Články

Svátky a rituály

Duch vánoc - (komentáře)

Dave
....
11. 08. 2011 3:42

Vánoce jsou jeden velký podvod, zneužíváný hlavně ke komerci.
Makyna
Vánoce
20. 11. 2009 11:14

Zdá se mi,že polovina zde přítomných si nepřečetla článek.Jinak by zde neřešili opět maso,ale ducha vánoc.Děkuji Bohu,že se mohu na vánoce vždy setkat se svými blízkými.A těm,kteří mne již opustili,věnuji při mši vždy modlitbu.Modlitbu za ně,aby jejich duše byla blažená.Dnes už nevidím krásu v dárcích,ale v tom,že jsme mohli já a moje rodina být po celý rok zdraví a pohromadě.Snažím se do sebe nasát co nejvíce lásky a Ježíšovy všudypřítomnosti.Tak veselé vánoce.
iv
re.Jaroslav a orime
12. 12. 2008 3:33

Jaroslave to si napsal krasne a naprosto s tebou souhlasim.Bohuzel zabery s jatek sem videla a vim,ze to byl stejne jen slaby odvar,skutecnosti.Ale i to co jsem videla,je zaryto v me pameti a vzdy me dohani k slzam.Proto chapu a respektuji,proc tuto vec siris.Na jednu stranu respektuji lidi co se daji na cestu vegetarianstvi,ale zaroven i chapu,ty co tvrdi,ze sme vsezravci a maso by sme jist meli.Vegetarianka nejsem,ale maso se snazim jist v co nejomezenejsi mire a jen kure a ryby.Ziji v sev. Americe a reknu ti,ze nikdy v zivote sem nevidela tolik obeznich lidi jako tady a ti sou porad jeste maly v porovnani s americany.Kdyby lide jedli jen to co telo opravdu potrebuje, pocet jatek by se snizil a zviratum by se mohlo dostat dustojneho zachazeni.Verim,ze kdyby se zvladlo toto,pak by prechod na vegetariansti byl uz jen prirozeny krok.Proto si porad myslim,ze by nebylo spatne toto tema shrnout do zamysleni,protoze toto tema si zaslouzi plnou pozornost.Navic nikdy nevis,komu tim ovlivnis rozhodnouti.Prece i kdyby to byl jeden ze sta,stoji to za to,ne?
lubica
=>orime a Jaroslav
11. 12. 2008 22:19

Dakujem, ze laska a sucit vedu vase slova i ciny, laska a sucit by mali viest slova i ciny kazdeho cloveka. Dakujem za ludi, ako ste vy.
orime
Iv,
11. 12. 2008 9:31

jestli k tomu mohu něco - tady těmi diskuzemi těžko něco vyřešíme, jsou to jen slova. Abys pochopila, o co Jaroslavovi jde, zkus navštívit nějaká jatka. Budeš-li mít i potom nějaké otázky, určitě nebudou druhu - "co ti přináší vegetariánství".
Jaroslav
Iv
11. 12. 2008 6:40

Iv není o čem psát, je to jednoduché, vegetariánství není ani alfou ani omegou mého smýšlení, je to pouze základní a nezbytný krok na mé cestě, nejde o nic víc než o to, že každému na tomto světě přeji štěstí a kousíček toho prostoru, aby mohl prožít relativně spokojený a naplněný život, když nemusím, neublížím žádnému tvorovi a nechám ho prostě žít, když je alternativa a plnohodnotná ve vegetariánské stravě nemohu přeci způsobovat tak obrovské utrpení zbytečně, a to je to co ten koho to nebolí, prostě nechce vidět, dále si myslím, že kdo neublíží zvířeti a projeví slitování, nemůže být nikdy zlý ani k lidem a tudíž věřím, že kdyby společnost dosáhla takových etických a morálních hodnot bylo by na tomto světě určitě lépe, jednoduše tedy soucítím s každou bytůstkou a samozřejmně i z rostlinami a každou bolest prožívám více či méně jako svou vlastní, nemám potřebu být příčinou utrpení většího než je nezbytné k mému životu. Dochovní vývoj je pro mne trochu planý pojem, já věřím na srdíčko a upřímnost, věřím v to, že bůh vidí do našich srdcí a i prosťáček mu může být blízko a když už věřím a doufám tak v boha pro všechny bytosti, né pouze pro lidi, k čemu by mi byl tak krutý bůh, kdyby neměl slitování např. s těmi kapry o kterých je zde řeč a k čemu by byl těm kaprům.... Nikdy jsem netvrdil, že mám pravdu, nechávám se pouze unášet city a poslouchám mravní zákon ve svém srdci, k nikomu z vás co jdete jinou cestou necítím žádnou zášť, bráním pouze slabší proti silnějším, píši tady dost osobně a nedělám to rád, je mi to odporné prezentovat své postoje a názory, jestli můžu být upřímný, dělám to pro ostatní, neboť jsem dospěl k názoru, že dělat někde něco v samotě a čistě pro sebe a být tolerantní téměř ke všemu s čímž nesouhlasím, bylo by sobecképokrytectví, je pravda, že určitá anonymita mi napomáhá možná více otevřít srdce. Omlouvám se, že jsem ti tedy napsal sem, nechci to více rozebírat někde jinde a promiň, netušil jsem, že to bude tak dlouhé, měj se i vy ostatní se mějte.
iv
re. Jaroslav
11. 12. 2008 3:10

