývoji dotyčného. Tak bych to shrnul a za tímto si stojím. Ale podotýkám, že je to jen můj osobní názor.

"Víra v Boha není stejná jak víra v napsanou správnou písemku" - tož jako přirovnání divoké, ale jak teda chceš. Víš, zase dle mého názoru bych řekl, že je to ze stejné čeledi, akorát víra v Boha je onen pověstný mercedes a víra v písemku bude bycikl. Ale oběma prostředky se dá dojet do cíle. Aneb - zase práce s energií. Víra v písemku vyžaduje mnohem méně intenzívní přístup a odhodlání, než víra v onoho pověstného Boha.
A dúfanie? No.. pokud člověk sere na učení, pak je jasné, že tajně bude doufat i u té písemky, nemyslíš? Jako bys to v mládí taky nezažil... "o)

Souhlasím akorát v tom, že "pokud nás teda už něco pozdvihne z té víry, tak že je to opravdu naše vlastní síla mysli" - tož jasně, dyť to tu omílám furt, jen tomu říkám "umění práce s energií"..

K té vědě, jako víře - ať chceš, nebo nechceš, i ty nejobyčejnější pokusy se dělají na základě nějaké víry v něco. Třebas v to, že " snad konečně ten blbý pokus vyjde budu moci zase dělat něco jiného a záživnějšího.." Ale bez legrace - by ses divil, kolik vědeckých prací ve vědě stojí kolikrát na pilířích slepé víry, by´t je to třebas víra v předešlou generaci vědců.. A když pak přijde někdo nový s novou teorií, pak by ses též nestačil divit, jak s tím má problémy i přes logiku a prokazatelnost důkazů. Inu.. stará garda si svoje bude chránit vždy. No a pak se nediv, že beru vědu stejně tak, jako bych bral ortodoxní věřící. Pro mně jsou oba nastejno. Ale opět jen můj názor, nic víc..

K té poznámce, "že jsem snad dost starý,abych vyrostl z imaginárních přátel.." - cože to kilo čehože? "o)) Jasně, ty "priatelu".. O čem to tady vůbec meleš, člověče?! Teda.. abych náhodou zas něco nevymastil, raději se tě zeptám jinak - ty máš problémy a vidíš imaginární přátele? Nebo trpíš nějakou formou schizofrenie. Pokud ano, tak v tvém případě s tvým zaměřením se obra´t na lékaře. Jinak osobně zatím imaginární přátele fakt nevídám, nebo něco podobného. No a pokud jsi to myslel jinak, pak jsi to měl napsat lépe.. Nemám tvůj mozek, abych věděl, co ti si myslíš, nebo co se domníváš..

Nyní cituji: "POKÝM bude viera v bytosti dávať veriacim falošné nádeje a bude živiť ich vieru posmrtným životom a večnosťou, a pokým bude toto pre veriaceho niečo, čoho sa nebude chcieť vzdať, tak mi veriaci nikdy nedá za pravdu, pretože si to nechce pripustiť. NECHCE stratiť to všetko krásne čomu SLEPO verí tak dlho."

Dobře, pak aby ti dal teda onen věřící za pravdu, asi bys fakt musel dokázat, že tu pravdu máš. Jenže jak jsi sám už napsal, tak ty vlastně ani doopravdy nevíš, jak to je. Takže už tady bych viděl problém. To je jedna věc.

Další věcí je - na milion důkazů proti víře v Boha a posmrtný život, by se našlo s klidem hned milion důkazů pro víru v Boha a posmrný život a i ta mocná paní věda jasně několikrát řekla, že toto je oblast, kde si sama neví rady. "Jsou indicie, jsou i kolikrát důkazy a potvrzení, ale nemá se za co chytit, nejde to zvážit, osahat, koštnout.. takže to necháme zatím jak to je.." Tak jasně, když věda je striktně omezena tím, co nyní a teď ví a zná. Je mnoho věcí, co teprve čeká na svůj objev.

No.. Takže ty bys rád, aby ti věřící dali za pravdu. To chápu.. Jenže snad uznej sám, že na základě "své vlastní pravdy" nelze druhé nutit, aby tvou "pravdu" uznali.. Tvoje "pravda" je jednou z moha "pravd", takže maximálně můžeš být tak akorát vstřícnější a polemizovat s protinázory. To je vše. zda si pak někdo vezme "tvou pravdu" za bernou minci, pak už je to jiná věc a bude to jistě hezké.

Ovšem pranýřováním si ty věřící okolo sebe akorát tak nasereš a popudíš proti sobě. Už tady vidíš, jak funguje "práce s energií" - něco jsi vyslal do éteru a ono se to k tobě vrací znásobeno o podobné "něco".. Kdybys vyslal do éteru porozumění pro ostatní názory a v klidu polemizoval, pak by se ti dostalo pochopení z většiny stran a příjemného povídání, byť by se názory různily. Jenže tys vyslal pranýřování, zesměšnění těch, jak ty říkáš - věřících a teď sklízíš v podobném duchu. A ještě se divíš, "proč ti pitomci nepřistoupí na tvé názory..." Tož nepřistoupí, protože i oni mají zkrátka tu svou "pravdu" a své jasné a stoprocentní teorie pro svá tvrzení, stejně, jako ty..

Že ty si myslíš, něco o "zdravém rozumu", je sice fajn, ale to je zas tvůj názor a tvoje vize světa. To, že jiní to vidí jinak, se ti líbit nemusí, ale nerespektování názoru jiných se pak obrací v to, že nikdo nemusí respektovat názor tvůj.

