Články

Zamyšlení

Lilith - (komentáře)

Zbyněk P
Kolego Garias-i,
11. 05. 2009 15:54

dovol mi, trošičku "upravit" Tvé úvahy. Je obrovský rozdíl mezi Starým a Novým zákonem. Ten Starý zákon je koncipován na bázi : oko za oko, zub za zub !!! Ten Nový zákon je koncipován na základě : Láska a Láska k bližnímu svému. Věřím, že cítíš onen nebetyčný rozdíl mezi těma dvěma zákony. Při aplikaci toho Starého zákona by světem vládla zloba, války, ctíče, aj. V případě užívání Nového zákona by světem lidí (a v jejich myšlení) se vyskytovala láska, ochota, pomáhání druhým, soucit, aj.... Bohužel, v dnešním světě jsou lidé vyzdvihující a upřednostňující Starý zákon, ale jsou zase lidé, kterým je daleko bližší Nový zákon. Určitě to sám pociťuješ. A bude zcela zaviset na tom, ke kterému zákonu se přikloníš. Přeji hezký den. Zbynek P.
garias
bavili by sme sa asi iba
8. 05. 2009 23:01

o novom zákone. To by nebol až taký problém pre nás. Nebolo by však dostatok myšlienok zrejme, na pojednanie, premyslenie. Niektoré časti sa zo starého zákona hodia pre ľudí z dôb minulých. Človek dnešný nad nimi skôr pokrúti hlavou a preto cirkev označuje nový zákon za kľúčový - ten lepšie upravený :D
Grush
Trochu
8. 05. 2009 21:24

zádrhel je v tom, že Bible jak ji dnes známe, je jen selektovaný výběr, nespočtukrát překopaný a "povyspravovaný". Nepodává obraz o dané víře v její původní podobě, ale je jen výsledkem těžkého a problematického procesu vytváření Kánonu (pro zajímavost - trvalo to nějakých 400 let...) Pro pobavení mohu uvést takovou perličku: Markión Sinopský se stavěl ostře proti tomu aby byl Starý zákon kanonizován, s čímž naopak silně nesouhlasil Justin Mučedník. Být podle Markióna, dnes by Starý zákon v Bibli vůbec nebyl. O čem bychom se tu tedy bavili? :-)))
garias
nič nehovorím, iba mlčím
6. 05. 2009 16:59

Mám pocit, že my všetci sme úplne vedľa, ďaleko od reality. Veľmi ďaleko, nie len faktami, informáciami, ale samotným myslením.
Morld
:-)
6. 05. 2009 15:01

dimenzionální slození realit uz je znamou vecí ve vysokých odborných kruzích.nicmene ten zbytek je dosti odvazný.osobne si myslím ze opravdu vily,elfové a skreti mají nejaké realné opodstatnění prave v divu jmenem dimenze.staroveké narody rozdelovali svet do 9 dimenzí v cele s valhalou.dost sílená je pro me ovsem predstava zhmotnení predstav... tu nejak nedokazi stravit.
iv
doplneni
6. 05. 2009 4:17

Lilith je bibli zminena jen jednou a to v Izajas 34:14,je to o ni jedina zminka,coz nam ukazuje,ze ji Bible nepopira,ale zaroven muze znamenat,ze tam mohlo byt vice,nez zasahlo oblibene editovani.Take nesmime zapominat,ze krestanstvi se ridi mnoha hebrejkymi texty a hlasi s k biblickemu Staremu zakonu,a bylo vytvoreno z uceni Zida(Jezise Krista). Krestanstvi z Lilith pochopitelne udelalo vladkyni demonu,ale v mytologii ji najdeme jako sumerskou bohyni Nebes,bohyni starsi nez Inanna.Dalsi odlisny pohled na Lilith najdeme u Sylvie Browne napr. v knize Urovne stvoreni (2008)Se dozvime,ze stejne jako existuje druha strana dimenze s vyssi vibracni urovni nez ma Zeme(nas domov),je take druha strana nizsi vybracni urovne Podsveti.Svet kteremu vladne Lilith.Podsveti ma sedm urovni,kde se nachazeji vily,nymfy,carodojevo draci...Vse na co lide mysli,cemu veri nebo co vytvari ve sve fantazii ma misto v nejake realite.A Lilith je ta co dohlizi,aby kazda tato bytost byla ve sve urovni a nemohla proniknou treba i do nasi dimenze.
Zbyněk P
Předkladateli článku
4. 05. 2009 19:22

Článek je velice zajímavý, i když obsahuje atypická spojení i konstrukce. Ikdyž jsem obeznámen s 1.částí Bible, tedy s kapitolou Genesis, nikde jsem se v ní nedočetl o tom, že Adam měl dvě ženy : první (právoplatnou Lilit) a druhou (náhradní Evu). Také nikde není uvedeno, že by Adam žaloval Bohovi, že mu ta první nechce býti po vůli, že ta jeho první žena Lilit sama odešla z Ráje, atd. Je ale zase pravda ta, že Lilit, co by persona a její charakteristika (hlavně její dynamický princip, poznání, posun k vývoji, rušení letargie, atd...) mi konečně doplnila určité prázdné místo mezi sloužkou mužskou (aktívní princip) a sloužkou ženskou (pasívní princip). Článek má své klady (přínosy), ale i také určité nedostatky (viz výše u Bible). Je vidět, že se tento článek nedá čísti jako beletrii, ale že je vskutku třeba nad ním poněkud zapřemýšlet, aby se zužitkovalo to, co nám chtěl a měl poodkrýti. Přeji hezký večer. Zbyněk P.
Věra
Nevím, nevim,
4. 05. 2009 18:45

tento příběh na mě působí velmi podivně a nemohu sním souhlasit.
Morld
¨:-)
4. 05. 2009 16:54

ze by zamazaná pravda?.-)