Je smutne jak se posledni dobou vyvijeji vsechny debaty.Misto o vymene informaci je to o dohadovani,coz je skoda.Tak me Jaroslave napadlo,nechces napsat zamysleni o Vegetarianstvi a duchovnim vyvoji.Nebo neco na ten zpusob.Shrn tam co ti to prinasi,cim te to obohacuje....Donut nas se nad tim zamyslet a popremyslet,jak se rika, jen nam tu cestu ukaz,misto abys nas do ni tlacil.Pak nebudes treba muset celit takove kritice a lide vic pochopi tvuj smer pohledu.Mej se krasne a jestli nekdy neco napises,rada si to prectu.
Jane
Pro Jaroslava
10. 12. 2008 16:58

No ajá si myslím, že fanatismus je špatně a trochu mi to fanatismem zavání.Ale je to můj názor, ty si můžeš myslet, co chceš. Nutit lidem sebelepší myšlenky je ale kontraproduktivní...polezeš jim jen na nervy
Jaroslav
Jane
10. 12. 2008 14:25

Jane ono je to těžké, nejde ani tak o názor, ten může být jakýkoliv a má na něj každý právo, podle mne jde o to co je správné a co né a já myslím, že slitování a život je správná volba, zamysli se nad tím co volíš ty a nazvi to pravím jménem.
Jane
Pro galandel
10. 12. 2008 14:17

Musím ještě napsat, že se mi tvůj příspěvek moc líbil:))Souhlas
Jane
Pro orime
10. 12. 2008 14:16

Já nikomu nic nevyčítám jen slušně reaguji a obhajuji svůj názor. Souhlasit pochopitelně nemusíš. A nemám pocit, že někomu něco vnucuju. a nemusíš mě urážet, nic o mě nevíš a neznáš mě. Já tě taky neurážím
Jaroslav
Holly
10. 12. 2008 10:01

No jo no, co můžu dělat, napadá mne pouze odpusť jim otče, neboť oni nevědí co číní, ale je to tak velkohubé, že zase sklidím takovou kritiku, že už na to nemám téměř sílu, tak ještě jednou omlouvám se za kažení svátků vánočních všem, kteří se mnou nesouhlasí.
Holly
pro Jaroslava
10. 12. 2008 9:38

Jsem zde nová, jen bych chtěla za sebe podotknout, že v tvé přítomnosti bych nechtěla trávit svátky, jestli takto všechny okolo sebe nutíš pro veganství.
Jaroslav
Galandele
10. 12. 2008 2:58

Galandele všichni máte mnoho slov a argumentů, některých i nesmyslných podle mne, ale to nesoudím, nikdo však nemáte slitování, ani ve svých myšlenkách a to mi je líto.
Jaroslav
Lidi
9. 12. 2008 21:04

Děcka tak mi to odpusťte, že mi je těch zvířat tak líto, že bych je viděl raději živé a pochopte mne prosím, musím na vás volat, jaký bych to byl pokrytec, kdybych se spokojil jen s tím, že nejím maso sám a u ostatních bych to toleroval, vždyť by prakticky potom neměla má myšlenka žádnou hodnotu ani cenu, já vím, že vás nezměním, dokud to neucítíte na vlastní kůži, tak říkám nezlobte se a pochopte mne prosím a já se budu snažit sem tolik nepsat, děkuji.
Galandel
Vánoce
9. 12. 2008 20:49