Ještě k "víře a upokojení člověka" - pokud vážně bys rád, aby tvé názory někdo přijal za své, pak se dívej víc okolo sebe, něco si taky nastuduj, poanalyzuj, rozeber, prodiskutuj s těmi, se kterými si v tomhle rozumíš a pak předlož pádné důkazy. Dokaž, že Bůh neexistuje. Dokaž, že neexistuje posmrtný život. Dokaž že víra ve vyšší jsoucno je jen planá blbost. Věda si na tom zlámala keláně. Ale třebas ty to dokážeš, kdo ví? Víš co řekl Napoleon o té maršálské holi, ne? "o)

Zkus si třebas namátkou přečíst Bruce Goldberga a jeho práce, kde se zabývá regresními terapiemi. Nebo také práce od Michaela Newtona. A jsou samozřejmě i další. Ti právě jmenovaní jsou celkem na úrovni a dost uznávaní, což sebou neslo pořádný průzkum jejich prací. Ale jak říkám - to jen pokud chceš. Pokud si naopak myslíš, že všecko to je blbost, pak je to samozřejmě také hezké, ale moc ti to obzory rozšířit nepomůže a pak se jen můžeš dál divit, že tvé názory nikdo nebere za své.

Někde níže - psal jsem, abys zde vypsal body, podle kterých mne tady tituluješ jako "těžce věřícího, se kterými máš furt cosi do činění". Moc rád bych se na to pak mrknul a zkusil se v těch bodech teda najít.

Jinde - myslím že u "výkladu karet", jsem se tě tázal, zda teda umíš tyto věci nějak jinak vysvětlit, než jen tím, že "je to kravina".. Taky jsem se odpovědi nedočkal. Osobně jsem právě k té "kravině" uváděl tři možné teorie.

No jo.. já vím.. Když ty bys jistě napsal, že ti to ani za to nestojí, viď? Jenže to by pak mohl napsat každý a celá polemika by pak byla v řiti..

Na závěr - podotýkám, že výše psané věci jsou výhradně moje osobní názory a pokus o oponenturu k tvým níže psaným věcem. Dále podotýkám, že své věci ti nevnucuju a nevnucuju je ani nikomu z přítomných. To abys zase nepsal, že tu kohosi oblbuju pohádkama...
garias
..
2. 03. 2011 14:53

Myslím samo vieru v bytosti čo sú "na obláčikoch".

POKÝM bude viera v bytosti dávať veriacim falošné nádeje a bude živiť ich vieru posmrtným životom a večnosťou, a pokým bude toto pre veriaceho niečo, čoho sa nebude chcieť vzdať, tak mi veriaci nikdy nedá za pravdu, pretože si to nechce pripustiť. NECHCE stratiť to všetko krásne čomu SLEPO verí tak dlho.

Uvedomte si, čo majú náboženstvá spoločné.
1. Najsilnejšia bytosť, ktorá všetko riadi. - Aby si mal istotu, že všetko je pod kontrolou.
2. Dobrá a zlá bytosť (Boh, Satan) - Aby bol niekto kto vytvára dobro, ale niekto kto zlo osrpavedlní u toho najmocnejšieho.
3. Posmrtný život - večný. Bez neho by viera v bytosť nemala zmysel.

Všetky tri sú vo všetkých náboženstvá a dokazujú že človek verí aby sa upokojil. Pýtam sa ale: "ČO je to za uspokojenie, keď sa to nezakladá na pravde? Naozaj vám stačí iba veriť? MNE NIE. MNE TO nestačí!!!"
garias
...
2. 03. 2011 14:44

Nuž napíšem to teda posledný krát, pretože vidím, že veľa ľudí tu má problém stále pochopiť, o čo ide.

V prvom rade sa mi vôbec nepáči slovo "viera". Toto je termín, ktorý vo všeobecnosti vystihuje akýsi pocit človeka - jeho psychické rozpoloženie. Nemyslím tým poruchu, ale je to niečo ako vnútorná sila človeka. "Verím" je akoby som tvrdil "áno, toto je môj názor, že takto sa to stane, takto to niečo je".
ALE..... TO NIJAKO NEDOKAZUJE, že jednak či viem aká je pravda, alebo vôbec tuším ako to v skutočnosti je.

Viera ako taká má veľa významov. Viera v Boha NIE JE tá istá viera, ako napríklad "verím, že napíšem tú písomku dobre". Tá prvá viera sa opiera o iracionálne poznanie, bezdôkazové. Tá druhá je akési dúfanie v úspech - vnútorné posilňovanie.
TO PRVÉ je názor, dúfanie, že to tak je. TO DRUHÉ je chuť uspieť. TO NIEJE to isté.

Viera v nejakú bytosť vás nemôže nijako duševne pozdvihnúť. Ak aj už áno nieje to TÁ bytosť, ani tá viera v ňu, ktorá vás pozdvihla, ale sila vašej mysle.

Myšlienka, že veda je to isté ako viera, je ďalší mýtus veriacich - niečo podobné ako že neveriaci na smrteľnej posteli uverí. Toto mám veľmi rád a zároveň ma to neuveriteľne pobaví, pretože tým veriaci vlastne povedal, že: "Toho neveriaceho na smrteľnej posteli prinútil veriť práve strach." :D Povedal tým, že strach je hybnou silou viery a to sa mne zdá, že by ako veriaci nemal takto verejne prehlasovať :D.

Veda má dôkazy. VIERA ako taká, má iba vieru, že NIEČO tak JE. "NEVIEM.." ČO a AKO, ale verím, bez dôkazu, že to tak JE.

No veriť môžeš. Navyše sú ľudia, ktorí veria aj v Santu.

