Články

Zamyšlení

Co je to peklo? - (komentáře)

DUDL
DALŠÍ ŽIVOT PO SMRTI
18. 05. 2012 16:17

KŘESTÁNÉ SE SMRTI NEBOJÍ: KDYŽ TO PÁN TAK CHCE....
TO SI ŘÍKAJÍ.
JÁ SI MYSLÍM, ŽE NA TUTO OTÁZKU: CO JE TO PEKLO? NA NI SI PO SMRTI SAMI ODPOVÍME, MYSLÍM, ŽE VLASTNĚ ANI NEUMŘEME, PROTOŽE PO CESTĚ Z PEKLA SE OPĚT NARODÍME, ALE TŘEBA V JINÉM SVĚTĚ, NEBO NĚJAKÝM ZVÍŘETAM, KTERÉ JSME TŘEBA JAKO ČLOVĚK NEMĚLI ZROVNA V LÁSCEM NEBO SPÍŠ SE NÁM HNUSILO. TAK DOUFÁM, ŽE TO TAK NĚJAK BUDE....:) NÉ, ŽE BYCH NĚKOMU PŘÁLA SMRT, ALE TEM KONEC SVĚTA, JOJO JÁ VÍM , ŽE TO VYHLAŠOVALI UŽ NĚKOLIKRÁT. NO TAK AŤ SE TO NESTANE, ALE KDO VÍ. KDYBYCH BYLA KŘESŤANEM, TAK ŘEKNU CHRAŇ NÁ PÁN BŮH, ALE PROTOŽE NEJSEM, TEK ŘÍKÁM:HODNĚ ŠTĚSTÍ LIDIČKY :) :) :) :):) :)
Smyk
Peklo
10. 02. 2010 0:25

Ve zkratce:

Ateista zemře a dostane se do pekla, tam ho vítá Satan s tím že ho tam provede. Ateista je překvapen protože všude vidí jak se lidi baví a vedou "normální" život. Když ale pokračují dál, přijdou k velkým kotlům, ve kterých se vaří voda a jsou tam lidi co strašně trpí a naříkají. Tak se zeptá Satana: o co jde? Satan se k němu otočí a říká: Jo tohle? To jsou křesťani, ti to tak chtěli.

Takže tak no. :)
Oxide
to:Liraen
6. 02. 2010 9:35

Netvrdím, že se tam dostává jednodušejí, kdo ví :). Navíc jak tady pořád píšte, že je to dobře mířený fanatismus, tak bych až tak nesouhlasil, ten článek je popsán tak, že nezvýhodňuje ani jednu možnost. Jedná se o naprosto neutrální článek, jen se zabarveným konečným proslovem sympatizujícím se satanismem, jinak celý obsah článku je neutrální.
Liraen
to Oxide
5. 02. 2010 15:40

V tom případě je pro vás peklo něco jako pro ostatní nebe, jen do vašeho "stavu mysli po smrti" se dostává jednodušeji?
Zajímavá myšlenka. Jen zrovna nechápu, proč se snažíte, aby se lidé zamysleli díky dobře mířenému fanatismu. To tu velmi zdatně obstaral Jaroslav, nemyslíte.
Oxide
to:Liraen
5. 02. 2010 15:17

Já sám věřím v to, že peklo je jakýsi stav mysli (možná stav duše) po smrti, ale to je jen moje teorie, ostatní ať si myslí, co uznájí za vhodné. Snažil jsem se, aby ten článek byl čistě na zamyšlení a nezáváněl "fanatismem" proti křesťanskému lidu. Pokud se to trochu projevilo, nevidím v tom nic špatného, lidi by se měli zamyslet :)
Liraen
Hmmm
5. 02. 2010 15:12

Článek je to rozhodně zajímavý. Moc by mě zajímalo v co sám pisatel věří. Zavání to jistým fanatismem proti křesťansky založenému lidu. Možná by bylo dobré, kdybyste si drahý Oxide uvědomil, že spousta lidí asi nebude sama se sebou dostatečně vyrovnaná, jako se "zdáte" vy. Jsme jen lidé, kteří jisté "berličky" potřebují.
Věro, kdepak jste asi vzala černou magii? Existuje něco takového, nebo to je jen další strašák pro malé děti. Co myslíte. :-)
Lycaon
Skvěle napsané
26. 01. 2010 12:00

Skvěle napsané, nic jiného se říct nedá s autorem článku plně souhlasím.
Věra
Daiterr a 7Man
21. 01. 2010 15:23

To se mi to dobře četlo. Velmi pěkné komentáře. Souhlasím s tím co jste napsali. Jo to je život.
7man
Pohádka
21. 01. 2010 14:31

Jak to tady pročítám, tak zde někdy opravdu padají perly k zamyšlení. Máme tady i moudrá básnická střeva, která nastíní jiný pohled. Když už jsme ale u těch pohádek, taky vzpomenu jednu, možná vás napadne, proč.