No nevím myslím, že svět a život je mnohem složitější než si my nebo jaké-koli náboženství dokáže představit.Myslím, že každý má právo jíst nebo nejíst maso, modlit se k Ježíškovi či ke zlatému teleti. Ale nikdo nemá právo druhým svůj názor vnucovat a nebo je odsuzovat že to či ono dělají či nedělají. Vánoce nemají s narozením Ježíše z Nazaretu vůbec nic společného. Ježíš jestli se vůbec kdy narodil tak rozhodně Vánoce nevznikly kvůli tomu. Jsou mnohem starší než celé křesťanství a byly založeny na poněkud racionálnějších základech než jsou podávány dnes. Ale to není žádné tajemství. Osobně si myslím, že jíst maso je přirozené stejně jako jsou přirozené přírodní zákony, které jsou na tom a nejenom na tom celé postavené. Mě nepřísluší abych hodnotil humálnost či správnost přírodních zákonů, které tu trvají miliardy let a asi dobře když tu ještě stále jsme. Nikomu ale neberu aby se modlil za utlučené kapry, když mi nebude chodit hulákat do okna že jsem vrah zvířátek. Stejně tak jako nikomu neberu že hledá spásu a útěchu v ukřižovaném člověku. Bůch ví jak to vše bylo před dvěma tisíci lety či pěti tisíci či dvaceti tisíci lety. Už se to nedovíme stejně tak jako můžeme jen hádat kde jsme se tu vzali a jak jsme vznikli a proč když celá slavná evoluce je už v podstatě mrtvá teorie postupně i v řadách odborných kruhů.
Jaroslav
vánoce
9. 12. 2008 20:03

Tak se vám všem omlouvám, že vám kazím vánoční svátky a věřte mi i za jednoho jediného kapra bych to udělal.
Morld
:-)
9. 12. 2008 19:23

my jsme ale abnormalni ignoranti opravdu:-D boze dyt tema bylo jak prozivate vanoce.dokonale jsme znicili tak krasnenavozenou naladu predvanocniho casu kvuli nejakejm kaprum a krocanum co budou kvuli tomu ze musime neco jist trpet .prosim admina aby pro nas vytvoril diskuzni forum :-D treba vegetarianska fantasmagorie.
Jaroslav
Věro
9. 12. 2008 17:56

Promiň ještě se musím usmát jak si napsala každý duchovní člověk, znám mnoho duchovních osobností které byly zapřísáhlími vegetariány, peostě se neshodnem, to jsme přeci dali do rukou někoho jiného a vše ukáže čas.
Jaroslav
Věro
9. 12. 2008 17:49

Věrko, to je bohužel jen alibismus a ztráta soudnosti, ale to je jedno, jezte si dál maso a radujte se jak jste kvalitní a já budu věřit v den kdy nebudu za fanatika...
Věra
pro Orime
9. 12. 2008 17:30

Víš Orime už v bibli někdo řekl Ježíšovi, támhle je tvoje rodina, a on jim řekl moje rodina je tam kde je mé srdce, tudíž moji blízký jsou tam kde je mé srdce a kdo mi rozumí. Šťastny ať jsou všechny bytosti.Jaroslave realita je jiná než píšeš, každý duchovně založený člověk má soucit se zvířaty i když jí maso, ovšem tvůj pohled na cokoliv je hodně zkreslený, fanatický.
orime
Jane,
9. 12. 2008 17:05

vyčítáš někomu jeho patent na rozum? A co ten tvůj patent, který nám zde vnucuješ? Servíruješ tu jakási svoje fakta, coby neomylnou jedinou pravdu. Nesneseš pomyšlení, že někdo nezapadá do tvé konzumní přihrádky? Pak je to ale tvůj problém, ne toho, kdo ti do tvé přihrádky nepasuje.
Jaroslav
Morlde
9. 12. 2008 16:22