Záver:
Bola vynikajúca myšlienka...
Tak veriaci neverí na Santu, ktorý chodí od komína ku komínu a zhadzuje do nich darčeky, ale verí že Boh je všade, všetko vidí, všetko počuje a je na viacerých miestach vlastne, ako bol ten Santa. :DD

Mne pripadá viera strašne smiešna a naivná :D

P.S. NEZDÁ SA TI, že si už dosť starý na to, aby si mal imaginárnych priateľov??? :D
daiterr
pro ZbyňkaP
2. 03. 2011 10:47

Zdravím, kolego. Přesně tak to vidím i já. Vše je pouhá "víra založená na pravdě", akorát že někteří v tom vidí dogma a jiní v tom už vidí i tu proměnnou názorovou pomíjivost dané "pravdy ve víře".. Zkrátka tím, jak se vyvíjíme, tak měníme jak víru, tak názory. Někteří tyhle věci nemění za celý dosavadní život ale jisté korekce tam také budou. Ovšem měníme to stejně všichni bez výjimky. Jen někdo později a méně, jiný častěji a dříve. To je podle rychlosti vývoje daného jedince. Své hraje také prostředí, ve kterém daný jedinec žije a rodinné předpoklady.

Pro Gariase budu navždy tím "poblouzněným věřícím, co tady ťápe kraviny a mate ostaní", protože holt nerespektuji jeho striktně daný dogmatický a materialisticky založený názor. No a protože jeho víra je založena pevně "na zdravém rozumu", tak jsem tím pádem u něj na tohle dojel. No co už.. "o) Jak nejsem názorově s ním, tak jsem proti němu a tím pádem "věřící magor"..

U mne zas Garias bude tím, kdo nerespektuje názor ostatních a neustále jim vnucuje svůj dogmaticko-materiálně zaměřený pohled na věc. Kupodivu nebude u mně nikdy tím "natvrdlým materialistickým ateistou", protože zas já jeho názory respektuji, žel beru je jen jako jeden náhled na věc z mnoha, což se mu jistě nemusí líbit a já to chápu. Přišel tady s tím, že "nutně je potřeba napravit poblouzněnce" a hle - nějak to ne a ne jít.. (ach jo.. To jsme tady magoři a blázni, viď, milý Gariasi? Nic si z toho nedělej, on nás život jistě naučí .. "o)
Zbyněk P
Pro daiterr-a,
2. 03. 2011 10:20

Vážený kolego daiterr, Váš komentář ze dne 2.3.´11 v 4:27 je pěkný a vyvážený. Sohlasím s ním. Pouze mám jedno malinké doplnění. A to, že vše je vírou. I ta naše věda, resp. její poznatky je vírou. I ta pravda, tolik skloňovaná a vyzdvihovaná, je vírou. A tudíž z toho plynoucím faktem jest to, že ten, kdo vystupuje proti víře (obecně vzato), nebo proti věřícím, tak vystupuje i sám proti sobě a potírá se. Píše se, že bůh je ve všem. A jelikož my jsme těmi bohy, tudíž každý z nás je také v těch druhých a naopak. Tuto pravdu-víru jsem si dovolil rozšířit a realisticky realizovat na sobě, a tím poznávat sám sebe. Nebo-li: Každý má svých pět čidel, jako je zrak, sluch, hmat, chuť a čich. Z toho tudíž vyplyne to, že každý jedinec, který svým konkrétním čidlem něco či někoho "pozná", tak je třeba si uvědomit, že právě to, co poznal je součástí jeho samotného. Nic, co není v něm "zabudováno", nemůže poznat. A ještě přesněji: ten, který se potká s druhým člověkem, a zjistí, že je mu něčím blízkým, nebo že ho ten druhý něčím vytáčí, tak toto všechno je dáno apriori v tom daném člověku, který potkává..... Přeji hezký den. Zbyněk P.
daiterr
-
2. 03. 2011 8:43

Aha.. No.. Schválně mi vysvětli, jak ty vidíš věřícího člověka. Vypiš hezky body a já ti řeknu,jestli se v tom najdu, protože to mám dost popletené a když někdo řekne "věřící", tak hned vidím kostel, modlení, čtení z bible, Boha jako dědu s plnovousem, co sedí na obláčku a hlavně - pod tímto slovem také vidím i snahu, že "věřící" většinou přesvědčují "nevěřící" o své víře a to velmi dogmaticky.

Ani jednu z výše popsaných věcí nedělám. Nechodím do kostela, nemodlím se (myslím tím tradiční modlitby), nevidím Boha jako dědu na obláčku, nepřesvědčuji ostatní o své pravdě. Hlavně ten poslední bod si zapametaj, protože fakt NEPŘESVĚDČUJI, pouze říkám názor a rád vyslechnu protinázor. Pokud máš pocit, že přesvědčuju lidi o své pravdě, pak mi napiš kdy a kde, rád se poučím a zkusím zjednat nápravu. Předem díky.

K tomu popsání "věřících" - prosím za prominutí opravdové věřící, co chodí do kostela a tak dále a tak dále, protože to, co tam výše popisuji, byla moje kdysi dávno zažitá představa, než jsem se z toho poučil, že i věříci a nevěřící mohou být rozumni a názorově pohodově komunikativní lidé. Tady jsem to do placu dal jen kvůli Gariasovi, protože mám pocit, že takto on věřící vidí. Ovšem toto je pouze moje doměnka. Uvidím, co napíše Garias - jak si vlastně představuje věřícího člověka.
garias
...
2. 03. 2011 8:07

daiterr ty si ukážkový veriaci. Presne o ktorých tu hovorím :DD
daiterr
Gariasi
2. 03. 2011 4:27

Takže nevíš nic, jen samé domněnky.. Gariasi - "verím"? Právě že nevěřím, jsem pouhý pozorovatel a analyzátor. To, co píšu, sice je můj soukromý názor, ale za léta vypozorovaný a mnohdy setsakra prověřený vlastním kožuchem.