Viděli jste pohádku Hrátky s čertem? Jistý poustevník jménem Školastyk vedl odříkavý život, žil sám, nejedl maso, nepil, v ženách viděl hřích. Když se jednoho dne od anděla dozvěděl, že princezna Dišperanda a její služka mají přijít do stejného nebe jako on, tu rozčílil se na Boha, co že je to za spravedlnost, že takové hříšnice musí být ztrestány, že to ON jí celý život kořínky a odříkává si potěšení. Že mu Bůh nedal za pravdu, to asi víte.

Pohádka? Ano, ale pravdivá. Poustevník dokonale zvládl první část své životní zkoušky ve vztahu k přírodě a zvířatům, v té druhé, ve vztahu k lidem, však totálně propadl a nebýt dragouna, skončil by v pekle.
daiterr
Peklo.. Peklíčko..
21. 01. 2010 12:25

Peklo si děláme sami..

Jsme jednak každý sám sobě soudcem, který si peklo "naordinuje", také zároveň "odsouzeným".. Co na tom, že okolí nám říká, abychom byli k sobě shovívaví a dokázali si odpustit? Ve vlastních očích jsme ti největší hříšníci.. A o tom je celé nekonečné "znovuzrozování se" ve stylu "akce = reakce", protože jakmile něco provedeme, automaticky známe následek.

Peklo, které je popisováno v NDE a podobně = stav duše = jsme sami sobě velmi přísným soudcem.. Pokud ale změníme "hru" a přistoupíme na více lásky a odpuštění sobě i okolí, pak i pozdější "verdikt" ve světle bude mnohem shovívavější. Dalo by se opravdu říci, že tam, na druhém břehu, jsme na sebe pěkní masochisti..
Ale je to každého osobní "lajna" a je na každém, "jak si to udělá, takový to má"..

Jaroslave, veškeré křivdy, které vidíte, vás povedou jen k tomu, že "záští k původcům zla" nakonec budete sám sebe jen sužovat.Zatím je toto Vaše cesta, ale věřím, že po zkušenostech jistě zvolíte trošku jinou "lajnu".

Zkusím Vám popsat jednu takovou "úsměvnou konspiračku", ať se trošku pobavíte:

Byl jednou jeden človíček a ten se denně ptal sám sebe - "Je ve světě strašně moc bolesti, násilí, prošli jsme válkami, lidi byli mučeni v koncentrácích, takže je nasnadě se ptát - kdo za to může? Co Bůh? Zřejmě to měl na há(c)ku, že nezasáhnul? Je on ten, co je vlastně zlý? Přece by nemohl dopustit takové hrůzy..To je hrozné, tady ten svět.. Lidi si dělají jen zlo a nic se nedá změnit.."

A stalo se jednoho dne to, že ten človíček jednoho dne prostě usnul za volantem, pácnul to do stromu a je jasné, že v té chvíli by nejeden z nás „vyskočil z kůže"..

Jak tak bloumal po okolí, uvědomil si, že je něco jinak. "Tak tohle je ta smrt?" Pomyslel si.. "Nic mne nebolí, vše je ok, nechápu, proč je takový humbuk okolo tam toho těla u rozbitého vraku.. Já se cítím fajn, je to krása.."

Jenže pak uviděl světlo a to světlo mu dávalo jasně najevo, že je třeba jít zřejmě k němu. A tak tam šel..

Vše bylo krásné, až moc, neskutečně báječné, ale v jistém okamžiku mu bylo sděleno, že se musí vrátit zpět, že jeho ještě čas nenadešel.. V té chvíli jej napadlo se zeptat, proč se tedy na světě dějí takové věci? A před jeho "očima" najednou vyvstala myriáda obrazů z událostí a vše si uvědomil v jediném okamžiku..

Když se v nemocnici probral, vyprávěl toto:

- není zlo a není ani dobro. Je pouze energie o různé vlnové délce. S jakou energií kdo pracuje, taková se mu odměňuje.

- pravda jako taková je pouhý relativní pojem a je pouze zlomek "pravdy Počátku", ale tu nejsme ještě schopni ještě vnímat. Kolik je lidí na planetě, tolik druhů daná "pravda" může mít, i když někdy je daná "pravda" vykládána stejně více lidmi, ovšem každého člověka myšlenky jsou už jiné..

- války, zabíjení, koncentráky - to vše si každý člověk volí jako svůj osud, aby jej toto zkušenostmi obohatilo a posunulo dál ve vývoji. Můžeme to nazvat "rychlokurs osudu", protože bez takových zkušeností by se tito lidé museli zrozovat mnohem vícekrát. Bůh/Jednota/Počátek/On/Prasíla/Velký IT/...atd. - nezasahuje, protože jsme si to od počátku nepřáli. On to respektuje.