no coment
Jaroslav
Jane
9. 12. 2008 16:20

Soucit ke všem živým bytostem, se nedá nazvat patentem na pravdu, ten se musí cítit a žít, jsi ke mně velmi nespravedlivá, ale jsem zvyklý, já to vydržím, to štěstí však nemají ti, po jejichž zádech šlapete a v jejichž krvi se radujete z vánoc, kdyby byla pravda o tom co píšeš, že to tak má být, odmítl bych žít v takovém světě. Nad vodou mne ale drží naděje a víra v lepší zítřek pro všechny, stydím ze za to, že jsem člověk, cítil bych se opravdu lépe mezi umučenými a zavražděnými zvířaty, soucítím stejně i s lidmi, klidně na mne plivejte a nadávejte, ale nezradím své srdce, at je vám to příjemné či ne, děkuji za každého, kdo má slova pochopí, kdo pocjopí kolik je v nich pokory.
Morld
:-D
9. 12. 2008 16:17

boze:-D tak at uz si vyslapne do tebe je to strecha:-) chochu netahej sem zase to psr..te veganstvi nikdo na to neni zvedavi uz si anad vsechny argumenty proc nezrat maso vyplytval a jestli ti to udela radost tak ja osobne s kaprem jenom koupu:-D:-P
Jaroslav
Jane
9. 12. 2008 16:12

Ne Jane necítím se víc, ale míň, jestli ti to stačí k radosti, cítím se jako ty jenž zmasakrujete kvůli vaší hlouposti, nechť toto vše rozsoudí bůh, jsem ochotný předstoupit před jeho soud a zodpovídat se ze svých činů, myšlenek i slov.
Jane
Jaroslave
9. 12. 2008 15:50

prosím!!!Už jsem tě viděla zkazit několik diskuzí na různá témata...A už ta věta...ta VAŠE lidská povýšenost...ty nejsi člověk??Zřejmě se považuješ za něco víc a to hovoří o ohromné pýše a sebestřednosti a to je dost ošklivá vlastnost!!Pyšní lidé, kteří si mysleli, že mají patent na rozum napáchali mnoho zla. A o realitě toho moc nevíš...chtělo by to trochu pokory.Taky nesnáším týrání zvířat,ale člověk je všežravec a vegetariánství prostě není pro většinu lidí to pravé ořechové. Já se zase modlím za duše nevinně ubitých, mučených a týraných žen a dětí všude na světě...A ten Ježíš...i on jedl ryby a věř mi, že by tvůj fanatismus těžko pochopil-hlavně proto, že žilů v době, kdy lidé umíraly hlady a na podvýživu a nejíst ryby a drůbež by považoval za nemístnou hysterii...Jinak mám vánoce moc ráda. Snažím se dodržovat tradice a mám v sobě pořád ten tajemný a kouzelný klid a očekávání jako v dětství. Jen si teď víc vychutnám večeři:))Někdo nadává, že vánoce jsou jen o komerci...ale to záleží na každém z nás, jaké si je udělá. A vzpomenout si na někoho s přáním a malou pozorností nakonec udělá radost nejen obdarovanému.Přeji sobě a svým blízkým i vám všem tady zdraví, štěstí a lásku a ať se vám daří.
orime
Věro,
9. 12. 2008 12:37

otázečku: kdo jsou pro tebe ty blízké bytosti, ke kterým můžeš prožívat lásku? Znamená to snad, že jsou tady pak ještě nějaké bytosti "neblízké", ke kterým lásku prožívat netřeba? Fakt tomu nějak nerozumím... pomůžeš mi s tím?
Jaroslav
Vánoce
9. 12. 2008 3:59

Ahoj Věro, tak jsem zase tady a hned musím oponovat. Ta vaše lidská povýšenost je do nebe volající, nemyslím jen tvá, ale vás všech, kteří si užíváte vánoc, já se na to dívám z pohledu ryb, stromků a zvířat, z pohledu všech těch na kterých bude a je každoročně provedena genocida, a proto nevidím vánoce nijak růžově, pouze se modlím za duše zvířátek, které nedokáži z vašich spárů zachránit, neboť vaše bezuzdnost v činění je nekonečná, hnána nesoucitem a sobectvím, také se modlím za to, abych to osobně vydržel a nebyl zlý na lidi a také se modlím za Ježíška, o kterém si nemyslím, že by chtěl být oslavován masakrem, přesto, že máme úplně jiný pohled na vše, tak ti přeju krásné prožití vánoc a věř mi, že mi to je líto, ale já musím poukazovat na to jaká je realita.