Bůh a šachy? A co je vlastně Bůh? Kdo je vlastně Bůh? Víš to? Nevíš.. Ale podle tebe neexistuje.. Pak nemůže ani hrát šachy, když podle tebe neexistuje.. Takže otázka od tebe dost zajímavá, fakt "o)

Podle mne (dle prožitků) jistě něco, co takhle titulujeme, existuje, jen to fakt nebude ten děda s berličkou na obláčku. Otevřeně říkám, že v tomto případě jsem si sám ještě nevyhranil názor - CO, nebo KDO by tím "Bohem" mohl být. Vidím více alternativ.

Je i možné, že jsem sám v roli neandertálce, co vidí telku a tak jen čučím na to a díky nevědomostem z této oblasti nevím, co a jak si dát dohromady. Ale nad tím vším - zkrátka COSI je, jen to čeká na tu správnou "analýzu".. Třeba nám to ona ta tvoje "supervěda" jednou konečně dá do latě a "koštne to, zváží to, změří to a vydá postulát", jenže zatím ona panička Věda na toto nemá jak prostředky, tak postupy. Naštěstí se to nebojí alespoň přiznat. Takže do té doby, než vůbec tahle madam hejbne pořádně prdelí v tomhle směru, nelze nic jiného, než se spoléhat na vlastní šestý a jiný (ne)smysl a zkrátka podvědomě to vidět dle svého.

Čo som počul o Bohu? A čítal o Bohu? No... všeličo.. To ještě neznamená, že bych tomu nutně musel věřit. A vymyslet něco v tomto směru? Nevymýšlím. To, co píšu, cítím. Ten, kdo věří, pak je v pozici, že si "toužebně přeje, aby to tak bylo, mohlo být"... Nevěřím. Buď cítím, že to tak je a tím pádem vím a nebo jen pozoruji a analyzuji. Víra je druh "přání".. Ale pozor - každé přání sebou nese energii tvoření, takže.. "o)) Navíc - a to je právě ta pointa - veškeré to lidské "Věřím, Vím, Je, 100 pro" a tak podobně - to vše je zase jen pomíjívé a to vše je pouze součást vývoje jedince.

To, co si člověk myslí, že ví a v co věří, už zítra může být jinak. Vše kolem nás je v pohybu. I naše myšlení se "pohybuje" podle vývoje. I ta madam Věda se vyvíjí dnes a denně. Už tam bys mohl vidět, jak jsou názory a poznatky pomíjivé v čase..

Viem o ňom iba to, co ty? Tak to je opět jen doměnka z tvé strany. Ty sis udělal jasný názor dle toho mne soudíš. To je nemoudré. Ty nevíš CO jsem o něm četl a JAK jej vidím. Ono to ani nejde. Ty nemáš můj mozek. Už to by ti mělo napovědět, že nelze jiným tak tvrdě vnucovat názor, jak to děláš..

Ludia by nemali klamať sami seba.. Hmm. To je to samé. Jak - klamať? Na základě čeho? To, že nějaký potvor jménem Homo Sapiens si stanovil jakési pravidlo, tak na základě toho? Ale tož.. "o) A nebo na základě "rozumu"? To je to samé. To, že ty si myslíš o víře, že je to blud a o Bohu, že je to kravina a že neexistuje - to je jen tvůj názor, nic více, nic méně. A na základě této "vlastní doměnky a názoru" bys chtěl ostatní soudit, JAK mají ostatní přemýšlet a v CO mají věřit, či nevěřit? Tož to si, doufám, děláš snad prcinu, ne?!

Přesně tohle je totiž na pozadí všech těch zasraných pozemských válek - někdo si vždy myslí, že už "ví" a protože je rázem king, tak to hned promění v dogma a jede jak tank. Ti, co nepřijmou jeho "jasnou 100 pro pravdu", jsou rázem zbloudilci a blázni. Pak se stane, co se zákonitě stát musí.. Tenhle "druh energie zkrátka přitahuje opět jen to, co zasel"..

Domýšlať a presvidčať - opět jen tvá domenka. Nikdy nepíšu nic, co necítím, že to tak je. Ale už mnohokrát jsem vždy psal, že je to jen a jen můj osobní názor. Takže "aká potencionálna lež druhým ludom"? Píšu pouze svůj názor, jako jiní. Už to sis snad mohl všimnout..

Prečo "klamu"?? prečo hovorím niečo, čo som něviděl?? A nepoznal?? Gariasi - to, co jsem viděl, či neviděl a co jsem poznal, či nepoznal - to je zas jen tvoje doměnka a na základě tohoto ty mi bys chtěl přikazovat, co smím a nebo nesmím psát, protože dle tebe (tvé pouhé doměnky) je to klamstvo a lež? Nee.. Fakt ne.. Nemyslels to vážně, viď? "o) Protože pokud jo, pak bys měl trošku zrevidovat sám sebe ve svých "jasných postojích" a uvědomit si, že nejsi na této planetě sám..