- všichni ve vesmíru jsou vlastně Jednota. Tady v nižší dimenzi jsme individuality, ale výše tvoříme Jednotu. Všechno je ve všem. Takže bolesti nás samých jsou bolestí pro všechny a naše radost a láska je radostí pro všechny..

- onen člověk ještě dodal, že jak dřív nadával na politiku a jaderné zbraně, tak nyní je za to vděčný, protože díky "zlu" si lidé řeknou "už nikdy více, tohle to už nechceme" a rázem si uvědomíme, že veškeré "zlo" je hybatelem událostí kupředu a jakýmsi "urychlovačem" naší celkové cesty v poznání. Bez "zla" by nebyla možnost se pohnout kupředu. Nastala by stagnace a nic by se nevyvíjelo. To se bohužel týká i zvířat a jejich zabíjení.. Kdybychom toto nedělali, pak tato zvířata nemají možnost existovat a nemají možnost projít touto zkušeností..

V takovém světle pak jistě někteří pochopí, proč se říká, že "když tě někdo udeří, nastav mu i druhou tvář.." Protože pokud si vše uvědomíme do důsledku, tak chtě-nechtě musíme připustit, že veškeré "nedobro" má svůj smysl a je jedno, jak se nám to líbí a nelíbí.. Ten, kdo nesnáší pohled na týrané tvory, ten už tím sám prošel.. A ten, komu je to v podstatě jedno, tak buď je tak smířený se stavem věcí a prošel tím také, nebo touto zkušeností ještě neprošel..

Každý má zde takovou cestu, jakou právě potřebuje. Vše ostatní je hodno našeho pochopení. No a právě proto tady jsme. Sice nám to jde jak "slonovi v Míšeňáku", ale každým dnem se zlepšujeme. Důležité je si uvědomit, že není pravda, ani lež a veškeré vyřčené názory, byť se druhému zdají "špatné", slouží pouze k vývoji daného jedince a to na určitou dobu. Takže jakékoliv dohadování se o "víře" a podobně je pouze nepochopením daného stavu věcí..

(Doufám, že jste se u toho pobavili, já ale většinu názorů beru v podstatě vážně a souhlasím s nimi. Ovšem každý potřebujeme k té své "lajně“ jiný přístup a každý jej máme individuální. Ta "konspiračka" byla pouze námětem k zamyšlení, nic více)

A ještě k tomu peklu:

"Ať už peklo bylo, nebo nebylo.. Vymyšleno bylo dobře.."
(S čerty nejsou žerty)

:o)
Věra
pro svetlovdusi.cz
20. 01. 2010 22:28

Ve sklence vína
pravda skrytá.
Vypil jsi tolik lahví
a nevíš kde se skrývá?

Tvé oči zakrylo samsáro
kdepak jsi, kdepak jsi Nirváno?
Já jsem kde pravda je skrytá
Kdepak je asi chyba?

Tyto verše mne teď napadly. Tak jsem si je dovolila napsat. Hezký den.
svetlovdusi.cz
pravda
20. 01. 2010 20:46

A kde je tedy pravda?
Snad ve sklence vína?
… Já vypil tolik lahví,
tak kde se mrcha skrývá?!

toť úrývek z jedné mé básně cca 10 let staré.. je vidět že už dříve jsem se hledáním plně zabýval :)
Morld
:-)
20. 01. 2010 19:55

já v peklo neveřím, ale vím....
a z čeho vycházím? jednoduše z vědomostí a poznatku našich jak si myslíme logicky zaostalejších předků. Ony starověké národy ne nahodou vyobrazovaly svět na několik sfer a ne nahodou s v každé kultuře mluví a osvětě pod a nad. Peklo je každopádně ve frekvenčně nižší dimenzi. Rozhodně si ho však nepředstavuju jako místo s ohněm a čerty jako místo věčného utrpění to je pouze katolický obrázek. Představuji si ho spíše jako ošklivější svět v rámci fyzickálních zákonů. Tím mám namysli např. : rychlejší vnímání času, nebohatost barev, celkově slabší krásoví koeficient:-) někdo mluví i o 2D prostoru, ale ten máte i po šalvěji:-) takže dokud se tam nekouknu :-) přesně nepopíšu.
Taky si, ale myslím, že sestoupit tam není nikterak lehké stejně jako povznést se o level nahoru k finálnímu bosovi.. Lidem, kteří mě nerozumí říkám, že jednoduše hraju mário:-D
Oxide
zamyšlení
20. 01. 2010 18:05

