Články

Zajímavosti

Bezedná propast brání své tajemství - (komentáře)

Zbyněk P
Pro Grush-e
10. 02. 2010 17:43

Myslím si, mezi námi diskutujícími, že je zcela jedno, jestli to u pana Pogody bylo orientační či oficiální, neboť jsem přesvědčen o tom, že nikdo z nás se do takové hloubky nikdy osobně nedostane. Přiznám, že když se potápím v bazénu, tak mám co dělat s "blbými" 5-ti metry !!! A jsem přesvědčený, že nejsem sám. A o zbývajících 245-255 metrech si mohu jenom nechat zdát a snít. V každém případě toho pána P. obdivuji, neboť i když je jištěný z zbřehu, tak přesto vstupuje do té hloubky sám a tudíž případné problémy musí také řešit sám. Vskutku : "Kloubouk dolů před ním!"
Přeji hezký den. Zbyněk P.
Grush
2Morld
10. 02. 2010 17:07

pokud vím robot ROV co se tam potápěl byl osazen hloubkoměrem, který se musel nejprve překalibrovat na sladkou, protože byl primárně nastavený na slanou vodu (tak jako vyvážení robota samotného). Ten pak naměřil údajně 205 metrů. Co se týče pana Pogody, jeho měření cca 250-260 metrů je považováno spíše za orientační.
Věra
k článku
10. 02. 2010 16:52

Velmi zajímavý a dobře napsaný článek. Ráda bych četla více takových článků.
Morld
:-)
10. 02. 2010 15:53

mě by docela zajímalo jakýma metodama určují hloubku?
pokud to odvozují jen od délky lana. To by bylo dost zavádějící. V takovém tunelu totiž velice rychle stratíte orintaci kde je nahoře a kde dole. Po sto metrech se tedy klidně mohl tunel začat vracet zpět k povrchu a oni by to vizuálně nezaznamenali.
Víte někdo jakou metodou se to měřilo?
Grush
Hezké
9. 02. 2010 20:58

připomenutí. Zkoumání dané lokality pomocí robota jsem sledoval ve zprávách i na netu a i když tu podle mně nehrozí žádné záhady, je vývoj průzkumu zrovna tak lákavý a napínavý :-)
Zbyněk P
Autorovi článku
9. 02. 2010 20:23

Velmi zajimavý a poutavý článek. Velice hodnotím autorovo objektivní podání i s patřičnými a konkrétními čísly, aby si čtenář mohl vytvořit svou vlastní představu o dané lokalitě. Možná bude velmi zajímavé, co všechno se na dně objeví. Je možné, že tam budou žíti organismy, které se jinde nevyskytují. Možná se tam objeví kostry dávných zvířat a lidí, či stromy, které tam spadly a utonuly. Kdo ví....... Přeji hezký den. Zbyněk P.