Tolerance názorů druhých - tak právě ty bys měl tady dávat bacha na to, co píšeš, protože jestli sis nevšiml (spíš mám pocit, že to, co píšu, ani nečteš, jsa přesvědčen, že jde o pomatence..) tak už několikrát jsem zkoušel ti naznačit abys byl tolerantní k názorům druhých.. A ty mi teď tady napíšeš s odpuštěním takovou <|>-vinu?! A ještě, že "podla teba som to.. ja, kdo netoleruje názory druhých?!" Jauvajs.. tak toto fakt bolelo "oP

Takže ještě jednou, pro případ, žes něco třebas špatně přečetl, nebo sis špatně z těch mých textů "vyanalyzoval" - jsem vždy pro to, aby lidé byli ve svém názoru svobodní a nikdy, opakuji NIKDY bych se nesnižoval k tomu, abych je nutil do svých názorů. Toto si už zapamatuj. Nezřídka to na konci těch svých monologů i píšu, že jde jen o můj osobní názor, o nic více. Také se snažím tolerovat názory druhých, ať už jsou jakékoliv, ale nevyhýbám se polemice s těmito názory. A speciálně u tebe - tak v tvém případě celou dobu, co ti tu sem tam odpovídám, se jen snažím o jediné - ABYS UŽ KONEČNĚ TOLEROVAL NÁZORY OSTATNÍCH... Ty jsi vážně jak ten tank, co jede lesem a láme stromy hlava nehlava. Ty sis zkrátka vsugeroval, že tvoje pravda je ta jediná skvělá a že musíš nutně předělat svět.. Jenže ono je to naopak.. ten svět jednou předělá tebe..

Za svůj život jsem poznal mnoho extrémů a také jsem některé z nich byl nucen prožít. Chodil jsem do kostela blbnul jsem z toho tak, že jsem si místo hitů z rádia zpíval kostelní žalmy.. Také jsem poznal lidi, co zas naopak popírali vše, co zavánělo duchovnem a jeli ryze materialistickou lajnu..

Ale tohle všechno mne naučilo jediné - všechno, co tady kolem nás je, veškeré "víry" a "pravdy", jsou jen od toho, abychom se vyvíjeli. Všechno k něčemu je nic není nazmar. Takže veškerá náboženská sdružení a jiná sdružení - jsou pro dané lidi potřebné právě v daném úseku jejich života. A jako takové je nelze soudit. Jsou pomůckou ve vývoji. Nic více.

Až lidi z těchto spolků ve vývoji pokročí, pak zjistí, že nejsou jen oni a jejich sdružení, ale že je těch sdružení na světě mnohem více a různorodých. Pak i přijdou na to, že vše toto je pouze vývoj a sami začnou být tolerantnější k názorům druhých. Do té doby se ale samozřejmě budou stahovat do své názorové ulity a metat kolem sebe blesky. Ti moudřejší ovšem názory jiných tolerují a je jedno jakého jsou sami vyznání. Už totiž VÍ že ona "pravda" je tady proměnlivá a závislá na vývoji.

Gariasi, několikrát jsi psal o svých "anketách" mezi věřícími, jsa rozhorlen, že jsou to poblouzněnci, protože ti odpověděli tak a tak.. Kdyby tys jen tušil, co jsem se s podobnými lidmi nadebatoval.. Jenže uvědomil jsem si, že to nemá smysl.

Ne proto, že by byli "zbloudilci", či "poblouzněnci" - to ani náhodou, ale protože mi tehdy svitlo, že to, v co věří, právě momentálně ke svému vývoji nutně potřebují a že není moudré jim jejich názory vymlouvat. Musí se totiž sami se svými názory a pravdami srovnat, aby se pak dostali zase ve vývoji dále a .. objevili tak nové "pravdy" a nové názory..

Takže příště, než učiníš závěr, že "věřím, vnucuji, vymýšlím" - trošku více popřemýšlej a také zkus konečně tolerovat i jiné názory. Nepranýřuj a nedomýšlej, když dotyčné lidi neznáš. Nesuď je na základě svých doměnek. Ty s těmi dotyčnými nežiješ, neznáš je, nevíš, čím si prošli, pouze je soudíš na základě své "momentálně domnělé pravdy" a to si myslím, že není zrovna moc fér.. Můžeš maximálně tak svými názory polemizovat, ale už bys mohl občas i vážit slova. Protože urážet názory jiných tím, že jsou podle tebe pomatenci a poblouzněnci - ajaj.. to ti moc štěstí také nepřinese..

Nobraine... A co takhle "ludska hlupost a diskusie o vede a materialismu", co? "o) Tolerance pánové.. Tolerance.. To, že vy máte svou "pravdu", ještě neznamená, že onou "pravdou" nutně je..

Opakuji znovu:

Zkrátka - nikdo z lidí na téhle naší planetě nemá patent na rozum a pravdu. Takže vlastně veškeré vyvracení názorů ostatních tím, že jim předhodíme "svou jasnou" pravdu" - se také může jevit jako holý nesmysl "o)

nobrain
jedna vec je nekonecna
1. 03. 2011 23:52

ludska hlupost a diskusie o bohu a viere
garias
...
1. 03. 2011 23:31

daiterr:
OK :D. Takže veríš iba tomu čo si čítal o Bohu, počul a sám si vymyslel. Hráva Boh šachy? Nevieš :D Prečo? Pretože vieš o ňom iba to, čo aj ja :D... to čo sme počuli, prečítali. Ľudia by nemali klamať sami seba. Mali by sa vážne pozrieť na svoj život a uvážiť zdravo, čo je pravda - čo vieme na isto a čo si vymýšľame. Ty veríš, nevieš či máš pravdu. Môžeš si to domýšľať a sám seba presviedčať, ale bez dôkazu to nevieš. Akým právom podávaš túto potencionálnu lož ďalším ľudom? Prečo klameš? Prečo hovoríš o niečom, čo si nikdy nevidel, nepočul a ani to nepoznáš? Kto s nás má svoj názor a toleruje ten druhý? Nie si to náhodou ty, ktorý nikdy nevezme môj názor? :D Podľa mňa si to ty :D
daiterr
-
1. 03. 2011 20:25