Vidím, že článek splnil to co měl a vy jste se zamysleli, i když je to tu samá hádka. Alespoň vidím, jak si ostatní peklo představujete, jsou to přínosné komentáře a to mě vede k tomu, abych naspal další článek k zamyšlení...
Jaroslav
7man
20. 01. 2010 12:23

nikdy jsem nenapsal, že někoho nenávidím, ale bohužel musím konstatovat, že mi pouze dokazujete stále a dokola svou hloupost, nejde přeci o mě, ale o to co činíte většina z vás, končím zde, už poněkolikáté, opravdu mám lepší možnosti jak trávit svůj čas, já si za svým názorem i způsobem života stojím a nestydím se podívat se do zrcadla. Ale škoda slov....
7man
opravdové peklo
20. 01. 2010 12:13

A v čem vidím peklo já? To největší je, podle mého názoru, v tom, jak se chová člověk k člověku. Vedou se svaté války kvůli víře, zabíjejí se lidé jen kvůli tomu, že mají odlišné vyznání, že mají jiné názory. Buď budeš myslet stejně, stát ve stejné řadě a vyznávat stejné věci jako já, nebo zemřeš!

Jeden druhému bychom měli pomáhat, ne se nenávidět. Jaroslave, ruku na srdce, kolika lidem si zde poradil, jak třeba plynule přejít na vegetariánskou stravu (později třeba veganskou), poradil s problémy, které by mohly nastat? Místo toho tu jen rozséváš nenávist k lidem a zlobu, která nemůže jít dohromady s láskou, o které u sebe tak rád píšeš. Kdo nemá stejný pohled na věc jako ty, o tom napíšeš, že ho nenávidíš. Tak v tom vidím opravdové peklo na zemi.
svetlovdusi.cz
Peklo a Tolstoj
20. 01. 2010 10:14

a abych se držel tématu nastoleného článkem, rak zde je jasně vidět, jak vypadá to peklo, které si umíme ze života udělat. Neustálé prožívání nčeho nepříjemného a přitom absolutní nechuť, se toho pustit. To je peklo, jak si ho představuji já.

Na koho zde to jenom sedí?

A k tomu Tolstému, jak ho zde nakousla Orime
Jeho základní tezí bylo neprotivení se zlu násilím a celkové nenásilí. Z dalších názorů lze zdůraznit především tyto:
1. Vše lze řešit po dobrém.
2. Domníval se, že žena se má starat o rodinu a rodit děti, ne přemýšlet.
svetlovdusi.cz
bludný Jaríoslave
20. 01. 2010 10:08

Kdepak pravda, ta nebolí, ale právě lži a hloupost, když se jich zbavujeme.

Proto se dobře zamyslete nad tím, Jaroslave, kdo tu pořád upí bolestí nad projevenými názory.
Jaroslav
Věro
20. 01. 2010 9:17

Ty malé pravdy, které hájí právo na život bez utrpení si bereš do úst? to ta tvá rádoby absolutní pravda je blud nad bludy, souhlasím s tím co napsala orime ( moc hezky) a vy ostatní se raději podívejte hloboko do sebe, ale pozor, pravda může velmi bolet.
orime
článek
20. 01. 2010 8:32

se jmenuje Co je to peklo? Dala jsem vám sem video, které jasně ukazuje, co peklo je. Jenže - chápu, netýká se to vašeho osobního pekla, vás to nebolí,takže proč by jste se tím měli vůbec zabývat a obtěžovat se s tím... jasně.
Rozloučím se s vámi citátem někoho moudřejšího, než je má maličkost:
"Vegetariánství je kritériem, podle něhož poznáme, jestli je něčí snaha o morální dokonalost pravdivá a upřímná"
L. N. Tolstoj
... před touto pravdou si, Věro a ostatní, zakrýváte oči...nějaká vaše hierarchie pravd mne nezajímá. Jste spoluzodpovědní za peklo,které je vám lhostejné a podílíte se na něm, ať se vám to líbí nebo ne.

svetlovdusi.cz
mistr
19. 01. 2010 22:19

Se nám to zas pěkně rozjelo, koukám.

Je pravda, že vím všechno. Někde jsem to tu už psal. "mistr zná vše kromě kombinací čísel k sejfu." ;)

Lykantrop: Po bitvě je každý generál, že? :)
lykantrop
Souhlas
19. 01. 2010 21:35

Souhlasím s paní Věrou (paní, slečna asi ne), tedy s jejím příspěvkem v tomto dni a čase 19. 01. 2010 19:30 o orime...

Na mne to působí celkem negativně. Proti jaroslavovi nemám nic, jen ho naštve, když do něj někdo reje a pořád se mu snaží radit. Svetlovdusi si zase myslí, že všechno ví. Orime tady spekuluje nad účelem webových stránek s názvem ZÁHADY MYSTERIA a přesto se nebojí bavit o vegetariánství a paní Věra jen přihlíží, stejně tak jako Zbyněk P. a já :D
Věra
Orime,
19. 01. 2010 20:38

vy jste asi moudrost sama, před pravdou si totiž zakrývá oči úplně každý,jelikož pravda se skládá z hiearchie sil až po nejvyšší stav absolutní pravdy. A tyx vaše malé pravdy mají vůbec tendencí být pravdou ? A k tomu stání na zemi. Kde prosím vás podle vás stojím?
orime
Věro,
19. 01. 2010 19:47

nenapsala jsem nic o tom, že by se mi zdálo proklínání v pořádku, tak mi to prosím pěkně nevkládejte do úst. Psala jsem o tom, že si zakrýváte oči před pravdou, což nemá s duchovnem nic společného.
Děkuji vám za vaši starost o mé duševní zdraví, ale nemám s tím opravdu problém, stojím nohama pevně na zemi, na rozdíl od vás.
Věra
Orime,
19. 01. 2010 19:30

máte plná ústa soucitu ale bohužel jen se zvířaty. Až se naučíte s Jaroslavem soucítit sami se sebou tak přestanete takhle psát.A jestli se vám zdá, že proklínání je v pořádku. To se raději jděte léčit, třeba vám pomůže svetlovduši.
orime
Soulaeatera:
19. 01. 2010 19:08

to peklo, které jsme připravili zvířatům vůbec být nemusí! Je to jen o zhovadilosti člověka! Jestliže se snažíš být " spravedlivi, skromny, pokorny mirumilovny nemaš rad utrpeni" jak píšeš, nemůže ti to přeci být jedno!
Soulaeatera
orime
19. 01. 2010 18:59

snazim se byt spravedlivi, skromny, pokorny sem mirumilovny nemam rad utrpeni ale proste ho beru jako ze musi bejt kazdej si tim musime projit ucime se tu..
orime
Věro,
19. 01. 2010 18:58

toto je WEB PRO DUŠE HLEDAJÍCÍ PRAVDU, jak stojí doslovně v záhlaví těchto stránek. A vy tu pravdu nechcete vidět, abyste nemusela slevit ze svých požitků, takže bych vám také mohla napsat, že zde nemáte co dělat. Článek je o peklu a video, na které jsem dala níže odkaz, ukazuje peklo, které podporují lhostejní lidé (posuďte sama, patříte-li k nim, či ne), zakrývající si oči před krutou pravdou. Ano, je to pohodlnější, než zaujmout k věci nějaké stanovisko a začít věci měnit od sebe. Takový postoj ale s duchovnem nemá absolutně nic společného...
Věra
Moc hezky
19. 01. 2010 18:39

to napsal svetlovdusi.cz. Bůh není milující ani trestající, moc pěkný komentář, je vidět, že něco chápete a Jaroslav by se měl opravdu hodně zamyslet s tím proklínáním. Jaroslave vy si to možná neuvědomujete, co děláte ale vaše myšlenky mohou být silné a přivést na lidi zlo.Pokud se neumíte ovládat, nemáte zde co dělat. Toto je duchovní web a měli by zde psát jen lidé, kteří mají opravdový zájem o duchovno a hlavně slušně. Od vás už to zavání černou magií.
svetlovdusi.cz
.
19. 01. 2010 17:37

Každý prožívá to, co má. A pokud má někdo nějaký problém, tak mu rád pomůžu zpracovat ty nepříjemné pocity.

Myslím že si pleteš soucit s bolestí, či ukřivděností, Jaroslave. Empatie je v pořádku, ale pokud tě empatie dovádí k šílenství a prosíš a modlíš se za potrestání všech, co nejsou jako ty, tak by s tím něco chtělo dělat.
Jaroslav
svetlovdusi
19. 01. 2010 16:35

tohle snad ani nemužeš myslet vážně, tobě to je jedno viď, tebe vůbec nezajímá co kdo prožívá, hlavně že ty se máš dobře, ty jsi to video ani neviděl, že ne...na každého jednou dojde a já věřím ve spravedlnost, je vina i trest a také láska a odpuštění, přestaň na mne už reagovat, mne tvé pohledy opravdu nezajímají...
svetlovdusi.cz
pořád stejná písnička
19. 01. 2010 16:12

Bůh není spravedlivý ani trestající. Rozhodně ne v omezeném lidském hledisku, jak si pořád Jaroslave neuvědomuješ. Uvědom si, že žádná vina není. Jsou jen pocity a neporozumění souvislostem. Vina se používá pouze pro manipulaci.