Mohl bys aspoň považovat za moudré nechat lidem jejich názor takový, jaký prezentují. Jen tak se totiž poučí. A vážení si života? Jak už jsem psal - nikdy nevíš přesně, o co jde. To ví jen ten, co se rozhoduje tak, jak se rozhoduje. Každý je zodpovědný sám za své činy. A čemu věřím? No.. neměl bys soudit cizího člověka, kterého neznáš a jen na základě svých doměnek, že "on věří tomu a tomu, takže je takový a makový" - v podstatě totiž se jen domníváš, že víš, čemu věřím. Ale schválně - můžeš si zkusit tipnout a rozebrat to zde, co si myslíš o mé "víře" a o tom "čemu vlastně věřím" "o)
garias
...
1. 03. 2011 19:05

nepokladám za múdre obhajovať ľudí, ktorí si nevážia života len preto, že veria tomu istému čo ty daiterr.
Urob si svoj názor...je to tvoj život.
daiterr
-
1. 03. 2011 11:06

Bill Maher je v jistém smyslu přesně to samé, co oponenti. Jede si svou lajnu, aniž by bral v potaz svobodu názorů ostatních. V každé lži je kousek pravdy a v každé pravdě je kousek lži, jak říká pradávná moudrost. Nic stoprocentně čistého v této realitě neexistuje a to se týká i té "pravdy". Člověk má podle zažitého mínění dvě základní možnosti - buď se bude spoléhat na svých pět (ne)smyslů a bude vše řešit výhradně skrze ně, takže cokoliv bude těmito smyly nepodchytitelné, tak bude považovat za blud, nebo se bude spoléhat i na svou vnitřní intuici (neboli fantazii) a bude považován za pomateného. Ovšem ve skutečnosti je vše jen lidské výrazivo. To jen jedna energie nasírá tu druhou, aby se nenudila a ve vzájemné interakci si tak pomohly ve svém vývoji "o)

Materiálno - věda není zdaleka dokonalá, naše smysly jsou mnohdy matoucí. Myslet si, že na základě tohoto známe pravou podstatu všeho, je zaškatulkování sebe sama do úzké názorové linie. To je pak člověk v pozici, kdy vidí jen to, co vidět chce a vidět potřebuje.

Duchovno - dohromady víme tak akorát kulové. Vše se opírá jen o zkušenosti z x-té pracky, naše smysly, které jsou nedokonalé, nás mnohdy hezky zmatou. Svou roli hraje i autosugesce. Opravdových zkušeností z téhle strany mince je poskrovnu. Ten, kdo vyloženě jede na této lajně a na ostatní pohlíží, jako na materiální bezvěrce - je vlastně v té samé pozici, jako výše zmíněný materialista. Akorát je jeho názorovým protipólem.

Tyto dva výše uvedené případy se střetly v tom dokumentu. Každý z táborů si jede svou lajnu jak buldozer a nehledí napravo, ani nalevo. Pak se není co divit, že tam vyznívá posměch a nepochopení. Lidé totiž místo naslouchání druhým moc bojují za tu svou domnělou "pravdu". Boj jakýkoliv, bude vždy přitahovat opět jen boj. To je opět zákon energie, tak uplatňovaný ve vědě. Budeme-li naslouchat jiným, pak i oni nám budou naslouchat. Budeme -li bojovat, pak i ostatní budou proti nám bojovat.

Víra - tady bych s tou formulací byl opatrný, ohledně kohokoliv, kdo v něco, či něčemu věří. Pokud blázen bude věřit, že vidí "věci", pak je opravdu vidí a to, že naše materialisticky založená věda si s tím neví rady, nelze pak formulovat tím, že "onen člověk věří bludům.." To je zcestné. Každý, kdo něčemu věří, pak si tyto své pocity a vize nevědomky vytváří a pro něj jsou tedy reálné. Takže to není blud. Je to pouhá neznalost práce s energií, která vytváří díky této neznalosti chaos v životě člověka. A jiní lidé, díky neznalosti této skutečnosti jej budou považovat za cvoka, či poblouzněnce.

Každý máme svůj svět kolem sebe, který si na nevědomé úrovni tvarujeme dle své potřeby. To je naše právo a podstata existence. Pokud je to vědomě, pak tomu říkáme přání. Pokud je to nevědomě, říkáme tomu "shoda okolností", či "náhoda"..

Z ryze materiálního, či z ryze ortodoxně náboženského pohledu bude vždy víra toho opačného názorového tábora jen bludařením hodného posměchu, či politování. Jenže tudy cesta nevede.. Zdalipak není spíše lepší ona pověstná cesta nezávislého pozorovatele nad tím vším? Nezávislý pozorovatel je, myslím, tím, kdo z tohoto vytěží nejvíce.

Náš život je neustálý koloběh "pokusů a omylů" při práci s "energií" a myslet si, že "jen já mám pravdu a ti ostatní jsou jen cvoci, co neuvažují" - to se rovná zpomalení vývoje dotyčného "myslitele"..

Gariasi - ona madam, co se modlila za dítě, místo aby jej odvezla k lékaři - ano, na jednu stranu to jistě vyvolá úsměv. Jenže to je jedna strana mince. Ty ve skutečnosti pouze tipuješ, že se ono dítě uzdravilo díky své vitalitě. Tipuješ tak na základě vědeckých informací, které ti říkají, že každé tělo má své obranné látky a tím pádem se může bránit nemocem. Jenže toto je jedna z možností a ty, díky svému materialistickému přesvědčení, jsi tím pádem ostatní možnosti zavrhl. Což samozřejmě nemá být nijaká výtka. Jen konstatuji fakt.

A ty další možnosti? Bylo už mnohokrát ověřeno, že lidské vědomí "má jakousi sílu, která je schopná ovlivnit okolí"..