Vinnu zde rozdáváš ty, Jaroslave, velkými lopatami. Jsi jen manipulátor, který brečí, že se ostatní nechtějí nechat manipulovat.
Jaroslav
Grushi
19. 01. 2010 10:36

Nejsem křesťan a ani nic jiného, bůh mi dal oči, rozum a možnost se vyslovit, a proto odsuzuji činy, kterých se lidé např. v uvedeném videu dopouští a odsuzuji lhostejnost a nevědomost většiny, která potom toto dovoluje, mne nic neuniklo a já sám se bohu rouhám, za každého bych se rouhal,ničí utrpení mi není jedno, nad nikým bych nemávl rukou a na tom nemění nic fakt, že nevím nic o nějakém božím plánu, nepotřebuju toho moc vědět, na to abych poznal co je druhému bolestné a k němu kruté, žiju a nechávám žít, zoufalství mne ale vede k tomu, že prosím boha, aby byl spravedlivý, aby činy které se staly nezůstaly promlčeny a nepotrestány,protože to co páchá člověk na druhých už přesahuje všechny hranice únosnosti...
orime
Soulaeatera,
19. 01. 2010 10:10

anebo je možný, že jsi masochysta, potom se ti omlouvám... určitě máš na svoji porci utrpení a strasti nezadatelné právo - sorry.
orime
Soulaeatera,
19. 01. 2010 9:53

čím víc je na Zemi hlupáků, jako jsi ty, tím víc je zde utrpení a bolesti.
Soulaeatera
jj
19. 01. 2010 9:46

tak pokud si budeme delat z tohodle zivota peklo tak si ho potom nase podvedomi vytvori a zustane tam jaky si budem delat zivot tady takovy ho budeme mit potom...zlo ale musi byt je znamo ze se lepe uci pomoci utrpeni a strasti nez laskavosti satan je buh buh je satan , kazdy clovek tu ma svoji roli kterou musi udelat at je zla nebo dobra i to zlo je k necemu dobry i zvirata musi byt potrestana co kdyz nekomu ublizili komu nemeli je jen na nas jak se budem chovat ale i vrahove a vsichni co se klanej zlu jsou duleziti
Grush
2Jaroslav
19. 01. 2010 9:42

Jak píše xxx46: pakliže věříš v Boha křesťanů a on s tím nic neudělá, je to asi v jeho plánu. A to že ty tomu plánu nerozumíš ani za mák a vidíš v tom jen to co pořád píšeš, je tvoje chyba, ne světa kolem tebe. Píšeš: "že viník je i ten který nečině přihlíží ubližování". tedy v první řadě tvůj Bůh, který nejen přihlíží nečinně, ale dokonce s tím souhlasí - myslíš si snad že by se něco mohlo stát bez Jeho vůle...? Kdo má víc pravdu, když už ses tu pravdou oháněl: ty nebo tvůj Bůh? Řekl bych že Bůh, o kterém ale stěží řekneš že neví co dělá. Neznamená to, že jsi naopak ty něco dost podstatného nepostřehl...? A posíláš k Němu vroucí (a nenávistné) modlitby kterými si vlastně stěžuješ na pořádek, který On zavedl... Nabádáš Ho k trestání... neurážíš tím svého Boha? Vždyť to vypadá jako by tě On potřeboval aby se dozvěděl co se v Jeho stvoření děje a co má vlastně dělat... co dodat.
orime
Kuro,
19. 01. 2010 9:28

k čemu ti je dávná historie, nestačí ti současnost?A dejme tomu historie tývch rodičů a prarodičů? Člověku byla zastřena historická paměť pouze z Boží milosrdnosti, abychom se ze svých dřívějších činů nezbláznili. Současnost bohatě stačí...
Kuro
bible
19. 01. 2010 9:20

Marpefi se pěkně rozepsal o bibli. Ale co je bible? Bible je jen snůžka historických událostí malé oblasti. A díky vyznavačům bible byla dávná historie mnoha národů i ta naše vymazána. Nevím proč se spousta lidí rozplývá nad biblí, když s náma nemá nic společného. Není to naše historie. Činy lidí co tam jsou popsány, nemají s námi nic společného. Zato by mě zajímala dávná historie našeho národa a činy našich předků, ale díky vyznavačům historie cizího národa byla zapomenuta.
Jaroslav
xxx46
18. 01. 2010 23:26

vůbec nerýpeš, takové otázky si kladu každý den, proč nezabránil bůh plynování lidí v koncetračních táborech, proč nezastavil atomovou bombu, proč dovolí silným ubližovat slabším.....jediné co mne napadá je že musí mít asi sakra velký důvod a že to souvisí se svobodou každé duše v tomto světě, věřím, ale v dobro boha i tomu, že pro něj není ničí utpení cizí, že se ho vše dotýká ve velkém jako každého z nás v malém a nikdo, žádný tvoreček mu není lhostejný, každý je jeho součástí a všichni jsme jedno, je to složité a absraktní a vím, že také musím přijmout, že viník je i ten který nečině přihlíží ubližování a má tu moc toto zastavit, tak že už potom jde opravdu o víru v laskavého a milujícího boha, jinak by ten svět za nic nestál, kdyby takový bůh nebyl, ale někdy je nutná spravedlnost a to pro všechny, nemůžeme si dělat co chceme, nebo si naivně myslíme, že není špatné, česky bych napsal, že bychom neměli žít nezákonně....
xxx46
Jaroslav
18. 01. 2010 22:59