V chrámech, kde se lidé kolektivně modlí, dochází občas k "zázračným uzdravením", které věda sice registruje, ovšem nedokáže vysvětlit. To je bohužel dáno jejím ortodoxně materialistickým náhledem na tuto záležitost. (Co nejde zvážit, koštnout, či změřit, přece neexistuje.. A to, že jsou ještě oblasti, kde jsou na ověření potřeba jiné postupy - to už věda raději nepřizná..)

Co myslíš, Gariasi? Sestoupil snad do chrámu Bůh a vyléčil nemocného jedince? A nebo kolektivní energie se projevila v plné kráse a pomohla nemocnému splnit jeho vlastní sen - uzdravit se? A nebo jen se u dotyčného nemocného spustila pomocí autosugesce "samoléčící" schopnost, takže se "stal zázrak"?

Jistě - nejlépe zní první věc - "zavézt dítě k lékaři".. Jenže každý jedinec koná na základě jakéhosi vnitřního pocitu intuice. Je možné, že kdyby zavezla dítě k lékaři, pak by se uzdravilo rychleji a za méně nepříjemných příznaků. Jenže je tu i možnost, že by díky antibiotikům také mohlo přijít kvůli komplikacím o svou imunitu a tím pádem příští léta života by pak prožívalo věčným bojem s nemocemi..

Ty totiž doopravdy nikdy přesně nemůžeš potvrdit něco, co ve skutečnosti není stoprocentně dané. Každá možnost, která se ti bude jevit jako "jasně a striktně daná", má bohužel ještě i další možnosti, které nám, lidem, unikají.. Rozhodujeme se v názorech na základě svých zkušeností, ale ty samy jsou mnohdy založeny jen na přejaté zkušenosti jiných. Je třeba vidět situaci jako celek. Ne hned hledat ve všem poblouznění lidí. Kdo ví - třebas ta paní dítě zachránila před smrtí, protože na cestě do špitálu se mohli nabourat a nebo dotyčný lékař by něco špatně odhadl a tak podobně. Nic není nikdy čistě bílé, nebo čistě černé.

Také píšeš, že "na toto už nemá smysl reagovat" a tak podobně - sice chápu, že díky tvému přesvědčení to tak vidíš, ale z nezávislého pohledu by ses také mohl jevit jako inkvizitor, co si jede svou úzce zaměřenou lajnu.

Zkrátka - nikdo z lidí na téhle naší planetě nemá patent na rozum a pravdu. Takže vlastně veškeré vyvracení názorů ostatních tím, že jim předhodíme "svou jasnou" pravdu" - se také může jevit jako holý nesmysl "o)
garias
..
28. 02. 2011 19:52

Človek povie fantázia, potom cvoková fantázia a tu na to niekto pokladá za to isté. :DD k tomu sa môžem len ťažko vyjadriť. V podstate ani nemám záujem :D
garias
..
28. 02. 2011 19:50

Nemám čo opravovať, pretože rozdiel medzi fantáziou (ktorú majú vedci, umelci apod) a prehnanou fantáziou (akou majú napríklad ľudia, ktorí jej veria do špiku kostí, napríklad blázni v ústavoch) je evidentne jasný. To je ako človek fantazírujúci a človek prehnane fantazírujúci sa myslí, že daný človek už zachádza do extrému, ktorý nie je normálny. Takže vôbec nevidím dôvod to meniť. Treba si to poriadne prečítať a porozmýšľať trošku.
Zbyněk P
Pro Garias-e
28. 02. 2011 19:00

Vážený kolego Gariasi, rozumím Vám, a Vámi uváděné odpovědi věřících jsou bohužel trestní, a člověk má chvílemi pocit, že jedná s blbci, kteří, místo svého rozumu mají pár listů z církevních evangelií. Je vidět (a sám jsem se s takovými lidmi také potkal), že někteří neznají již žádné jiné slovo, než-li "bůh". Ale budiž. Je třeba, aby i tací byli. Lépe pro nás.
Co mě ale nejvíce zarazilo, resp. co se mě nejvíce dotklo a naštvalo, tak to byly dvě Vaše věty. První :....kto si viac váží svoje predstavy, ako život skutečný (poslední věta ve Vašem vstupu 16:01) a druhá : aby panoval mezi námi zdravý rozum nad přehnanou fantazií (první věta z Vašeho vstupu z 16:07).
Kolego, vím moc dobře, co jste chtěl naznačit a říci, ale použil jste velice špatný výraz a spojení. V žádném případě nemohu souhlasit s pojmem: "Přehnaná fantazie". Těma dvěma větama zcela potíráte významnou roli a tvůrčí potenciál (přinášející nové poznatky a výdobytky pro lidstvo vůbec) všech umělců, vědců, filmařů, knihařů, atd., tedy těch, kteří právě pracují s fantazií, a to i s přehnanou fantazií, aby nás, tedy lidstvo, na něco upozornili. Jestliže by se bránilo takovýmto lidem, aby využívali svou fantazii, potom by se mohlo státi to, že by nebylo obrazů, knih, technického pokroku, filmů, atd.......
Pevně věřím, že si trochu opravíte svou myšlenkovou dedukci, a že nahradíte onen ne-dobrý pojem a spojení jiným, lepším, co lépe vystihuje onu "chorobnou závislost" na slově bůh. Přeji hezký den. Zbyněk P.
garias
...
28. 02. 2011 18:21

Bill Maher je veľmi známy komik a politický kritik. Inak aj herec, producent a spisovateľ.