Promiň, nechci nějak rýpat.. Ale proč tomu bůh nezabrání? Proč ještě nevyslyšel tvoje modlitby? Vždyť je všemocný! On ty zvířátka stvořil, stejně jako celý svět a vesmír. Může je zachránit.. Proč nechce? Určitě se mu taky nelíbí, že je takhle masově a hlavně krutě zabíjejí!!!
Jaroslav
lykantrop
18. 01. 2010 22:11

odpuštění si zaslouží každý člověk, ale až tehdy když učiní pokání a uvědomí si svou vinu, ale v tom okamžiku už takový člověk nebude nikdy tak krutý jako dříve, odpouštět, ale trýznění, mučení a ubližování na slabých a bezbranných to není odpouštění, ale pouze lhostejné sraní na to a absolutní nezájem o nepředstavitelné utrpení, které se dotyčného přímo netýká, já ubližovat nebudu nikomu, ale modlím se k bohu za spravedlnost.
lykantrop
A
18. 01. 2010 21:50

umíme milovat, když nedokážeme odpouštět?
Jaroslav
svetlovdusi
18. 01. 2010 21:05

modlím se za spravedlivý trest vrahům a násilníkům, za spravedlivý trest pro pokrytce se kterými nic toto video neudělá a dokáží chladně mluvit o lásce, budiž prokleto to hadí lidské plémě, které je schopno toho co je v tom videu, kéž je bůh spravedlivý a né milosrdný, když ten netvor člověk také milosrdný není, ty se vším spokojený a lhostejný, ty ne mne nemluv, neboť tvá slova o lásce jsou jedovatá a zkažená, ty nevíš co je to milovat, když ti toto nevadí.
svetlovdusi.cz
.
18. 01. 2010 20:58

Kdo s čím zachází s tím také schází, řekla by teta Kateřina. Snad se v tom najdete, Jaroslave.

To láska je to, co může transformovat, nikoli zlost a nenávist.
Jaroslav
k videu orime
18. 01. 2010 20:42

vždy jsem se modlil za blaho a štěstí všech lidí, ale když vidím tato videa, modlím se za to, aby přišel spravedlivý trest, prosím boha, aby toto nezůstalo promlčeno a odsuzuji každého kdo má na tomto podíl, proklínám ty, jenž jsou tohoto schopni, ať krev nevinných a bezbranných tvorů padne na jejich hlavy, zrůdy odporné...
orime
jinak,
18. 01. 2010 19:10

k zamyšlení o peklu je i tento dokument: http://www.youtube.com/watch?v=VIjanhKqVC4
Obzvláště vhodné pro zdejší "duchovně hledající" přispěvatele.
Marpefi
oxide
18. 01. 2010 0:24

jj...zamyšlení dobré...

Asi bych opravdu použil to mé schéma a první se ptát, jestli je vůbec nějaký Bůh, nebo naše vědomí skončí po smrti...to je rozhodující....

A doporučuji všem, aby se podívali na toto video http://zivot-nazory.blog.cz/0910/nde-navrat-z-pekla

je to sice zaměřeno křesťansky, ale takových výpovědí jsou tisíce po celém světě (v rámci zážitků NDE - z klinické smrti)...většina těchto "nebeských" zážitků je kladných, ale je i mnoho "záporných", kdy se lidé ocitají v pekle...

Samotný fenomén NDE se snaží vědci shodit ze stolu s mnoha teoriemi, ale dle mého názoru (a mnoha i vědců) nemohou obstát, neboť mají až mnoho společného nezávisle na sobě...nemluvě o tom, že lidé často popisují přesně to, co se dělo i ve vedlejších místnostech či budovách - když byli "mrtví".....

Samotný tento fenomén NDE je tedy pro mnoho lidí a badatelů důkazem posmrtného života...a desetitisíce zážitků s nápadně popisovaným "peklem" je docela mrazícím varováním, že opravdu něco takového některé z nás může čekat...tito lidé pak s největším nasazením mění okamžitě své životy z té hrůzy, co zažili...a lékaři je mohou přesvědčovat, že to byly halucinace, jak chtějí....