To je Bill s hercom Ježiša
http://blogs.ocweekly.com/heardmentality/billmaher.jpg
nobrain
admin
28. 02. 2011 17:09

prvy krat vidim ze admin neco napisal .

napisal si to na jednotku . Doslova som uhureny v dobrom , volaco taketo sa snazim zo seba dostat uz dlho , len nemam nato slovnu zasobu .

Film som videl davno . Nemam nic proti takymto filmom rad si to pozrem hoci co ale nemozem si pomoct ten hlavny hrdina v filme :D ten blondak je uplny **** .Napisem to jak decko ale je to uplny trapak a mal by prestat sa hrat na filozofa s "selskym rozumom"
garias
...
28. 02. 2011 16:07

Celý ten boj viery a neviery je IBA o tom, aby panoval medzi nami zdravý rozum nad prehnanou fantáziou, ktorú nezdieľajú všetci a teda sa javí ako iba vnútorný názor jedincov - nie ako súčasť reality.
Kľudne verme, ale nie slepo a fanaticky.
garias
...
28. 02. 2011 16:01

Naprosto so všetkým súhlasím. Ja osobne to vnímam tak, že ľudia majú dva svety. Každý z nás má také dva - ten prvý je ten skutočný, napríklad vstaneme, ideme do práce, na dovolenku apod. Ten druhý je skôr duchovnej podstaty, je o predstavovaní si zmyslu toho prvého. Človek, a teraz nepoviem kresťan aby som sa opäť niekoho nedotkol, ale napríklad človek z dôb Vikingov veril v boha THora - Odinovho syna a predstavoval si ho ako muža nesúceho kladivo, ktorý vie vrhať a trestať bleskami.
Uvedomme si, že každý z ľudí, ktorý neverí v Thora, mu to príde smiešne naivné. Že by niekde bol nejaký podivín s kladivom a vrhal blesky príde každému dosť mimo reality ako. Toto sa týka každého veriaceho a je to v poriadku, pokým sa zviera nezmení na fanatizmus.
Na pokeci som si napríklad písal s kresťankou, ktorej malá ročná vnučka mala teplotu s chripkou a ona mi písala, že miesto vyhľadania lekárskej pomoci som: "Dala nad to malé dieťa ruky, modlila sa a ono za pár dní vyzdravelo". To, že vyzdravelo dieťa prirodzene a nie vďaka Bohu netreba komentovať. Tak isto netreba komentovať ani nebezpečie, do ktorého táto kresťanka to malé dieťa priviedla.
Iný príklad:
Dal som otázku: "Kto robí zemetrasenie? Nie Stovriteľ, ktorý stvoril planétu?", dostal som odpoveď: "Zlobiví duchovia, ktorí trasú zemou".
Ďalší príklad:
Otázka: "Prečo Boh pripustí, aby sa narodilo mŕtve alebo postihnuté dieťa? Prirodzene, nemá zmysel aby sa narodilo, keďže sa nemôže duševne tu vyvíjať - duševne pre večnosť". Odpoveď: "Boh je všemohúci a vie čo ako robí. Ty mu nemôžeš rozumieť."
Inde...
Moja otázka: "Prečo Boh niekoho skúša? Je vševidiaci, nemusí nič skúšať, dopredu vie kto aký je, či nie?". Odpoveď bola: "Boh vie čo robí".
Je toho naozaj veľa, ale dám ešte jednu zaujímavú:
Bola otázka: "Prečo Boh zachraňuje veriacich pri nehodách, ale nechá malé bábätko umrieť pri inej nehode?" ... odpoveď: "Ty nevieš čo má Boh v pláne. To dieťa bude v nebi žiť večne." moja ďalšia otázka: "Ale to znie akoby tento život nemal cenu. Tebe by nevadila smrť dieťaťa?" a ona na to: "Nie, veď bude žiť večne."

ZDIEĽAM názor autora filmu, že viera je psychická porucha a to nieje iba moja nejaká unáhlená myšlienka. Za dlhé roky, počas ktorých som toho nakecal naozaj veľmi veľa s veriacimi si myslím, že viem veľmi dobre a čom hovorím. Záleží aký je človek, nieje veriaci ako veriaci, čo platí aj o ateistoch samozrejme.
Ale nepopierateľným faktom je to, že viera skutočne DEFORMUJE myseľ. Ateistom nejde o vieru ako takú. Kašlú na nich. Oni len chcú, aby ľudia neverili hocijakým nezmyslom a stávali sa niekym, kto si viac váži svoje predstavy, ako život skutočný.
Administrátor
-
28. 02. 2011 13:09

Dík gariasi, že jsi to takhle šalamounsky vyřešil...

Co se týká dokumentu, nemyslím si, že je to odkrytí pravdy, jen jiný pohled jednoho člověka na svět. Nicméně tento film tu má své místo, dík za jeho zmínku a předmět k zamyšlení.

Film jsem shlédl celý a mohl jsem v něm vidět, jak věřící popuzují názory Billa Mahera, když zpochybňuje jejich víru. Naopak, komentátor reagoval na cizí názory smíchem a končil předčasně rozhovory. Vidím to tak, že obě strany mají svou víru, každý jinou.

Žádná slepá víra nebo úplná nevíra, člověk by se neměl opírat o nic, měl by hledat odpověď ne u nějakého jiného člověka a přebírat jeho názory nebo názory skupiny, ale najít pravdu v sobě, v srdci, nikomu nic nenutit a chápat, že každý může mít jiný pohled na věc, může mít pravdu a zároveň ji mít nemusí, a že je to tak v pořádku. Mě osobně to nerozčiluje, a vás?
garias
...
28. 02. 2011 7:46

Pošlite mi email na garias@azet.sk a ja vám pošlem späť odkaz na stiahnutie tohto filmu. :)