Je na každém, jak informace pohledá a posoudí...nebyl bych si však (už jen na základě NDE zážitků lze jmenovat mnohem více podobných indicií) tak jistý tím, že nic není a můžu si dělat na zemi co chci:)

Toť k zamyšlení....mějte se
Oxide
orime
17. 01. 2010 19:27

Aha myslíte tohle, no těch co jsem se ptal si to takto představovali :)
orime
Oxide:
17. 01. 2010 19:11

"Peklo očima ateisty můžeme chápat různě. Zeptal jsem se tedy třech lidí, kteří nevyznávají žádné náboženství a věřící v sebe. Výpovědi se shodují v tom, že neví jak by peklo mohlo vypadat, ale přiklánějí se k zobrazení pekla jako podzemního království, kde trpí duše zemřelých."
Oxide
Pro: orime
17. 01. 2010 18:44

Tak žádnou takovou větu jsem tam nenašel :). Je tam jen, že ateisté (alespoň ti, kterých jsem se ptal) si peklo představují tak, jak je v bibli...
Oxide
Pro: Marpefi
17. 01. 2010 18:43

Nevyvracím to, že peklo není nebo, že není peklo tak, jak ho zobrazuje bible. Samozřejmě být může, ale nemusí. Článek slouží pouze k zamyšlení. Souhlasím, že ten odstavec s křesťanstvím a církví není zrovna nejlépe sepsaný...
Věra
k článku
17. 01. 2010 16:55

Řekla bych, že peklo je stav a stupeň našeho života, který se odehrává v našich myslích.Horší je to po smrti ale ne o moc. Naše tělo se rozkládá a rozkládá se i naše mysl na různé síly, které mohou být velmi silné , potom mají snahu se s námi slučovat.Proto je lepší za života myslet jednat a myslet kladně.
orime
:-)
17. 01. 2010 16:22

zaujala mne věta o těch ateistech, jak věří na duše... roztomilé :-)
Marpefi
jinak...
17. 01. 2010 12:55

bych začal článek spíše úvahami:

Je něco po smrti?

ANO - je peklo v nějaké formě
- není peklo a všichni si můžeme dělat jakékoliv zvěrstva a nikomu se nic nestane (určitě?)

NE - nic není

A samozřejmě by se našlo více možností, ale myslím, že tyhle jsou základní.
Marpefi
zdravím
17. 01. 2010 12:49

jen bych trošku poznamenal, že by si měl autor rozšířit vzdělání ohledně křesťanství...nezlobte se, ale argumentovat, že si církev něco vymyslela, aby strašila lidi je demagogie, kterou jste možná převzal z zeitgaistu...

Prvně bych chtěl vyjádřit souhlas s tím, že prvotní církev upalovala, manipulovala atd atd...aby rozšířila svoji moc...proti tomu nic nemám - sámotnému mi to vadí...nicméně je třeba na tuto situaci hledět v kontextu..tato církev samotná zakazovala čtení bible, pokud to šlo a zabranovala v jejím šíření....

Jinými slovy - křesťanství stojí na bibli...církev, o které hovoříte stojí na lidech a jejich manipulacích....proto taky byly reformace a upalování, protože mnoho lidí proti znetvořenému učení církve vystoupilo...

Ale zásadnější jsou jiné argumenty...pokud tvrdíte, že si to církev vymyslela, tak bible musí být zmanipulovaná a plná výmyslů....

Jenže většina badatelů ohledně bible (i ateisté) uznává, že neexistuje ŽÁDNÝ jasný důkaz, který by vyvracel záznamy z bible!!! Všechny jsou potvrzovány logickými rozbory, archeologickými nálezy apod...Nemluvě např. o nálezu Kumránských svitků, které jsou tisíce let staré a potvrzují pravost a nemanipulovanost biblických zápisů...a mohlo by se pokračovat...tudíž Váš argument o manipulaci nelze brát vážně.

Nicméně z nestranného pohledu tam existuje psychologie strachu...nicméně znamená to hned, že to neexistuje? Pokud řeknu, že cesta A vede do hospody a druhá prostě vede do kaňonu, pak mi někdo může vytknout, že jen straším, ale nic to nezmění na tom, že tam ten lom prostě je....

nakonec pár citátků...:

Závažná jsou slova snad nejvýznačnějšího současného archeologa Palestiny dr. Nelsona Gluecka: "Mohu kategoricky prohlásit, že zatím není archeologického objevu, který by vyvracel záznamy Bible. Desítky archeologických nálezů potvrzují v jasných konturách nebo v přesných detailech historické líčení Bible." (Nelson Glueck: Rivers in the Desert. New York. Grove 1960, s.31.).

Psychiatr J. T: Fisher řekl: "Kdybyste chtěli shrnout všechny odborné články předních psychologů a psychiatrů na téma "mentální hygiena", kdybyste je dali dohromady, vytřídili a zbavili nadbytečné "slovní omáčky", kdybyste tedy vybrali to podstatné z vědeckého poznání a nechali je stručně vyjádřit nejtalentovanějším básníkům, obdržíte jen nedokonalý a neúplný souhrn Kázání Ježíše Krista na hoře"...